Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) dodelijke kattenziekte

Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) dodelijke kattenziekte Je schrikt je rot. Je kat is ziek met veel vage klachten die niet direct te plaatsen zijn. Je gaat naar de dierenarts en dan afwachten. De dierenarts vertelt je dat je kat FIP heeft. Een dodelijke ziekte die niet te genezen valt. Dan hoor je ook dat er de laatste tijd opvallend veel katten in de praktijk komen met dezelfde ziekte allemaal jong, zo rond de vier tot zes maanden. Maar wat is FIP? Hoe komen ze er eigenlijk aan? Kan je het voorkomen?

Wat is FIP?

Als je honderd willekeurige katten van de straat zou halen dan zijn er gemiddeld tachtig die drager zijn van het coronavirus. Een onschuldig, virus die hooguit wat diarree klachten kan veroorzaken. Het virus kan echter muteren naar de vorm die FIP veroorzaakt. Ongeveer 1 tot 5 % van de seropositieve katten kan FIP ontwikkelen. Alle katten die besmet raken gaan dood. Soms kunnen symptomen enige tijd bestreden worden zodat het leven nog wat opgerekt kan worden maar uiteindelijk zal de kat sterven.

Een kat die ooit besmet is door het coronavirus hoeft niet ziek te worden maar blijft wel drager van het virus en kan daarmee andere katten besmetten. Ze besmetten elkaar via ontlasting (kattenbak), urine en speeksel.

Muteren van het coronavirus

Dit FIP virus kan macrofagen (=bepaald type ontstekingscel) binnendringen en zich zo vermenigvuldigen. Zo komt het in het bloed terecht en wordt door het hele lichaam verspreidt. Het lichaam zal zich afzetten tegen deze geïnfecteerde macrofagen. Zogenaamde immuuncomplexen worden gevormd die vastlopen in kleine bloedvaatjes. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan in en rond deze bloedvaatjes en verschillende organen.
Het is onbekend wanneer het muteert maar wel is duidelijk dat de mutatie afhangt van een aantal omstandigheden: bijvoorbeeld de virusstam, erfelijk bepaalde afweer van de kat, andere virusinfecties en van stress (bijvoorbeeld teveel katten, dracht en geboorte, verhuizing naar nieuwe eigenaar, nieuwe kat in de groep) spelen een belangrijke rol. In de praktijk blijkt dat katten jonger dan twee en ouder dan tien jaar eerder FIP krijgen. De laatste jaren ziet men in de klinieken opvallend veel jonge katten tussen de vijf en acht maanden oud.

Symptomen

Er zijn twee vormen van FIP:

Bij de natte vorm betreft het de acute vorm er hoopt zich veel vocht op in de buikholte en/of borstholte. Deze katten zijn erg ziek, hebben vaak hoge koorts en een dikke buik

Bij de droge vorm gaat het om de chronische vorm waarbij in verschillende organen ontstekingen ontstaan. Bijvoorbeeld in de lever, de nieren, de ogen en de hersenen.

Algemene symptomen, afhankelijk van waar de ontstekingen zich bevinden, zijn:
  • Slecht eten
  • Koorts
  • Slechte vacht
  • Lusteloosheid/sloomheid
  • Slechte groei
  • Vermageren
  • Oogontstekingen
  • Dikke volle buik door vocht in buik
  • Benauwdheid door vocht in borstholte
  • Gele slijmvliezen en huid (als lever is aangetast)
  • Braken en diarree
  • Epileptische aanvallen
  • Neurologische verschijnselen

Jonge katten zijn vaak kleiner dan hun leeftijdgenoten.

De juiste diagnose

In het bloedbeeld kan het coronavirus in de gewone vorm en de 'zojuist' gemuteerde vorm niet van elkaar onderscheiden worden. Bovendien zijn veel katten dragers van het coronavirus.

Er kan wel naar het eiwitbreedspectrum gekeken worden. De ervaring leert dat een bepaald verhoogd getaal in combinatie met de symptomen een redelijk betrouwbaar beeld geeft. Echter de meest betrouwbare diagnose kan pas gesteld worden na het overlijden of bij een dikke buik. Dan treft men geel draden trekkende vocht aan in de buikholte.

