Milieuvriendelijk onkruid en insecten bestrijden

Milieuvriendelijk onkruid en insecten bestrijden Het voorjaar is de tijd bij uitstek om veel in de tuin bezig te zijn. Groenten, bloemen en planten kunnen weer worden gezaaid. Helaas begint naast al dit moois ook het onkruid weer te groeien. Vaak op plaatsen waar dit niet gewenst is. Verder doen allerlei insecten zich te goed aan de nieuwe zaailingen en planten. Onkruidverdelgers en insecticiden bieden dan een makkelijke oplossing. Ze werken grondig en snel en we zijn weer voor een tijdje van onze plaaggeesten af. Echter zijn het chemische middelen die vaak de gifstoffen Glyfosaat of DDT bevatten. Deze stoffen zijn slecht voor onszelf, ons milieu en onze huisdieren. Dit terwijl er toch vele natuurlijke en veel milieuvriendelijkere alternatieven zijn.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt niet alleen het beoogde onkruid en ongedierte gedood maar ook de beestjes en planten die onschadelijk zijn of die we willen behouden. Bovendien komt het gif via de regen in ons grondwater terecht met als gevolg bodemverontreiniging. Staatssecretaris Mansveld van Milieu wil daarom een verbod op alle professionele onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen met ingang van november 2015. Aanvankelijk zou het verbod pas in 2018 ingaan. Voor particulieren komt er een algeheel verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het gevaar bestaat nu dat particulieren zelf schadelijke middeltjes gaan bedenken om de de insecten en het onkruid te bestrijden. Ze zullen bijvoorbeeld op zoek gaan naar alternatieve middelen in het buitenland die ook een mogelijk gevaar kunnen betekenen aangezien deze middelen in Nederland niet getest zijn. Er zijn echter veel veiligere en milieuvriendelijkere manieren!

Alternatieve onkruidbestrijding

Enkele niet schadelijke middelen voor de particulier om onkruid te bestrijden zijn bijvoorbeeld:

Onkruidbrander of een elektrische onkruidverdelger

Onkruidbranders werken op gas en doden het onkruid door middel van een vlam. Het onkruid hoeft niet volledig zwart gebrand te worden maar te worden verhit vanaf 5 tot 10 centimeter afstand zodat de vocht uittreding van de bladcellen plaatsvindt.
Na 2 tot 3 brandbeurten gedurende de zomer zal ook het wortelstelsel zijn verzwakt en zal het onkruid wegblijven.

De elektrische variant werkt door middel van een thermische schok waardoor er een stuk nauwkeuriger gewerkt kan worden dan met een vlam aangezien deze ook de omliggende planten in bijvoorbeeld borders kan beschadigen. Wel zijn de elektrische onkruidbestrijders duurder in aanschaf.

Onkruidzout

Bestaande uit steenzout, een variant van gewoon zout, maar veel harder in samenstelling en groter van korrel. Hierdoor lost het veel langzamer op en werkt het langduriger.

Bodembedekkers tussen de planten

Hiervan zijn er veel verkrijgbaar in de vorm van laagblijvende coniferen, heesters, grassen en vaste planten. Ze zorgen er voor dat de open grond tussen de planten onkruidvrij blijft. Deze open grond kan ook bedekt worden met cacao doppen of houtsnippers.

Worteldoek onder bijvoorbeeld terrastegels

Deze zijn bij elk tuincentrum of bouwmarkt verkrijgbaar. Ze zorgen ervoor dat het onkruid minder snel groeit aangezien het doek geen licht maar wel water doorlaat.

Pure azijn of een mengsel van schoonmaakazijn met afwasmiddel

Pure azijn is echter wel schadelijk voor nuttige insecten, zoals de bij. Verder kun je het beter alleen voor bijvoorbeeld het onkruid tussen de tegels gebruiken aangezien het ook slecht is voor de omliggende vegetatie. Een hele effectieve methode is om je gif of plantenspuit te vullen met 1 liter schoonmaakazijn en een eetlepel afwasmiddel. Spuit het liefst zo dicht mogelijk bij de grond en bij droog weer. Eventueel kan de methode na 2 dagen herhaald worden.

Het uitgieten van kokend water

Een bekende en effectieve methode om het onkruid tussen de tegels te bestrijden. Het nadeel is wel dat het ondergronds wortelstelsel van het onkruid niet bestreden wordt en het na een paar dagen weer terug groeit.

