De ideale leefomgeving voor de indoor kat
Sommige mensen zijn in de overtuiging dat katten altijd buiten moeten kunnen vertoeven. Andere mensen weten weer zeker dat als de kat in huis voldoende ruimte en uitdaging heeft, dit net zo goed is. Hoe dan ook, de man of vrouw die een kat aanschaft neemt zelf de beslissing hoe invulling te geven aan de leefomgeving van de kat. Als je de keuze maakt de kat in huis te houden, moet deze ruimte wel aan een aantal voorwaarden voldoen, tenminste als je een tevreden kat wilt hebben. Waar moet je op letten?
Voor ieder huisdier dat je aanschaft geldt, dat je er goed en doordacht mee omgaat. Een dier neem je voor langere tijd en dat heeft consequenties. Die bewustwording is erg belangrijk. Voor een kat geldt gemiddeld genomen dat je het dier zo’n vijftien jaar in huis hebt. Waar moet je op letten als je voor het eerst aan een kat in huis begint?
Aandacht
Het is wellicht een open deur, maar al het leven gedijt bij voldoende aandacht en dat geldt dus ook voor de kat die je in huis haalt. Je hoeft niet de hele dat te knuffelen met het dier, maar geef de kat regelmatig aandacht. Het moment maakt meestal niet veel uit, als de aandacht er maar is.
De kat die om aandacht vraagt
Nu is de kat bij uitstek een dier dat nogal eens zelf om aandacht komt vragen. Hoe beter jij je kat kent, hoe beter je haar ‘taal’ begrijpt. Zo zal de ene kat nadrukkelijk (nogal dwingend) om je benen blijven draaien, de ander komt naast of op je toetsenbord zitten als je net aan het werk bent achter je computer en weer een andere kat legt haar pootje op je hand of arm. De spraakzame katten zullen weer wat meer hun stemgeluid inzetten.
Ruimte
De ruimte die een kat nodig heeft, is niet direct in m2 te meten. Een gemiddelde eengezinswoning of tweekamerflat is al prima. Wat voor de ruimte van de kat wel van belang is, is dat ze zich ergens kan terugtrekken. Dat kan zijn in een aparte ruimte/kamer. Als je niet zoveel ruimte in huis hebt, denk dan aan een hoekje waar je bijvoorbeeld een krabpaal met inloopbak hebt. Een krabpaal heb je immers toch nodig. Veel krabpalen rusten op een grote vierkante of rechthoekige bak die met pluche omkleed is en waar de kat zich in kan nestelen. Als deze ook nog op een wat rustiger plekje staat, is dit voldoende voor de kat om zich terug te kunnen trekken.
Krabpaal
Een krabpaal of krabplank is essentieel voor de kat. De kat moet de nagels kunnen scherpen, wat buiten aan een boom kan. Om te voorkomen dat de kat aan je meubels begint, is het verstandig dat de kat binnen ook een eigen plekje heeft om de nagels aan te scherpen.
Bron: Eigen kat - Annastaal Slapen
Sommige krabpalen hebben heerlijke slaapplekjes of je koopt een klein mandje waar de kat in weg kan duiken. Wat je ook neerzet, uiteindelijk zal de kat zelf bepalen waar ze gaat slapen. Dat is lang niet altijd het plekje dat jij voor ogen hebt. Misschien is het daar te druk/rumoerig, heeft ze te weinig overzicht of noem maar op. De leuning van een bank, een kleedje op de vloer, de vensterbank of het bed van de eigenaar, het kan allemaal dienst doen als bed voor de kat. Wil je niet dat ze op bepaalde plaatsen komt, wees dan consequent in je gedrag. Dit neemt overigens niet weg dat de kat het zeker vaker zal proberen, als ze haar zinnen gezet heeft op een plekje.
Voeding en drinken
Een kat kan heel kieskeurig zijn met wat ze eet. Als je dus met de beste bedoelingen eten koopt, kan de kat het zomaar laten staan. Koop daarom in het begin, zeker met natvoer, wat verschillende smaakjes. Wat ze lust en wat niet, is zo'n onderdeel dat je in de loop der tijd in beeld gaat krijgen.
