Overlast of angst voor kikkers en padden wat te doen?

Overlast of angst voor kikkers en padden wat te doen? U loopt 's avonds niets vermoedend nog even met de hond door het park en bij thuiskomst slaat de schrik u om het hart: voor de deur zit een pad! Ook kan men overdag ineens met een kikker geconfronteerd worden als er in de tuin gewerkt wordt, mensen durven daarom soms niet eens het onkruid te wieden. Ook dreigen vijvers in een enkel geval helemaal vol te raken met kikkers. Bestaat er een legale mogelijkheid om de beschermde kikkers en padden uit onze leefomgeving te houden?

Kikkers en padden

Kikkers (Anura) en padden (Bufonidae) worden nu wel in één adem genoemd maar het zijn verschillende dieren, de pad is echter wel familie van de kikker. Deze amfibieën zijn verspreid over de hele wereld en op sommige plekken in grote getale aanwezig.
Hieronder een paar verschillen tussen een pad en een kikker:
KikkerPad
LichaamsbouwLichaam is slank gebouwdLichaam is log gebouwd
HuidHuidoppervlak is vochtig en gladHuidoppervlak is droog en wratachtig
PotenLange achterpoten met vliezen, kunnen goed springenKorte achterpoten, lopen veel, springen wat onhandig
EierenLeggen eieren in een clusterLeggen eieren in een lange rij
Kikkers en padden eten veel muggen, daarnaast lusten ze ook graag slakken en spinnen. Af en toe heeft een kikker zelfs een vis of klein vogeltje op het menu staan.
Op zich gaat het niet zo goed met de kikkers en padden, door een verontreinigde milieu, verstoorde leefomgeving en veranderende klimaat zijn er al veel soorten zeldzaam geworden en in het ergste geval al helemaal uitgestorven.

Vijanden

Kikkervisjes en paddenvisjes worden opgegeten door vissen, salamanders en larven van libelles. Eén van de grootste vijanden is de geelgerande watertor, zowel de larven als de volwassen torren eten graag een klein kikkervisje of paddenvisje. De volwassen kikkers en padden hebben op zich ook veel natuurlijke vijanden maar door hun goede camouflagekleuren vallen ze niet altijd even goed op waarmee ze zichzelf kunnen beschermen.
Een kikker wordt graag door vogels waaronder buizerds, reigers, ooievaars, en kraaien gegeten. Maar ook zoogdieren zoals vossen, marterachtigen, ratten en egels eten graag een kikkertje. In het water zijn de kikkers niet veilig voor de rovende snoeken.
Padden hebben minder vijanden maar ze moeten wel goed oppassen voor slangen en ze zijn eveneens niet veilig voor roofvogels en reigers.
De mens is de grootste vijand van deze amfibieën, door het verstoren en droogleggen van hun leefgebieden of slordig met gif (bijvoorbeeld slakkenkorrels) om te gaan. Veel slachtoffers ontstaan tijdens de jaarlijkse paddentrek, wanneer de padden de wegen willen oversteken, worden ze massaal doodgereden.

