Vulkaanuitbarstingen: verschillende soorten vulkanen

Een vulkaan is een plaats, een rif, op het aardoppervlak waar bij uitbarstingen stoffen zoals magma en vulkanische gassen uitkomen. De aarde telt minsten 1500 vulkanen waarvan er elke dag opnieuw een paar tot uitbarsting komen.

Algemeen

Van de 1500 vulkanen op aarde zijn er ongeveer 600 actief, dat wil zeggen dat deze regelmatig tot uitbarsting komen. Soms kan dat tot vernietigende gevolgen hebben. Dode vulkanen zijn niet actief en vertonen geen activiteit en rusten al miljoenen jaren in vrede. Slapende vulkanen vertonen weinig activiteit, deze zijn ook minder aggressief dan de andere vormen die je hebt. Toch is het heel onvoorspelbaar omdat je van slapende vulkanen nooit kan zeggen wanneer ze weer actief worden.

Verschillende soorten vulkanen

De 1500 vulkanen die zich op het landoppervlak bevinden, worden allemaal onderverdeeld in verschillende soorten:

Calderavulkaan

Een Calderavulkaan behoort tot de antieke vulkaangebergten, deze zijn al heel oud en komen niet zo vaak meer tot uitbarsting. Aan de boven kant van een Calderavulkaan ligt een grote brede krater, meestal vormt zich in de krater een kratermeer. De krater is ontstaan doordat een deel van de magmakamer is gestort, die na een vulkaanuitbarsting is leeggestroomd.

Stratovulkaan

Stratovulkanen zijn de meest voorkomende vulkanen op de planeet. Ze zijn opgebouwd uit gestolde lava en lagen as. Stratovulkanen zijn meestal zeer hoog, en het bovenste gedeelte kan een laag sneeuw bevatten. De reden dat stratovulkanen zo weinig tot uitbarsten komen is dat de dikke magma laag lang nodig heeft om de top te bereiken. Hiervoor moet een grote druk worden uitgeoefend, en dat kan lang duren. Doordat de lava erg dik is, stolt het erg snel en hoopt het zich steeds op. Hierdoor wordt de helling steeds hoger en steiler.

Schildvulkaan

Schildvulkanen zijn meestal niet zo groot, en de magma die erin zit is meestal heel dun. Hierdoor komen zelden uitbarstingen of ontploffingen voor. Het levert daarom ook relatief weinig gevolgen voor de bevolking. Een nadeel is wel, omdat de vloeistof zo dun is stolt het heel moeilijk en loopt het magma ver naar beneden door, hierdoor kan dat schade berokkenen aan huizen verder beneden. Deze vulkanen zijn ook niet hoog maar eerder heel breed, omdat de magma zich ver uitstrekt van de vulkaan af. Zo krijg je een brede heuvel met een hele lichte helling.

Vulkaanuitbarstingen

Een vulkaanuitbarsting wordt ingedeeld naar het soort eruptie. Een andere manier is de explosieve kracht van de uitbarsting van de vulkaan. Dit is nodig omdat er toch eventueel gevaar dreigt. Er leven wereldwijd ongeveer 500 miljoen mensen rond de 'actieve ring' vanaf waar het magma de bevolking kan bereiken bij een uitbarsting. En is het toch belangrijk dat de mensen bij een uitbarsting tijdig kunnen geëvacueerd worden.

Soms na een uitbarsting vult de lucht zich ook met vulkanisch as, waardoor de hemel wel voor uren verduisterd kan blijven, dit levert ook een temperatuursverschil op, waardoor de temperatuur tijdelijk daalt. Na een tijdje klaart de lucht op en stijgt de temperatuur weer met een paar graden.
© 2009 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaan informatieVulkaan informatieEen vulkaan is een berg, die is gevormd als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen die in het verleden hebben pla…
Vulkanen  wat is een vulkaan en wanneer barsten ze uit?Vulkanen wat is een vulkaan en wanneer barsten ze uit?Op de aarde bevinden zich vele vulkanen. Een deel hiervan is rustig en barst niet uit, andere zijn actief en barsten wel…
Werkstuk VulkanenEen vulkaan is een opening in de aardkorst, waar heet magma uit komt. Als de magma uit de vulkaan komt heet het lava. Al…
Anak Krakatau, kind van KrakatauOpmerkelijk hoe een onbekend woord in korte tijd volledig ingeburgerd raakt in onze taal. Wie trekt er nog de wenkbrauwe…

Alles over zout strooien als gladheidbestrijdingAlles over zout strooien als gladheidbestrijdingOm gladheid te voorkomen wordt in Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, zout op de wegen gestrooid. Maar o…
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 22-01-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.