De kat met diarree

De kat met diarree Iedereen die een of meerdere katten heeft zal er vroeg of laat mee te maken krijgen, je kat heeft diarree. Diarree kan verschillende oorzaken hebben en dus goed te achterhalen waar het vandaan komt en hoe het op te lossen (al dan niet met behulp van de dierenarts).

Algemeen

De oorzaak diarree bij de kat te achterhalen is essentieel. Soms eenvoudig de oorzaak te achterhalen, maar vaak ook niet. Als je er binnen enkele dagen niet achterkomt, ga dan naar de dierenarts. Enkele dagen stevige diarree kan bij de kat al uitdrogingsverschijnselen teweeg brengen. Uitdrogingsverschijnselen kan vervolgens weer ernstige gevolgen voor de kat hebben.

Diarree

Normale ontlasting moet bruin en goed gevormd zijn en alles wat er van afwijkt is in principe diarree. Daarmee nog niet gezegd dat de kat ook diarree heeft, zoals wij dit in de volksmond definiëren. Bijvoorbeeld een lichtere ontlasting kan ook het gevolg zijn van bepaalde brokjes (als voorbeeld: hypoallergeen brokken kunnen dit bewerkstelligen, maar er zijn ook merken die veelal lichtere ontlasting tot gevolg hebben). Maar als je niets kunt bedenken vanuit het voedingspatroon en de kat heeft toch afwijkende ontlasting (en niet eenmalig), dan is het zinvol verder te zoeken. Bij afwijkingen scharen we overigens ook te weinig ontlasting produceren. Wijkt de ontlasting dus in wat voor vorm dan ook af, dan is het goed de oorzaak binnen afzienbare tijd te achterhalen.

Dikke- en dunne darm

Net als bij de mens heeft de kat een dikke- en dunne darm en op beide plaatsen kan de diarree veroorzaakt worden.
Zo heb je vaak bij dikke darm diarree dat de kat vaker zijn darm wil legen, soms tot persen toe terwijl er niets uitkomt. Door opgezwollen slijmvlies in de dikke darm kan de kat het idee hebben dat er ontlasting aankomt. Er kan, door de ontstoken slijmvliezen, zelf wat vers bloed uitkomen.

De dunne darm die ontstoken is – en dit gebeurt veel vaker -, kan ook wat bloed geven, maar meestal geen vers bloed. Eerder wat gestold en donker van kleur. Maar een bekend verschijnsel bij dunne darm diarree is dat de ontlasting er als water uitloopt. De kat heeft geen aandrang meer en deze zal vermageren. Dit proces kan relatief snel verlopen, alert zijn dus!

Oorzaak

De diarree kan veroorzaakt zijn door:
  • bacteriële infecties
  • voeding
  • virale infecties

Maar diarree kan ook buiten de darm zijn ontstaan, je moet dan denken aan problemen met de lever, de nieren of de schildklier. Maar meestal zijn er dan meer verschijnselen waarneembaar.

Als we ons richten op de veel voorkomende dunne darm diarree dan is alertheid, zoals gezegd, geboden. De kat kan snel uitdrogen (til de huid op en zie hoe snel deze weer in de plooi gaat of niet, dit is een maatgever voor uitdroging), vermagering treedt op en weerstand neemt dan met de dag af. Dit geldt helemaal voor kittens die diarree hebben. Kittens hebben sowieso al minder weerstand en kunnen er relatief gemakkelijk aan doodgaan. De dierenarts altijd direct consulteren om erger te voorkomen. De dierenarts kan de kat direct vocht toedienen en speciale voeding om aan te sterken. Daarnaast moet de infectie verholpen worden.

Ontwormen

Het zal niet de eerste keer zijn dat de kat niet tijdig ontwormd is en daardoor met een diarree rondloopt. Deze vorm van diarree is eenvoudig te voorkomen door 4x per jaar de kat te ontwormen. Een spuitje in de bek, tabletjes het is allemaal mogelijk en eenvoudig toe te passen.

Mogelijke veroorzakers

Spoelwormen, giardia of het coronavirus zijn veroorzakers die relatief veel voorkomen en op zich prima te behandelen zijn. Maar de dierenarts moet er wel achter komen en dan is het goed wat verse ontlasting in een potje mee te nemen naar de dierenarts. Een behandeling kan zo snel ingezet worden. Lukt het niet om verse ontlasting mee te nemen dan zal de dierenarts in veel gevallen wat bloed afnemen.

