Vliegjes nabij het afvoer? Mogelijk zijn het latrinevliegen
Treft u in huis kleine zwarte vliegjes aan nabij een afvoerputje of ziet u vliegjes in de badkamer of toilet? Mogelijk hebt u te maken met de latrinevlieg. Ook kunnen ze voorkomen in overige woonruimtes, stallen en mesthopen. Indien de vliegen niet worden bestreden, wordt de plaag alleen maar erger. Maar wat kunt u zelf doen om de plaag te stoppen? Lees meer over de latrinevlieg en de bestrijding in onderstaand artikel.
Wat is een latrinevlieg?
Een latrinevlieg is een klein donkerbruin/zwart langwerpig vliegje die veel weg heeft van een fruitvliegje. Fruitvliegjes zijn echter iets kleiner en bruiner van kleur dan een latrinevlieg. De latrinevlieg behoort tot de Sphaeroceridae familie en heeft een afmeting tot zo'n zes millimeter. Erg kenmerkend voor de latrinevlieg is, dat hij zich niet zo snel beweegt, soms kunnen ze zelfs tijden roerloos blijven zitten.
Zoals de naam al doet vermoeden is het niet echt een gezellig
vliegje die van bloempje naar bloempje vliegt. Een latrinevlieg bevindt zich over het algemeen in riolen, afvoerbuizen, putjes, mesthopen en nabij gierputten in stallen. Ook zijn ze vaak te vinden in kruipruimtes waar zich lekkende rioolbuizen of overige kapotte afvoerbuizen bevinden. In Amerika worden de latrinevliegen "kleine
mestvliegen" genoemd. Bij ons hebben ze eigenlijk ook niet echt een charmante naam want een latrine is een openbaar toilet.
De vliegen zetten hun eitjes af in rottend organisch materiaal (drab) wat voornamelijk te vinden is op bovenstaande plekken. De eitjes ontwikkelen zicht tot maden die zich vervolgens gaan verpoppen om uiteindelijk uit te groeien tot een volwassen latrinevlieg. De maden en vliegen kunnen zeer goed overleven in de benauwde (soms zuurstofarm), donkere en vochtige omgeving. Eén vliegje kan in een zeer korte tijd voor duizenden nakomelingen zorgen.
Plaag in huis
Latrinevliegen kunnen een ware plaag in huis vormen zodra ze een uitgang naar "buiten" hebben ontdekt. De
vliegjes kunnen tevoorschijn komen via allerlei verschillende uitgangen zoals een douche
putje, gootsteen,
wc, wasbak of
afvoer van wasmachine en afwasmachine. Latrinevliegen die zich ontwikkelen in een kruipruimte kunnen door kieren en naden heen dringen om vervolgens in bijvoorbeeld een woonkamer of keuken te verschijnen. Vliegen die eenmaal in onze leefomgeving terecht zijn gekomen, gaan op zoek naar een lichte plaats zoals een raam, waar ze zich massaal kunnen verzamelen. Maar ook overige lichte plaatsen waaronder koelkasten, kastjes en muren zijn favoriete plekken waar ze graag zitten.
Schadelijk
De vliegen prikken of bijten, voor zover bekent, niet maar kunnen wel veel hinder veroorzaken door met grote aantallen in een bepaalde ruimte tegelijkertijd aanwezig te zijn. Ze zijn echter wel onhygiënisch, de vliegen komen uit erg verontreinigde plaatsen te voorschijn en kunnen hierdoor veel (schadelijke) bacteriën met zich mee dragen en vervolgens verspreiden in ons leefomgeving.
Bestrijding
Bestrijding van de bron
De beste
bestrijding van een plaag latrinevliegen is het aanpakken van de bron, dat wil zeggen de broedplek saneren. Helaas is dit niet altijd even gemakkelijk, soms is een plek niet te vinden of simpelweg moeilijk tot niet bereikbaar.
Indien het om kapotte leidingen gaat, dient men deze zo spoedig mogelijk te repareren en/of te vervangen. Als er een broedplaats in de kruipruimte aanwezig is, moet men hier een dikke laag zand van ongeveer dertig centimeter overheen strooien. Onder een dikke laag zand zullen de vliegjes het niet overleven en eitjes kunnen niet verder ontwikkelen.
Indien de bron aanwezig is in een afvoerbuis kan er heet sodawater door de buis worden gegoten, soms helpt chloor ook maar dat is schadelijker voor mens en milieu. Bedenk wel dat de latrinevliegen en/of maden extreme situaties kunnen overleven en dat bestrijding soms herhaald moet worden. Pas goed op met het gebruik van chemicalën in de afvoerbuizen en ga
nooit zelf chemicaliën mengen, er kunnen gevaarlijke (zelfs dodelijke) gassen ontstaan.
Bestrijding van de symptomen
Helaas is het niet altijd mogelijk om acuut de vliegen
plaag te bestrijden omdat men niet bij de broedplaats kan komen of men de plek niet kan vinden. In zo'n geval zullen de vliegen die in ons leefomgeving terecht komen zo snel mogelijk weggevangen moeten worden. Dit kan op een aantal verschillende manieren:
- Opzuigen met een stofzuiger
- Plakstrips/lijmstrips bevestigen op ramen
- Plaats een insectenlamp of vliegenlamp van goede kwaliteit
Het gebruik van vliegenspray tegen de latrinevliegen is sterk af te raden, er komen namelijk continue nieuwe exemplaren te voorschijn vanuit hun schuilplaats. U moet daardoor steeds opnieuw sprayen en er teveel giftige aërosolen in de lucht komen die mens en (huis)dier zullen inademen.
Professionele hulp
In enkele gevallen zit een broedplek op een onbereikbare plaats of lukt het mensen niet om zelf de plaag te bestrijden, in zo'n geval is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Ze beschikken over de juiste bestrijdingsmiddelen en hulpstukken om ook op moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen komen.
Plaag buitenshuis
Ook kunnen
latrinevliegen in grote getale buitenshuis voorkomen bij composthopen en/of mesthopen waar ze veel hinder kunnen veroorzaken. In zo'n geval kunt u de broedplek het beste bestrijden door het af te dekken onder een laag zand van ongeveer dertig centimeter dik.
Bij een plaag in stallen is het eveneens van groot belang om de bron op te sporen en die vervolgens te bestrijden. Om te voorkomen dat er in een stal opnieuw een plaag ontstaat zal er goed op de hygiëne gelet moeten worden.
Bij een plaag buitenshuis is het van belang om te zorgen dat de vliegen niet van buiten naar binnen kunnen.
Enkele tips om de vliegen buitenshuis te houden:
- Plaats horren
- Sluit ramen zoveel mogelijk
- Houdt deuren zoveel mogelijk dicht
- Dicht naden, scheuren en kieren
Tot slot
Voor meer informatie over andere ongedierte en plaagdieren bestrijding kunt u terecht bij de special door
hier te klikken.