Zes simpele dingen die jij kunt doen voor een beter milieu

Een beter milieu begint bij jezelf. Dit is de slogan van een oude reclame-campagne, maar het is nog steeds hartstikke waar. Maar hoe begint een beter milieu nou bij jezelf? Dat is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Hier zijn 6 simpele tips die jij direct kan toepassen om bij te dragen aan een beter milieu.

Consuminderen

Het maken en gebruiken van allerlei producten en kost grondstoffen en energie. Je favoriete spijkerbroek wordt gemaakt van katoen. Hiervoor wordt katoen gebruikt, en dat kost veel water en pesticiden. In de fabriek waar de katoen tot spijkerbroek wordt verwerkt wordt ontzettend veel water gebruikt, en natuurlijk ook energie. Vervolgens moet de spijkerbroek vervoerd worden naar de winkel waar jij hem koopt. Voor een mobiele telefoon geldt ook dat er vele verschillende grondstoffen nodig zijn, die op verschillende manieren verkregen worden. Bepaalde onderdelen moeten uit mijnen worden gehaald. Vervolgens kost het weer energie en een hoop chemicaliën om de telefoon in elkaar te zetten, en dan kost het weer brandstof om de telefoon naar jou te brengen. Als je na een jaar je telefoon inruilt voor een nieuwer model wordt de telefoon afval. Hij moet uit elkaar worden gehaald, en dat kost weer energie, of hij belandt ergens op een vuilnisbelt.

Als je je bewust bent van de milieukosten die de aanschaf en het gebruik van bepaalde producten met zich meebrengen, kun je beter geïnformeerde keuzes maken bij een nieuwe aankoop. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om niet elk jaar een nieuwe telefoon aan te schaffen, maar alleen als je huidige telefoon echt kapot gaat. Je kunt consuminderen, dit houdt in dat je minder geld uitgeeft aan allerlei nieuwe gadgets en/of kleren of andere producten. Bedenk voordat je iets nieuws koopt of je het echt nodig hebt of dat je misschien ook wel zonder kunt. Of bedenk of er misschien een milieuvriendelijker alternatief is. Bijvoorbeeld een spijkerbroek van biologische katoen in plaats van een spijkerbroek van katoen waarvoor veel pesticiden zijn gebruikt. Wees je bewust van je koopgedrag en van de impact op het milieu van de producten die je gebruikt.

Recycling

Dit is een vrij voor de hand liggende tip, maar nog lang niet iedereen recycled alle verschillende dingen correct. In de meeste regio's worden groente-, fruit- en tuinafval (GFT), glas, oud papier en plastic apart ingezameld. Zorg dus ook dat je dit thuis al gescheiden verwerkt, zodat je het apart kunt inleveren. Waarom is het belangrijk om alles apart in te zamelen? Omdat deze producten worden hergebruikt. Van oud papier wordt weer nieuw papier gemaakt, van al het glas worden weer nieuwe potten en flessen gemaakt, al het plastic wordt weer omgesmolten tot nieuwe plastic producten, en het GFT-afval wordt gecomposteerd of gebruikt als brandstof. Verder kun je ook producten zelf recyclen en hergebruiken. Je kunt meubilair en kleren die je niet meer gebruikt en draagt naar een kringloopwinkel brengen, zodat iemand anders er nog plezier van kan hebben. Je kunt oude kranten en tijdschriften gebruiken voor knutselprojecten met je kinderen. Je kunt van een kapotte spiegel mooie kleinere spiegels maken. Je kunt van een oude badkuip of wc-stortbak een plantenbak maken. Heb je iets wat je weg wilt gooien, maar denk je dat je er misschien nog wat mee kunt. Google dan jouw product met het woord 'recycle' ervoor en je vindt ongetwijfeld een miljoen goede recycle-ideeën.

Minder gas, water en energie gebruiken

Probeer minder gas, water en energie te gebruiken in je huishouden. Zorg dat de lichten uit zijn in ruimtes waar je niet bent. Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt, en trek ook de stekker eruit. Stook de kachel alleen in de ruimtes waar je bent. Zet de kachel 's nachts uit. Zet de kachel een paar graden lager en trek een dikkere trui aan. Probeer korter te douchen. Laat de wasmachine en de vaatwasser alleen draaien als ze vol zijn. Koop een bespaarbak bij je toilet, zodat je minder schoon drinkwater door het toilet spoelt. Neem een regenton, zodat je je planten kunt besproeien met regenwater in plaats van schoon drinkwater.

