Een kat met een hersenschudding!

Een kat met een hersenschudding! Mensen vragen zich wel eens af of dat kan en jawel, ook de kat kan een hersenschudding hebben. Daarbij is niet zozeer de vraag van de mens of de kat wel hersenen heeft, wat dat weten we wel, maar de kat komt altijd goed terecht, toch? Nou nee, de kat komt niet altijd goed terecht.

Vallende katten

Over het algemeen kan je inderdaad stellen dat de kat vaak op de pootjes terecht komt. Waar het meestal om gaat is dat tijdens de val het lichaam van de kat zich om moet kunnen omdraaien. Als dit niet goed gaat of de kat krijgt ondanks het draaien toch frontaal een klap of een klap op de kaak, dan zal de kat er niet zonder kleerscheuren vanaf komen. Herstellen doen ze normaal gesproken wel van een hersenschudding. In combinatie met ander letsel wordt het natuurlijk een andere zaak, maar bespreek het daarom altijd met de dierenarts.

Wanneer?

In principe kan iedere val verkeerd uitpakken, maar vaak zie je het bij kittens die de inschatting iets wel of niet te halen, nog niet kunnen maken. Of een kat die van nature gewoon wild is en van de tien keer gaat het negen keer goed. Die ene keer kan ze net een stevige zwieper maken.

Voorkomen

Bij een kitten dat inschattingsfouten maakt qua sprongvermogen is weinig te doen, dan af en toe proberen het kitten te vangen, kussens onder objecten leggen etc. Dit gaat over het algemeen wel voorbij naarmate het katje ouder wordt, de moederpoes wil hier – zolang die in de buurt is – ook nog wel eens een rol in spelen. Een van de zaken in het leerproces van het kitten is immers goede inschattingen kunnen maken over wat haalbaar is. Meestal zie je een kat die ergens op wil springen ook even kijken naar de plek waar ze terecht wil komen, om vervolgens te gaan springen. Dat proces is het inschattingsproces.

De volwassen kat die gewoon een wildebras is, is een laster traject. Want je kunt een kat niet verbieden ergens op te springen. Mogelijk wel een enkel object in huis (van jongs af aan met de plantenspuit, wil nog wel eens helpen). Maar een kat die gewoon graag speelt en wild is, zal vanuit haar enthousiasme op zaken springen en dus ook wel eens minder doordacht. Dan nog zal het meestal goed gaan, maar die ene keer kan ze een flinke tuimeling maken.

Symptomen

Wat zijn symptomen van een hersenschudding? Dat is een lastige, want het is niet altijd direct zichtbaar. Soms zie een kat na een val even met het kopje schudden en soms loopt ze gewoon weg alsof er niets aan de hand is. Denk niet direct dat er dan ook niets aan de hand is, maar volg de kat goed.

Ogen en eten

Maar regelmatig zie je toch dat de kat na een verkeerd uitgepakte sprong wat vreemd uit de ogen kijkt. De ogen staan dan niet helemaal helder en dit in combinatie met een uitblijvende eetlust, kan reden zijn om naar de dierenarts te gaan.
Hoewel het bij de ogen vrij snel zichtbaar is, kan de eetlust na een dag of wat pas afnemen of tot nul reduceren. Zeker bij kittens goed opletten dat het kitten dan niet te veel en te snel gewicht verliest.

Zwelling hersenen

Door zwelling van de hersenen kan het ergens op drukken wat de kat pijn geeft en ongecontroleerd laat bewegen. Dit kan zomaar gebeuren vanuit het niets. Zo’n aanval kan een tot enkele minuten duren en het is belangrijk om de kat niet overal tegenaan te laten lopen (zelf kan ze het nu immers niet in de gaten houden). Het ziet er eng uit, maar als de aanval voorbij is, lijkt de kat weer als vanouds. Op voorhand is niet te zeggen of en zo ja hoeveel van deze aanvallen de kat zal krijgen.

Remedie

De dierenarts kan een rustgever toedienen en iets tegen de zwelling, maar rust is de beste remedie. Niet altijd even gemakkelijk, maar het moet – net als bij mensen – vanzelf beter worden. Niet te gekke dingen toestaan en de hersenen het natuurlijke proces toe te laten passen.
Wat extra aandacht en liefde voor het katje wat pijn heeft, is niet verkeerd (is nooit verkeerd). En de buitenkat even binnen houden, is beter. Laat de kat – eventueel afgedwongen – even op adem komen.

Tot slot

Laatst zei iemand tegen me dat hij zijn katje niet goed had opgevoed en ze veel te wild was (had naast een hersenschudding ook al eens een pootje gebroken). Maar het ligt lang niet altijd aan de verzorger van de kat. Een kat die van nature wilder is, is toch niet ‘te vangen’. Spreekt voor zich dat je een kat die van nature wat wilder is, niet moet stimuleren in dit gedrag. Verder zie je ook veel verschillen qua speelsheid in de verschillende rassen. Maar een kat is een kat en daar hoort ook bij dat er af en toe iets fout kan gaan.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hersenschudding herkennen bij kinderenTijdens het spelen of door onoplettendheid komt het vaak voor dat kinderen vallen. Meestal is er niets aan de hand. Ze s…
Een hersenschudding?Een hersenschudding?Jaarlijks zijn er rond de 16.000 mensen die uit het ziekenhuis worden ontslagen met licht traumatisch hersenletsel daarn…
Hersenschudding, symptomenHersenschudding, symptomenEen hersenschudding is snel opgelopen: een klap of stoot tegen het hoofd is de aanleiding. Kinderen lopen dit sneller op…
Hersenschudding: symptomen en behandelingHersenschudding: symptomen en behandelingEen hersenschudding treedt vaak op na een ongeval, waarbij de hersenen gedurende korte tijd door elkaar geschud zijn. De…

Hygenhund: een zeldzaam Noors hondenrasDe hygenhund (ook wel bekend als elandhond) is een Noors hondenras dat officieel is erkend. Het ras is vernoemd naar F.…
Giftige bloemen en planten voor huisdierenGiftige bloemen en planten voor huisdierenGiftige bloemen en planten kunnen problemen veroorzaken voor onze dieren. Vergiftigingen komen nog vaak voor. Dat geldt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.