Waarom sporen bij paardrijden?

Waarom sporen bij paardrijden? Dit artikel gaat over het feit waarom je zou rijden met sporen. Kom alles te weten over het rijden met sporen met de voor en nadelen en alle weetjes.

Wat zijn sporen?

Sporen is een hulpmiddel bij het rijden van je paard. Het zijn een soort van metalen beugels waar een metalen pin of wieltjes aan zitten. Deze sporen kun je door middel van een riempje aan je paardrijlaarzen bevestigen. Sporen kun je verkrijgen in alle ruitersportwinkels. De sporen heb je in verschillende maten. Sporen zijn ook voorzien van verschillende groottes van de pinnen. Het is maar net wat jou paard nodig heeft en hoe het paard op de hulpen reageert.

Waarom sporen?

Zoals eerder gezegd zijn sporen een hulpmiddel bij het paardrijden. Niet iedereen heeft sporen nodig of kan met sporen rijden. Wanneer je een onafhankelijke zit hebt mag je sporen gaan gebruiken. Er zijn weinig mensen die zich hier aan houden. Sommige mensen weten niet eens wat de functie van sporen zijn en gebruiken ze gewoon.

Met sporen moet je wel om kunnen gaan. Het is namelijk erg vervelend voor het paard als de ruiter constant in zijn buik zit te prikken. Prik jij maar eens een paar keer met je vinger in je buik. Dit is ook geen fijn gevoel. Het zelfde geld voor het paard.

Eigenlijk zijn sporen helemaal niet nodig maar om de hulpen te kunnen verfijnen is dit hulpmiddel erg fijn. Wil je een hulp aangeven waar je niet met je been bij kunt? Dan zijn sporen erg handig.
Vroeger waren sporen in de dressuur sport verplicht. Dan praten we over de niveaus M en de Z.

Hoe sporen te gebruiken en hoe niet?

Niet voor alle paarden zijn sporen geschikt en sommige paarden hebben ze niet eens nodig.
Is jouw paard voorwaarts genoeg? Dan zijn sporen echt niet nodig. Ook met sporen zal je paard in het begin voorwaartser lopen, maar naarmate je de sporen meer gebruikt went het paard hier aan. Het paard zou zoals voorheen reageren op je been. Gebruik de sporen dus goed en ook niet als straf.

Wanneer het paard iets moet verrichten, dan is het niet de bedoeling om meteen met de sporen te prikken. Het paard ziet dit als een afstraffing. Het beste is om eerst been te geven en daarna een prikje te geven met je sporen. Wanneer je de sporen zo laag mogelijk op je laarzen bevestigt, kun je ook been geven zonder te prikken in de buik van het paard. Zo blijft het paard gewoon luisteren naar je been wanneer je altijd met je sporen zit te prikken.

Soorten sporen

Je hebt allerlei sporen in verschillende soorten maten. Je hebt sporen met wieltjes, pinnen, grotere pinnen en ga zo maar door.
Sporen kun je uitproberen op je arm. Zo kan je voelen hoe scherp de spoor is voor je paard en wat je zelf het fijnst vindt. Een spoor moet ook passen bij de grote van je voet. Het is niet zo dat alle sporen passen, er zijn ook in sporen verschillende maten.

Wielsporen

Wielsporen is een letterlijke vertaling, het zijn namelijk sporen met wieltjes er aan. Je hebt gladde wieltjes, wieltjes met fijne tandjes of grove tanden. De wielspoor is een soort veiligheid van de spoor. Wanneer je het wieltje tegen de buik van het paard aanbrengt draait het wieltje vanzelf weg. Dit doormiddel je de voet iets naar boven brengt. Dit spoor heeft wel een nadeel en dat is dat er viezigheid in de wieltjes kan komen te zitten. Zo kunnen de wieltjes stroef worden en onbruikbaar.

Knopsporen, bloksporen, stompe sporen en hamersporen

Dit zijn een hele opsomming sporen die bijna allemaal de zelfde werking hebben. Bij deze sporen wordt er maar een klein oppervlak bereikt. Deze sporen hebben dan ook minder kracht. Alle sporen zijn letterlijk vertaald. Zoals knopsporen hebben een knop. Bloksporen hebben een blokje op de spoor, stompe sporen is geheel de spoor de zelfde dikte. Dan heb je nog hamersporen die een vorm heeft van een hamer zoals de naam al zegt.

Dummy sporen

Vanaf de het niveau M zijn sporen verplicht. Hier hebben ze wat op gevonden. Wil je niet met sporen rijden? Dan zijn dummy sporen de juiste sporen. Deze hebben namelijk geen effect. Dit komt omdat deze dummy sporen helemaal glad zijn. Vaak worden ze ook gebruikt voor het totaal plaatje.

Zwanenhals sporen

Deze sporen zijn speciaal gemaakt voor mensen met lange benen. Als je bijvoorbeeld op een kleiner paard rijd en je benen iets onder de buik uit steken, zijn deze sporen erg handig. Ook is het erg handig als je sporen omlaag zakken. Deze sporen kunnen daarbij erg goed helpen omdat ze omhoog steken. Niet alle zwanenhals sporen hebben dezelfde uiteinde.
© 2012 - 2024 Lisateamo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)De samengestelde wedstrijdsport (SGW) bij het paardrijden bevat drie onderdelen: dressuur, springen en cross. Deze tak v…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…
Duurzaam bosbeheer en keurmerkenHout is al eeuwenlang een belangrijk soort bouwmateriaal. Het heeft als zodanig de eigenschappen van het mooist en milie…
Bronnen en referenties
  • http:/www.bokt.nl
  • http://www.horze.nl
Lisateamo (19 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.