Het beste voor het milieu en niet te vergeten voor de conditie is nog altijd het gebruik van de ouderwetse schoffel en onkruidschraper! Het grote voordeel is dat (mits men grondig werkt) het onkruid met wortel en al verwijderd kan worden en veel minder snel terugkomt. Het nadeel is dat het een vrij arbeidsintensief werkje is.

Alternatieve insectenbestrijding

Voor de bestrijding van ongewenste insecten zijn er onder andere de volgende alternatieven:

Slakken

Ruim regelmatig de spullen die je niet gebruikt in de tuin op

Slakken houden van vochtigheid en onder een kapotte bloempot of een omgevallen spa is het voor hen, beschermd tegen de zon, goed toeven.

Sproei de tuin 's ochtends vroeg

Deze is dan 's avonds weer droog en onaantrekkelijker voor slakken

Vul een leeg boterkuipje met wat bier

Knip inkepingen in de wand als ingang en graaf het kuipje dusdanig in dat de slakken, aangetrokken door het bier, door de inkepingen in het kuipje vallen. Verwijder ze nu. Zorg wel dat je niet teveel bier in het kuipje doet zodat de slakken verdrinken. Een klein bodempje is voldoende.

Verwijder slakkeneitjes

Deze kun je herkennen als witte doorschijnende bolletjes vlak onder de aarde.

Knoflook en water

Besproei je kostbare planten met water waarin je wat knoflook hebt laten trekken. Slakken hebben een hekel aan deze geur. Slakken zullen de ook de geur van sterk ruikende kruiden zoals Salie, Tijm, Lavendel of Goudsbloem mijden die je dus op strategische plekken in de tuin kunt aanplanten vlakbij de gewassen waar je ze vandaan wilt houden.

Plastic pot

Zet een van de onderkant open geknipte plastic pot als een huls om de plant heen. Zo is de stam van het gewas beschermd en kunnen de slakken er niet bij.De plastic potten waar je de plant in koopt in bijvoorbeeld een tuincentrum zijn hiervoor uitstekend geschikt.

Plant je groenten en kostbare planten in bloembakken met een rand

Slakken kunnen hier dan moeilijker in klimmen.

Kikkers en vogels

Probeer kikkers en vogels naar je tuin te lokken en laat egels zitten. Deze dieren zijn namelijk dol op slakken.

Een meloen

Zet 's avonds een uitgeholde meloen geplaatst in de tuin. Deze dient zowel als lekkernij als als schuilplaats voor de slakken.De volgende ochtend kun je de slakken eruit halen en elders uitzetten.

Koffieprut, koffiedik, gemalen koffie of theeblaadjes

Strooi koffieprut, koffiedik, gemalen koffie of theeblaadjes uit bij de planten die je vrij van slakken wilt houden. Cafeïne is zeer giftig voor slakken en werkt als zenuwgif. Het is een erg effectieve methode die je wel even vol moet houden. Na 2 tot 3 emmers prut vol is je plantenperk het hele jaar door weer slakkenvrij. Daarbij is koffieprut, mits in beperkte mate gebruikt, ook nog eens een goede meststof voor de planten, dus dubbele winst!

Bladluis

Onder of overbemesting

Zorg dat de planten niet onder of overbemest zijn. Dit trekt bladluizen aan aangezien de plant in deze staat minder sterk en dus kwetsbaar is.

Knoflook, ui, of tomatenplantbladeren met water

Besproei de planten herhaaldelijk met een mengsel van knoflook, ui, of tomatenplantbladeren met water. De bladluis heeft een hekel aan de geur van deze mengsels. Dit geldt ook voor een mengsel van 1 eetlepel zeep en een scheutje spiritus op 1 liter water.

Knoflook

Plant een bol knoflook in de aarde aan de voet van de plant. Bladluizen hebben zoals gezegd een hekel aan sterk ruikende kruiden, evenals voor dille, lavendel en salie.

Bananenschillen

Leg bananenschillen rondom de plant. Bladluizen houden van deze geur en gaan zich erin nestelen. Gooi de volle schillen de volgende dag weg en leg nieuwe schillen neer.

Koud water

Besproei de plant 's ochtends herhaaldelijk met ijskoud water. Bladluizen hebben een hekel aan kou en zullen langzaam uitsterven.

Lieveheersbeestjes en oorwurmen

Zoek, vang of, of bestel lieveheersbeestjes of oorwurmen en zet ze uit op de aangetaste plant. Dit is namelijk de natuurlijke vijand nummer 1 van de bladluis. Oorwurmen eten ook bladluizen. Je kunt ze vangen door 's avonds een bloempot te vullen met kranten papier en die in boom te zetten of op een stok te plaatsen. De volgende ochtend zitten er gegarandeerd een paar in.

