Portugese Waterhond of Cao de Agua Portuguès

De Portugese Waterhond is het hondenras dat op het Witte Huis de 44st President van Amerika, Barack Obama vergezelt heeft.

Het ontstaan

De Portugese Waterhond of Cao de Agua Portuguès komt oorspronkelijk uit Portugal maar hoe en wanneer hij daar precies terecht is gekomen is niet echt duidelijk. Over het ontstaan van de Portugese Waterhond is dus niet veel bekend. Zo zou het ras mogelijk uit het Midden-Oosten komen. In een heilig boek van de oude Perzen zou namelijk een waterhond genoemd worden. Dergelijke hondachtige typen komen overigens ook op Egyptische muurschilderingen voor, maar er zijn verder geen aanwijzingen gevonden dat de Portugese Waterhond daar zijn oorsprong heeft. Er is dus niet echt veel bekend over de recente geschiedenis van de Portugese Waterhond, het ras verscheen voor het eerst in 1939 in Portugal.

Zeker is wel dat de Portugese waterhonden deel uitmaakt van de groep Europese Waterhonden, waartoe ook bijvoorbeeld de Ierse Waterspaniel en de Franse Barbet horen. De Portugese Waterhond is het meeste verwant aan de Franse Barbet, omdat een wat klein uitgevallen Barbet en een grote Portugese Waterhond bijna niet te onderscheiden zijn, zo lijken ze op elkaar. De Portugese Waterhond komt namelijk in kleine en grote variatie voor, dat komt door een speciaal gen. Het zogenaamde Insuline growth factor1 gen, komt voor zover nu bekend alleen bij de Portugese Waterhond voor en zorgt ervoor dat de reuen meestal tussen de 50-57 centimeter zijn en de teven een minimum van 43 centimeter hebben en maximaal 52 centimeter worden.

Het ras werd door de Portugese vissers gefokt en gebruikt om van alles voor ze te doen. Zo kunnen zij goed zwemmen en werden dus gebruikt om bijvoorbeeld losgeslagen vissersnetten op te halen, maar ook kunnen zij met hun staart eventueel hun baas ( vissers konden vroeger vaak niet zwemmen) uit het water redden. Tegenwoordig wordt de Portugese Waterhond ook gewoon als gezelschapshonden gehouden.

Het ras

De Portugese Waterhond is een middelmatig grote hond, stoer en zeer goed gespierd, dit komt vooral door het zware werk dat hij verricht in het water. Het is een zeer moedige hond die beschikt over vel wilskracht en uithoudingsvermogen. Het is een vurige hond die goed gehoorzaam is voor zijn baas. Het ras is gemakkelijk te trainen en is bijzonder snel van begrip.De Portugese Waterhond is gemakkelijk in de omgang, extravert, werklustig, intelligent en heeft een vrolijk karakter.

Het ras behoort tot de Staande jachthonden, waartoe ook de Spaniëls en de Retrievers onder vallen. De vacht is bijzonder het is dik, langharig golvend of gekruld en kan geknipt worden in de snit retriever of leeuwen. De Portugese vissers verkozen vaak de leeuwensnit, waarbij de achterkant, de aanzet van de staart en de snuit werd geschoren. De haren van de staart bleven lang om daar eventueel hun baas mee uit het water te redden en ook op de rest van het lichaam bleven de haren lang om het lichaam warm te houden. De variatie retrieversnit is meer van deze tijd, waarbij de haren tot op zo'n 2,5 centimeter worden geknipt. Kleuren die zijn toegestaan zijn, zwart, wit, zwart-wit, verschillende tinten bruin en bruin-wit.

De Portugese Waterhond heeft geen ondervacht, dat is prettig omdat, als de hond nat is hij snel droogt. Met een ondervacht is dit niet het geval en blijven honden langer nat en zoals u wellicht weet geeft dit een specifieke hondengeur, die vaak niet wordt gewaardeerd. De Portugese Waterhond is goed waaks en is in het bezit van een goed gezichtsvermogen en een prima neus, met deze eigenschappen kan hij prima dienst doen als bewaker van huis en haard.
© 2009 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barack Obama,  44e president  van AmerikaBarack Obama, 44e president van AmerikaZijn volledige naam is Barack Hussein Obama en is geboren in Honolulu, Hawai op 04-08-1961. Hij is een amerikaanse juris…
De wijze uitspraken van de Amerikaanse president ObamaDe wijze uitspraken van de Amerikaanse president ObamaOf de eerste zwarte Amerikaanse president Barack Obama nou opgeleid is in het houden van wijze en boeiende uitspraken en…
recensieBoekrecensie: Het Amerika van president Obama - Willem LustHet boek 'Het Amerika van president Obama' geeft de belevenissen weer van correspondent Willem Lust terwijl hij de aanlo…
Barack Obama, wie is hij? InformatieBarack Obama, wie is hij? InformatieOp 20 januari 2009 wordt Barack Obama (voluit Barack Hussein Obama) om 6 uur ’s middags Nederlandse tijd, officieel inge…

Huisdieren en vuurwerk: tips om het goed samen te laten gaanHuisdieren en vuurwerk: tips om het goed samen te laten gaanIeder jaar met oud en nieuw barst het vuurwerk weer los. Mooi om naar te kijken. Toch zijn er ook ieder jaar weer veel h…
Hondenweetjes voor (toekomstige) hondeneigenaarsHondenweetjes voor (toekomstige) hondeneigenaarsDie schattige pup met zijn lieve ogen heeft onmiddellijk uw hart gestolen. Of uw partner en uw kinderen hebben u omgepra…
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.