Kat aan de riem leren lopen
Het beeld van de hond aan de riem kent iedereen wel en wordt als normaal gezien. Anders is het als het om een kat aan de riem gaat. De kat aan de riem vinden veel mensen vreemd of zielig. Het ‘hoort’ niet, wordt er wel eens gezegd. Toch kan je de binnenkat zeker trainen om ook aan de riem te gaan lopen. Als je het goed doet, dan is daar niets zieligs aan. De meeste katten gaan nu eenmaal graag naar buiten. Hoe leer je de kat aan de lijn te lopen zonder dat je kat stress krijgt?
Kan de kat aan de riem?
Het antwoord op de vraag of de kat aan de riem kan lopen is simpelweg: “Ja”. Alleen is het niet altijd even eenvoudig om een kat aan de riem te laten lopen. Niet zoals bij de hond. Die gaat, als vanzelfsprekend, vanaf jonge leeftijd al aan de riem en laat zich veel gemakkelijker leiden dan de kat. Echter, als je vanaf jonge leeftijd met de kat aan de lijn loopt, is de kans groot dat ze het ook prima gaat doen aan de lijn. Zolang de kat het idee heeft dat ze haar pad zelf kan bewandelen, is het goed.
Hoe train je de kat?
Hoe leer je de kat nu het eenvoudigst aan de lijn te lopen en waarbij je de kat toch het idee geeft dat ze het zelf bepaalt.
Tuigje
Het begint met de kat in huis te laten wennen aan een tuigje. Zowel leer als (nylon)stof zijn prima en een verstelbaar tuigje is beter dan alleen een bandje om de nek. Je kunt met een tuigje gemakkelijker corrigeren en de kat kan zich er niet uitwringen. Een tuigje kan in het begin heel onwennig zijn, ook zonder riempje. De kat zal zich in haar bewegingsvrijheid ingeperkt voelen. Het is in het begin een soort harnasje voor de kat. Zorg dat er een vingerdikte aan ruimte tussen het tuigje en de huid van kat zit. Dan zit het tuigje goed. Laat de kat gewoon enkele dagen in huis met dit tuigje rondlopen. Langzaam zal ze wennen aan het tuigje.
Ga je ook tijdens de donkere uren nog met je kat naar buiten, dan is een tuigje met reflecterende strepen over de bandjes wellicht nog een zinvolle optie. De fluoriserende kleuren zijn er in geel, oranje en groen.
Leren lopen in een tuigje mét riem
Als de kat na enkele dagen gewend is aan het tuigje om het lijf, kan je de volgende stap zetten en dat is de kat binnenshuis aanlijnen. Probeer de kat vervolgens niet mee te nemen in de richting die jij wilt, maar laat de kat gewoon lopen in de richting die de kat wil en volg de kat. Na enkele stukjes in de richting van de kat meegelopen te zijn, doe je de riem af en beloon de kat met een kattensnoepje. De kat heeft het nu goed gedaan.
Deze oefening doe je verschillende keren in een korte periode en iedere keer loop je net iets langer met de kat binnenshuis. Als de kat aan de riem loopt, kan je de kat een beetje afleiden door bijvoorbeeld even met de kat te spelen. Zo gaat het langzaam maar zeker ook meer iets ‘normaals’ lijken.
Vervolgens ga je de kat, nog steeds binnenshuis, iets meer leiden om bij je blijven. Dit doe je niet door aan de riem te trekken, maar door de riem voorzichtig en bijna ongemerkt naar je toe te halen. Doe dit ook weer enkele malen tot het min of meer als vanzelf gaat. Alle stappen maken samen een proces dat je geleidelijk moet laten verlopen.
Naar buiten aan de riem
Als alle eerdere stappen goed doorlopen zijn en de kat er ‘normaal’ mee omgaat, kan je de kat aan de riem voorzichtig mee naar buiten nemen. Ga niet meteen de straat op, maar doe dit bijvoorbeeld eerst in de tuin en bouw het geleidelijk op. Als de kat van de nieuwe geluiden buiten schrikt, stel het dier dan gerust. Op deze wijze kan je het gebied waar je de kat mee naar toe neemt, langzaam vergroten.
Er zijn wel grenzen qua gebied waar je de kat al lopend mee naar toe kunt nemen. De kat zal niet snel, zoals je dat bij de hond wel doet, een flinke afstand lekker met je doorstappen. Vaak wil de kat, ook aan de lijn, toch wel binnen een bepaald gebied blijven. Ga hierbij ongeveer uit van maximaal enkele honderden meters bij het huis vandaan. Bovendien wil de kat graag in het eigen tempo meelopen. Hoe meer je de kat de 'eigen ruimte' geeft, hoe meer het dier genegen is om verder te kijken (en dus mee te lopen).
Kat die niet op straat wil
Een enkele keer wil de kat echt niet de straat op en dus ook niet aan de lijn. Geluiden kunnen dan teveel op het dier afkomen en de angst wint het dan van de nieuwsgierigheid. Dwing het dier niet. Dit werkt eerder averechts. Je kunt het hooguit nog een keer voorzichtig proberen, maar als er geen verandering in de situatie komt dan heb je helaas pech.
Tot slot
Een binnenkat mee aan de riem naar buiten nemen, kan goed. Tenminste, als je het met beleid doet en het voor de kat een geleidelijk proces laat zijn. Als je er de tijd voor neemt, dan gaat het in bijna alle gevallen uiteindelijk goed en neem je de kat gezellig voor een wandelingetje mee.