Spint en trips

Dit zijn twee schadelijke insecten die veel schade toebrengen aan gewassen en het met name voorzien hebben op het blad.
Ze kunnen effectief bestreden worden met speciale roofmijten of roofwantsen die je bijvoorbeeld online kunt bestellen om ze op de plant uit te zetten.

Mieren

Voor mieren zijn er erg veel alternatieve bestrijdingsmiddelen waaronder:

Rottend hout of blad

Hou de tuin zoveel mogelijk vrij te houden van rottend hout of blad. Mieren scharrelen hier graag in rond of maken er hun nesten in.

Hygiëne

Sluit vuilnisbakken, dek etenswaren goed af, en veeg het terras dagelijks. Mieren zijn verzot op rottende, bedorven materialen of zoete etensresten. Een goede hygiëne is dus erg belangrijk.

Kieren dichten

Maak zoveel mogelijk kieren binnenshuis dicht bijvoorbeeld met een kitsspuit.

Koper en krijt

Leg koperdraad, 5 eurocenten, of zet een doorgetrokken krijtstreep voor de ingang van je huis. Mieren zullen nooit over koper of talk lopen. Dit geldt dus ook voor de zone waar je ze vandaan wil houden.

Koffiedik

Strooi koffiedik gemengd met aarde bij de gebieden waar je ze vandaan wilt houden. Katten zullen deze ook mijden, en in kleine hoeveelheden is het zoals gezegd goed voor de planten! Mieren houden ook niet van nootmuskaat, kaneel of knoflook.

Bloempotten met tuinaarde

Zet bloempotten gevuld met tuinaarde ondersteboven op een mierennest. In een week of twee zullen de mieren hun nest hierin gemaakt hebben en kun je de pot en het nest verwijderen.

Afrikaantjes, lavendel, goudsbloemen of bieslook

Plant afrikaantjes, lavendel, goudsbloemen of bieslook plantjes in je tuin. Mieren houden niet van deze planten en blijven er vandaan.

Tot slot

Het zal niet meevallen om al het ongedierte en onkruid op een natuurlijke manier te bestrijden. Het kost meer tijd, improvisatie en zal over het algemeen vaker herhaald moeten worden dan de chemische bestrijdingsmethoden. Echter de particuliere tuinliefhebber met een hart voor de natuur en ons milieu zal dit er graag voor over hebben!
© 2015 - 2024 Jimd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onkruid en de bestrijding daarvanOnkruid en de bestrijding daarvanOnkruid is voor veel mensen een vervelend iets. Als je een tuin hebt wil je die graag mooi houden. Vanaf het voorjaar to…
Onkruid bestrijden met de elektrische onkruidverdelgerOnkruid bestrijden met de elektrische onkruidverdelgerOnkruid in de tuin, of tussen de tegels van het terras ziet er ontsierend uit en is vaak moeilijk te verwijderen. Bij he…
Milieuvriendelijk tuinieren voor meer vogels en vlindersMilieuvriendelijk tuinieren voor meer vogels en vlindersEen makkelijke manier om te tuinieren is om zonder pardon bestrijdingsmiddelen, kunstmest en alle andere milieu onvriend…
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…

Teken, ongewenste gastenTeken behoren tot één van de meest besproken beestjes. Dit komt mede doordat teken regelmatig mensen besmetten met de bo…
Prehistorische reuzen: ArthropleuraVoor mensen die niet zo'n fan zijn van kruipende beestjes zouden de insecten van tegenwoordig best wat minder groot moge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Auntmasako, Pixabay
  • http://www.milieucentraal.nl/wonen/tuinieren/tuinonderhoud/onkruid-verwijderen/
  • http://www.vewin.nl/publicaties/waterspiegelupdate/Paginas/Verbod_chemische_onkruidbestrijding_per_1_januari_2016_25.aspx
  • http://www.duurzaamthuis.nl/mieren-bestrijden-een-geduchte-tegenstander
  • http://www.infotalia.com/nld/tuin/tuinaanleg_en_onderhoud/onkruid_ziekten_plagen/ziekte_detail.asp?id=2181
  • http://www.duurzaamthuis.nl/mieren-bestrijden-een-geduchte-tegenstander
Jimd (7 artikelen)
Laatste update: 13-02-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.