Nagelbed problemen van de kat

Nagelbed problemen van de kat De nagels van de kat zijn erg belangrijk en het nagelbed is het gebied waar de huid overgaat in de nagel. Het nagelbed is niet altijd zichtbaar, maar een ontsteking licht duidelijk wel op de loer. Hoe kunnen we ontstekingen weg krijgen of beter nog hoe voorkomen we ontstekingen.

Oorzaken en diagnose

De oorzaken voor nagelbedontstekingen zijn uiteenlopend, enkele mogelijkheden:
  • Door stress kan een kat bijvoorbeeld gaan nagelbijten en hierdoor kunnen kleine ontstekingen ontstaan.
  • In het gebied van het nagelbed kan een tumor zitten en tot ontstekingen leiden.
  • Een allergische reactie kan een ontsteking opleveren.
  • Een gevecht met een andere kat kan een krabwond opleveren die gaat ontsteken.

Alvorens conclusies te durven trekken, is het van belang om goed onderzoek te plegen. Als de ontstekingen nog klein zijn, zijn ze niet altijd goed zichtbaar. Vieze met pus gevulde randjes of dikke tenen kunnen aanleiding geven tot nader onderzoek.
Ga met vermoeden altijd naar de dierenarts, deze kan aan de hand van een kweek of bacterieel onderzoek vaststellen wat het is en een behandeling afspreken.

Behandeling

Afhankelijk hoe de ontsteking verloopt, kan een wond met pus bijvoorbeeld het beste schoon en open gehouden worden. Combineer het met een antibioticakuur van de dierenarts en de kat is snel van de ontsteking af. Over het algemeen zal een ontsteking op deze manier opgelost kunnen worden, maar als dit niet werkt is het belangrijk de daadwerkelijke oorzaak te achterhalen. Een grondig onderzoek (bloedonderzoek wordt meerstal gehanteerd) moet dan uitsluitsel opleveren. Deze onderzoeken zijn niet goedkoop, maar als het niet grondig aangepakt wordt, kunnen dergelijke ontstekingen ‘doorzeuren’.

De allergie is lastig, je moet meer een aantal zaken rekening gaan houden, maar op zich is het goed te doen. Discipline van de eigenaar van de kat is in deze belangrijk. En een tumor is wat drastischer maar wel te doen. Een teentje laten verwijderen is een mogelijkheid en als het verder gaat is een pootje amputeren een optie. Een kat kan zich prima redden op drie pootjes.

Voorkomen

Voorkomen is helaas lang niet altijd mogelijk, maar er zijn wel wat zaken waar op gelet kan worden om de kans op een ontsteking te verkleinen:
  • Knip de nageltjes van de kat regelmatig, zodat ze niet in kunnen groeien.
  • Houdt de haartjes bij de pootjes goed weg (met een klein schaartje kunnen voorzichtig wat haartjes weggeknipt worden).
  • In verband met het graven van de katten is het goed de kattenbak extra schoon te houden.
  • Met een zachte tandenborstel regelmatig de nageltjes poetsen/schoonhouden. Boen voorzichtig langs de randjes van het nagelbed.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paronychia (omloopje)Paronychia (omloopje)Paronychia is een vervelende aandoening aan het nagelbed. Een ontsteking aan het nagelbed kan van een acute of een chron…
Ingegroeide teennagel: oorzaken en wat kun je eraan doen?Ingegroeide teennagel: oorzaken en wat kun je eraan doen?Een ingegroeide teennagel begint met druk in de rand van de nagelplooi en deze kan doorgroeien tot in de huid. Dit geeft…
Nagelstyling: French manicure lakkenNagelstyling: French manicure lakkenFrench manicure lakken doe je door de vrije rand van de nagel met een witte lak en het nagelbed met een transparante lak…
Ingegroeide nagel behandelenIngegroeide nagel behandelenWanneer de nagel in de huid ingroeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Dit komt het vaakst voor bij de teennagels,…

Uw hond voeden: KVVUw hond voeden: KVVTegenwoordig stappen steeds meer baasjes over op KVV. Het natuurlijk voeden van de hond begint steeds meer een gewoonte…
Voeding voor de hond: BARFVoeding voor de hond: BARFZoals algemeen bekend stamt onze tegenwoordige huishond af van de wolven. De wolven in de natuur leven van prooidieren e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.