Kikker | Pad | |
---|---|---|
Lichaamsbouw | Lichaam is slank gebouwd | Lichaam is log gebouwd |
Huid | Huidoppervlak is vochtig en glad | Huidoppervlak is droog en wratachtig |
Poten | Lange achterpoten met vliezen, kunnen goed springen | Korte achterpoten, lopen veel, springen wat onhandig |
Eieren | Leggen eieren in een cluster | Leggen eieren in een lange rij |
Gonne, 13-04-2018
In een hoek van een kleine sloot paaien kikkers. Het zijn er niet veel. De sloot grenst aan een parkje, waar schoolkinderen speelkwartier doorbrengen.
Tijdens en na schooltijd worden de kikkers voortdurend lastig gevallen, met schepnetjes en takken. Ouders komen kinderen zelfs aanmoedigen kikkerdril op te scheppen en mee te nemen. Dit duurt nu al 2 weken zo. Wat kan ik het beste doen?
Reactie infoteur, 20-04-2018
@Gonne,
Oei, dat is vervelend. Misschien kunt u met de leerkrachten van school praten, dat er aandacht aan wordt besteed tijdens de les. Stukje bewustwording. MvG El-Ja
Van de Vegte, 03-07-2017
Bij het ruimen van de verrotte biels van een plantenbak kwam er een dikke bruine pad tevoorschijn. Zit nu angstig weggekropen maar de rommel moet wel opgeruimd worden. Wij wonen bij t bos en sprengen. War te doen? M v groet Ans
Reactie infoteur, 20-08-2017
Beste,
Bij verstoring bij hun schuilplaats, zoeken ze zelf een nieuwe plek.
Hartelijke groet,
El-Ja
Petra, 11-09-2016
Elk jaar na de winterslaap zijn de padden in mijn steeg onder de hedra aan t paren ze maken het geluid van kleine knorrende biggetjes. Enige tijd later een evasie van heel kleine padjes. Ik durf mijn gazon niet te maaien. Lopen over mijn schoenen en zijn overal, heel schattig. Genoeg te eten voor hen veel slakken, ik woon aan het water dus ook genoeg muggen te verorberen.
Toch een vraag; komen ze ieder jaar terug naar de plek? Of wisselt dat.
Vriendelijke groet Petra
Reactie infoteur, 19-10-2016
@Petra,
Ze komen terug naar de plek, het wordt dus druk de komende jaren.
MvG El-Ja
Lijda, 28-06-2016
Als ik egels in de tuin zet, blijven de kikkers dan weg? Ik heb een fobie voor die beesten, echt erg! Als het donker is dan durf ik bijna niet meer de tuin in hier. Denk dat ze bij de buren vandaan komen, die hebben een vijver. Heb een heg ertussen dus daar komen ze natuurlijk door en heb er een soort plastic border langs gespannen maar eigenlijk helpt er niks want die krengen kunnen gewoon klimmen! Brr! Dus hoe zit het met de combi van egels en kikkers?
Reactie infoteur, 29-06-2016
@Lijda,
Wat vervelend dat u zo bang voor kikkers bent.
Op het menu van egels staan soms ook kleine kikkertjes en padjes.
Kikkers en padden kunnen inderdaad klimmen, mits het een ruw oppervlak betreft. Kikkers kunnen echter ook over uw plastic border heen springen. Om te voorkomen dat ze via de buren bij u in de tuin komen, moet u een hoge plastic border maken.
Veel sterkte gewenst met de ongenodigde gasten in uw tuin.
MvG El-Ja
Demortier R., 07-10-2015
Ik zit met een kikker /pad die steeds via de veranda naar binnen komt (het is een kleintje zo een twee centimeter groot) (ik heb wel een waterloop met vijvertje) de poezen hier laten het met rust ze ruiken er aan maar komen er niet aan. Wat kan ik daar nu mee aanvangen? ik heb het diertje nu in een plastieken crempot gestoken, wat nu? Kan ik dit diertje ergens naar toe brengen? Het is maar een kleintje (is dit zo een ras of zo?). Het zit niet in mijn weg, maar ik weet niet wat mee aangevangen omdat ik het reeds 6 keer heb moeten oprapen in de veranda of in huis!?
