Het belang van mineralen voor de cavia

Het belang van mineralen voor de cavia Elke cavia zal voldoende mineralen binnen moeten krijgen om goed te kunnen functioneren. De behoefte aan verschillende mineralen verschilt aan de hand van het energieverbruik van je cavia. Ook zal een zwangere cavia bepaalde mineralen meer nodig hebben. Enkele mineralen zijn: ijzer, mangaan, koper en jodium.

Mineralen

Kleine hoeveelheden mineralen zijn noodzakelijk voor de opbouw van het lichaam en voor chemische processen die in het lichaam moeten plaatsvinden. Cavia's nemen mineralen voornamelijk op uit voedsel dat een plantaardige oorsprong heeft. Planten hebben zelf de mineralen eerst opgenomen uit de grond waarin ze groeien. Mineralen kunnen nooit door het lichaam zelf aangemaakt worden.

Soorten mineralen

Caviavoer bestaat voor ongeveer negen procent uit mineralen. Van deze mineralen zijn ijzer, kalium, mangaan en zink de belangrijkste. Naast deze vier mineralen heeft een cavia ook nog zeer kleine hoeveelheden calcium, fosfor, magnesium, natrium, chloor, koper, jodium, selenium en kobalt nodig.

Calcium en fosfor

In boerenkool en broccoli is veel calcium en fosfor aanwezig. Deze twee stoffen zijn allebei nodig voor de kalkstofwisseling en voor de verbening van het skelet. De behoefte aan calcium is afhankelijk van de situatie waarin het dier zich bevindt. Jonge, zwangere of zogende cavia's hebben een hogere calcium en fosfor nodig dan dieren die onder normale omstandigheden leven. Hoe meer energie een cavia verbruikt, hoe hoger de behoefte aan deze stoffen is. De verhouding tussen calcium en fosfor zal in het ideale geval 1:0,5 moeten zijn. Een tekort aan calcium kan ervoor zorgen dat de tanden van je cavia afbreken of dat er botontkalking optreedt.

Natrium

Natrium is het element dat zeer belangrijk is voor de lichaamsvloeistoffen. Natrium komt onder andere voor in de bloed- en lymfebanen. Een tekort aan natrium zal niet snel ontstaan. Het treedt alleen soms op bij zeer ernstige diarree. Pas heel erg op voor uitdroging wanneer dit het geval is! Een tekort aan natrium kan worden opgelost door de cavia aan een infuus met een zoutoplossing te leggen.

Jodium

Jodium komt voor in vrijwel alle verschillende groenten en granen. Jodium is nodig voor een goede stofwisseling, die door het schildklierhormoon wordt geregeld. Verder speelt jodium een erg belangrijke rol bij de voortplanting en de verdere zwangerschap. Ook voor een normale groei is jodium nodig.

Mangaan

Mangaan bevordert een goede algemene gezondheid. Ook bevordert mangaan de vruchtbaarheid van de cavia en zorgt het ervoor dat de zenuwen normaal functioneren. Een tekort aan mangaan kan ervoor zorgen dat de jongen van je cavia te vroeg geboren worden.

IJzer en koper

IJzer en koper zijn elementen waar een cavia maar zeer weinig van nodig heeft. Toch zijn allebei deze elementen onmisbaar. Ze zijn vooral van belang voor de vorming van hemoglobine, dit is een onderdeel van het bloed dat een rol speelt bij de zuurstofvoorziening van het hele lichaam.

Goed voer

Een gebrek aan mineralen kan voor zeer veel verschillende gezondheidsproblemen zorgen bij je cavia. Geef je cavia altijd goed caviavoer zodat er niet gauw een tekort kan ontstaan. Geef je cavia nooit gemengd knaagdiervoer of konijnenvoer. De samenstelling van caviavoer verschilt altijd heel erg per fabrikant. Controleer dit dus altijd voordat je voer koopt.

Er bestaan ook likstenen voor je cavia die mineralen bevatten. Zolang je goed voer hebt zijn deze likstenen niet nodig! Veel cavia's zullen geen gebruik maken van de liksteen. Ook is uit onderzoek gebleken dat cavia's die likken aan een liksteen een verhoogde kans op blaasstenen hebben. Deze blaasstenen kunnen zorgen voor een flinke blaasontsteking. Het is ook een fabeltje dat een cavia een liksteen nodig heeft om zijn tanden voldoende te laten afslijten. De brokjes die je in de winkel koopt zijn vaak harder dan een liksteen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kelp: een belangrijk zeewierKelp: een belangrijk zeewierKelp: dit verbazingwekkende zeewier bevat meer vitaminen en mineralen dan enig ander voedingsmiddel. Kelp bevat onder an…
Mineralen, voor de vitaliteit van je lichaamMineralen, voor de vitaliteit van je lichaamMineralen zijn net als vitamines erg belangrijk voor de vitaliteit van ons lichaam. Net als vitamines dienen ze om het l…
Mineralen, waarom hebben wij ze nodig?Mineralen, waarom hebben wij ze nodig?Mineralen hebben wij nodig voor de opbouw van ons lichaam. Calcium en magnesium zijn belangrijk voor de opbouw van de bo…
Mineralen: soorten en producten die mineralen bevattenMineralen: soorten en producten die mineralen bevattenMineralen worden dikwijls in een adem genoemd met vitamines. Beide soorten stoffen komen namelijk in kleine hoeveelheden…

Het belang van vitamine C voor de caviaHet belang van vitamine C voor de caviaDe belangrijkste vitamine voor cavia's is vitamine C, deze vitamine wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Een gebrek aan…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine D, E en KElke cavia moet voldoende vitamines binnenkrijgen om fatsoenlijk te kunnen blijven functioneren. Een aantal van deze vit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.cavianet.nl/informatie/vitaminen_en_mineralen.php
  • http://www.degrotecavia.nl/feiten.html#mineralen
  • http://www.degrotecavia.nl/snoep.html
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.