Consuminderen; bewust omgaan met geld en milieu
Bewuster omgaan met geld, uitgaven budgetteren, zuiniger met energie en minder weggooien. Zomaar een greep uit de maatregelen die mensen, om uiteenlopende redenen kunnen nemen. Of het nu om financiële, ethische, milieubewuste of een combinatie van motieven gaat, dat ze willen consuminderen staat voorop.
Definitie
Volgens Van Dale is de betekenis van consuminderen: Het minder geld uitgeven met name als verzet tegen de consumptiemaatschappij. Een andere definitie beschrijft het bewust omgaan met de beschikbare grondstoffen op aarde om geld en milieu te sparen.
Minder vlees
Dat bezuinigen de belangrijkste reden is tot consumindering over te gaan ligt voor de hand. Toch zijn er ook mensen die zonder dat ze rood staan bij de bank, de verspilling in de wereld een halt willen toeroepen. Het minder eten van vlees is daar een goed voorbeeld van. Onderzoek van Delloite heeft uitgewezen dat de tendens is dat mensen minder vlees gaan eten. Nu blijken daar geen financiële redenen aan ten grondslag te liggen. Vooral maatschappelijke overwegingen, zoals de bio-industrie en overmatig graanverbruik voor vee terwijl er in de wereld voedseltekorten zijn, hebben geleid tot dit veranderde eetpatroon.
Voedselcrisis
De wereldvoedselcrisis een halt toeroepen? Volgens professor Hans-Peter Weikhard, milieueconoom aan de Wageningen Universiteit is het terugdringen van de vleesconsumptie eigenlijk de enige manier waarop de consument hier echt een steentje aan kan bijdragen. “Het helpt niet alleen de voedseltekorten op te lossen en prijzen te drukken, maar het is ook beter voor het milieu. Ruim vier kilo graan wordt omgezet in één kilo vlees. Runderen en varkens eten ‘ons’ voedsel op. Bovendien vindt ontbossing plaats om al dat voedsel te verbouwen.”
Milieu
Daarmee is meteen het volgende punt op de kaart gezet: het milieu. Als je echt iets tegen de verandering van het klimaat wilt doen, moet je namelijk minder vlees eten. Deze maatregel is daadkrachtiger dan bijvoorbeeld wat vaker de fiets pakken. Een combinatie van beide zou natuurlijk het mooiste zijn. Even terug naar het milieu. Uit het rapport Livestock’s long shadow van de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) blijkt namelijk dat de veehouderij en dus uiteindelijk de consumptie van vlees, zuivel en eieren, achttien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt. Dat is meer dan het aandeel van verkeer en vervoer. De grootste veroorzaker van de zure neerslag die bossen en heide ernstig aantast, is de veehouderij.
Cijfers
In 1997 produceerde de Nederlandse veestapel zevenenzeventigduizenddrieënnegentig miljoen kilo mest. Met deze mest produceerde onze veehouderij in dat jaar, honderveertig miljoen kilo ammoniak, een schadelijke stof die sterk bijdraagt aan de 'zure regen'. Bovendien kost de productie van één pond vlees ongeveer elfduizendtweehonderdvijftig liter water en heel veel energie. De productie en consumptie van vlees levert daarmee de belangrijkste bijdrage aan de opwarming van de aarde, het broeikaseffect. Een dubieuze prestatie. Wanneer alle Nederlanders zouden besluiten drie dagen per week geen vlees te eten, zou dat de hoeveelheid broeikasgassen in ons land evenveel reduceren als wanneer drie miljoen auto’s van de Nederlandse wegen gehaald zouden worden. Hoeveel zou het eigenlijk in je portemonnee schelen?
Consuminderen op televisie
Uiteraard is het eten van minder vlees één voorbeeld van de talloze toepassingen van het ‘consuminderprincipe’. In het programma ConsuMinderMan van de omroep voor een betere wereld juist nu, LLiNK, wordt iedere week het centrale thema ‘meer is minder’ uitgewerkt. De ConsuMinderMan komt in actie voor een duurzame lifestyle. Met simpele oplossingen voor grote problemen laat LLiNK zien hoe het anders kan. Sluipverbruik van elektrische apparaten bijvoorbeeld, of gevolgen van hoge voedselproductie. ConsuMinderMan gaat vervolgens op zoek naar alternatieven en oplossingen. Zo werd de kijker in de eerste aflevering bewust gemaakt van het feit dat de deurbel 99,9% van de tijd niet gebruikt wordt terwijl hij wel voortdurend stroom gebruikt. De deurklopper werd als alternatief aangedragen. Zo simpel kan het dus zijn. Net als het uitschakelen van elektrische apparaten in plaats van ze op stand-by te laten staan.
Het is even wennen maar consuminderen helpt! Het is beter voor de dieren, beter voor het milieu en last but not least, beter voor onze portemonnee.
© 2008 - 2024 Cloesmeyer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen impulsaankopenPrijsstijgingen, werkloosheid, financiële crisis….Het zijn vandaag de dag meer geworden dan zomaar wat begrippen. Veel m…
Duurzaam consumerenSteeds vaker wordt er gesproken over duurzaamheid. Duurzaam betekent met verstand omgaan met het milieu en de mens. De g…
Bronnen en referenties
- LLiNK.nl
DAG.nl
NRC Handelsblad
www.animalfreedom.org