Koolzaad, milieuvriendelijke brandstof!

Het broeikaseffect, je hoort er alles over tegenwoordig. Co2 uitstoot is gevaarlijk en er vormt zich een deken van uitlaatgassen en andere schadelijke stoffen om de aarde. Maar hoe kunnen we zelf bijdragen aan een schoner milieu en de strijd tegen de opwarming van de aarde? Eén van de nieuwste uitvindingen is het gebruiken van koolzaad als autobrandstof. Dit is beter voor het milieu, goedkoper voor de consument en men is minder afhankelijk van fossiele brandstoffen!

Fossiele brandstoffen en het broeikaseffect

De prijzen voor brandstof worden steeds hoger, en naar verwachting zullen ze alleen maar verder stijgen door een wereldwijd tekort aan aardolie. Een zoektocht naar alternatieve brandstof is dus van het grootste belang! De aardolie die gebruikt wordt in brandstof is een produkt van miljoenen en miljoenen jaren oude plantenresten, die onder hoge druk onder de grond hebben gezeten. Deze aardolie bevat grote hoeveelheden energie, en bij verbranding van deze olie komt die energie vrij. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld machines te laten draaien en auto's te laten rijden.

Tot voor kort werd eigenlijk alleen de olie uit deze oude plantenresten gebruikt. Maar wat veel mensen niet weten is dat ook verse planten een hoeveelheid olie bevatten. Koolzaad bestaat voor bijna 60% uit olie! Deze olie is er zonder veel moeite uit te persen, en hierdoor krijgt men een soort slaolie. Deze is al te koop in elke supermarkt en is ook brandbaar, en zelfs te gebruiken om dieselauto's mee te laten rijden.

Enkele voordelen aan het rijden op koolzaad

Er zijn veel voordelen aan het rijden op koolzaad. De motor maakt minder herrie en loopt rustiger bijvoorbeeld. Er komt ok nauwelijks CO2 vrij, dus er treedt nauwelijks versterking van het broeikaseffect op. Ook bevat koolzaadolie geen zwavel, waardoor u door het rijden op koolzaadolie ook niet meewerkt aan zure regen. Ook komt er de helft van de normale hoeveelheid roet vrij, en er komen geen kankerverwekkende deeltjes vrij.

Belangrijk is op te merken dat koolzaadolie niet hetzelfde is als biodiesel! Het gaat hier om pure geperste plantaardige olie, zonder toevoeging van chemicaliën. Het is dus ook prima te gebruiken om mee te bakken of over de sla te doen. De gebruikte methode van persen wordt 'koud persen' genoemd en hierdoor heeft de olie het hoogste gehalte aan onverzadigd vet!

Biologische brandstof is een stuk schoner dan fossiele brandstof. Ook kan het in Nederland gemaakt worden en is het oneindig, dus het raakt nooit op!

Wat het ook interessant maakt voor mensen die niet zo om het milieu geven is de prijs. De olieprijzen blijven maar stijgen en de marktprijs voor koolzaadolie ligt meestal rond de €0,20, hetgeen lager is dan de algemene dieselprijs. Ook is het mogelijk gewoon en fles slaolie in de winkel te halen als u even zonder brandstof zit.

In de praktijk

Er is al vanaf begin jaren '90 op koolzaad gereden door enkele bedrijven, voornamelijk om het systeem te testen. Vooral na 1999 was er een sterke toename van aangepaste dieselmotoren zichtbaar. Inmiddels zijn er al vele ombouwstations die dieselmotoren geschikt voor koolzaad maken (in Duitsland al meer dan 60!).

Er is al een geregistreerde Mercedes met meer dan 600.000 op koolzaad gereden kilometers. In Duitsland rijden al meer dan 25.000 omgebouwde voertuigen rond, en ookschepen en treinen maken al gebruik vaan koolzaadbrandstof.
© 2007 - 2024 Daan123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuNieuwe auto kopen, de kosten voor auto en milieuEen nieuwe auto, kopen of leasen. Het energielabel en de overheidsregelingen zijn van invloed op de kosten, en ook op de…
Groene auto – de opmars van milieuvriendelijk rijdenGroene auto – de opmars van milieuvriendelijk rijdenDe groene auto is in opmars. Het milieu wordt steeds belangrijker gevonden door diverse instanties en overheden en er wo…
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…
Ecologisch rijden: rij zuinig en milieubewustEco-driving is de juiste manier van autorijden. Het uitgangspunt is het defensief en anticiperend rijden, zodat de verke…

Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?De ecologische voetafdruk is een cijfer, uitgedrukt in hectare, dat weergeeft hoeveel ruimte iemand nodig heeft om gedur…
Ontbossing: bedreiging van de woudenOver de hele wereld is er een grote vraag naar hout. Om aan deze eisen te voldoen, moet er enorm veel bos gekapt worden.…
Daan123 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.