FIP is helaas (nog) niet te behandelen, men kan hoogstens symptomen bestrijding toepassen.

Wat kun je doen?

Of je het kan voorkomen is moeilijk te zeggen. Vroeger lieten ze in de Catterries alle katten binnen een groep inslapen. Later bleek dat het eigenlijk zeer zelden voorkomt dat een tweede kat binnen de groep FIP krijgt.

Er kan geprobeerd worden stressvolle situaties te vermijden.
  • Denk daarnaast aan de kattenbak, maak deze zelf goed schoon maar ook de omgeving. Bij diarree is dat uiteraard nog belangrijker. Zet de bak niet te dicht bij de etensbakjes.
  • Houd je kattengroep constant, liever niet te vaak een nieuwe kat introduceren.
  • Vermijd stresssituaties zoals shows en kattententoonstelingen.
  • Zorg voor goede voeding
© 2008 - 2024 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toxoplasmose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakToxoplasmose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakToxoplasmose is een infectieziekte die van dieren via parasieten op mensen wordt overgebracht. De infectie kan niet alle…
Kattenziektes en vaccinatiesKattenziektes en vaccinatiesEen kattenleven wordt bedreigd door diverse virusziekten. Tegen de meeste van deze ziekten is een beschermende vaccinati…
Besmettelijke ziektes door dierenBesmettelijke ziektes door dierenWe kunnen in ons leven niet om bacteriën en virussen heen. Sommige bacteriën zijn gezonde bacteriën terwijl je juist van…
Kattenkrabziekte: wat valt er over te weten?Kattenkrabziekte: wat valt er over te weten?Kattenkrabziekte is een infectie die kan optreden na de krab of de beet van een (jonge) kat. De meeste mensen merken er…

Heilige Birmaan: de legendeDe Heilige Birmaan is een mysterieuze aanwezigheid, met zijn doordringende saffierblauwe ogen, zijn gouden gloed en die…
Aanschaf russische dwerghamsterRussische dwerghamstertjes zijn populaire huisdiertjes. Het zijn echte knaagdieren. Wat heb je allemaal nodig als je voo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Greekfood-tamystika, Pixabay
  • Informatiefolder Dierenkliniek Wilhelminapark te Utrecht "Virus ziekte bij de kat FIP: Feline Infectieuze Peritonitis"
  • Dierenkliniek Stevinstraat te Scheveningen
Reacties

Dora Seele, 23-06-2015
Ik heb 2 maanden geleden een kat uit Spanje gekregen Hij bleek fipvirus te hebben.Heb tot mn verdriet hem in laten slapen. Nu krijg ik de 9e weer een kat uit Spanje die is bijna 2 jaar. heb zelf 3 katten in de leeftijd van 2 4 en bijna 7 jaar. Krijgen mijn katten nu ook het fipvirus en de kat uit Spanje ook? 2 katten worden in aug ingeënt tegen kat en nies ziekte. 1 kat is al ingeënt en moet in jan 2016. wat adviseert u mij? Reactie infoteur, 29-06-2015
Hoi
Wat vervelend dat de eerste kat is overleden gecondoleerd.
Over je nieuwe maatje: echt even langs de dierenarts gaan! Of de andere katten het hebben is niet te zeggen: het coronavirus hebben veel katten al bij zich en vaak uit het zich als ze jong zijn of juist wat ouder en zwakker. De inentingen zijn goed maar hebben geen effect op de FIP. Hou je andere katten dus goed in de gaten maar vraag ook of ze in Spanje weten of ze mogelijk FIP heeft. Daarnaast volg je gevoel: zie je een verandering bij je katten: laat ze nakijken en ik adviseer om wanneer de katten toch eens bloed moeten afnemen vraag dan of ze het willen checken.
Veel succes en ik hoop dat alles goed gaat nu

Hoptunaa

Bianca Punie, 05-05-2015
Wij zijn gisteren naar de dierenarts geweest voor onze Lisa die niet meer wilde eten of drinken. Enkel nog maar slapen en niet meer kwam fletsen.
Na een bloedonderzoek kwam ook hier FIB als diagnose.
Ze heeft vandaag een spuitje cortisonen gekregen om zo hopelijk even op te klaren.
Iemand ervaring met cortisone via pilletjes? Want als het zou werken, wil ik ze graag stabiliseren met medicatie, zolang ze het kan uiteraard.

