Klimaatverandering Nederland

Klimaatverandering Nederland Klimaatverandering in Nederland: een overzicht wat ons te wachten staat de komende honderd jaar. De grootste oorzaak van de opwarming van de aarde zijn broeikasgassen. Dit heeft grote gevolgen voor het klimaat wereldwijd, waarbij Nederland vooral gevaar loopt omdat deze onder de zeespiegel ligt.

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering is geen nieuwe verschijnsel maar komt continue voor, zolang als de aarde bestaat. Klimaatverandering betekent dat het klimaat, de weersomstandigheden en de temperatuur veranderd. Deze veranderingen vinden plaats onder invloed van diverse factoren:
  • De afstand van de aarde ten opzichte van de zon
  • Zonneactiviteit en de hoeveelheid straling die de zon afgeeft
  • De hoek waarin de aarde draait tegenover de zon
  • De ligging van de continenten ten opzichte van elkaar
  • Broeikasgassen in de atmosfeer
Klimaatverandering uit zich in een veranderende temperatuur op aarde, stromingen van de lucht en de waterkringloop op aarde. Hiermee worden de hoeveelheid en de grootte van wolken bepaald en daarmee dus ook de hoeveelheid neerslag op aarde.

Broeikasgassen

Het is duidelijk dat het klimaat in de 21e eeuw sterk aan het veranderen is. In de 20e eeuw konden we dit al goed waarnemen, maar vanaf de 21e eeuw lijkt het allemaal nog sneller te gaan. Dit proces is nagenoeg onomkeerbaar. Broeikasgassen zijn hier een grote oorzaak van.

Doordat broeikasgassen in de atmosfeer terecht komen, houden ze warmte vast en zorgen voor de opwarming van de aarde. Broeikasgassen horen in de atmosfeer te zitten: zonder deze gassen zou het tientallen graden onder nul zijn op aarde. Een teveel aan broeikasgassen in de atmosfeer verwarmt de aarde teveel op, waardoor het in grote delen op aarde onleefbaar wordt voor de mens en de meeste diersoorten.

Broeikasgassen zijn afkomstig van vulkanische activiteiten, anaerobe bacteriën en broeikasgassen die door de mens zijn veroorzaakt. Van door de mens veroorzaakte broeikasgassen wordt het grootste gedeelte veroorzaakt door landbouw en veeteelt en door transport.

Waterdamp versterkt het broeikaseffect

Doordat de aarde warmt, verdampt er ook meer water. Deze komt in de atmosfeer terecht. Waterdamp houdt warmte vast, waardoor de aarde nog meer opwarmt. waterdamp versterkt dus het broeikaseffect waardoor de aarde steeds sneller zal gaan opwarmen.

Het klimaat veranderd, wat kunnen we verwachten in Nederland?

De komende zomers en winters zullen natter worden. De winters worden zachter maar met meer neerslag. Ook zal het weer extremer worden: dus neerslag gepaard gaande met flinke windstoten of stormen. De zomers zullen warmer worden en ook natter, met meer neerslag. De zomers krijgen periodes met droogte, afgewisseld door extreem weer als hagelbuien, onweer en zware stormen of windstoten. De seizoenen zijn minder stabiel: droog weer wordt sterk afgewisseld met extreem nat weer.
De temperatuur stijgt gemiddeld 1 tot 3 graden per 50 jaar. Hoewel dit weinig lijkt is het van grote invloed op het algehele klimaat. Een stijging van slechts één tot twee graden kan tot gevolg hebben dat ijskappen sneller smelten dan voorzien was. In het jaar 2100 zal de temperatuur 2 tot 6 graden Celsius zijn gestegen.

Op hittegolfdagen neemt de temperatuur meer toe dan op normale zomerse dagen. Vanaf 2001 is de aarde sneller aan het opwarmen dan vóór deze periode. Ieder jaar weer worden er nieuwe records verbroken met betrekking tot warmte en neerslag.

De zeespiegel zal verder blijven stijgen. Hierdoor wordt Nederland bedreigd door het water. Nederland ligt onder de zeespiegel dus het is van belang dat Nederland werkt aan bescherming tegen het stijgende zeewater. Rond 2050 zal het zeewater 35 tot 85 centimeter zijn gestegen.

Wat kunnen we eraan doen?

De uitstoot van CO2 is de afgelopen jaren juist toegenomen, ondanks de voorzorgsmaatregelen. Hoewel men nu werkt aan een beter milieu, is het proces van opwarming onomkeerbaar. In hoeverre de opwarming door zal gaan, is niet te zeggen. Grote rampen zoals vulkaanuitbarstingen zijn niet te voorspellen, terwijl deze wel bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen.

In Nederland werkt men aan de voorbereidingen op de klimaatveranderingen. Stijgend zeewater zal opgevangen moeten worden door uitgravingen en hogere dijken. Men zal zich voor moeten bereiden op steeds meer en vaker extreem weer. Gebouwen moeten hierop ingesteld zijn. Het is nog onduidelijk of er scenario's als tornado's of orkanen ook in Nederland zullen voorkomen, maar niets lijkt onder de huidige omstandigheden onmogelijk te zijn.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenTornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenWat is het verschil tussen een orkaan en een tornado? Ondanks de enorme verschillen tussen een tornado en een orkaan, ve…
Orkaan: natuurverschijnsel met vaak veel slachtoffersOrkaan: natuurverschijnsel met vaak veel slachtoffersEen orkaan is een natuurverschijnsel dat soms meer dan honderdduizend slachtoffers eist. In onze streken komen geen orka…
Stormchasers: De mensen die stormen in beeld brengenStormchasers: De mensen die stormen in beeld brengenIn de Verenigde Staten van Amerika vallen jaarlijks veel doden en gewonden door hevige stormen en tornado's. Om een bete…
Noodweer en tornado´s: StormjagersNoodweer en tornado´s: StormjagersWat zijn stormjagers? Wat zijn meteo stormjagers? Gaan stormjagers op pad zodra er noodweer ontstaat? Waarom jagen storm…

Een beter milieu begint echt bij jezelfEen beter milieu begint echt bij jezelfIn je eentje kun je niet veel doen aan de milieuverontreiniging, de opwarming van de aarde,het verdwijnen van regenwoude…
Recyling: de inzameling van oud papierRecyling: de inzameling van oud papierHet grootste deel van het papier in Nederland is gerecycled papier. Het is mogelijk om op een groot aantal plaatsen het…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Broeikasgassen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaal_van_Beaufort#De_windkracht_volgens_de_Schaal_van_Beaufort
  • www.knmi.nl
Reactie

Aad Breed, 15-12-2011
Het is mijn overtuiging, dat de naoorlogse stedenbouw de klimaatverandering heeft veroorzaakt. Ik ben architect en wil naar steden, die geen fossiele brandstoffen meer gebruiken, en geen landbouwgrond nodig hebben.(www.piramidestad.nl) Ik zoek contact met iemand van Uw organisatie, waar ik daar eens mee over kan praten. Kan dat? Reactie infoteur, 20-12-2011
Klimaatverandering wordt grotendeels door de mens teweeg gebracht. Toch spelen ook andere factoren mee. Je idee is nobel en vooruitstrevend. Helaas is infonu geen organisatie die zich bezig houdt met dit soort zaken. Probeer eens een oproep ter plaatsen op het internet. Wellicht reageren hierop meerdere mensen.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.