Katten in de tuin, wegjagen helpt niet

Katten in de tuin, wegjagen helpt niet Een van de ergernissen in de siertuin zijn katten die komen graven en hun behoefte doen tussen de planten. Veel planten kunnen daar niet tegen en gaan dood. Een pas geschoffelde tuin wordt door een kat gezien als de ideale plek om zijn behoefte te doen, alle geursporen zijn namelijk verdwenen, de kat wil zich jouw tuin toe-eigenen. De katten wegjagen helpt niet. Toch is het mogelijk een mooie siertuin te hebben terwijl de kat van de buren erin rond loopt.
Bron: Rihaij, PixabayBron: Rihaij, Pixabay

Kattengedrag

Huiskatten zijn gezelligheidsdieren die vrij kunnen rondlopen, een schutting met draad of tuinhekjes houdt ze niet tegen om in een tuin rond te snuffelen. Hun territorium wordt dagelijks gecontroleerd op vreemde bezoekers, er worden geurvlaggen geplaatst aan de rand van het territorium om aan te geven dat zij hier de baas zijn. Eventueel wordt erom gevochten met veel kattengejank. Ook de ontlasting en urine van de kat laten geursporen achter die aangeven waar de rand van het territorium ligt, als de behoefte in de tuin wordt ingegraven dan ligt die tuin in het centrum van het territorium.

De urine van de kat is erg scherp van geur, vooral de geurvlaggen die geplaatst worden. Die urine wordt gesproeid op vaste plaatsen. Tuinen die net geschoffeld en gesnoeid zijn hebben geen geursporen meer, de katten in de buurt willen dat stuk graag als uitbreiding van het territorium erbij hebben. Met z'n allen gaan ze geurvlaggen plaatsen en zullen ze erom vechten, dat is niet goed voor de tuin.

Bron: Barockschloss, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Barockschloss, Flickr (CC BY-2.0)

De kat en de tuin

Kattenkruid en andere planten

Een groot misverstand over kattenkruid is dat dit katten uit de tuin zou weren. Het tegenovergestelde is waar, katten worden lyrisch van kattenkruid. In veel kattenspeeltjes uit de winkel zit gedroogd kattenkruid, door de sterke geur van deze plant worden ze geprikkeld, ze vinden het zalig. Kattenkruid in de tuin trekt katten aan, ze gaan er zelfs in rollen om de geur op hun vacht te krijgen. Met kattenkruid in de tuin zullen de planten daaromheen met rust gelaten worden. Andere planten die katten fijn vinden zijn onder andere:
 • Gamander
 • Schildzaad
 • Steenanjer
 • Vetmuur
 • Soorten lang gras

Door deze planten strategisch in de tuin te zetten zal de rest met rust gelaten worden. Er zijn ook planten die katten niet fijn vinden door hun geur. Planten die katten niet fijn vinden zijn:
 • Ooievaarsbek
 • Vuurwerkplant
 • Citroenverbena
 • Wijnruit
 • Afrikaantjes
 • Boerenwormkruid
 • Stekelige planten met doorns

Bron: Trex7875, PixabayBron: Trex7875, Pixabay
Katten graven in de tuin
Een pas geschoffelde tuin is voor katten een ideale plek om hun behoefte te begraven, dat zullen ze altijd blijven doen. Om dit te stoppen zal de tuin anders ingericht moeten worden. Dat kan op verschillende manieren. Stoppen met schoffelen is een optie maar dan zal het onkruid de overhand krijgen. Een dichtbegroeide tuin is bestand tegen kattengedrag, het duurt een aantal jaren voordat de tuin is dichtgegroeid. Om te beginnen kan de tuin met houtsnippers afgedekt worden, daar groeit geen onkruid op en planten die nog moeten uitgroeien kunnen hun gang gaan. In een tuin dichtgelegd met keien zonder worteldoek heeft een kat ook geen kans om te graven, tussen de keien door kunnen planten doorgroeien. Door veel verschillende bodembedekkers te planten die over de houtsnippers en keien heen groeien zal de tuin mooi groen zijn en bloeien er bloemen.

Katten vangen vogeltjes

Dat katten vogeltjes vangen is hun instinct, de huiskat stamt af van de wilde kat en vogeltjes vangen is dan van levensbelang. Huiskatten krijgen normaal gesproken genoeg te eten van hun baas en toch worden er vogeltjes gevangen, die drang is niet te stoppen. Door katten te storen in dat gedrag, bijvoorbeeld door in de handen te klappen, zullen ze uit respect voor jou de vogels op gegeven moment met rust laten.

Bron: Lullone, PixabayBron: Lullone, Pixabay
Katten verjagen
Katten zijn te verjagen met water of door te klappen in de handen. Ze zullen een tijdje wegblijven, maar na verloop van tijd toch weer even komen kijken of de kust veilig is. Het zijn nou eenmaal nieuwsgierige beesten. Kattenlolly's die de handel verkoopt werken maar tijdelijk, de geur van deze lolly's neemt af. Katten hebben een vaste wandelroute die door de tuin kan lopen, door op deze route iets te plaatsen waardoor de doorloop verstoord wordt zullen ze een andere weg kiezen. Dat duurt even voordat je ziet waar de kat heen wil via de tuin.

Kattenpis en deodorant

Kattenpis liegt er niet om, dat stinkt. Als katten krols zijn tijdens de paartijd plassen ze in elke droge hoek die ze kunnen vinden. Ze zijn er op uit om zo snel mogelijk gevonden te worden door hun soortgenoten. Een voordeur met afdak wordt graag gebruikt als plasplaats omdat de regen die geurvlag niet wegspoelt. Wat is daar tegen te doen?

Het antwoord is deodorant of wc-verfrisser spuiten, daarmee wordt aangegeven dat deze plek al bezet is. Deodorant en wc-verfrisser ruiken sterker dan kattenpis. Ook helpt het door citroensap te druppelen op de plasplaats.
© 2016 - 2024 Loduwikus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katten verjagen met natuurlijke middelenKatten verjagen met natuurlijke middelenKatten zijn best leuke beesten, maar niet als ze je hele tuin uitgraven, hem eronder poepen of steeds tegen je deur aan…
Hoe verjaag je katten uit je tuin?Hoe verjaag je katten uit je tuin?Katten zijn voor veel mensen een plezier, maar voor anderen soms alleen maar een ergernis. Eén van die ergernissen is he…
Middelen om katten uit de tuin te houdenMiddelen om katten uit de tuin te houdenHeb je last van katten in de tuin dan kun je een aantal middelen aanwenden om de katten uit de tuin te verjagen en te we…
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…

Acupunctuur, ook voor je hond of kat!Acupunctuur, ook voor je hond of kat!Acupunctuur, een eeuwenoude Chinese geneeswijze, is ook in onze westerse maatschappij wel bekend. Misschien heb je er ze…
Vegetarische hondenvoedingVegetarische hondenvoedingHonden zijn omnivoren, dus het is in principe mogelijk voor een hond om op een compleet vegetarisch dieet te overleven.…
Bronnen en referenties
Loduwikus (32 artikelen)
Laatste update: 02-09-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.