Minder voedsel verspillen

Een gemiddeld huishouden gooit meer dan 25% van al het eten dat gekocht wordt weg. Dat is ontzettend veel voedselverspilling. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook zonde van je geld. Het verbouwen en produceren van eten levert een belasting op het milieu. Groente en fruit moet geoogst worden, het wordt verwerkt in fabrieken, en vervolgens wordt het per vliegtuig, boot, en/of vrachtwagen naar de winkels en supermarkten gebracht. Al deze processen kosten energie en brandstof. Dus als je minder eten weggooit, hoef je minder eten in te kopen, en hoeven de supermarkten minder in te slaan, en zo kan er heel wat energie en brandstof worden bespaard. Denk je eens in dat alle Nederlanders minder eten weggooien, en zo kan er ontzettend veel bespaard worden op deze vormen van milieubelasting.

Minder autorijden en minder vliegen

Vliegen is ontzettend slecht voor het milieu. En omdat het vliegen binnen Europa vrij goedkoop is geworden door vliegtuigmaatschappijen als Ryanair en Easyjet gaan steeds meer mensen met het vliegtuig op vakantie. Dus kijk ook eens of jouw favoriete bestemmingen per trein of bus te bereiken zijn. Niet of minder vliegen is werkelijk een van de beste dingen die je kunt doen voor het milieu. Ook autorijden is een bron van vervuiling, dus kijk eens of het mogelijk is om wat vaker de fiets te pakken. Dit is ook nog eens beter voor je gezondheid. Of misschien kun je de volgende keer met de trein naar die afspraak in een andere stad. Dit scheelt ook een hoop gedoe met het zoeken naar een parkeerplaats. Of verdiep je eens in de aanschaf van een elektrische auto. Deze worden steeds beter en kunnen steeds grotere afstanden overbruggen. En doordat ze populairder worden komen er landelijk ook steeds meer oplaadpunten.

Bedrijven oproepen zuiniger en milieuvriendelijker te werken

Je kunt actief actie voeren door e-mails te sturen naar bedrijven waarvan jij denkt dat ze milieuvriendelijkere kunnen werken. Ga naar de website van het bedrijf en zoek het e-mailadres, meestal vind je dit bij het kopje 'contact'. Bedrijven stellen het op prijs als ze feedback krijgen van hun klanten. Een bedrijf probeert zoveel mogelijk mensen blij te maken met hun producten, dus suggesties voor verbeteringen zijn altijd welkom. Je kunt bijvoorbeeld een e-mail sturen over hoe het bedrijf verpakkingsmateriaal gebruikt en hoe ze daar op kunnen besparen. Je kunt vragen of ze scharreleieren of biologische eieren willen gebruiken in plaats van legbatterij-eieren. Je kunt kledingbedrijven vragen of ze biologische katoen kunnen gebruiken, of vragen hoeveel water ze eigenlijk verbruiken bij de productie van een spijkerbroek. Als genoeg mensen dit soort vragen gaan stellen zal een bedrijf hier over na gaan denken en wellicht verbeteringen doorvoeren.
© 2014 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe actief deelnemen aan recycling?Hoe actief deelnemen aan recycling?Recycling, een reeds ingeburgerd gebeuren bij de meeste gezinnen, of toch niet? Een groot aantal mensen doet nog niet me…
Sigaretten recycling beter voor het milieuSigaretten recycling beter voor het milieuSigaretten zijn niet alleen schadelijk voor de mens, maar ook schadelijk voor dieren en het milieu. Wereldwijd zijn er m…
Energie besparen: Zorgen voor het milieuEnergie besparen: Zorgen voor het milieuOveral om ons heen wordt energie verbruikt. Of je nu staat te koken of een douche neemt, een avondje tv-kijkt of een tel…
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…

Vleesconsumptie; gevolgen voor dier, mens en milieuSteeds meer mensen denken na over de gevolgen van het eten van vlees. De meesten denken dan aan het onnodig doden van di…
Wat is de plastic soep in de Grote Oceaan?Veel plastic afval dat in de natuur belandt eindigt uiteindelijk in zee. Bijvoorbeeld plastic waterflesjes en speelgoed…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.