En wij hebben nog een tweede poes, waar ik nu natuurlijk ook schrik voor heb.
Hou ik ze liever gescheiden? Of maakt het niet echt uit?
De zieke kat heeft geen diarree (misschien een belangrijk detail).
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 29-06-2015
Hallo Bianca

Je hebt al een tijdje geschreven en ik was niet eerder in de gelegenheid te antwoorden. Heb je inmiddels al meer informatie? Je andere kat kan besmet zijn maar dat wil nog niet zeggen dat ze er ziek van wordt. Je kan het laten testen alleen zegt het niet zoveel, je kan het alleen zien als het nu ontwikkeld, als ze nu ziek is. Vraag een advies aan je dierenarts: wat schatten zij in? In mijn geval hebben bijna alle katten die hij kende (cattery) het coronavirus en zijn er andere katten overleden. Maar de twee katten die ik nog in huis heb en ten tijde van zijn ziekte in huis waren zijn allebei gezond en wel (11 en 13 jaar) en het is nu al minstens 6 jaar verder…

Succes en veel liefde
Hoptunaa

Leneke, 22-01-2014
Mijn lieve kater Lucky van elf moest zijn laatste spuitje krijgen door geelzucht, sinds mijn man is overleden (dat waren echt twee handen op een buik) geen dag van zijn ziekbed geweest en nadien is hij echt beginnen treuren om zijn baasje, volgens mij is het door stress en verdriet en gemis. kan dat? Reactie infoteur, 14-04-2014
Beste Leneke,

Ten eerste gecondoleerd met het verlies van twee belangrijke levensmaatjes. Wat u beschrijft over verlies van de baas en dat het huisdier dan ook sterft lees je regelmatig. Ik kan me persoonlijk dan ook niet voorstellen dat het geen verband zou hebben. Maar wat soms ook gebeurd is dat katten al iets onder de leden hebben en dat dan openbaart na een periode van stress. Maar ik zou me richten op de positieve kant van het trieste gebeuren: dat u de sterke vriendschap tussen uw man en Lucky van dicht bij heeft mogen meemaken en dat ze nu samen zonder pijn en ziekte zijn.

Veel sterkte

Anneleen

José, 17-01-2014
Gisteren heb ik onze doodzieke Bommel moeten laten inslapen 1 dag nadat wij de diagnose natte FIP hadden gekregen. Pas sinds 2 dagen merkte ik dat hij niet meer at en praktisch alleen nog maar lag te slapen. Daarbij kreeg hij een hele dikke buik. Hij was een lieve en mooie lilac Britse Korthaar van pas 5 maanden die wij samen met zijn blauwe broertje sinds 2 maanden bij ons hadden. Hij was wel altijd al rustig, en ook wel een beetje angstig. Hij was het tegenovergestelde van zijn broertje Ollie B. die ontzettend speels en nieuwsgierig is en veel kattekwaad uithaalt. Wij dachten dat het een verschil in karakter was, maar nu gaan we denken dat hij misschien vanaf het begin al een beetje ziek was. Hij was in ieder geval wel heel stressgevoelig wat ook een rol kan spelen heb ik gelezen. Vannacht hebben wij hem hier nog even in een doos gehad zodat zijn broertje afscheid van hem kon nemen. Hartverscheurend zoals hij bij hem in dat doosje kroop. Ollie B. miauwde vannacht zo verschrikkelijk dat ik hem maar op mijn bed heb laten slapen. Hij de hele nacht hard spinnen en ik wakker liggen. Hij volgt me vandaag de hele dag overal waar ik ga en sta. Ik twijfel ook of er nog een nieuw vriendje voor hem moet komen, nu hij zeker ook virusdrager is. Er is omtrent deze ziekte zoveel verschillende informatie. Voorlopig moeten we eerst dit verdriet verwerken. Reactie infoteur, 18-01-2014
Beste José, heel veel sterkte met het dragen van het verlies van Bommel. Dikke knuffel voor Ollie B die zijn maatje wel zal missen. Groetjes Anneleen

