Konijnenras: Duitse hangoor - hangoor met een leuk uiterlijk

Konijnenras: Duitse hangoor - hangoor met een leuk uiterlijk De Duitse hangoor is een van de jongste konijnenrassen en is ontwikkeld in de jaren zeventig van de twintigste eeuw in Duitsland. De dieren lijken erg op een Franse hangoor maar hebben een kleiner formaat. Het zijn rustige, vriendelijke konijnen die goed tam te krijgen zijn wanneer de verzorger hier tijd en aandacht aan besteedt. Duitse hangoren komen voor in veel diverse kleuren en het is goed mogelijk dat er in de toekomst nog meer kleuren bij komen. Ze hebben een wat gedrongen bouw en worden voornamelijk gehouden als tentoonstellingsdier, maar ook als huisdier is de Duitse hangoor erg in trek voor zowel kinderen als volwassenen.

Inhoud


Andere benamingen

De Duitse hangoor staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Duits hangoor
 • German lop
 • Germany lop
 • Deutsche Klein Widder

Land van herkomst

De Duitse hangoor komt oorspronkelijk uit Duitsland.

Geschiedenis

De Duitse hangoor is een konijnenras dat nog niet zo heel lang bestaat, het wordt gezien als één van de jongste konijnenrassen ter wereld. Duitse fokkers wilden een hangoor creëren met het type van een Franse hangoor, maar dat qua formaat tussen de Franse hangoor en de Nederlandse hangoordwerg in zat. Daarom hebben ze ook beide rassen met elkaar gekruist.

In Duitsland werd het ras officieel erkend in 1970 en kreeg daar de benaming ‘Deutsche Klein Widder’. De Duitse hangoor is in Duitsland zeer populair geworden. In 1972 kwamen de eerste Duitse hangoren naar ons land toe, in 1976 werd het ras ook in Nederland officieel erkend.

De Duitse hangoor is in Duitsland, Nederland, België en Frankrijk erg populair, maar daarbuiten komt het weinig voor. In Engeland werd het ras halverwege de jaren 80 erg populair, daar is het ras officieel erkend in 1990.

Uiterlijk van de Duitse hangoor

Als je naar de Duitse hangoor kijkt, zie je een konijnenras dat sterke overeenkomsten vertoont met de Franse hangoor, alleen in een kleiner formaat. Duitse hangoren weegt 2,5 – 3,5 kilo, terwijl zijn Franse voorvader 5 kilo of meer weegt.

De bouw van een Duitse hangoor is nogal gedrongen, compact en stevig. De achterhand moet volgens de rasbeschrijving goed bevleesd zijn en mooie rondingen hebben. De hals is bovendien aan de kortere kant. De poten zijn kort, gespierd en krachtig gebouwd en de nagels moeten sterk zijn.

De Duitse hangoor heeft een ietwat brede kop die bovendien aan de korte kant is. Maar het moet allemaal wel bij elkaar passen. De wangen zijn uitgesproken aanwezig en het neusbeen is gebogen en wordt ook wel aangeduid als ramsneus. De oren zijn, van oorpunt tot oorpunt inclusief schedel, 30 centimeter lang. De oren mogen geen vouwen vertonen en moeten loodrecht naar beneden hangen. De ooraanzet wordt gevormd door de zogenoemde kronen. Deze zijn flink ontwikkeld bij de Duitse hangoor.

Vacht van dit konijnenras

De vacht van een Duitse hangoor is langer dan die van de meeste andere konijnenrassen, maar kan nog niet bestempeld worden als lang of halflang. De vacht bevat veel onderwol en is dicht ingeplant.

Kleuren waarin dit konijn voorkomt

De Duitse hangoor komt voor in veel verschillende kleuren, waaronder:
 • Konijngrijs
 • Blauwgrijs
 • IJzergrauw
 • Blauwgrauw
 • Chinchilla
 • Effen zwart
 • Effen blauw
 • Bont
 • Madagaskar
 • Isabella
 • Wit met blauwe ogen
 • Wit met rode ogen

Aangezien het nog om een heel jong konijnenras gaat, is het aannemelijk dat er in de toekomst nog meer kleuren worden toegevoegd aan dit ras. De effen kleuren moeten zo egaal mogelijk over het lichaam verspreidt zijn, zonder dat de vacht vlekkerig wordt. De buik en onderkant van de poten mogen wel wat doffer of iets lichter van kleur zijn.

Karakter

Duitse hangoren staan bekend om hun rustige en goedmoedige karakter, bovendien zijn ze nieuwsgierig aangelegd. Met een beetje aandacht en moeite van de verzorger is de Duitse hangoor goed tam te krijgen.

Gebruiksmogelijkheden van dit hangoorkonijn

Duitse hangoren worden in de meeste gevallen gefokt en gehouden door sportfokkers die met de dieren naar tentoonstellingen gaan, maar het is ook zeker geschikt als huisdier en gezelschapsdier, voor zowel kinderen als volwassenen.

Lees verder

© 2019 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Konijnenras: Meissner hangoor - konijn met verzilverde vachtKonijnenras: Meissner hangoor - konijn met verzilverde vachtDe Meissner hangoor is een middelgroot konijnenras dat zijn oorsprong kent in de Duitse plaats Meiszen. Het is daar aan…
Herkomst konijnenrassenHerkomst konijnenrassenZoveel verschillende rassen en zoveel verschillende herkomsten. Vind ze hier allemaal op een rij. Zelf ben ik dagelijks…
Franse hangoor als huisdierDe Franse hangoor is een konijn van groot formaat. Franse hangoren kunnen hele leuke huisdieren zijn en blijken vaak leu…
Konijnenras: Zilvervos - een konijn met unieke vacht en pelsKonijnenras: Zilvervos - een konijn met unieke vacht en pelsDe zilvervos is een schitterend konijnenras uit Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten. Het is in feite een chinchil…

Konijnenras: Groot chinchilla - een konijn met unieke vachtKonijnenras: Groot chinchilla - een konijn met unieke vachtDe groot chinchilla is een konijnenras dat gelijktijdig in Duitsland en in Engeland werd ontwikkeld door fokkers. In bei…
Konijnenras: Kasjmierhangoor (Cashmere lop) - unieke vachtKonijnenras: Kasjmierhangoor (Cashmere lop) - unieke vachtDe kasjmierhangoor (Engels: Cashmere lop) is een van oorsprong Engels konijnenras met een zijdezachte, halflange vacht.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Heny At Hungarian Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Boek: konijnen en knaagdierenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef. ISBN: 97899036629621
 • http://www.konijnenrassen.nl/duitsehangoor.html
 • https://www.hangoorfokkersclub.nl/duitse-hangoor/
 • https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnenrassen/post/konijnenras-duitse-hangoor/
 • http://www.huisdiereninfo.nl/rassen/konijnen/duitse_hangoor
 • https://www.frieslandshow.nl/konijnen/duitse-hangoor/

Reageer op het artikel "Konijnenras: Duitse hangoor - hangoor met een leuk uiterlijk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 08-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!