Samenvattend

Volg altijd goed de ontlasting van de kat. Iedere afwijking goed in de gaten houden. Uiteraard kan een verandert voedingspatroon hier ook debet aan zijn, maar vergewis je hier dan van. Heb je een buitenkat en is het lastig de ontlasting te zien, kijk dan goed naar de conditie van de kat. De vacht van de kat zegt veel, maar ook de helderheid van de ogen, haar/zijn speelsheid etc. Ga niet zelf lopen dokteren. Als diarree niet binnen twee dagen weg is, ga dan naar de dierenarts.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…
Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Iedereen kent het wel: Diarree. Helaas is dit een overlast wat vaak voorkomt en in de volksmond ook wel genoemd: spetter…
Last van diarree?Last van diarree?Bij diarree heb je last van een dunne soms waterige ontlasting. Het is erg vervelend als je last hebt van diarree vooral…
Huismiddeltjes tegen diarreeHuismiddeltjes tegen diarreeDiarree, gekenmerkt door een waterige of slijmerige stoelgang, is een zeer vervelend fenomeen en kan uitdrogingsverschij…

Overgewicht bij de katOvergewicht bij de katHoewel overgewicht bij de kat minder voorkomt dan bij de hond (de kat lijkt eerder de rem op het eten zelf aan te geven)…
Je huisdier opvrolijken doe je zo!Je huisdier opvrolijken doe je zo!Als uw kat of hond in een dip zit is dat heel vervelend. Voor u maar vooral voor het dier zelf. Als 'baasje' van het die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Reacties

Gerdine, 29-03-2016
Mijn kat is altijd heel netjes op de kattenbak, maar sinds een week of 2 doet zij haar ontlasting snachts naast de bak. Het is iets dunner en vaak groen van kleur. Het is een binnenkat, dus ze kan geen plantjes gegeten hebben. Ze eet ook ineens veel meer. Qua gedrag is ze eigenlijk niet veranderd, ik heb niet het idee dat ze zich ziek voelt. Elke ochtend de vloer dweilen ben ik eigenlijk wel klaar mee. Zou de dierenarts raadt weten of moet ik er nog even mee wachten en zien of het over gaat? Reactie infoteur, 30-03-2016
Als het al enkele dagen duurt en er is geen verbetering, dan is het altijd zinvol de dierenarts te raadplegen.

Celina, 02-08-2015
Beste, ik heb hier een katertje rond lopen van 3 maand. Ik had hem toen hij 6weken was en nooit last gehad van zijn ontlasting. Ook is hij al 1x ontwormt… Hij at whiskas junior mijn andere kat eet gewone whiskas voor volwassen katten, waar mijn jonkie nu ook van eet! Hij heeft nu al 3 dagen ofzo diarree! Komt dat door se verandering aan voeding dan? Hoelangda mag dit maximum aanhouden eer ik naar dierenarts moet gaan? Hij is wel nog heel speels eet en drinkt normaal Reactie infoteur, 03-08-2015
Het kan inderdaad met de verandering van voeding te maken hebben. In junior eten zitten extra eiwitten, die goed voor een kitten zijn. Dus beter dat het kitten daar van blijf eten. Maar diarree kan uitdrogen en met een kitten kan het snel gaan. als het al 3 dagen duurt zou ik niet veel langer wachten. Een beetje rijstenat kan nog gegeven worden, maar ik zou niet te lang experimenteren.

Remco, 30-08-2014
Mijn kat is al ruim 6 maanden aan de diarree, ben daarvoor 4x naar de dierenarts geweest, 1ste keer kreeg hij een spuitje omdat hij wat uitgedroogd was (soort van booster) en moest ik overgaan op ander voer heb ik gedaan zowel harde brokjes en zacht voer (beide merk voer),de 2de keer kreeg ik pillen mee voor ontwormen (voor alle wormen etc.) 3de keer is zijjn bloed onderzocht (alles was goed alleen zijn bloedsuiker was iets te laag maar dat was geen probleem) en kreeg ik pillen mee voor giardia en hele dure hard (speciaal voer/kattenbrokjes),daar wou hij maar 1 x van eten dus een zak van 3 kilo en €28,- lichter nog geen verbetering, de 4de keer heb ik weer ontwormingspillen gehad, en hij blijft aan de diarree, terwijl mijn andere 2 katten nergens last van hebben, ik weet me geen raad meer, elke dag in de ochtend moet ik diarree poep opruimen wat toch wel hier en daar door het huis ligt, wie kan mij helpen? Reactie infoteur, 30-08-2014
Dat is wel heel lang diarree. Dat is niet goed. die darmen moeten een keer "op adem" komen volgens mij. Heb je al wel eens het nat van gekookte rijst door het eten gedaan en enkele dagen gekookte kip gegeven? Dat maakt de darmen een stuk rustiger.

Wendy, 09-02-2014
Ik heb gisteren een nieuwe kat opgehaald, maar nu is hij aan de diaree. Hij heeft hele waterige ontlasting. En hij doet het ook niet op de bak. Nu heb ik nog een andere kat. Ook heb ik maar 1 kattenbak. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 10-02-2014
Met 2 katten is sowieso beter 2 kattenbakken te hebben. De kat kan moeten wennen aan het andere eten, de omgeving… dus stress etc. Je moet nooit te lang wachten met diarree, een kat kan uitdrogen. Als wat kip met rijst -dit absorbeert en is rustig voor de maag en darmen- niet helpt binnen een dag of wat, is het beter bij de dierenarts langs te gaan.

