De buitengewone zintuigen van uw kat

De buitengewone zintuigen van uw kat Een kat bezit buitengewone zintuigen: ze kan zien in het donker, geluiden horen die wij niet horen, geuren ruiken die wij niet ruiken,... Kortom ze is zich op bijna bovennatuurlijke wijze bewust van al wat zich rondom haar afspeelt. Het is niet verwonderlijk dat katten in oude beschavingen als "God" beschouwd werden.

Geur

De geur is voor de kat de belangrijkste manier om mensen, voorwerpen, opportuniteiten en bedreigingen te herkennen.

Markeren met geuren

Zodra een kitten geboren wordt, gaat het op zoek naar de tepel van de moederkat en zoogt eraan. Dit is de allereerste geurmarkering van de kat. Elk kitten kiest z'n eigen tepel uit en zal vanaf dan enkel nog die gebruiken.
Katten zelf hebben feromonen in hun uitwerpselen, maar ook in de klieren rond hun gezicht, klauwen en onder hun staart. Deze feromonen zijn zoals vingerafdrukken en laten andere katten weten dat ze uit de buurt moeten blijven van het gemarkeerde voorwerp. Dit is hún terrein. Als een kat zich tegen uw benen schuurt, laat het zijn geur achter en markeert je als zijn "bezit".

Ruiken

Als je een andere kat aanraakt, zal je eigen kat dit ook kunnen ruiken. Uw kat kan ook dingen rondom u ruiken. Ze "lezen" geuren zoals wij de krant lezen. Katten hebben immers 200 miljoen geurcellen in hun neus. In het wild laten mannelijke katten urine achter, waarop ontvankelijke vrouwtjes hetzelfde doen om te laten ruiken dat ze in de mood zijn om te paren. Als katten ruiken aan de urine van een andere kat, zullen ze hun lippen krullen en zo lucht naar binnen zuigen.

Voorkeur voor ongeparfumeerde kattebakvulling

Denk eraan dat, aangezien je kat over een sterke reukzin beschikt, sommige geuren die voor jou prima lijken, te overweldigend kunnen zijn voor je kat. Daarom verkiezen katten ook kattebakvulling zonder toegevoegd parfum.

Gehoor

Hoge tonen

De oren van uw kat zijn een geducht wapen wanneer ze op zoek gaat naar prooien. Katten kunnen geluiden horen tot anderhalve octaaf hoger dan dat mensen kunnen. Dit betekent dat ze zelfs hogere tonen kunnen horen dan honden! Op die manier vangt de kat de hoge piepjes van muizen perfect op.

Schotelantennes

De oren van je kat werken als twee onafhankelijke schotelantennes. Ze kunnen onafhankelijk van elkaar 180 graden in elke richting draaien. Op die manier kan je kat bijvoorbeeld het geluid van je auto horen, zelfs als hij nog enkele straten van huis is.

Tastzin

Snorharen

De meest gevoelige plaats op het lichaam van je kat zijn de snorharen. Langs elke kant van het gezicht, heeft hij er twaalf die hij kan bewegen. Ook onder de kin, boven de wenkbrauwen en op de poten, heeft de kat snorharen. Een snorhaar zit driemaal dieper in de huid van de kat dan een gewoon haar. Het is verbonden aan zenuwuiteinden.De snorharen geven je kat informatie over bewegingen in de lucht, de luchtdruk en de temperatuur. Hierdoor kan je kat jagen in duisternis of uitvissen of ze door een opening kan kruipen of niet.

Zicht

Een kitten wordt blind geboren, maar haalt zijn achterstand al snel in als het wat ouder wordt. Een kat kan zien in omstandigheden waarin een mens stekeblind zou zijn. De ogen van een kat werken zoals een breedhoeklens en kunnen dus zowat alles rondom haar waarnemen. Katten kunnen bewegingen waarnemen zelfs als die buiten hun directe gezichtsveld vallen. De pupillen van je kat kunnen zo groot worden dat ze 90% van het oog omvatten. Ze hebben slechts een zesde deel licht nodig om te kunnen zien, van wat een mens nodig heeft. Echter, in volledige duisternis ziet een kat niets, in tegensteling tot wat wel eens beweerd wordt. In daglicht is een kat bijziend.

Smaak

Katten verslaan de mens op vlak van reuk, gehoor en gezicht, maar wat betreft smaak zijn ze achter op ons. Een mens heeft 9000 smaakpapillen, een kat slechts 473. Wanneer een kat een voorkeur heeft voor bepaald kattevoer, dan komt dit waarschijnlijk door de geur, eerder dan door de smaak. Wat belangrijker is voor een kat dan smaak, zijn de temperatuur en de textuur van het voedsel. Katten verkiezen voedsel dat ongeveer de lichaamstemperatuur heeft van een muis. Daarom halen ze vaak hun neus op voor voedsel dat rechtstreeks uit de koelkast komt.

Lees verder

© 2007 - 2023 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leren met behulp van zintuigenLeren met behulp van zintuigenEen mens leert zijn of haar hele leven lang. Dat is maar goed ook, want daardoor vormen we wie we zijn. Daarnaast kan le…
Consument beïnvloedenHet is in de laatste decennia vaak voorgekomen dat consumenten worden beïnvloed in hun gedrag, omdat er met hun zintuige…
Voorlezen en vertellen met alle zintuigen: redenen en tipsVoorlezen en vertellen met alle zintuigen: redenen en tipsWanneer iemand als verhalenverteller een verhaal voorbereidt om het later aan het publiek te gaan vertellen, is het goed…
recensieReis door het Rijk der ZinnenEen cultuurgeschiedenis van onze zintuigen. Zo kun je het boek van de Amerikaanse dichteres Diane Ackerman Reis door het…

Winkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftWinkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftJe hebt besloten een hond te nemen. Na research heb je jouw droomhond gevonden en je mag hem bijna ophalen. Dan is het n…
Leer uw hond spelenderwijs apporterenLeer uw hond spelenderwijs apporterenHonden vinden het apporteren leuk om te doen. Honden leren graag iets van hun baas. Als ze weten hoe ze dat kunnen doen,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rihaij, Pixabay
Evaluna (66 artikelen)
Laatste update: 12-08-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.