Tineke Dijkstra, 28-06-2011
Eindelijk durf ik te zeggen dat we bram hebben laten inslapen dit is 2 weken geleden gebeurd. De beslissing om het te doen is vreselijk maar er valt toch een erge last van je af. Onze bram hebben we in ons tuintje begraven, hij heeft een nachtje op zijn stoeltje gelegen zodat simba de vader afscheid kon nemen. Ik ben er nog vol van. Simba is erg eenzaam en het werd me gezegd geen katje erbij omdat hij wel eens een drager kon zijn. Reactie infoteur, 30-06-2011
Heel veel sterkte met het verlies van jullie maatje Bram, slim om Simba zo afscheid te laten nemen, dat schijnt inderdaad goed te zijn op deze manier.
Nogmaals sterkte,
Hoptunaa

Wilma, 24-06-2011
Ik ben gisteren naar dierenarts geweest met mijn kat van net een jaar, hij was mijn alles
iedereen dacht dat het worm of een lint worm was, en nu zit ik zonder mijn kanjertje had
die rotziekte, of je een knal voor je kop krijgt als je gelijk te horen krijgt dat het beter is een spuitje te geven, ik voel mij schuldig en ben er nog kapot van, het gemis van het wakkermaken, waar ik was was hij de schat, wat een vreselijke confronterende ziekte je gaat voor wormen en je komt zonder kat thuis, vreselijk. Reactie infoteur, 30-06-2011
Heel veel sterkte
Hoptunaa

Xandra, 06-04-2011
Ook ons katje is getroffen door het ellendige FIP-virus. Hiervoor had ik er nog nooit van gehoord maar nu zal ik het nooit meer vergeten. Wat een nachtmerrie. Ruim 4 weken geleden werd bij onze kat Flo het FIP-virus vastgesteld, de natte en droge vorm tegelijk. De dierenarts dacht dat hij nog hooguit een week te leven zou hebben. Dit kwam keihard bij ons aan. Flo heeft Prednison gekregen om nog een paar goede dagen te hebben en dit sloeg buiten verwachting goed aan. We begonnen zelfs te twijfelen of de juiste diagnose wel gesteld was. Hij at weer goed en speelde volop. We hebben hem zelfs nog lekker buiten gelaten (wel aan een lijntje) en dat vond hij echt heerlijk, er ging een wereld voor hem open! We zijn zo blij dat we hem dat nog mee hebben kunnen geven.
Maar sinds een week eet hij slechter en nu wordt zijn buikje met de dag boller van het vocht. We hebben de moeilijk keus gemaakt om hem vanavond in te laten slapen. Vreselijk moeilijk want het is zo'n schat en ik had hem zo graag een mooi en lang leven gegund. Hij mocht nog geen 8 maanden oud worden. Na vandaag is de wereld echt een stuk leger. Ik ga hem nog een flinke knuffel geven nu het nog kan.

Liefste Flootje, bedankt voor alle mooie momenten en rust zacht xxx Reactie infoteur, 06-05-2011
Ik wens u veel sterkte bij het verwerken van het verlies van Floortje
Hoptunaa

Tom, 05-04-2011
Beste mensen,
Nadat wij onze kat Quatro hebben laten inslapen, kochten we Ilana een maincoon met stamboom, ze was alleen en wij dachten er goed aan te doen om er nog een kat bij te doen, dus kwam tom ook een maincoon. Alles leek heel goed te gaan maar na een maand werd tom ziek en wou niet eten, hij had hoge koorts, ik ben met hem naar de dierenarts gegaan en deze dacht aanvankelijk aan een buikvirus dus daar kreeg tom iets voor en inderdaad tom knapte weer een beetje op, maar een paar dagen later kwam ik beneden en vond tom meer dood dan levend. weer met hem naar de dierenarts gegaan maar het mocht niet meer baten, een uur later was tom dood, ikhad hem toen nog maar een maand. Ik heb tom voor sectie weggebracht, en hier is uit gebleken dat tom het FIP virus heeft gehad. Achteraf gezien waarschijnlijk al uit de cattery waar hij vandaan is gekomen want deze mensen nemen het niet zo nauw met de hygiene waarin deze katten leven, ze leven met grote getalen bijelkaar en eten en drinken uit dezelfde bak en ook doen de katten die binnen zijn hun behoeftes op dezelfde bak. Achteraf had ik beter moeten weten en direct weer weg moeten gaan maarja. Dus mensen kijk eerst goed om je heen als je een kat gaat kopen laat alles goed schoon en netjes zijn want je ziet wat de gevolgen kunnen zijn
Het verdrietige baasje van Tom. Reactie infoteur, 06-05-2011
Vee sterkte, bedankt voor uw verhaal
Hoptunaa

