Bestrijdingsmiddelen: erg schadelijk voor het milieu

Bestrijdingsmiddelen: erg schadelijk voor het milieu Bestrijdingsmiddelen zijn erg schadelijk voor het milieu. Daarbij komt dat er een vreemd fenomeen gaande is. Want het is rondom bestrijdingsmiddelen raar geregeld in Nederland. Boeren en tuinders staan voortdurend onder streng toezicht als het gaat om het gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar particulieren kunnen alles over hun tuin uitgieten wat ze maar willen. In de praktijk blijken bezitters van een tuin heel veel bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Maar wat vernielen bestrijdingsmiddelen eigenlijk allemaal?

Bestrijdingsmiddelen komen in het grondwater, maar ook in groente en fruit terecht

In particuliere tuinen, maar ook in volkstuinen wordt veel te kwistig omgegaan met gif en andere bestrijdingsmiddelen. Wat veel mensen vergeten is dat dit weer in het grondwater terechtkomt, maar ook in de groenten en fruit die ze eten en de bloemen die ze aanraken. Nodig is het bovendien helemaal niet. Het naast elkaar zetten van de juiste planten voorkomt al heel veel ziekten en ongedierte. Maar er zijn ook heel veel onschadelijke middelen die kunnen zorgen voor het verdwijnen van diertjes en ziekten.

Onkruid- en mosbestrijders

Wie een willekeurig tuincentrum inloopt ziet daar schappen vol met middelen staan die van alles en nog wat bestrijden. Zo zijn er middelen voor:
  • Onkruidbestrijding
  • Mosbestrijding
  • Gif tegen slakken
  • Gif tegen luizen
  • Gif tegen muizen
  • Gif tegen ratten
  • Gif tegen mieren
  • Gif tegen emelten (larven van de langpootmug)
  • Gif tegen ziekten als meeldauw
De meeste van deze middelen zijn chemisch, maar sommigen zijn ook biologisch afbreekbaar.

Gifmiddelen en bestrijdingsmiddelen: ze zijn te koop dus het zal wel goed zijn

Vaak denken mensen dat het geen kwaad kan om deze middelen te gebruiken. Ze staan immers gewoon in de schappen van de winkel en als het slecht zou zijn zouden ze niet verkocht mogen worden. Die regel gaat echter niet op. Particulieren kunnen zelfs het middel Roundup kopen, dat in de landbouw alleen gebruikt mag worden door mensen met een vakdiploma. Dit is een groeiversneller die onkruid zo snel laat groeien dat het zichzelf dood groeit. Het spul moet verdund worden gesproeid en binnen een paar uur is er niets anders te zien dan een bruine, dorre en verdroogde massa. Dat dit in geen geval goed spul is voor natuur (maar ook niet voor mens en dier) mogelijk duidelijk zijn. Voor particulieren staat het echter wel gewoon in de rekken. Op de verpakking van dergelijke middelen staat bovendien in bedekte termen dat het gebruik eigenlijk geen kwaad kan voor het milieu. Dat is alles behalve waar. Chemische middelen zijn giftig en dat gif wordt ook verder afgegeven. Slakkenkorrels bijvoorbeeld bevatten zenuwgif. Niet alleen de slak gaat er daardoor aan dood, maar als een merel, egel of kikker de slak opeet of zelf met de korrels in aanraking komt, gaat dat dier ook dood.

De feiten over gebruik van gif door particulieren

Tuinbezitters die allerlei giffen gebruiken doen dit op 50.000 hectare grond. Dit zijn alle tuineigenaren bij elkaar die kwistig rondstrooien met de middelen. Ook de waterkwaliteit wordt daardoor geschaad, maar onderzoek is daar nog nooit naar gedaan. In Groningen is glyfosaat in het water aangetroffen, een stof die wordt gebruikt in onkruidverdelgers als Roundup en Clearup. In 2004 werd 80.000 kilogram aan bestrijdingsmiddelen verkocht. Dit zijn de geconcentreerde middelen die vaak nog met water moeten worden verdund.