Gina, 23-04-2013
Mijn kater krijgt sinds vorige week ander voer proplan adult optirenal dit is speciaal voor de blaas aangezien mijn kater 2 maanden geleden flink ziek is geweest (blaasgruis) maar ook goed voor darmen ect, maar sinds hij dit voer krijgt heeft hij dunne ontlasting. Durf ook niet over te stappen op ander voer omdat dit ook niet zo goed is… Wat nu? Reactie infoteur, 24-04-2013
Dat een kat zo reageert op andere voeding kan, maar dat moet niet te lang duren. Wat ik wel eens doe om de darmen even wat te ontzien en tot rust te laten komen, is wat rijst koken en het vocht van de rijst mengen met wat stukjes klein gemaakte kip (die gekookt is). Moet ook niet te lang duren voor je verschil zien. Anders is de dierenarts toch de beste optie. Er zijn meerdere merken die speciale voeding hebben. Misschien zit er een stofje in deze voeding waar de kat juist allergisch voor is. E.e.a. achterhalen is toch het beste dit in overleg met de dierenarts te doen. Succes.

Sabrina, 08-03-2013
Onze Maine Coon poes van ongeveer 8 maanden oud heeft vanaf het begin dat we haar hebben gekocht last van diarree! Heel vervelend met dat lange haar, maar we kunnen niet achterhalen wat ze nu heeft. We stoppen haar 3 keer per week in bad want anders heb ik alles eronder zitten met poep ( brrr ) We hebben haar onwormt ze krijgt altijd dezelfde brokken. We hebben naast haar nog 4 katten waarvan 3 normale HTK en een Maine Coon kater, die eten ook dezelfde brokken en zij hebben er geen last van. Zou het misschien kunnen dat ze gevoelige darmen heeft? Haar diarree is eigenlijk normaal van kleur, alleen soms wat lichter. En het ruikt ook anders dan andere kattenpoep (sorry maar weet niet hoe ik het anders moet omschrijven) We zijn er al een aantal keren mee na de DA geweest en ook hun kunnen mij niet vertellen wat ze zou kunnen hebben.
Ik weet het niet meer, vind het gewoon vies ik dweil 3 keer op een dag ivm 1, 5 jaarig zoontje. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ze weer normale ontlasting heeft. Reactie infoteur, 09-03-2013
De kat kan een allergie hebben voor de brokken die ze krijgt (had ze het trouwens in het nest ook al?), maar dat zou de dierenarts eigenlijk al boven tafel moeten kunnen halen. Zijn de darmen al een keer stilgelegd? Bijvoorbeeld de kat 1,5 tot 2 dagen alleen drinken en geen eten. En dan een andere brok geven of rijstwater met wat kip.
Een andere mogelijkheid is naar de universiteit voor diergeneeskunde in Utrecht gaan. Daar lopen specialisten rond en gaan een slag dieper dan de dierenarts. 8 maanden lang diarree is behalve een smerige bedoeling ook niet goed voor de kat. Succes!

Lisa, 01-10-2012
Mijn kat (pers) heeft sinds een paar dagen diarree (groene kleur en een enorme stank) en ik heb een vermoeden dat hij een paar keer van een plantje heeft gegeten met de veronderstelling dat het kattengras is. Voor de rest is hij nog speels, eet goed en ziet er nog gezond uit. Het is geen buitenkat maar komt wel elke dag op balkon. Wat kan ik doen om hem te helpen dat de diarree stopt? Reactie infoteur, 01-10-2012
Wat lichte voeding, gekookte kit met een beetje rijst bijv. of speciale voeding van de dierenarts. Het vochtgehalte bij de kat met diarree goed bijhouden, want uitdroging kan heel snel gaan. De ontlasting moet eigenlijk binnen één a anderhalve dag weer normaal zijn. Anders de dierenarts inschakelen.

Ilonka, 30-09-2012
Mijn kat heeft diaree, heb al van alles gedaan en `t is weer ff weg, maar hij is een buiten kat en zit in de vuilzakken van de buren, die laten die boel gewoon buiten staan.
Zo kan ik wel bezig blijven met naar de DA te lopen `t komt zo steeds terug…
Wat kan ik nog doen? Reactie infoteur, 01-10-2012
Als de kat getest is op het gegeven of er geen chronische afwijkingen zijn en het ligt dus echt aan het snuffelen en opeten van oude etenswaren van de buren, dan wordt het een lastige. De kat binnen houden is vaak geen optie. Zoveel mogelijk zorgen dat de kat thuis komt eten en goede voeding geven, maakt de kans misschien wat kleiner dat deze elders op zoek gaat. Maar ik realiseer me de nieuwsgierigheid van katten en dus is voorkomen niet haalbaar, vrees ik.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 09-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.