Warme truiendag en het klimaat

Warme truiendag en het klimaat Jaarlijks wordt op een vrijdag van februari de Warme Truiendag georganiseerd. Warme Truiendag? Wat is dat nu weer? Gaan we allemaal op de bank met een goed patroon, breinaalden en een paar bollen wol? Nee, maar we trekken wél onze warmste trui aan en zetten massaal de verwarming een paar graden lager! Op school, op het werk en thuis. De bedoeling is dat we dit jaarlijks gaan doen, maar waarom? En wat heeft dit allemaal te maken met klimaatverandering, broeikasgassen, CO2-uitstoot en het Kyotoprotocol?

Geschiedenis van Warme Truiendag

Warme Truiendag wordt door Het Klimaatverbond (ook wel Vereniging Klimaatverbond Nederland genoemd) jaarlijks georganiseerd op of rond 16 februari. Dit is de datum waarop in 2005 het Kyotoprotocol in werking trad. Sinds 2005 wordt deze dag ook al jaarlijks in België georganiseerd. Daar heet het overigens Dikke Truiendag en wordt georganiseerd door de Vlaamse overheid. In 2020 valt Dikke Truiendag op 11 februari. Op respectievelijk warmetruiendag.nl en dikketruiendag.be kan je de datum vinden waarop we allemaal onze dikste trui moeten aantrekken.

Wat is het Kyotoprotocol

In het Kyotoprotocol is in 1997 vastgelegd dat de deelnemende landen de uitstoot van broeikasgassen CO2 uitstoot moeten verminderen. Het vormde een aanvulling op het Klimaatverdrag. Industrielanden die zich verbonden hebben aan het verdrag verplichten zich om de uitstoot van broeikasgassen in 2008-2012 met ongeveer 5% te verminderen t.o.v. het niveau in 1990. De percentages verschillen per land en zijn mede afhankelijk van economische omstandigheden, huidige uitstoot en bereidwilligheid van het betreffende land. Zo moet Japan de uitstoot verminderen met 6% en de Europese Unie met 8%. De Europese Unie heeft vervolgens per lidstaat de individuele uitstoot bepaald en voor Nederland is deze 6% geworden. De Verenigde Staten doen overigens niet mee, helaas. Ze zijn op dit moment wel de grootste CO2-vervuiler ter wereld. Het Kyotoprotocol trad pas in werking toen de parlementen van 55 landen, die samen 55 procent van de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakten, het verdrag hadden bekrachtigd. Dit was het geval op 16 februari 2005. Dit protocol is het enige internationale akkoord met bindende doelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo dus ook het enige gereedschap voor regeringen om het probleem van klimaatverandering aan te pakken.

Het klimaatprobleem

Door de CO2 uitstoot (ook wel kooldioxide genoemd) neemt het broeikaseffect toe. We hebben de laatste 100 jaar veel gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, waardoor ook veel meer kooldioxide in de lucht is gekomen. Dit vormt als het ware een deken van gassen. De "deken" wordt steeds dikker en houdt de warmte op aarde vast. Het klimaat over de hele wereld wordt daardoor warmer. Als we iets aan het klimaatprobleem willen doen, dan moeten we verzinnen hoe de CO2-uitstoot te voorkomen/verminderen is. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie. De Nederlandse overheid heeft ook onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om CO2 uitstoot op te slaan. Gebleken is dat er mogelijkheden zijn om CO2 op te slaan in de grond. Om dit te realiseren zal in de toekomst gestart gaan worden met proefprojecten.

Wat is Warme Truien dag?

De Warme Truiendag helpt ons stil te staan bij de gemaakte afspraken in het Kyotoprotocol. In het protocol heeft de Nederlandse overheid zich verplicht om de uitstoot t.o.v. 1990 met 6% te verminderen. Om dit te bereiken zijn allerlei projecten gestart en diverse onderzoeken uitgevoerd. Naast de overheid kan ook de Nederlandse bevolking zijn steentje bijdragen door bewust met het milieu om te gaan.

