Gezondheidsproblemen bij honden: oogaandoeningen

Oogaandoeningen bij honden zoals hoornvliesbeschadigin, cataract,retina atrofie en een droog oog vormen een belangrijke oorzaak voor een bezoek aan de dierenarts. Deze problemen zijn vaak het gemakkelijkst te ontdekken en zijn bijna steeds een reden tot zorg.

Symptomen

Raadpleeg uw dierenarts bij een van de volgende symptomen: ze kunnen gewoon op een allergie wijzen maar ook worden veroorzaakt door ernstige problemen zoals hoornvliesbeschadigingen.
  • Scheelzien;
  • Uitvloeiingen of troebelheid;
  • Rode of ontstoken ogen;
  • Derde ooglid zichtbaar;
  • Tranenvloed;
  • Uitpuilende of verzonken ogen;
  • Korsten of ontstekingen rond het oog;
  • Verlies van gezichtsvermogen;
  • Toenemende jeuk en pijn.

Hoornvliesbeschadigingen bij honden

Beschadigingen aan het oog door vechten of een ongeluk is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid, vooral van rassen met een plat gezicht zoals Pekingees, die enigszins bolle ogen heeft. Beschadigingen van het hoornvlies - de buitenste laag van het oog - veroorzaakt zwellingen en een troebel aanzien. Hoornvliesbeschadigingen kunnen in zweren overgaan. Uw dierenarts zal het oog reinigen en met geschikte antibiotica behandelen. In extreme gevallen is chirurgisch ingrijpen noodzakelijk.

Cataract bij honden

Cataract ofwel staar is een verlies van doorzichtigheid van de lens en het is de bekendste oorzaak van blindheid. Cataract in een oog kan het gevolg zijn van een verwonding, maar bij twee ogen is de verklaring waarschijnlijk suikerziekte (diabetes) of een erfelijke aanleg (vooral bij Labradors en Cocker Spaniels). Cataracts kunnen chirurgisch worden verwijderd maar alleen bij volledige blindheid waarbij de retina nog intact moet zijn. Zorgvuldig fokken is de enige manier waarop de kans op erfelijke cataract kan worden verminderd. Het verschijnsel doet zich pas op zesjarige leeftijd voor. Dus als u met een hond wilt fokken, ga dan na of ouders, grootouders en overgrootouders vrij van cataract zijn.

In de jeugd zijn lenzen buigzaam en helder, maar op leeftijd worden ze harder en blauwgrijs gewolkt en beginnen ze op cataract te lijken. Deze natuurlijke veroudering, ‘ouderdomsstaar’, komt voor bij honden ouder dan negen jaar en vereist geen behandeling.

Progressieve retina atrofie (PRA) bij honden

Deze erfelijke oogaandoening komt bij meer dan negentig rassen voor. Symptomen beginnen meestal met nachtblindheid en verergeren zich tot gebrek aan zelfvertrouwen bij springen of trap aflopen. Volledige blindheid is meestal onvermijdelijk en er bestaat geen behandeling.

Andere oogaandoeningen bij honden

Verminderde traanproductie veroorzaakt ‘droog oog’ of keratoconjunctivitis sicca. De bekendste oorzaak, vooral bij West Highland White Terriërs, is een imuunziekte. Ogen verliezen hun glans en het gaat vaak gepaard met etterige oogontsteking. De reactie op cyclosporinezalf is goed.

De iris en voorkamer van het oog kunnen door ontstekingen worden getroffen. De iris wordt dan ontstoken (uveïtis) en de pupil kan samentrekken. Andere symptomen zijn rode ogen, scheelzien, vermijden van licht en overvloedig tranen. In ernstige gevallen kan blindheid het gevolg zijn. Ter behandeling worden vaak antibiotica en corticosteroïdes toegediend.
© 2008 - 2025 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gyrate atrofie van het vaatvlies en netvlies in het oogGyrate atrofie van het vaatvlies en netvlies in het oogEen patiënt die lijdt aan de erfelijke aandoening gyrate atrofie van de choroidea (vaatvlies) en de retina (netvlies) er…
Atrofie bij paardenAtrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak na…
Autosomaal dominante optische atrofie en cataract: OogziekteAutosomaal dominante optische atrofie en cataract: OogziekteBij de uiterst zeldzame oogaandoening autosomaal dominante optische atrofie en cataract hebben patiënten een verminderd…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…

Gezondheidsproblemen bij honden: ooraandoeningenHet oor is een kwetsbaar deel van het lichaam. De uitwendige oorflap beschadigt gemakkelijk en in de gehoorgang verzamel…
Gezondheidsproblemen bij honden: ruggengraatafwijkingenBeschadiging van het ruggenmerg, spontaan of door een ongeluk, kan verlies van willekeurige spierbeweging, verandering v…
Bronnen en referenties
  • Bron: Hondenvraagbaak
Reactie

Salima, 28-03-2011
Ik ging mijn stafford uitlaten en ik hou hem als maar aan de riem, omdat ik hem pas een week uit het asiel heb, we wilden net naar huis gaan en toen kwam er een andere stafford die losliep en die viel mijn staffordaan en had hem ong 10 minuten vast. Nu heeft de hond een gezwollen lip met culturen. Ik maak het 2 keer per dag schoon en doe er betadine op. Is dit voldoende of moet ik nog iets anders doen? Reactie infoteur, 29-03-2011
Goed in het oog houden, als de wonde erger wordt qua zwelling naar dierenarts gaan en eventueel antibiotica toedienen.

Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 06-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.