Vliegjes nabij het afvoer? Mogelijk zijn het latrinevliegen

Treft u in huis kleine zwarte vliegjes aan nabij een afvoerputje of ziet u vliegjes in de badkamer of toilet? Mogelijk hebt u te maken met de latrinevlieg. Ook kunnen ze voorkomen in overige woonruimtes, stallen en mesthopen. Indien de vliegen niet worden bestreden, wordt de plaag alleen maar erger. Maar wat kunt u zelf doen om de plaag te stoppen? Lees meer over de latrinevlieg en de bestrijding in onderstaand artikel.

Wat is een latrinevlieg?

Een latrinevlieg is een klein donkerbruin/zwart langwerpig vliegje die veel weg heeft van een fruitvliegje. Fruitvliegjes zijn echter iets kleiner en bruiner van kleur dan een latrinevlieg. De latrinevlieg behoort tot de Sphaeroceridae familie en heeft een afmeting tot zo'n zes millimeter. Erg kenmerkend voor de latrinevlieg is, dat hij zich niet zo snel beweegt, soms kunnen ze zelfs tijden roerloos blijven zitten.
Zoals de naam al doet vermoeden is het niet echt een gezellig vliegje die van bloempje naar bloempje vliegt. Een latrinevlieg bevindt zich over het algemeen in riolen, afvoerbuizen, putjes, mesthopen en nabij gierputten in stallen. Ook zijn ze vaak te vinden in kruipruimtes waar zich lekkende rioolbuizen of overige kapotte afvoerbuizen bevinden. In Amerika worden de latrinevliegen "kleine mestvliegen" genoemd. Bij ons hebben ze eigenlijk ook niet echt een charmante naam want een latrine is een openbaar toilet.
De vliegen zetten hun eitjes af in rottend organisch materiaal (drab) wat voornamelijk te vinden is op bovenstaande plekken. De eitjes ontwikkelen zicht tot maden die zich vervolgens gaan verpoppen om uiteindelijk uit te groeien tot een volwassen latrinevlieg. De maden en vliegen kunnen zeer goed overleven in de benauwde (soms zuurstofarm), donkere en vochtige omgeving. Eén vliegje kan in een zeer korte tijd voor duizenden nakomelingen zorgen.

Plaag in huis

Latrinevliegen kunnen een ware plaag in huis vormen zodra ze een uitgang naar "buiten" hebben ontdekt. De vliegjes kunnen tevoorschijn komen via allerlei verschillende uitgangen zoals een doucheputje, gootsteen, wc, wasbak of afvoer van wasmachine en afwasmachine. Latrinevliegen die zich ontwikkelen in een kruipruimte kunnen door kieren en naden heen dringen om vervolgens in bijvoorbeeld een woonkamer of keuken te verschijnen. Vliegen die eenmaal in onze leefomgeving terecht zijn gekomen, gaan op zoek naar een lichte plaats zoals een raam, waar ze zich massaal kunnen verzamelen. Maar ook overige lichte plaatsen waaronder koelkasten, kastjes en muren zijn favoriete plekken waar ze graag zitten.

Schadelijk

De vliegen prikken of bijten, voor zover bekent, niet maar kunnen wel veel hinder veroorzaken door met grote aantallen in een bepaalde ruimte tegelijkertijd aanwezig te zijn. Ze zijn echter wel onhygiënisch, de vliegen komen uit erg verontreinigde plaatsen te voorschijn en kunnen hierdoor veel (schadelijke) bacteriën met zich mee dragen en vervolgens verspreiden in ons leefomgeving.

Bestrijding

Bestrijding van de bron

De beste bestrijding van een plaag latrinevliegen is het aanpakken van de bron, dat wil zeggen de broedplek saneren. Helaas is dit niet altijd even gemakkelijk, soms is een plek niet te vinden of simpelweg moeilijk tot niet bereikbaar.
Indien het om kapotte leidingen gaat, dient men deze zo spoedig mogelijk te repareren en/of te vervangen. Als er een broedplaats in de kruipruimte aanwezig is, moet men hier een dikke laag zand van ongeveer dertig centimeter overheen strooien. Onder een dikke laag zand zullen de vliegjes het niet overleven en eitjes kunnen niet verder ontwikkelen.
Indien de bron aanwezig is in een afvoerbuis kan er heet sodawater door de buis worden gegoten, soms helpt chloor ook maar dat is schadelijker voor mens en milieu. Bedenk wel dat de latrinevliegen en/of maden extreme situaties kunnen overleven en dat bestrijding soms herhaald moet worden. Pas goed op met het gebruik van chemicalën in de afvoerbuizen en ga nooit zelf chemicaliën mengen, er kunnen gevaarlijke (zelfs dodelijke) gassen ontstaan.

Bestrijding van de symptomen

Helaas is het niet altijd mogelijk om acuut de vliegenplaag te bestrijden omdat men niet bij de broedplaats kan komen of men de plek niet kan vinden. In zo'n geval zullen de vliegen die in ons leefomgeving terecht komen zo snel mogelijk weggevangen moeten worden. Dit kan op een aantal verschillende manieren:
  • Opzuigen met een stofzuiger
  • Plakstrips/lijmstrips bevestigen op ramen
  • Plaats een insectenlamp of vliegenlamp van goede kwaliteit
Het gebruik van vliegenspray tegen de latrinevliegen is sterk af te raden, er komen namelijk continue nieuwe exemplaren te voorschijn vanuit hun schuilplaats. U moet daardoor steeds opnieuw sprayen en er teveel giftige aërosolen in de lucht komen die mens en (huis)dier zullen inademen.