J. Th W. Schoester, 28-03-2011
Geachte redactie. Ik maak mij grote zorgen om mijn kat. Hij is nu 12 jaar oud. Ik heb hem als 1 jarige gekregen van iemand die er van af wilde. Hij is erg lief en aanhalig, maar er zijn wat problemen geweest. Zo heeft hij een blaasontsteking gehad, maar krijgt daar nu speciaal voedsel voor dat dit voorkomt. Wel is het zo dat hij erg veel braakt.
Dat viel mij van het begin af aan op. Hij is een week bij de dierenarts geweest ter observatie omdat hij door die blaasonsteking dreigde onzindelijk te worden. Maar dat is allemaal goed gegaan, behalve het vake braken en soms erg zeurderig zijn. Ook is hij een paar keer behoorlijk ziek geweest waarbij het 3e ooglid van de kat zichtbaar werd, maar ik heb nog nooit een verkleuring aan de ogen vast kunnen stellen. Groot was mijn schrik toen mijn kat op schoot zat en hij plotseling verstarde. Aanvankelijk dacht ik aan een epileptische aanval. Ook ademde hij hierbij door zijn mond met zijn kop naar achteren. Deze aanval ging gelukkig weer snel over. Maar afgelopen week had hij er weer een. Hij verstarde en schrok daarbij enorm. Hij begon te blazen en verschool zich onder de tafel. Op internet las ik dit artikel en zag tot mijn grote schrik een aantal overeenkomsten met FIP. Dat maakt me écht verschrikkelijk bang en verdrietig want als hij inderdaad die ziekte heeft zal dit op gegeven moment tot een vroegtijdige dood leiden. Hij is nu 12 jaar oud. En ik ben ontzettend bang temeer daar een diagnose moeilijk te stellen is en het voor mij -maar dat pas op de laatste plaats- erg moeilijk zal zijn deze ziekte te bekostigen. Ik zou me écht afschuwelijk voelen als mij dierenarts me zou aanraden mijn zo geliefde kat in te laten slapen. Reactie infoteur, 06-05-2011
Ik hoop dat u inmiddels bij de dierenarts bent geweest? En uiteraard hoop ik ook dat het niet om het FIP gaat. Ik leef met u mee en wens u veel sterkte!

Hoptunaa

A. Rustenburg, 21-03-2011
Heb mijn lieve oosterse kater Guus van 13 jaar oud laten inslapen vanwege dit virus. Al een week at, dronk, poepte en plaste hij niet meer. Een antbioticumspuit mocht niet baten. Hij zakte door zijn poten, was doodziek. Het inslapen is ruim een week geleden. Heb al die tijd een heel naar gevoel. Tot mijn grote opluchting doet zijn zusje het tot nu toe heel goed! Reactie infoteur, 23-03-2011
Beste meneer/mevrouw Rustenburg,
Opnieuw zo herkenbaar, ik wens u veel sterkte maar ik hoop dat vele herinneringen een troost voor u zijn

Sterkte!