Wat kunnen we doen op Warme Truiendag?

Het Klimaatverbond roept scholen, gemeenten en mensen thuis op om deel te nemen aan deze actiedag. Er is heel veel energie te besparen bij het verwarmen van scholen, kantoren en woningen. Met deze eenvoudige en makkelijke actie is al een grote winst te boeken voor het klimaat. In Nederland gaat 30% van de energie in huishoudens op aan verwarming. Hier is dan ook nog heel veel te besparen. Denk bijvoorbeeld aan dubbel glas, isolatie van gevel, dak en vloer en het vervangen van verouderde Cv-ketels. Op Warme Truiendag ]wordt iedereen opgeroepen om de verwarming een paar graden lager te zetten en een lekkere warme trui aan te trekken. De verwarming één graad lager bespaart al 7% energie en dus ook 7% minder CO2 uitstoot.

Het Warme Truiendag-lied

Speciaal voor de Warme Truiendag is er een lied gemaakt. Het idee hierachter is om met zingen energie op te wekken voor een beter klimaat. En mocht de warme trui niet voldoende warmte bieden, zing dan uit volle borst mee en krijg het vanzelf warm! Hieronder volgt de tekst van het Nationaal Warme Truiendaglied.

Spuug in het vuur
Ik geniet van de duinen, van de zon en de zee,
van de bossen, de vogels en jouw arm om me heen
De enige warmte waar het om gaat
zit hem niet in de hoogte waar de kachel op staat
maar komt van alles dat mooi is
en of er vrieskou of dooi is

Refrein:
Spuug in het vuur, lief,
want het wordt me te heet
Geef het door aan een ander,
zodat iedereen weet:
met een dikkere trui aan
kan de kachel omlaag,
dus temper de hitte
Eén graad minder, vandaag

Eén graadje minder, maakt alle verschil
Heb respect voor de aarde en toon goede wil
Je kunt het alleen, of je vraagt heel de straat
Zet de kachel wat lager, voor een beter klimaat
Of het op school of je werk is,
het in de kroeg, of de kerk is

Refrein

Het gaat om alles dat mooi is
en of er vrieskou of dooi is
het op je school of je werk is,
het in de kroeg, of de kerk is

Refrein


Sarah Fairfield (muziek, zang) | Lizzy Koppe-van Pelt (tekst) © 2009

Dus doe mee aan de Warme Truiendag of zoals het in België heet: Dikke Truiendag. Op school, op het werk of thuis. Trek een warme, dikke trui aan en zet de verwarming een aantal graden lager! Is het je goed bevallen? Dan mag ook de dag daarna de warme trui weer aan en de verwarming wat lager! En de dag daarna en daarna...
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warmetruiendag - trek een trui aan en bespaar energieWarmetruiendag - trek een trui aan en bespaar energieWarmetruiendag, een dag om te stimuleren dat mensen een lekker warme trui aandoen en tegelijk de thermostaat een graadje…
KlimaatveranderingKlimaatveranderingKlimaatverandering is de verandering van het gemiddelde klimaat of het weertype over een bepaalde periode. Deze verander…
Uw energieverbruik verminderen en geld uitsparenUw energieverbruik verminderen en geld uitsparenRond 12 februari is het 'warme truiendag'. Dit is het idee: als je een warme trui aantrekt, kan de verwarming lager geze…
Mode: Warme wintertruienMode: Warme wintertruienHet koude seizoen zorgt in Nederland altijd voor creativiteit als het om truien gaat. Hoewel onze winters bij lange na n…

Veranderend klimaatVeranderend klimaatHet klimaat op aarde verandert. Onderzoekers hebben al vele onderzoeken gedaan naar het klimaat, en hoe ze dit nou kunne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay (bewerkt)
  • www.warmetruiendag.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dikke_truiendag
  • www.klimaatverbond.nl
  • www.dikketruiendag.be
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.