Muizen bestrijden met gif. Helpt het?

Muizen bestrijden met gif. Helpt het? Muizen bestrijden met muizengif, is dat effectief? Muizen wonen van oorsprong buiten maar er zijn verschillende redeneren waarom ze huizen en schuren opzoeken. In de herfst- en wintermaanden zijn huizen (en andere gebouwen) warm en beschut. Ideaal dus om nesten in te maken en in te overwinteren. Muizen maken jaarlijks veel nesten en planten zich dus snel voort. In woonhuizen treffen ze ook regelmatig etensresten aan. Een muis heeft maar heel weinig eten nog om van te genieten, dus elke kruimel is een lekker hapje. Voor je het weet heb je een grote muizenplaag in huis. Helpt het om muizen met gif te bestrijden? Muizen met gif bestrijden is niet de eenvoudigste klus. Gif uit de winkels helpt wel, maar toch vaak niet afdoende omdat je het consequent gebruiken moet. Gif waarvoor muizen resistent geworden zijn trekt zelfs alleen maar muizen aan, want het is aantrekkelijk gemaakt qua geur en smaak dus is het eten, maar ze gaan er niet (snel) aan dood. Muizen worden relatief snel resistent (ongevoelig) tegen toegestane gifstoffen in muizengif.

Zijn het muizen of ratten?

Muizengif wordt wel steeds sterker gemaakt om het werkzaam te houden. Daarom is het zinvol om verschillende gifstoffen uit te proberen als je merkt dat muizen van een bepaald soort muizengif wel ziek worden, maar niet doodgaan. Het is wel belangrijk om zeker te weten dat u last heeft van muizen en niet van ratten.

Hoe werkt muizengif?

Muizengif heeft meestal invloed op de bloedstolling. Het maakt het bloed van muizen zo dun dat ze sterven aan inwendige bloedingen. Muizen die van het gif gegeten hebben zullen zich na het eten weer gewoon terugtrekken in hun holletjes, achter plinten, tussen plafonds of onder vloeren, maar ook in keukenkastjes of in kledingkasten kunnen ze zich verstoppen. In elk geval vind je niet continu dode muizen in huis als ze van het gif gegeten hebben. De muizen sterven vaker ergens (op een voor jou onzichtbare plek) waar ze zich schuilhouden.

Hoe weet je of muizengif werkt?

Of het gif dodelijk werkt op de muizenfamilie is pas waar te nemen als er na een tijdje beduidend minder muizen te zien zijn, of beter nog, als ze helemaal verdwenen zijn. In de moderne muizengiffen van tegenwoordig zitten ook stoffen (bijvoorbeeld de werkzame stof difenacoum) waardoor dode muizen snel uitdrogen. Dit is om stank van dode dieren in huis te voorkomen. Toch ruik je vaak nog een tijdje een zoetige maar weeë geur, die na een paar weken verdwenen is. Als je minder muizen ziet, of helemaal niet meer, en als je ook geen getrippel meer van muizen tussen de plafonds of in kasten hoort, dan weet je dat het gif zijn werk gedaan heeft. Als je geen kat hebt is de kans wel groot dat muizen de volgende winter weer terugkeren, maar hou het huis, en met name de keuken, brandschoon, en ruim alle eten altijd op, dan heb je minder kans op dit soort ongewenste bezoekers.

Succesvol muizen bestrijden

Om muizen efficiënt te bestrijden met o.a. gif is er echter meer actie nodig dan alleen het strooien van grifkorrels, of het plaatsen van blokken gif. Er zijn een aantal dingen waar muizen op afkomen, zoals warmte, voedsel, materiaal om nesten te bouwen, geschikte plekken om te nestelen. Al deze zaken worden in meer of mindere mate in woonhuizen aangetroffen. Je kunt bepaalde maatregelen nemen waardoor het voor muizen minder aantrekkelijk wordt om in jouw huis te gaan wonen.

Hou je huis schoon, laat geen eten staan

Het huis moet extra goed schoongehouden worden als je last hebt van muizen, maar ook om muizen te voorkomen helpt het als je erg schoon bent. Dagelijks stofzuigen, alle voedsel opbergen in afsluitbare blikken en kasten, en zorgen dat er nergens kruimels liggen. In een huis wordt dagelijks geleefd en heel regelmatig gegeten en het is erg lastig om elke kruimel op te sporen, maar je moet er als je last hebt van muizen wel naar streven om dagelijks goed schoon te blijven maken. Eten vinden is immers een van de belangrijkste redenen waarom muizen jouw huis hebben uitgekozen om er op strooptocht te gaan. Met name de keuken en kastjes waar etenswaren staan, zijn plaatsen waar muizen op zoek gaan naar voedsel.

Kieren en gaatjes afsluiten

Ook gaatjes en kieren moeten in het hele huis secuur gesloten worden. Ook de allerkleinste gaatjes en ruimtes, zijn voor een muis voldoende om zich doorheen te wringen. Muizen hebben een zeer flexibel geraamte waardoor ze slechts een ruimte kleiner dan een centimeter nodig hebben om doorheen te kruipen. Onder gewone kamerdeuren doorkruipen is voor muizen dan ook meestal geen probleem. Mede daardoor is het zo lastig om muizen te bestrijden. Ze lijken altijd wel weer een manier te vinden om opnieuw binnen te komen.

Als het niet lukt om muizen te bestrijden

Om de kans op succes te vergroten is het belangrijk dat er goed gekeken wordt of het muizenaantal inderdaad vermindert als je gif gebruikt om muizen te bestrijden. Als de muizenplaag heel ernstig is, is de kans groot dat het zelf bestrijden van muizen niet (geheel) lukt. Als je gebruikmaakt van gif en je merkt dat het onvoldoende helpt, probeer dan eerst een ander soort gif uit.