Annick, 13-03-2011
Ik heb bijna 2 jaar geleden 2 katjes geadopteerd, echt schatjes. Eentje was altijd al een 'kwakkelpoesje'maar de andere was buiten zijn niesziekte kerngezond. Ik heb hem helaas op 27dec2010 moeten afgeven aan leukemie, hij was 1,5jaar oud. Was er echt kapot van en zijn stiefbroertje ook. Dus hebben we eentje uit het asiel bijgehaald, wel eerst getest op fip, fiv en felv, hij was het perfecte speelkameraadje voor onze schat. Maar het mocht niet zijn, ik heb hem op 23 feb 2011 moeten laten inslapen, hij had nierfalen, vocht op zijn longen en een hartafwijking. Nou 2 maanden later blijkt onze schat ziek te zijn, heb de diagnose gekregen dat hij 2 of 3 van de 6 FIP in zijn bloed heeft. Hij eet niet meer, hij doet niet anders als slapen en lusteloos zijn, graatmager is hij en koorts heeft hij ook, hij heeft volgens de dokter ook een ontsteking in zijn bloed zitten. Is dit echt door die FIP? Ik wil hem ook niet kwijt, maar ik weet ergens diep in mijn hart dat dit wel het geval is, maar wil het gewoon niet toegeven. Is er kans op dat hij nog beter wordt? Dat het iets anders is? Reactie infoteur, 23-03-2011
Ik weet niet of hij beter wordt. Mogelijk moet u dit zien als een soort symptoombestrijding. Ik heb nog nooit gehoord dat FIP over gaat of beter wordt. Alleen dat je soms iets een lange tijd kan onderdrukken (maanden, mogelijk een jaar) maar ieder dier is uniek. Ik zou zeggen, verwen de kat en geniet van de tijd die hij er is. Kwaliteit van leven dat is denk ik nu waar het om gaat, heeft hij het nog naar zijn zin?
Ik wens u erg veel sterkte en wijheid de komende tijd!

Eva, 28-02-2011
Ik heb mijn kat ook vorige week moeten laten inslapen, echt een vreselijke beslissing, hij was pas 10 maanden, hij had ook FIP, hij sliep alleen maar en begon ook wankel te lopen en zijn ogen werden steeds vreemder (met een soort waas erover). Hij kreeg 2 verschillende soorten medicijnen en die hebben niet echt geholpen, hij bleef koorts houden. Het is echt moeilijk om de beslissing te nemen om een dier in te laten slapen, maar ik wilde niet dat hij nog verder zou aftakelen. We missen hem ontzettend! Lieve Wes, rust zacht x Reactie infoteur, 02-03-2011
Dat met die ogen herken ik ook, zag er vreselijk uit. Zijn haren gingen in het algemeen wat omhoog staan. Erg zielig. Ik denk dat jullie een goed beslissing hebben genomen.

Veel sterkte met het verlies van Wes.

Sander, 25-02-2011
In september hebben wij een pikzwart poesje opgehaald uit het asiel, Onyx. Na veel pech met de vorige kat wilden we het toch weer proberen. Tenslotte hebben we ons hele leven katten gehad.Onyx is drie weken geleden gesteriliseerd en na drie dagen was ze weer helemaal de oude.Glimmend zwart, snel, ontdeugend en hardstikke aanhalig. Zo leuk hadden wij zelden een poesje gehad.Toch bleef ze wat tam, in eerste instantie dachten we aan de hormoon huishoudding. Deze week ging het echter hard achteruit. Bij het nemen van een echo was er al niet veel meer te zien van haar organen.Met de arts afgesproken om haar gelijk (vandaag) te opereren om te kijken wat er loos was. Een half uur later werd ik gebeld en bleek ze vol te zitten met het F.I.P.virus en na overleg met hem besloten om het beestje in te laten slapen. Onyx was acht maanden oud. Morgen maar even de katten spullen opruimen, daar heb ik nu even geen zin in. Reactie infoteur, 27-02-2011
Beste Sander,

Wat een triest nieuws. Maar helaas ook weer herkenbaar. FIP is echt afschuwelijk. Maar het verlies van een maatje natuurlijk ook. Ongeacht aan welke ziekte.

Ik wens jullie veel sterkte met het verlies van Onyx. Koester de momenten die jullie met hem hebben gehad en de knuffels die jullie elkaar hebben gegeven.

Veel sterkte!

