Uw tegeltuin milieuvriendelijk maken

Uw tegeltuin milieuvriendelijk maken Tuinen die volledig zijn betegeld zijn ontzettend populair, in sommige straten is 40% van het oppervlakte betegeld. Dit zorgt echter voor veel nadelen voor uzelf en voor het milieu. Water stroomt langzamer weg waardoor overstromingen ontstaan, in stedelijke gebieden wordt het warmer en de biodiversiteit neemt af. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw tuin aan te passen zodat er zo weinig mogelijk schade aan het milieu ontstaat.

Tegeltuinen

Een tuin is het verlengde van uw huis en voor veel mensen een belangrijke plek. Bij het aanleggen van een tuin zijn er verschillende dingen belangrijk zoals de kosten en het onderhoud. Vooral dit laatste punt heeft veel mensen doen besluiten een tuin met voornamelijk tegels aan te leggen. In Nederland is ongeveer 7% van het oppervlakte versteend, waarmee we het op een na meest 'versteende' land zijn van Europa. In sommige straten is ruim 40% van het oppervlakte betegeld. Een tuin die uit veel stenen bestaat heeft echter veel nadelen voor het milieu, waarvoor verschillende oplossingen zijn.

Voordelen van een tegeltuin

Natuurlijk leggen mensen tegeltuinen voornamelijk aan omdat ze het mooi vinden. Met tegels is het makkelijk om een modern en strak design aan te leggen, wat met planten wat lastiger kan zijn. Veel mensen hebben een hekel aan insecten in hun tuin, een tegeltuin zorgt er voor dat er minder beestjes zijn. Daarnaast is een tegeltuin praktischer als het mooi weer is, u kunt gelijk in de tuin gaan zitten terwijl gras langer nat blijft.

Nadelen van een tegeltuin

Volgens onderzoek kost een gemiddelde tegeltuin meer dan een tuin met planten. Daarnaast hebben tegeltuinen net zo veel onderhoud nodig als tuinen met planten, u moet hierbij denken aan onkruid wieden en tegels schoonspuiten. Wanneer u kiest voor planten in uw tuin zijn er veel meer keuzemogelijkheden dan bij tegels. Uit onderzoek uit 2008 uitgevoerd door Jolanda Maas over de relatie tussen een groene omgeving en de gezondheid blijkt dat een groene tuin voor een betere gezondheid en minder stress zorgt.

Nadelen voor het milieu

Veel mensen weten niet dat tegeltuinen schadelijk kunnen zijn voor het milieu, er zijn verschillende redenen waarom dit zo is.
  • Een groot nadeel van een toename van de hoeveelheid tegels in stedelijke gebieden is dat tijdens hevige regenbuien water niet de grond in kan. Het water moet dan via putten het riool in stromen, maar die kunnen door de sterke toename van water niet al het water tegelijk afvoeren, waardoor er overstromingen en wateroverlast ontstaan. Dit kan voor miljoenen euro's aan schade zorgen.
  • Daarnaast zorgen tegels er voor dat warmte langer vast wordt gehouden. Hierdoor worden bewoonde gebieden sneller opgewarmd wat er toe kan leiden dat het op een warme dag wel 7 graden warmer kan zijn in de stad dan op het platteland. In de zomer kan dit gevaarlijk zijn voor mensen die slecht tegen warmte kunnen zoals ouderen en zieken.
  • Een ander nadeel is voor het milieu, doordat er minder planten en bomen in de tuinen staan neemt de biodiversiteit verder af. Vogels, kleine zoogdieren en insecten kunnen geen voedsel en schuilplaatsen meer vinden in stedelijke gebieden waardoor ze langzaam verdwijnen.
  • Veel mensen met tegels in hun tuin maken deze tegels schoon met chemische middelen zoals chloor. Dit is effectief maar ontzettend slecht voor het milieu.

