Het milieu helpen in en om huis

Het broeikaseffect, iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens over gehoord. Het broeikaseffect lijkt niet meer te stoppen, maar we kunnen mogelijk nog wel een steentje bijdragen waardoor het proces in ieder geval langzamer gaat. Wat kunt u allemaal in en om huis doen om iets beter met het milieu om te gaan?

Waarom het milieu helpen?

Als men gas, olie en/of kolen verbrand komt er de stof CO2 vrij. CO2 staat voor koolstofdioxide, CO2 komt ook voor in de atmosfeer. Echter door de hoeveelheid gebruikte apparaten die CO2 afstoten komt er zoveel CO2 vrij dat het niet meer in de atmosfeer opgenomen kan worden. CO2 heeft de eigenschap om warmte vast te houden waardoor de aarde steeds warmer word. Het gevolg is dat de landen met sneeuw en ijs steeds meer smelten en het waterpeil steeds hoger word. Dit proces word ook wel het broeikaseffect genoemd. Bij veel manieren van energie opwekken en gassen komt er CO2 vrij zoals bij:
 • Douchen
 • Stroom gebruiken
 • Auto rijden

Lampen

Er bestaan tegenwoordig al energiezuinige lampen. Soms hebben deze lampen wel even de tijd nodig om feller te worden. Ze zijn in verschillende wattage verkrijgbaar bij onder andere: bouwmarkten, blokker. De energiezuinige lampen zijn voornamelijk ook LED lampen. Deze lampen worden steeds beter en geven steeds beter en sneller licht. Als u een lamp niet nodig heeft, laat deze dan uit. Ook al zijn ze energiezuinig, toch verbruikt het altijd wel iets. Als u niet teveel licht nodig heeft kunt u er ook voor kiezen om kaarsen aan te steken. Kaarsen zijn sfeervol en verbruiken geen stroom.

De auto

Een auto verbruikt heel veel gassen. Tegenwoordig zijn er wel ietwat zuinigere auto's namelijk de hybrides, deze auto's hebben een accu in de auto die zich onder het rijden oplaad. Zodra deze opgeladen is gaat de auto tot ongeveer 50 km per uur op de accu, dit scheelt u ook enorm veel benzine geld. Er zijn ook auto's die volledig elektrisch zijn. U kunt een oplaadpunt bij uw huis laten aanleggen. Het nadeel is nog wel dat de auto een beste tijd moet opladen en dat er niet overal oplaadpunten zijn.
U kunt ook kiezen voor ander vervoer zoals de trein of fiets. U zult denken een trein stoot toch ook CO2 af? Ja, alleen stoot de trein maar één derde af van wat een auto verbruikt. In één trein kunnen ook veel meer passagiers dan in één auto waardoor veel meer mensen milieubewust kunnen reizen. Uiteraard is het nog het beste om voor de stukjes die u kunt fietsen ook echt de fiets te pakken. Deze verbruikt niks en kost u als het goed is na de aanschaf ook zo goed als niks. Ook houd u daarmee nog uw conditie op peil.

Water

Als u koud water uit de kraan nodig heeft, kijk dan altijd eerst of de hendel naar de koude kant zit. Als u de kraan open draait aan de warme kan zal deze altijd gelijk energie verbruiken omdat de boiler direct aan het werk gaat. Douchen kan in 5 minuten gebeuren, des te langer u doucht des te slechter voor het milieu. Als u de was gaat doen was dan als het mogelijk is op 30 graden. Des te hoger de graden des te meer uitstoot. Gebruik vervolgens een waslijn om de was te laten drogen in plaats van de droger.

Afval sorteren

Door afval te sorteren word er energie bespaart en kunnen dingen gerecycled worden. Deze materialen kunt u het beste scheiden"
 • Glas
 • Papier/karton - hierbij mogen geen drinkpakjes, daar zitten namelijk aluminium laagjes in
 • Plastic
 • groente/fruit/tuinafval

Er word hedendaags al 90% van het afval gerecycled. In steeds meer plaatsen is het afval scheiden verplicht. U kunt mogelijk een boete krijgen als u uw afval niet goed scheid.

Meer tips

Sommige apparaten die stroom trekken zult u niet zo snel bij nadenken. Het is goed om eten in te vriezen in plaats van het weg te gooien, echter gebruikt u wellicht de magnetron weer om het te ontdooien en/of op te warmen. Verder kunt u de volgende dingen doen:
 • Laat uw haar opdrogen in plaats van föhnen
 • Neem een stekkerdoos met een switchknop zodat u de stroom van alle apparaten af kunt halen
 • Laat geen apparaten op stand-by staan
 • Zet de kachel laag en doe wat warmere kleding aan
 • Neem eigen tasjes mee naar de winkels
 • Eet biologisch
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een wasdroger per jaar?Wat kost een wasdroger per jaar?De wasdroger is een grootverbruiker van stroom, maar de omvang van het verbruik wordt vaak te hoog ingeschat. Gezinnen m…
Besparen op elektriciteit door verlichtingBesparen op elektriciteit door verlichtingElektriciteit is duur, verlichting is nodig en geld is niet in overvloed. Mensen kampen met veel uitgaven tegelijk waard…
Geld besparen op elektriciteit: energiezuinigGeld besparen op elektriciteit: energiezuinigEen gemiddeld huishouden verbruikt zon 3000 kWh per jaar aan elektriciteit, dat neerkomt op ongeveer 650 euro. Besparen…
Nieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuNieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuEen nieuwe auto, kopen of leasen. Het energielabel en de overheidsregelingen zijn van invloed op de kosten, en ook op de…

Het broeikaseffectHet broeikaseffect is een hot topic en er moeten dringend maatregelen getroffen worden om het tegen te gaan.
Maak het milieu groener en bespaar geldMaak het milieu groener en bespaar geldVolgens links warmt de Aarde schrikbarend snel op. Rechts ontkent dat en vindt het allemaal flauwekul. Toch kunnen we al…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 20-09-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.