Reactie infoteur, 07-10-2015
@Demontier,
Het diertje in een potje stoppen is absoluut niet goed, u moet hem eigenlijk zo snel mogelijk vrij laten, het zal niet overleven. Indien u weet waar het diertje naar binnenkomt, kunt u de doorgang belemmeren. Maar het is ook mogelijk om hem bij kennissen met een vijver in de tuin uit te zetten. Als u landelijk woont kunt u hem ook nabij een sloot of vennetje vrij laten.
MvG El-Ja
Sandra, 07-07-2014
Laat net m'n hondje achter los op de plaats, zit er een klein groen kikkertje bij m'n buitendeur! Zeer bijzonder omdat ik niet alleen geen vijver heb, maar ook een afgesloten tuin door 3 schuttingen. Vraag is; wat moet ik er mee doen? er is weinig te eten in de tuin, en hoe komt die kleine er weer uit? Eten geven? waterbadje neerzetten? naar de brandgang lokken misschien een optie, maar die eindigt in een betonnen woonwijk. Wat nu?
Reactie infoteur, 07-07-2014
@Sandra,
Kikkertjes komen ook regelmatig in woonwijken voor. Ze kunnen door kleine openingen heen kruipen en zo in een tuin verderop belanden. Mogelijk heeft iemand bij u in de buurt een tuinvijver en kunt het diertje daar heen brengen.
MvG El-Ja
Van den Berg, 05-07-2014
Aan de overkant van mij waar ik nu woon is een heel leuk klein (ongeveer 1 meter) brede sloot, en die gaan ze over een aantal maanden dichtgooien. Maar er zitten zoveel kikkers in en ik voel me er op zijn zachts uitgedrukt niet prettig bij dat ik dit zomaar laat gebeuren, zonder dat er ook maar iemand zich druk maakt om die kikkers. Wat kan / moet ik doen om die kikkers te redden?
Reactie infoteur, 06-07-2014
@VandenBerg,
U kunt contact opnemen met de gemeente, kikkers zijn beschermd en mogen niet zomaar verstoord of gedood worden.
MvG El-Ja
Sjannie, 14-06-2013
Hallo, even een vraagje zijn de padden nu gifttig of niet? 's avonds wil de hond steeds de plaats op omdat hij dan achter die pad aan gaat. ben bang dat hij hem wil opeten hij is nog zo jong, pas 14 weken, dus weet even niet goed wat ik moet doen, hou hem wel in de gaten, maar hij blijft er na toe gaan, hij weet gewoon dat die pad weer voor de deur zit. hij wil er ook mee spelen dus ga ik maar even aan de voorkant wandelen.
gr baco de hond
Reactie infoteur, 22-06-2013
@Sjannie,
Er zijn honden die na het eten van een pad geen enkele reactie vertonen. Daarentegen kunnen er ook allergische reacties (met name aan de slijmvliezen) optreden. Indien een hond ziek of verzwakt is, kan hij (ernstig) ziek worden.
Voorkomen is beter dan genezen. Het is het beste om uw hond te leren dat hij geen padden en/of kikkers mag opeten.
MvG El-Ja.
Ati, 12-05-2013
Wij hebben kikkervisjes van padden in onze vijver. Er zitten echter geen planten in, alleen een vijverpomp voor het fonteijntje. Moeten wij de kikkervisjes voeren? En kan de pomp wel aan?
Groetjes Ati
Reactie infoteur, 12-05-2013
Hallo Ati,
In het begin eten de kikkervisjes algen die zich in het water bevinden. In een later stadium worden ze aaseters. Indien er totaal geen voedsel is, zullen de kikkervisjes elkaar opeten. U kunt ze eventueel voeren met (dode) regenwormen.
Of een vijverpomp wel of niet aan kan, hangt af van type/merk pomp. Voor meer informatie over uw pomp kunt u terecht bij een verkooppunt of op de site van de fabrikant.
Met vriendelijke groet,
El-Ja
Sofie, 19-04-2013
Wij hebben kikkers gevangen samen met kikkerdril, maar we weten niet wat we moeten doen. Want we weten niet wat ze eten en hoe we dat zouden kunnen geven.
Groeten Sofie
Reactie infoteur, 19-04-2013
@Sofie,
Het is bij de wet niet toegestaan om kikkers te vangen! Deze moet u z.s.m weer vrij laten. Kikkerdril moet u laten ontwikkelen in sloot/vijverwater. Zodra het kikkertjes zijn geworden moet u ze vrij laten op de plek waar u ze vandaan hebt.
Met vriendelijke groet,
El-Ja