Brulkikkers en waternavel: bedreigingen voor flora en fauna
Al jaren heeft Nederland last van uitheemse planten en diersoorten die de fauna en flora vernielen. Zo werd in 2009 alleen al 4 miljoen euro uitgetrokken voor het bestrijden van de grote waternavel. Ook brulkikkers bedreigen de Nederlandse natuur. Voor de bestrijding van de brulkikker en de waternavel wordt alles uit de kast getrokken. Maar ode brulkikker en de waternavel dit ook stopt?
De grote waternavel
De grote waternavel is een plantje dat in de jaren ’80 werd gebruikt om vijvers en aquaria op te leuken. Maar soms vonden mensen de plantjes niet meer leuk en gooiden ze dan in de sloot. Daar bleek de plant gigantisch te groeien waardoor allerlei sloten inmiddels overwoekerd raken. Bovendien verstikt de grote waternavel alle onderwaterleven.
De Amerikaanse brulkikker
Het nieuwste gevaar dat Nederland binnentrekt, is de Amerikaanse brulkikker. Dit op een pad/kikker gelijkend dier kan wel 25 centimeter groot worden en vreet alles aan leven wat zich maar in het water bevindt. Het dier dreigt vanuit België de oversteek naar Nederland te maken, maar heeft dat in sommige gevallen zelfs al gedaan.
De dieren in Nederland zijn niet tegen de Amerikaanse brulkikker opgewassen. Het is een veelvraat. Bovendien verspreidt hij een schimmel waar de inheemse amfibieën niet tegen kunnen.
Geschiedenis van de Amerikaanse brulkikker
De Amerikaanse brulkikker werd in de jaren ’70 en ’80 door tuincentra vanuit Amerika naar Europa gehaald. Veel mensen kochten het dier omdat het zo leuk stond in de vijver. Toen echter bleek dat de brulkikker het ecologisch evenwicht helemaal verstoorde werd de invoer verboden. Maar toen waren er al zoveel brulkikkers dat ze echt een probleem vormden.
Brulkikker of stierkikker
Vooral sloten en vijvers op de vrij aardige warme zandgronden plantte de brulkikker of stierkikker zoals hij ook wel wordt genoemd zich enorm snel voort. En vrat vervolgens alles op wat er op te vreten was.
Brulkikker verdrijft alles
In Vlamingen heeft de brulkikker inmiddels zo'n 500 visvijvers helemaal leeggevreten en als woning in beslag genomen. Alle andere amfibieën zijn helemaal verdwenen waar zij zich hebben gevestigd. Ook in de Boven-Mark bij Hoogstraten (aan de grens met Nederland) is de kikker gezien. In een veelvoud.
Verscherpte grensbewaking om de brulkikker te weren
Niet voor mensen, maar voor de brulkikker wordt nu verscherpte grensbewaking ingesteld tussen Nederland en België.
Brulkikkers steriliseren
De vrijwilligers van dierenorganisaties proberen de kikkers vervolgens te vangen en ze gaan dan naar laboratoria waar geprobeerd wordt ze te steriliseren. Dit lijkt volgens de natuurbeschermers eerst nog de beste methode om de opvang van de dieren een halt toe te roepen.