Basisuitgangspunten
Voor de meeste katten geldt dat ze eten wat ze nodig hebben. Het is dan ook aan te raden dat je altijd een bakje met brokken en een bakje water binnen bereik hebt staan. Ververs het water éénmaal per dag. Wil je de kat ook natvoer geven, doe dit dan op vaste tijdstippen (bijvoorbeeld als je zelf gaat eten). De meeste katten houden van stromend water en er zijn legio waterbakken met stromend water. Een watervalletje, een opengevouwen bloem, een heus beekje met kabbelend water. Een kleine accu houdt het water in beweging.
Voer
De een geeft het eten uit de supermarkt en de ander haalt voer bij de speciaalzaak. Wel of niet biologisch, het is allemaal heel persoonlijk. Wat je als eigenaar altijd in de gaten moet houden, is hoe je kat het doet op de voeding die jij haar voorzet. Dat wil zeggen, heeft ze een gezonde glanzende vacht, niet doorlopend diarree of vieze oogjes. Maar denk ook aan hoe haar gedrag is en zelfs of ze een soepel buikje heeft. Voeding werkt door in het volledige welzijn van de kat.
Bron: ZinaRae, Pixabay Als je kat bijvoorbeeld een tijdje beduidend meer drinkt, dan kan er iets met de nieren aan de hand zijn. Echter, het kan ook om iets anders gaan. Trek zelf dan ook geen conclusies door direct aangepast voer voor katten met zwakke nieren te kopen. Raadpleeg altijd de dierenarts als je iets afwijkends constateert dat niet binnen afzienbare tijd vanzelf overgaat.
In sommige gevallen kan je wel eigenhandig actie ondernemen voor aangepast voer. Denk hierbij aan voer dat de kat helpt met haar haarballen. De meeste katten braken deze uit, maar soms lukt dat niet. In zo’n geval is aangepast voer mogelijk een oplossing. Maar heb je een papyrusplant of kattengras in huis, dan is dat ook prima voor de kat om de haarballen kwijt te raken. Het is overigens een fabeltje dat alleen langharige katten haarballen hebben, iedere kat kan in principe haarballen hebben.
Te gebruiken materiaal
De meningen zijn verdeeld over hoe goed of niet goed een plastic of metalen (meestal RVS) voerbakje is om het eten in te serveren. Sommige mensen zeggen dat er stoffen in zitten die invloed kunnen hebben op het eten en dus wat er in de maag van de kat komt. Andere mensen zeggen dat dit onzin is. Het enige materiaal waar geen discussie over is, is de gebakken/geëmailleerde voerbak. Verplaats de drink- en voerbakjes zo min mogelijk, katten houden van regelmaat en vaste plaatsen.
"De functie van een kat is zitten en bewonderd worden" Dorien Kramer (kattenliefhebber en voormalig fokker)
Kattentoilet
De kattenbak is voor de binnenkat een must en als je één kat hebt, heb je twee kattenbakken nodig. Heb je twee katten, dan heb je drie kattenbakken nodig. Het handigste zijn de kattenbakken waar de kat in kan lopen (lijkt op een enorm slakkenhuis) of de bekende overdekte bakken met een klepje. Deze bakken houden, in combinatie met de juiste kattenbakkorrels, de meeste luchtjes weg uit de ruimte. Dit neemt niet weg dat katten zelf het liefst op een kattenbak zonder deksel zitten. Heb je een aparte ruimte waar dit geplaatst kan worden, dan vindt je kat zit zeker prettig.
Doe een flinke laag kattenbakkorrels in de kattenbak, minimaal zo’n vijf centimeter. Een kat graaft graag! Welke kattenbakkorrels je neemt is heel persoonlijk. De een heeft het liefst houtsnippers, de ander zweert bij klonterende kattenbakkorrels en weer iemand anders wil korrels met een fris geurtje. Welke je ook neemt, reinig minimaal éénmaal per dag maar bij voorkeur tweemaal per dag de kattenbak. Dat wil zeggen, alles waar gepoept en geplast is verwijder je en indien nodig vul je bak op met verse kattenbakkorrels. Daarnaast is het verstandig om éénmaal per week de bak volledig leeg te halen en goed uit te soppen. Katten zitten graag op een schoon toilet.