Immuun voor gif

Muizen kunnen voor de ene gifstof immuun zijn terwijl ze aan andere gifstoffen nog wel overlijden. Helpt het ook niet om van type gif te wijzigen, dan kan je andere methodes proberen, zoals muizen bestrijden met lijmplankjes of muizenvallen. Dergelijke methodes zijn echter ook niet altijd effectief.

Kat tegen muizen

Een kat is meestal een goed 'middel' tegen muizen. De muizen zullen binnen korte tijd het huis verlaten omdat ze hun natuurlijke vijand niet willen ontmoeten. Je kunt een kat ergens kopen of een kat uit het asiel halen. De kat zal vrij snel de eerste muizen vangen en daarna trekken de muizen weg. Zorg er wel voordat indien je een kat neemt, dat er geen gif meer ligt en ook dat de muizen zelf niet giftig zijn. Een kat kan ook doodgaan aan muizengif.

Sanitaire dienst of ongediertebestrijding

Als je geen kat wilt, is de sanitaire dienst (ongediertebestrijdingsdienst) bellen een goede oplossing. Zij kunnen sterke giffen verstrekken en desnoods de vloeren openbreken om er gif tussen te strooien.

Welk gif helpt het beste?

Om muizen te bestrijden met gif heb je het juiste gif nodig. Het juiste gif is het gif waar de muizen die in jouw huis leven, gevoelig voor zijn. Het is moeilijk te voorspellen welk gif effectief is als je muizen hebt. Het is het beste om verschillende giffen uit te proberen als je geen verschil merkt in de afname van de hoeveelheid muizen, als gevolg van het gif dat je gebruikt. Muizen worden relatief snel resistent tegen gif omdat ze zich zo snel voortplanten. Nieuwe generaties muizen hebben misschien al voor hun geboorte via de melk van de moeder kleine beetjes van het gif binnengekregen en hebben er antistoffen tegen weten te maken. Op den duur kunnen ze het gif gewoon eten en worden er misschien ziek van maar ze gaan niet dood. Ook zijn muizen slim en leren van hun ervaringen. Op den duur herkennen ze het gif en weten ze dat het ze ziek maakt, dus eten ze het gewoon niet op. Dan is het de moeite waard om een ander gif te proberen, dat ze waarschijnlijk nog niet (her)kennen en waar hun gestel nog niet resistent tegen is. Giffen die je in de plaatselijke supermarkt of drogist eventueel verkrijgen kunt, zijn vaak niet sterk genoeg om muizen te doden. In 2016 is een nieuw generatie gif bijvoorbeeld de stof 'flocoumafen', wat in o.a. Storm BB, muizen- en rattengif zit, dat wel sterk werkend is.

Kom je met gif van alle muizen af?

Dit is moeilijk te voorspellen. Het is afhankelijk van verschillende factoren. Laat een muizenplaag niet uit de hand lopen. Als je een muis in huis ziet, onderneem dan meteen actie en wacht niet af. Een muis komt eigenlijk nooit alleen. Als je de muis wilt vangen zijn er verschillende manieren, zoals muizenvallen of een kat nemen. Veruit de meest effectieve manier, ook op lange termijn, is het in huis nemen van een kat. Als je een kat neemt, neem dan een volwassen kat, bijvoorbeeld een kat uit het asiel. Kittens kunnen nog niet jagen. Met een volwassen kat ben je eigenlijk binnen een week meestal al van de muizen af, anders hooguit twee weken. Misschien vangt de kat er in de eerste dagen een of twee, maar de muizen kunnen ook al verhuisd zijn voordat de kat er een gevangen heeft. Muizen wonen niet in hetzelfde huis met hun natuurlijke vijanden en hebben heel snel door dat er een kat in huis is.

Gebruiksaanwijzing muizengif

Besef wel dat giffen ook giftig zijn voor mensen, dus buiten bereik van kinderen houden. Ook huisdieren mogen er absoluut niet van eten. Giftige muizen kunnen ook gevaarlijk zijn voor katten. Dus mocht je besluiten een kat te nemen om muizen te bestrijden nadat je al gif gestrooid hebt, ruim dan alle gif op en wacht een paar weken voordat je een kat in huis neemt om op muizen te jagen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestrijden van muizen! Hoe en met welke middelen?We hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin maar ook in het huis zoals mieren, rupsen, sl…
5 manieren om muizen buiten de deur te houden5 manieren om muizen buiten de deur te houdenZe zijn snel, vreten van alles aan en laten ook nog eens heel wat keuteltjes achter: Muizen! Menig mens is doodsbang voo…
Een muizenplaag: hoe kom ik van muizen af?Een muizenplaag: hoe kom ik van muizen af?Muizen kunnen allerlei ernstige ziektes met zich meebrengen en zijn hierdoor een gevaar voor de volksgezondheid. Hiernaa…
Ongediertebestrijding muizen: vallen en andere middelenMuizen zijn een ongedierte, die we niet in ons huis willen hebben. Veel mensen zijn er bang voor of vinden het vieze bee…

Valdeurspinnen – jagen vanuit een hinderlaagValdeurspinnen – jagen vanuit een hinderlaagDe valdeurspin ligt altijd in een hinderlaag, verscholen in zijn ondergrondse hol of spinselbuis. Maar hij is ook te vin…
Wolfspinnen zijn overal – van de tropen tot in SiberiëWolfspinnen zijn overal – van de tropen tot in SiberiëWolfspinnen zijn gevreesde jagers. Deze lichtgrijze tot geelachtige, donkerbruine spinnen doen hun naam eer aan, hoewel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • http://www.ongediertebestrijden.nl/muizen/muizen-bestrijden-met-9-tips/
  • http://www.muizengif.net/Muizengif_kopen.html
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.