Professionele hulp

In enkele gevallen zit een broedplek op een onbereikbare plaats of lukt het mensen niet om zelf de plaag te bestrijden, in zo'n geval is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Ze beschikken over de juiste bestrijdingsmiddelen en hulpstukken om ook op moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen komen.

Plaag buitenshuis

Ook kunnen latrinevliegen in grote getale buitenshuis voorkomen bij composthopen en/of mesthopen waar ze veel hinder kunnen veroorzaken. In zo'n geval kunt u de broedplek het beste bestrijden door het af te dekken onder een laag zand van ongeveer dertig centimeter dik.
Bij een plaag in stallen is het eveneens van groot belang om de bron op te sporen en die vervolgens te bestrijden. Om te voorkomen dat er in een stal opnieuw een plaag ontstaat zal er goed op de hygiëne gelet moeten worden.
Bij een plaag buitenshuis is het van belang om te zorgen dat de vliegen niet van buiten naar binnen kunnen.
Enkele tips om de vliegen buitenshuis te houden:
  • Plaats horren
  • Sluit ramen zoveel mogelijk
  • Houdt deuren zoveel mogelijk dicht
  • Dicht naden, scheuren en kieren

Tot slot

Voor meer informatie over andere ongedierte en plaagdieren bestrijding kunt u terecht bij de special door hier te klikken.
© 2011 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte afvoer: ontstoppen met sodaVerstopte afvoer: ontstoppen met sodaEen verstopte afvoer kan heel vervelend zijn. Een loodgieter bellen om de afvoer te ontstoppen hoeft echter niet altijd…
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Fruitvliegjes in huis voorkomen en bestrijdenFruitvliegjes in huis voorkomen en bestrijdenFruitvliegjes in huis. Vervelende kleine vliegjes in huis waar je moeilijk vanaf komt? Grote kans dat het fruitvliegjes…

Ongedierte, insecten en enge beestjesOngedierte, insecten en enge beestjesElke zomer is het weer raak. In grote getale komen insecten zoals muggen, wespen, vliegen, mieren en teken tevoorschijn.…
Fruitvliegjes plaag: effectief fruitvliegjes bestrijdenFruitvliegjes plaag: effectief fruitvliegjes bestrijdenFruitvliegjes bestrijden kan erg lastig zijn. Elk jaar laten ze zichzelf weer zien in vele huishoudens. Vaak vind je fru…
Reacties

Miranda & Frans, 03-03-2012
Wij hebben geen kapotte leiding, riolering of iets dergelijks (we wonen 3 hoog in een vrij nieuw en ook goed droog gebouw) maar hebben toch latrinevliegjes. We wonen weliswaar in de buurt van een boerderij, maar hebben gecontroleerde beluchting waardoor we nauwelijks ramen open hebben staan.
Kunnen deze vliegjes zich ook ophouden in de aarde van kamerplanten? Dat dachten wij namelijk, dus hebben we 2 maanden geleden alle kamerplanten omgepoot, maar inmiddels stikt het weer van de vliegjes. We worden er een beetje moedeloos van en zouden ook graag kamerplanten blijven houden. Hartelijk dank vooraf voor de gouden tip! Reactie infoteur, 04-03-2012
Continue hinder ondervinden van vliegjes is inderdaad iets om moedeloos van te worden, vooral als men de bron niet kan vinden. Latrinevliegen kunnen zich ontwikkelen op alle plaatsen van verontreiniging, denk ook bijvoorbeeld aan prullenbakken en containers van damesverband. Het is heel goed mogelijk dat er zich vliegjes ontwikkelen in potgrond, dit zijn echter geen latrinevliegen. Verpoten van kamerplanten helpt slechts tijdelijk want als er eitjes/larven achterblijven is het slechts een kwestie van tijd voordat de vliegjes "op volle sterkte" terug zijn. Het beste kunt u de kamerplanten weggooien en de bloempotten goed reinigen met warm water met eventueel een klein scheutje chloor.
Hopelijk vind u snel de bron om zo spoedig mogelijk van de plaag verlost te zijn…
Met vriendelijke groet,
El-Ja

Monique van den Berkmortel, 12-02-2012
Ik heb zelf beneden op de badkamer die bijna nooit gebruikt wordt er elk jaar last van ze komen uit de naden van de tegels en bij de toilet. Ik heb er elk jaar ongeveer 3 weken last van dat er honderde zitten. Ik weet niet of het deze soort is maar het lijkt er wel erg veel op.
Ik heb er meestal last van zo denk ik rond april. Daarom wil ik er nu optijd bij zijn. Het liefst heb ik dat er iemand anders voor komt. Ik durf er zelf niet aan te beginnen.
Ik woon in liessel, wie kan ik het beste benaderen? Dank U voor de informatie Reactie infoteur, 12-02-2012
@Monique,
Het beste kunt u contact opnemen met een bedrijf die gespecialiseerd is in ongediertebestrijding bij u in de buurt. Op internet kunt u hierover informatie vinden maar ook bij de gemeente kunnen ze u hierover informatie verlenen.
Vriendelijke groet, El-Ja

El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 02-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.