Duurzaam inkopen van hout in vijf stappen
Duurzaam inkopen van hout dient een thema te zijn voor zeer veel organisaties en bedrijfstakken. Dat gaat van overheidsinstanties, die met het inkopen en verwerken of laten verwerken van hout te maken hebben, tot de papierindustrie en van bouwondernemingen tot alle andere sectoren, waar hout wordt ingekocht en verwerkt. Voor het duurzaam inkopen van hout gelden vijf stappen.
Duurzaam beheerde bossen
Een goede stap in deze is reeds gezet door de VVNH (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen) en de NBvT (Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten). Zij stellen het gebruik van duurzaam geproduceerd hout centraal. De brancheorganisaties voor de timmerindustrie en houthandel hebben afgesproken dat in de nabije toekomst een zeer groot deel van de gebruikte houtsoorten 100% afkomstig moet zijn uit duurzaam beheerde bossen. Ook het overige gebruikte hout moet voor een aanzienlijk deel uit die bossen afkomstig zijn. Daarbij moet, naast de economische functie van de bossen, in het beheer vooral rekening worden gehouden met ecologische en sociale aspecten.
Certificatie door PEFC
Wereldwijd wordt door de PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) nagestreefd dat alle bossen op een goede manier worden beheerd. De PEFC is een non-profit organisatie die in veel landen wordt erkend. Boseigenaren kunnen hun bos laten certificeren waardoor duidelijk is dat er duurzaam hout geoogst kan worden dat verwerkt wordt in boeken, bouwhout, kopieerpapier, laminaatvloeren, tuinhout en vele andere producten.
Inheemse bevolking respecteren
PEFC kent ruim 250 eisen afkomstig uit internationaal overleg welke door 149 landen worden onderschreven. Voor een groot deel betreft dit criteria met betrekking tot economische en ecologische aspecten maar het PEFC keurmerk kent ook sociale eisen. Zo moeten boseigenaren de gebruiksrechten en de eigendomsrechten van de inheemse bevolking respecteren. Zij dienen aan de bewoners vooraf instemming te vragen over het te voeren beheer. Tevens moet iedereen inzage kunnen hebben in het beheerplan dat de boseigenaar hanteert.
Hout duurzaam inkopen in vijf stappen
Stap 1.
Verwerken van duurzaam hout begint met inkopen. Maar om duurzaam hout te kunnen inkopen is kennis van zaken van belang. Zorg daarom eerst dat die kennis aanwezig is niet alleen bij de inkopers maar ook bij degenen die het hout voorschrijven als materiaal. En uiteraard moet de leverancier op de hoogte zijn van wat duurzaam hout is en aan welke criteria dat moet voldoen.
Stap 2.
Deze stap heeft betrekking op de algemene omschrijving van het werk of de levering waarin onder meer de gebruikte materialen worden aangegeven. In het bestek dient duidelijk vastgelegd te worden dat duurzaam hout moet worden gebruikt.
Stap 3.
Inkopers en architecten zijn gewend om een specifieke houtsoort voor te schrijven met vaak een sterke voorkeur voor een bepaalde houtsoort. Beter is echter om eisen voor te schrijven waaraan het hout moet voldoen om te voorkomen dat schaars hout wordt gebruikt terwijl er een duurzaam alternatief is.
Stap 4.
Deze stap heeft te maken met de zogenaamde handelsketencertificering. Elke schakel van het kappen van het hout tot het eindproduct moet gecertificeerd zijn waardoor het hout door de hele keten te traceren is en de duurzaamheid wordt gegarandeerd. Vooral controle op de laatste fase, de leverancier, is van groot belang.
Stap 5.
Blijf tijdens het traject van het aanbesteden tot het leveren letten op de daadwerkelijke toepassing van duurzaam hout. Dit vraagt extra inspanning maar zal de zekerheid dat het juiste hout wordt gebruikt vergroten. Controle van de factuur is daarbij een goede actie.
Lees verder