Kinderen komen te vaak in aanraking met bestrijdingsmiddelen

Daar komt nog bij dat niet alleen het milieu heeft te lijden onder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Van de 451 meldingen die in 2009 werden gedaan bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) werd 145 keer gebeld omdat een kind ratten- of muizengif had binnengekregen of er mee in aanraking was gekomen. Daarna gingen de vragen over anti-insectensprays en mierenlokdoosjes en antimugmiddelen met DEET. Bestrijdingsmiddelen voor particulieren worden overigens wel altijd voorzien van een hele vieze smaak om dat soort zaken al uit te sluiten, maar de risico’s van vergiftiging blijven altijd aanwezig. Een kind dat overigens 1 of 2 korrels rattengif heeft gegeten wordt daar vaak niet direct heel erg ziek van, maar gezond is het allerminst.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Er zijn heel veel natuurlijke bestrijdingsmiddelen die helpen, maar die geen gif bevatten. Hieronder enkele tips.

Mos bestrijden

Mos bestrijden kan door een gazon zoveel mogelijk in de zon aan te leggen. Bij het maaien moeten de sprietjes niet te kort worden gewiekt. Dan verbrandt het gras en komt het mos juist op. Een paar keer per jaar gaatjes in het gazon prikken helpt, omdat er dan lucht bij de wortels komt en dat versterkt het gras.

Slakken verjagen

Merels, lijsters, padden en kikkers zijn gek op slakken. Wie een gezonde omgeving voor deze vogels en amfibieën maakt, zorgt er voor dat er niet te veel slakken op de tuin komen. Verder zijn koffiedik, scherp zand, schelpen, eierschalen of kattenbakkorrels een goed beschermingsmiddel voor planten die snel worden aangevreten. Gewoon erom heen strooien. De slakken kunnen daar niet overheen komen en laten het dus wel er aan te knabbelen.

Bladluis

Bladluis is heel goed op te lossen met brandnetelthee van twee dagen oud. Veel brandnetels in een emmer, twee dagen laten staan en dan een paar lepels groene zeep erdoor heen. De plant goed bespuiten met het mengsel.

Algen op tegels

Algen op tegels. Gewoon goed schrobben met zand of met groene zeep helpt.

Onkruid tussen de tegels

Uitkrabben met een mesje of het afgietsel van gekookte aardappelen er overheen gieten. Bij grote tegels zijn minder voegen te vinden dus ook dat helpt.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke bestrijdingsmiddelenNatuurlijke bestrijdingsmiddelenNatuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen insecten. Ze zijn er .Natuurlijk zijn er flessen vol gif te vinden om in tuinen i…
Maak je eigen biologische bestrijdingsmiddelenEen biologische tuin begint met een goede grond, rijk en vruchtbaar. Goed gekozen planten die passen bij de grond en het…
Het bestrijden van gehoornde klaverzuring of springklaverHet bestrijden van gehoornde klaverzuring of springklaverGehoornde klaverzuring, ook bekent als springklaver, wordt vaak verward met rode klaver. Gehoornde klaverzuring kun je h…
Superfoods en bestrijdingsmiddelenSuperfoods en bestrijdingsmiddelenSuperfoods zijn erg populair in Nederland, maar zijn ze ook echt gezond? Hierover twisten diëtisten en voedingsdeskundig…

Blaue Engel LabelBlaue Engel LabelDe Blaue Engel is het oudste en eerste milieu-gerelateerd label voor producten en diensten ter wereld. Het is ontstaan i…
GFT: groente, fruit en tuinafvalGFT: groente, fruit en tuinafvalIn iedere gemeente wordt het GFT-afval gescheiden opgehaald. Maar wat mag nou wel en niet in deze GFT-bakken? En waar ga…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Volkstuin Vereniging
Reactie

Marijke Blokzijl, 11-05-2011
Ik wou graag wat vragen. 20 jaar geleden heb ik blauw gif tegen mieren tussen de tegels gestrooid. Nu 20 jaar later groeit daar allemaal oregano. Kan ik deze oregano oogsten en opeten of beter van niet. Alvast bedankt. Reactie infoteur, 11-05-2011
In 20 jaar verdwijnt natuurlijk best veel uit het milieu, maar als u mij persoonlijk vraagt dan zou ik het niet oogsten. Ik ben heel voorzichtig met dit soort zaken. Aan de andere kant eten wij heel veel groenten waarvan we niet weten wat daarmee is gebeurd, dus in dat licht bekeken denk ik dat het zeker na 20 jaar wetenschappelijk gezien wel veilig is om het te oogsten en te eten.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 24-11-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.