GFT: groente, fruit en tuinafval

GFT: groente, fruit en tuinafval In iedere gemeente wordt het GFT-afval gescheiden opgehaald. Maar wat mag nou wel en niet in deze GFT-bakken? En waar gaat mijn afval dan naartoe? Hoe houdt ik mijn bak een beetje fris? Veel vragen over het GFT, in dit artikel worden ze allemaal beantwoord. Bijna de helft van al het afval bestaat uit GFT afval. GFT staat voor Groente, Fruit en Tuinafval. Hoewel de naam doet vermoeden dat er alleen deze drie dingen in de GFT bak mogen, mag er nog veel meer in. Al jaren word GFT afval verwerkt, maar sinds 1994 zijn alle gemeenten verplicht het GFT apart op te halen. Doordat het GFT afval gescheiden word opgehaald en verwerkt word, hoeft er veel minder afval verbrand te worden. Dit er uiteindelijk toe dat er minder schade aan het milieu word toegebracht.

Wat gebeurt er met het GFT afval

GFT afval word door de huishoudens verzameld in speciale GFT containers. In sommige gebieden werkt men met biologisch afbreekbare GFT zakken. Deze containers worden eenmaal per week of eenmaal per twee weken geledigd of de zakken worden opgehaald. Soms is het ook mogelijk om het GFT kwijt te kunnen in speciale parken. Het opgehaalde GFT afval word tot compost verwerkt. Deze compost gaat grotendeels naar bedrijven, die het gebruiken als bodemverbeteraar en als mest. Een klein gedeelte word verkocht aan particulieren. Als potgrond of als mest. Jawel op deze manier betaald de consument tweemaal voor zijn potgrond of mest: eenmaal voor de afvoer , en dan weer voor de aankoop ervan. om deze redenen bieden sommige gemeenten dan ook een eigen compostvat aan, zodat men zelf het GFT afval kan verwerken tot bruikbare compost. Verder word de compost ook door hoveniers gebruikt, en een gedeelte gaat naar het buitenland.

Wat mag in de GFT bak

Niet alles mag zomaar in de GFT bak. Wanneer er niet bruikbare dingen tussen het GFT afval zit, kan de compost zwaar vervuild raken en is daardoor niet meer te gebruiken. Een lijst van wat in de bak mag:
  • Groente en fruit, schillen, afval hiervan
  • Tuinafval: geen grote en dikke takken maar kleine takjes, bladeren, bloemen, gras
  • Mestafval van huisdieren die op stro staan, geen zaagsel dus
  • Theezakjes en koffiedik, de filters mag ook
  • Broodafval
  • Kaaskorsten zonder het plastic eraan
  • Vlees en visafval, ook de graten en botjes
  • Etensresten, zowel rauw als gekookt
  • Eieren en pinda's, de schalen en doppen ook
  • Kattenbakkorrels met het milieukeurmerk erop
  • Plantaardige olie en ook gestold vet
  • Kadavers

Het kan per gemeente verschillen wat er wel en niet in de bak mag. In ieder geval mag het bovenstaande lijstje in iedere gemeente in de GFT bak. Wat niet in de bak mag, maar wat nog wel kan verschillen per gemeente, is het volgende:
  • Luiers; in sommige gemeente kan men luiers apart aanbieden
  • Aarde en zand
  • Grote en dikke takken; in de meeste gemeente wordt dit apart opgehaald
  • Kattenbakkorrels zonder het milieukeurmerk
  • Sigarettenpeuken en as, ook as uit de open haard is geen GFT
  • Zaagsel van huisdieren en vogelkooizand

Kijk in ieder geval wat is toegestaan binnen de gemeente waarin je woont. Let er ook op wat je in de bak gooit, probeer hem niet vol te proppen met dingen die niet passen. Kadavers mogen in de GFT bak, dit zijn dus overleden huisdieren, maar het is logisch dat men geen overleden Sint Bernard in de bak gaat proppen. Gooi absoluut geen schadelijke stoffen inde GFT-bak, dit schaadt het milieu uiteindelijk alleen maar meer. Voor dit soort stoffen zijn er aparte inzamelbakken.

Tips voor een schone GFT-bak

Leg altijd een krant op de bodem. Dit voorkomt dat in de winter de boel vastvriest en het in de zomer al te hard gaat stinken door aangekoekt vuil. Spoel de bak regelmatig uit met water. Gebruik hoogstens wat groene zeep. Zet de bak niet in de volle zon, dit gaat in de zomer heel erg stinken. Zet de GFT-bak ook niet in het looppad, zoals bij een tuinpoort. Zoek een beschutte plek ergens achterin de tuin, waar de bak geen overlast bezorgd. Laat alles zoveel mogelijk drogen voordat het de bak in gaat. Verpak vlees en vis en kadavers in een krantenpapier, zodat het minder snel gaat stinken. Leg tenslotte een krant bovenop het GFT, dit houdt de zwerm vliegen tegen die naar buiten komen bij het openen van de bak. Ga niet met antivliegenspray of andere dingen in de bak spuiten. Het is juist de bedoeling dat deze dieren het GFT afbreken, ze moeten dus niet gedood worden.

Stickers op de afvalbak

De afvalbakken, en dus ook de GFT-bakken, worden vaak versierd met leuke vrolijke stickers. Deze stickers zijn via internet te bestellen of bij diverse winkels te verkrijgen. Let erop dat de sticker niet over het huisnummer of de barcode geplakt word, die op de GFT-bak zit. Bij verhuizing, waarbij men de GFT-bak achterlaat, moet deze schoon en vrij van stickers weer achtergelaten worden.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvol tuinieren: zo maken we zelf onze compostSuccesvol tuinieren: zo maken we zelf onze compostDe kwaliteit én de samenstelling van onze tuingrond is van groot belang om succesvol te tuinieren. Onze grondverbeteraar…
Wat heb je nodig om compost te maken?Compost kan bestaan uit een mix van groente-, fruit- en tuinafval (gft), ontlasting (van mensen of dieren), en soms ook…
Hoe maak je compost?Compost is het wondermiddel waar de meeste tuinders niet meer zonder kunnen. Het toevoegen van compost aan de grond zorg…
Maak je eigen compostIn een composthoop worden natuurlijke materialen afgebroken tot een rijke, humusachtige meststof. Perfect om je biologis…

Bestrijdingsmiddelen: erg schadelijk voor het milieuBestrijdingsmiddelen: erg schadelijk voor het milieuBestrijdingsmiddelen zijn erg schadelijk voor het milieu. Daarbij komt dat er een vreemd fenomeen gaande is. Want het is…
Wat zijn ecolabels?Wat zijn ecolabels?Steeds meer producten worden tegenwoordig voorzien van een ecolabel. Wat houdt zo'n ecolabel eigenlijk in? en wat voor s…
Bronnen en referenties
  • http://www.pimpmijnkliko.nl/
  • http://www.coverart.nl/
Reactie

Roy, 16-05-2011
Mijn hamster is net overleden, en volgens deze website mag hij gewoon in de gft-bak, terwijl op vele andere websites staat dat dit niet mag. Kunnen jullie dit nakijken?

mvg Reactie infoteur, 16-05-2011
Officieel mag het wel, maar sommigen gemeenten hebben het liever niet vanwege vliegenoverlast. Maar je kan hem gewoon erin gooien en er dan een laag GFT overheen doen, dan zal er weinig overlast zijn.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 16-02-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.