Een voorbeeld van een dak bedekt met sedum / Bron: Yellow Book, Flickr (CC BY-2.0)Een voorbeeld van een dak bedekt met sedum / Bron: Yellow Book, Flickr (CC BY-2.0)

Manieren om wateroverlast tegen te gaan

Tegeltuinen zorgen er voor dat water langer boven het oppervlakte blijft omdat het moeilijker kan wegstromen. Er zijn verschillende manieren om wateroverlast door tegeltuinen te voorkomen. Wanneer u toch tegels in uw tuin heeft liggen en last heeft van wateroverlast zijn er verschillende manieren om dit tegen te gaan.
  • Er zijn speciale tegels en klinker te koop die water doorlaten zodat het water makkelijker de grond in stroomt. Daarnaast zijn er klinkers die ook een buffer hebben waar overtollig water in wordt opgeslagen, hierdoor komt het water niet op de tegels te liggen maar er in.
  • Tegels laten weinig water door maar er zijn vergelijkbare materialen die dit wel doen zoals houtsnippers, schors, grind, of schelpen. U kunt ook een houten vlonder aanleggen in plaats van tegels.
  • Een andere manier om wateroverlast op de grond tegen te gaan kan op het dak. Het is mogelijk uw dak te bedekken met groen zoals sedum (vetkruid). Sedum neemt water op in de blaadjes waardoor het niet op de grond terecht komt.
  • Een hele makkelijke manier om wateroverlast tegen te gaan is om afval weg te gooien in prullenbakken en niet op straat. Hierdoor komt er minder afval in de straatputten waardoor deze niet verstopt raken.

Minder milieuvervuiling

Wanneer u tegels heeft en deze niet wilt weghalen zijn er verschillende manieren om het milieu zo min mogelijk tot last te zijn.
Gebruik ten eerste biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen, deze gaan niet in het grondwater zitten. Een nog beter alternatief is om kokend water te gebruiken, onkruid weg te branden met een brander of weg te halen met een staalborstel.

Tegeltaks

In sommige delen in Duitsland kennen ze de 'tegeltaks'. Hierbij wordt de waterschapsbelasting gebaseerd op de hoeveelheid verhard oppervlak per huishouden. Hoe meer betegeld oppervlakte hoe meer water de riolen in moet en hoe meer er betaald wordt. De tegeltaks kost echter wel extra geld omdat controleurs moeten kijken hoeveel er betegeld is.
© 2016 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onkruid en de bestrijding daarvanOnkruid en de bestrijding daarvanOnkruid is voor veel mensen een vervelend iets. Als je een tuin hebt wil je die graag mooi houden. Vanaf het voorjaar to…
Onkruid verwijderen tussen de tegels: Wat werkt en wat nietOnkruid verwijderen tussen de tegels: Wat werkt en wat nietOnkruid en mos dat tussen of op de tegels groeit, is voor velen een ergernis. In de periode maart tot en met september g…
Tuintegels schoonmakenTuintegels schoonmakenOp tuintegels vormt zich snel groene aanslag. Dit zijn algen, mossen en schimmels. Er zijn verschillende manieren om de…
Split in de tuinSplit in de tuinSplit wordt weer steeds meer gebruikt in de tuin en split is er in allerlei variaties. Een afwijkende kleur in de tuin o…

Zwerfafval in de natuur: milieuvervuiling of valt het mee?Zwerfafval in de natuur: milieuvervuiling of valt het mee?We gooien over het algemeen allemaal wel eens een appel of een bananenschil in de bosjes of langs de kant van de weg. Le…
Het RCP 8.5-klimaatmodel: een hoog-uitstoot-scenarioHet RCP 8.5-klimaatmodel: een hoog-uitstoot-scenarioHet klimaat staat onder immense druk door de vervuiling van de mens. Hoge waarden van uitlaatgassen, luchtvervuiling, bo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaboompics, Pixabay
  • http://www.volkskrant.nl/economie/waar-tegels-liggen-kunnen-geen-plantjes-groeien-en-dat-is-slecht-voor-het-milieu~a3799771/
  • http://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/Proefschrift-Maas-Vitamine-G.pdf?
  • Afbeelding bron 1: Yellow Book, Flickr (CC BY-2.0)
Sanj (108 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Milieu
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.