Heidi, 26-01-2011
Ik heb gisteren mijn 3 jaar oude kater in laten slapen vanwege droge fip. Het hele proces heeft ongeveer 4 maanden geduurd. We gingen naar de dierenarts omdat hij vermagerde. Een maand lang onderzoeken zonder duidelijke oorzaak. Na ruim twee maanden diagnose FIP. Met een lichte dagelijkse dosis Prednison heeft hij nog een maand lang een mooie opleving gehad, met een goede eetlust. Zo hadden wij tijd om afscheid te nemen terwijl zijn leventje nog waardig was. Sinds een dag of drie merkten we dat zijn kracht minder werd, en dat hij aan het opgeven was. Hij at helemaal niet meer en leek steeds apatischer te worden.

Omdat we wisten dat het onvermijdelijke eraan zat te komen, hebben we het moment van inslapen kunnen kiezen voordat de grote klachten kwamen, zoals overgeven, diarree of neurologische verschijnselen.

Nellie, ik zou je prednison adviseren, maar de visie die wij hadden was: eetlust = levenslust. Wij hebben ervoor gekozen om onze kater nog een paar rustige weken te geven waarin we hem zo veel mogelijk verwend hebben. Ik zou niet gaan dwangvoeren en met allerlei infuzen en opnames gaan beginnen, maar ik kan alleen voor mezelf spreken natuurlijk.

We wisten dat onze kater niet meer beter zou worden, en dat het kunstmatig in leven houden voor óns belang zou zijn, niet in het zijne. Toen we voelden dat kater geen levensvreugde meer had, hebben we de beslissing genomen.

Ze zeggen dat je het voelt, als het moment daar is. Sinds gisteren weet ik écht wat ze daarmee bedoelen. Als je je ervoor openstelt, wéét je wat je voor je kat moet doen of laten.

Heel veel sterkte. Reactie infoteur, 29-01-2011
Beste Heidi,

Veel sterkte met het verlies van je kater. Je verhaal sprak me erg aan omdat het zo herkenbaar is. Je voelt het inderdaad als het zo ver is. Ik heb hetzelf gevoeld, ook ongeveer een uur voor hij een epileptische aanval kreeg. Een uur ervoor lag hij doodstil in mijn armen en ik voelde een soort 'laat me gaan'. Om dezelfde redenen als jij heb ik toen ook mijn kater in laten slapen om erger leed te voorkomen ondanks dat de epilepsie miosschien wel onderdrukt had kunnen worden. Zoals je misschien hebt gelezen hij (Othello) was slechts 6 maanden.

Maar goed beste Heidi, ik wens je veel sterkte met de verwerking van dit verlies en hou je vast aan de mooie herinneringen!

Hoptunaa

Libbrecht Grace, 20-01-2009
Wij hebben onze lieve britse korthaar op 18/12/08 ook moeten laten inslapen, hij was slechts 5 maand oud, het ging ook heel snel: 1 dag na de diagnose moesten we reeds hem laten inslapen, verdriet alom… We zouden graag een nieuw kittten in huis nemen, maar er werd ons gezegd dat we zeker 6 maand ons huis kattenvrij moeten houden, klopt dit? We willen zeker geen risico's nemen. Reactie infoteur, 23-07-2009
IK weet niet of dat zes maanden is. Wat mijn dierenarts vertelde is dat stoffen zoals speeksel etc zo'n 6 weken 'actief' zou kunnen zijn? Ik heb toen veel weggegooid zoals kussens, mandjes etc.

Karin, 15-05-2008
Ik heb op 7 april jl mijn 10 maanden oude noortje met FIP moeten laten inslapen, hij had de droge vorm, binnen 17 uur was hij overleden, onze andere kitten is niet ziek en is een gezonde kat.
Sinds kort heeft hij weer een speel maatje en dat gaat prima Reactie infoteur, 21-05-2008
Beste Karin,

Ik herken je verhaal, mijn kat was zes maanden en bleek het FIP te hebben. Bij hem ging het ook erg snel, een dag na dat ik de diagnose kreeg moest ik hem in laten slapen. De epilepsie aanvallen volgden elkaar in rap tempo op. Bij mijn kat ging het ook om de droge vorm. Dit was in januari j.l.

Ik ben blij te lezen dat het met de andere katten goed gaat!

Groetjes
Hoptunaa

Hoptunaa (55 artikelen)
Laatste update: 29-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.