Eikelboorder, Curculio glandium

De eikelboorder, Curculio glandium of Balaninus glandium, is een snuitkever die veel in eiken voorkomt. De larven van deze kever voeden zich met de inhoud van eikels. De kans dat de eikel succesvol kiemt verkleint hierdoor. In de herfst graven de eikelboorders zich in in de grond, waar ze verpoppen. In de lente komen ze naar boven om zelf eitjes te leggen, in eikels. Dat er eikelboorders zijn is te zien aan te vroeg afgevallen eikels en de aanwezigheid van holle eikels.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia
  • Stam: Arthropoda
  • Klasse: Insecta
  • Orde: Coleoptera
  • Familie: Curculionidae
  • Geslacht: Curculio
  • Soort: Curculio glandium
  • De eikelboorder wordt soms ook Balaninus glandium genoemd.

Naamgeving

De eikelboorder boort, zoals de naam al zegt, een gaatje in een eikel. Hierin legt het vrouwtje haar eitjes.

Wat is de eikelboorder?

De eikelboorder is een snuitkever. Er bestaan in totaal ongeveer 60.000 soorten snuitkevers, waarvan sommige bijzonder veel schade aan kunnen richten. De eikelboorder is relatief onschuldig.

Het uiterlijk

De eikelboorder is roodbruin of geelgrijs gekleurd met bruine haartjes. Hij wordt vier tot acht millimeter lang. Net als andere snuitkevers heeft ook de eikelboorder een bijzonder lange snuit. Bij het vrouwtje is deze even lang als haar lichaam, bij het mannetje is hij iets korter. De eikelboorder lijkt soms te glanzen. Dit komt doordat het hele lichaam bedekt is met kleine reflecterende schubben.

De levensloop

Een larve van een eikenboorder / Bron: Kreta, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een larve van een eikenboorder / Bron: Kreta, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het vrouwtje van de eikelboorder legt haar eitjes in een jonge, onvolgroeide eikel. Dit doet ze door eerst een gaatje te maken. Eikels zijn bijzonder voedzaam, dus als de jongen na ongeveer twee weken uitkomen, hebben de larven voldoende te eten. De ontwikkeling van de eikel wordt verstoord, en vaak valt hij vroegtijdig af. Wanneer de eikels in de herfst van de boom gevallen zijn, boren de larven zich een weg naar buiten. Ze kruipen ondergronds om zich daar te verpoppen. Vaak eten de eikelboorders alleen het voedselpakket binnen de eikel en niet de kiem. Als dit het geval is, dan kan uit de eikel nog een plant groeien, vaak wel met geremde groei.

Welke bomen worden aangetast?

De eikelboorder is uitsluitend in eikels te vinden. Hij tast geen volwassen bomen aan, en zelfs de jonge boompjes blijven gespaard. Alleen de vruchten worden aangetast en in hun overlevingskans beperkt.

Symptomen

Eikelboorders veroorzaken geen symptomen aan bomen. Als er eikelboorders actief zijn, is dit te zien aan eikels die voortijdig van de bomen afvallen. Ook zijn sommige eikels dan hol vanbinnen.

Wat te doen?

Er is geen remedie tegen eikelboorders. Ieder jaar gaat een deel van de eikels verloren aan deze kever. Een groot deel van de aangetaste eikels kunnen nog wel kiemen, waardoor de eikelboorder over het algemeen niet als een groot probleem wordt gezien.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieBesnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieDe reden waarom men tot besnijdenis overgaat is een vernauwing van de voorhuid van de penis, hierdoor kan de voorhuid ni…
De besnijdenis: hygiënischer of niet?De besnijdenis: hygiënischer of niet?Fimosis is de medische reden om jongens te besnijden. Als de voorhuid niet zonder weerstand tot achter de eikel getrokke…
Blauwe eikel: oorzaken en behandeling blauw-paarse eikelBlauwe eikel: oorzaken en behandeling blauw-paarse eikelAls er geen besnijdenis heeft plaatsgevonden en de penis zich niet in erectiele toestand bevindt, wordt de eikel bedekt…

Kakkerlakken in huis, een serieus gevaar voor de gezondheidKakkerlakken in huis, een serieus gevaar voor de gezondheidKakkerlakken komen op een groot deel van de wereld voor. Veel mensen hebben deze dieren alleen in levende lijve gezien t…
Gewone dennenscheerder, Tomicus piniperdaDe gewone dennenscheerder, Tomicus piniperda, is een bastkever of schorskever. Door dennenscheerder aangevreten bomen zi…
Bronnen en referenties
  • www.arkive.org http://piepkleinepootjes.blogspot.com www.angelfire.com www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Kreta, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 24-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.