In huis plassende kat
In principe is een kat een dier dat je ‘opgevoed’ in huis haalt. Dat wil zeggen, de kat (of het kitten) is zindelijk en als je haar eenmaal een keer op het toilet hebt gezet, zal ze haar weg blijven vinden. Mocht je kat toch in huis een plasje doen, dan is het verstandig te achterhalen waarom de kat dit doet. Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom de kat haar plasje niet in de kattenbak deponeert. Zo hebben sommige katten bijvoorbeeld moeite met de geur van rubber in de deurmat. In dat geval zou een deurmat zonder rubber uiteraard een oplossing zijn. Controleer ook of de kattenbak schoon is, sommige katten zijn veeleisend in deze. Natuurlijk kan de kat ook blaasproblemen hebben, maar dat zie je als ze gaat zitten om te plassen. Bij blaasproblemen nemen katten een andere houding aan. Vaak zijn blaasproblemen namelijk nogal pijnlijk.
Gaat de kat echter echt sproeien, dan kan er een ander probleem aan ten grondslag liggen. Sproeien is als de kat gewoon staat, de staart omhoog brengt en enkele druppels recht achteruit deponeert. Dit kan te maken hebben met dominantie, zeker als er meer katten in huis zijn, maar de kat kan dit gedrag ook vertonen als ze stress heeft. Stem daarom goed af met de dierenarts, wat je het beste kunt doen.
Bij een eenmalig ongelukje kan je met goed schoonmaken of een speciale spray die de geur neutraliseert meestal voldoende uit de voeten. Denk aan ‘Urine off’ of ‘Ecodoor urinegeurverwijderaar’.
Bron: Eigen kat - Annastaal Buiten
Heb je de mogelijkheid om toch een plekje buiten te maken, dan is dit aan te raden. Af en toe de neus naar buiten kunnen steken, vinden de meeste katten toch wel prettig. Te denken valt aan:
- Een balkon overspannen met flexibel gaas. Eventueel vast te maken aan de onderkant van het balkon boven je.
- Een aparte ren aan het huis die van binnenuit benaderbaar is (bijv. door een raampje dat open kan). Een eenvoudige houten constructie met gespannen kippengaas is al voldoende.
- Op bestaande schutting een ‘roller’ plaatsen. Als de kat op de schutting wil springen, dan rolt ze er weer vanaf. Dit doet niet pijn.
- Op de bestaande schutting naar binnen gespannen gaas bevestigen. Door om de paar meter een lat te bevestigen, kan het gaas strak gespannen worden.
Een andere mogelijkheid is de kat vanaf jonge leeftijd een tuigje aan te doen en haar aan een lijntje te leren lopen. Met een lange lijn heeft ze voldoende bewegingsvrijheid.
Stress
Een kat is een hoog sensitief dier en vangt veel prikkels op. Stress ligt bij de kat zeker op de loer. Een kat heeft behoefte aan wat we bij jonge kinderen ook wel toepassen, namelijk rust, regelmaat en reinheid. Een kat moet in een nieuwe ruimte altijd acclimatiseren en de ruimte aftasten. Alles moet bekend voor haar zijn, dus geef haar de tijd. Eten op gezette tijden geeft haar duidelijkheid en een schoon toilet behoort tot haar behoeften.
Tot slot
Geef je invulling aan de voorwaarden voor het met veel plezier houden van een kat in huis en je hebt er een ‘maatje’ aan voor het leven. Een
huiskat of een raskat, ze hebben allemaal zo hun eigenaardigheden en dat maakt het voor de kattenliefhebber ook zo’n leuk dier en niet te vergelijken met enig ander dier (hooguit de katachtigen in het wild).