Klimaatverandering Nederland
Klimaatverandering in Nederland: een overzicht wat ons te wachten staat de komende honderd jaar. De grootste oorzaak van de opwarming van de aarde zijn broeikasgassen. Dit heeft grote gevolgen voor het klimaat wereldwijd, waarbij Nederland vooral gevaar loopt omdat deze onder de zeespiegel ligt.
Wat is klimaatverandering?
Klimaatverandering is geen nieuwe verschijnsel maar komt continue voor, zolang als de aarde bestaat. Klimaatverandering betekent dat het klimaat, de weersomstandigheden en de temperatuur veranderd. Deze veranderingen vinden plaats onder invloed van diverse factoren:
- De afstand van de aarde ten opzichte van de zon
- Zonneactiviteit en de hoeveelheid straling die de zon afgeeft
- De hoek waarin de aarde draait tegenover de zon
- De ligging van de continenten ten opzichte van elkaar
- Broeikasgassen in de atmosfeer
Klimaatverandering uit zich in een veranderende temperatuur op aarde, stromingen van de lucht en de waterkringloop op aarde. Hiermee worden de hoeveelheid en de grootte van wolken bepaald en daarmee dus ook de hoeveelheid neerslag op aarde.
Broeikasgassen
Het is duidelijk dat het klimaat in de 21e eeuw sterk aan het veranderen is. In de 20e eeuw konden we dit al goed waarnemen, maar vanaf de 21e eeuw lijkt het allemaal nog sneller te gaan. Dit proces is nagenoeg onomkeerbaar. Broeikasgassen zijn hier een grote oorzaak van.
Doordat broeikasgassen in de atmosfeer terecht komen, houden ze warmte vast en zorgen voor de opwarming van de aarde. Broeikasgassen horen in de atmosfeer te zitten: zonder deze gassen zou het tientallen graden onder nul zijn op aarde. Een teveel aan broeikasgassen in de atmosfeer verwarmt de aarde teveel op, waardoor het in grote delen op aarde onleefbaar wordt voor de mens en de meeste diersoorten.
Broeikasgassen zijn afkomstig van vulkanische activiteiten, anaerobe bacteriën en broeikasgassen die door de mens zijn veroorzaakt. Van door de mens veroorzaakte broeikasgassen wordt het grootste gedeelte veroorzaakt door landbouw en veeteelt en door transport.
Waterdamp versterkt het broeikaseffect
Doordat de aarde warmt, verdampt er ook meer water. Deze komt in de atmosfeer terecht. Waterdamp houdt warmte vast, waardoor de aarde nog meer opwarmt. waterdamp versterkt dus het broeikaseffect waardoor de aarde steeds sneller zal gaan opwarmen.
Het klimaat veranderd, wat kunnen we verwachten in Nederland?
De komende zomers en winters zullen natter worden. De winters worden zachter maar met meer neerslag. Ook zal het weer extremer worden: dus neerslag gepaard gaande met flinke windstoten of stormen. De zomers zullen warmer worden en ook natter, met meer neerslag. De zomers krijgen periodes met droogte, afgewisseld door extreem weer als hagelbuien, onweer en zware stormen of windstoten. De seizoenen zijn minder stabiel: droog weer wordt sterk afgewisseld met extreem nat weer.
De temperatuur stijgt gemiddeld 1 tot 3 graden per 50 jaar. Hoewel dit weinig lijkt is het van grote invloed op het algehele klimaat. Een stijging van slechts één tot twee graden kan tot gevolg hebben dat ijskappen sneller smelten dan voorzien was. In het jaar 2100 zal de temperatuur 2 tot 6 graden Celsius zijn gestegen.
Op hittegolfdagen neemt de temperatuur meer toe dan op normale zomerse dagen. Vanaf 2001 is de aarde sneller aan het opwarmen dan vóór deze periode. Ieder jaar weer worden er nieuwe records verbroken met betrekking tot warmte en neerslag.
De zeespiegel zal verder blijven stijgen. Hierdoor wordt Nederland bedreigd door het water. Nederland ligt onder de zeespiegel dus het is van belang dat Nederland werkt aan bescherming tegen het stijgende zeewater. Rond 2050 zal het zeewater 35 tot 85 centimeter zijn gestegen.
Wat kunnen we eraan doen?
De uitstoot van CO2 is de afgelopen jaren juist toegenomen, ondanks de voorzorgsmaatregelen. Hoewel men nu werkt aan een beter milieu, is het proces van opwarming onomkeerbaar. In hoeverre de opwarming door zal gaan, is niet te zeggen. Grote rampen zoals vulkaanuitbarstingen zijn niet te voorspellen, terwijl deze wel bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen.
In Nederland werkt men aan de voorbereidingen op de klimaatveranderingen. Stijgend zeewater zal opgevangen moeten worden door uitgravingen en hogere dijken. Men zal zich voor moeten bereiden op steeds meer en vaker extreem weer. Gebouwen moeten hierop ingesteld zijn. Het is nog onduidelijk of er scenario's als tornado's of orkanen ook in Nederland zullen voorkomen, maar niets lijkt onder de huidige omstandigheden onmogelijk te zijn.