InfoNu.nl > Dier en Natuur > Huisdieren > Hoe pups het bijten afleren?

Hoe pups het bijten afleren?

Hoe pups het bijten afleren? Bijtende puppy's, een probleem dat bijna bij iedereen die een puppy in huis haalt voorkomt. Bij sommigen gaat het probleem vanzelf over, maar bij anderen wordt het juist meer problematisch. Welke aanpak het best is voor je pup hangt samen met zijn of haar karakter, dus wees niet bang om te experimenteren met de diverse technieken.

Waarom bijt een pup?

Een bijtende pup is heel normaal. Het betekent niet dat je pup agressief of abnormaal is. Een puppy verkent met zijn mond. Alles wat nieuw voor hem is gaat het bekje in. In het nest is het bijten een vorm van spelen, wanneer dit te hard spel wordt zal de moeder dit de puppy duidelijk maken. Dit gebeurt meestal door hem/haar aan de hals vast te nemen of door een dreigende beweging. Of het nu om verkennend of spelend bijten gaat, beiden zijn zeer vaak van toepassing bij elke pup.

Hoe het bijten afleren?

Het wegnemen van aandacht

Dit is en blijft de meest effectieve methode om bijten af te leren. Wanneer de pup begint te bijten, sta je recht en keer je jezelf weg van de hond. Je houdt dit enkele seconden vol vooraleer je hem weer aandacht geeft. Wanneer de puppy beseft dat hij geen aandacht krijgt door het bijten zal hij uiteindelijk stoppen met bijten. Dit is geen onmiddellijk proces. Afhankelijk van de puppy kan dit enkele dagen tot een paar weken duren. Maar met genoeg geduld en volharding zal deze methode zeker zijn vruchten afwerpen.

Roepen

Met roepen wordt niet het verbaal uitschelden van je pup bedoeld. Je wil je pup namelijk niet bang van je maken. Wanneer je pup bijt, trek je hand weg en je roept "auw" op een hoge en luide toon. Vaak wordt deze methode in combinatie met het wegnemen van aandacht gebruikt. Je puppy zal zo gaan schrikken dat hij dit weldra met het bijten associeert. Hierdoor zal hij uiteindelijk ophouden met bijten.

De Freeze-methode

Ook een veelgebruikte methode is het bevriezen wanneer je pup bijt. Wanneer je pup opspringt of bijt ga je volledig bevriezen. Meeste pups zijn hierdoor zo geschrokken dat ze zullen aarzelen het opnieuw te doen. Let wel op, deze methode is niet bij elke pup effectief. Bekijk de reactie van je pup en beslis of je verdergaat met deze methode.

Het verleggen van de focus

Let op, deze methode is enkel effectief op het bijten van voorwerpen, zoals meubelen, kledij enzovoort... Wanneer je pup aan je schoen gaat knabbelen, neem zonder te reageren de schoen af en geef hem een botje om op te knauwen of een stukje speelgoed. Wanneer hij met het nieuwe voorwerp speelt en erop gaat bijten, beloon je hem met positieve aandacht of een hondensnoepje.

Wat beter niet te doen?

  • Slaan of enig ander fysiek geweld, hoe klein ook. Dit kan ertoe leiden dat je pups speelse bijten overgaat in agressie door angst.
  • Negeren van bijten op voorwerpen zoals schoenen en meubels.
  • Aandacht geven wanneer hij/zij bijt.
  • Intimideren van je pup. Dit kan net zoals het fysiek geweld leiden tot agressief en zelfs gevaarlijk gedrag.
© 2011 - 2020 Santje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Help! Mijn puppy bijt!Help! Mijn puppy bijt!Een bijtende puppy kan een zeer irritant probleem zijn. Vaak stopt het bijten na een tijdje vanzelf. Bij anderen soms he…
Waarom bijten konijnen?Waarom bijten konijnen?Bijten hoort bij het natuurlijke gedrag van konijnen. Ze gebruiken het om zichzelf of hun territorium te verdedigen. Het…
Als je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijtAls je kind andere kinderen bijt is dit erg vervelend. Besef dat het bijten voortkomt uit frustraties en dat je het bijt…
Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?"Blaffende honden bijten niet" zeggen ze wel eens, maar toch kan het blaffen een voorbode of signaal zijn dat aan een be…
Nagelbijten bij het kind, oorzaak en aflerenNagelbijten bij het kind, oorzaak en aflerenVolwassenen bijten wel eens op hun nagels. Vaak doen ze dit uit frustratie, angst, spanning of stress. Het nagelbijten b…

Reageer op het artikel "Hoe pups het bijten afleren?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Marleylover, 17-03-2013 19:20 #1
Hey hoi, ik heb een puppy van 7 maanden, het is een super lieve hond en luistert super goed alleen is hij heel druk, en als hij druk is komt hij naar mij toen en begint ie te bijten. Gewoon speels maar soms wel hard. Als ik dan wegloop komt hij achter me aan en gaat hij weer door. Ik probeer hem dan rustig te laten liggen en hem te aaien alleen dan bijt hij aan mn hand (niet hard). Wat kan ik doen?

Infoteur: Santje
Gepubliceerd: 23-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Reacties: 1
Schrijf mee!