Kikkers en padden uit de tuin weren

Kikkers en padden zijn beschermde dieren, u mag ze niet bestrijden, ze mogen dus niet worden gevangen, vervoerd, verstoord of gedood. Het is wel toegestaan om ze op een vriendelijke manier uit uw tuin te weren.
 • In de zomer kunnen er ineens heel veel kleine padjes tevoorschijn komen in de tuin. Meestal zitten de padjes van ongeveer één tot twee centimeter tussen het vochtige gras verscholen. Dit "probleem" lost zich vanzelf op want de diertjes gaan ieder hun eigen weg en zoeken elk een nieuw leefgebied op. Van blijvende overlast is hierbij geen sprake.
 • Indien u in de vijver teveel kikkers krijgt, kunt u in het voorjaar het dril uit de vijver halen en overbrengen naar een geschikte plaats zoals een sloot, ven of meertje. Maak gebruik van een grote emmer met hierin voldoende water. Vernietig nooit de eitjes.
 • Wilt u van uw vijver af, doe dit dan eind september of begin oktober, er zijn dan niet zoveel kikkers in de vijver aanwezig.
 • Als uw gazon erg vochtig is, zullen kikkers en padden graag uw tuin bezoeken, u kunt eventueel drainage aanleggen om overtollig vocht af te voeren.
 • Niet echt gezellig maar met meer tegels en stenen wordt uw tuin kikker-onvriendelijk(er). Tevens kunt u schuilplaatsen zoals hoopjes bladeren en takken verwijderen. Ook schuilplaatsen tussen rotsen, onder (oude) bloempotten en decoratiemateriaal kunt u verwijderen. Bedenk wel, dat u het op deze manier ook voor andere dieren minder aantrekkelijk maakt om uw tuin te bezoeken.
 • Lok egels in uw tuin, er is speciaal egelvoer op de markt en er zijn egelhuisjes te koop waar ze in kunnen overwinteren. Vindt een egel het leuk in uw tuin, dan kunt u hem elke avond weer rond zien scharrelen op zoek naar voedsel. Het is dan niet raadzaam om de hoopjes met bladeren te verwijderen, de egel heeft ze nodig.
 • Verwijder zoveel mogelijk slakken uit uw tuin. Kikkers en padden eten namelijk graag slakken, indien het voedselaanbod kleiner wordt en/of opraakt, zullen ze sneller wegtrekken.

Kikker / Bron: Zandberg, Baisemain, Wikimedia Commons (Publiek domein)Kikker / Bron: Zandberg, Baisemain, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Kikkerfobie en paddenfobie

Voor de één kunnen er niet genoeg kikkers en padden in de tuin, terras of vijver aanwezig zijn terwijl voor de ander één enkel exemplaar al te veel is. Want veel mensen hebben een fobie voor kikkers en padden, vaak is er angst voor beiden tegelijk en niet alleen voor kikkers of alleen voor padden. Er zijn zelfs officiële benamingen voor, angst voor kikkers heet: ranidafobie en angst voor padden heet: bufonofobie. Mensen kunnen de fobie hebben ontwikkeld om verschillende redenen. Het kan zijn ontstaan door een vervelende ervaring (uit hun jeugd) of het dier ziet er gewoon griezelig uit. Maar de meeste fobieën zijn ze niet duidelijk te verklaren waar ze vandaan komen. De fobie kan ook iets afnemen en zelfs geheel (uit zichzelf) verdwijnen. Sommige mensen leren heel goed met hun fobie om te gaan en durven soms redelijk goed een confrontatie aan te gaan.
Een fobie of angst voor kikkers en/of padden is vervelend omdat de dieren "zomaar uit het niets" tevoorschijn komen. Padden komen 's avonds te voorschijn en zitten graag op stoepjes, paden of pal voor de deur. Mensen met een grote angst voor de pad durven er niet bij langs te lopen, laat staan eroverheen te stappen. Meestal wordt er hulp van de partner of zelfs van de buren ingeschakeld om het dier (voorzichtig!) aan de kant te zetten.
Kikkers zitten voornamelijk in of nabij water, vijvers zijn dan ook plaatsen waar mensen met angst voor kikkers liever niet heen gaan. Maar kikkers laten zich ook wel eens, geheel onverwacht, zien in voornamelijk vochtige tuinen. Ze springen dan over het gazon heen of tussen de bloemen en struiken door. In het ergste geval springen ze weg tijdens het onkruid wieden, mensen met een fobie gillen het uit bij het zien van de kikker en durven soms weken daarna de tuin niet meer in.
Erg vervelend allemaal maar wat kunt u er zelf tegen doen om een beetje over uw angst heen te komen? Hieronder enkele tips:
 • Probeer een kikker of pad te zien opgroeien vanaf een eitje tot een volwassen dier. Neem hiervoor een klein beetje dril in een ruime pot met vijver- of slootwater en volg elke dag de ontwikkelingen. Zodra u het eng begint te vinden zet ze dan weer voorzichtig uit in de vijver of sloot waar ze vandaan komen. Doe dit onder begeleiding van uw kinderen of partner die niet bang zijn. Officieel mogen kikkervisjes allen voor educatieve doeleinden in gevangenschap worden gehouden, doe dit dan ook alleen indien u ze elke dag goed verzorgt. Volwassen exemplaren mogen niet in gevangenschap worden gehouden.
 • Probeer de diertjes wetenschappelijk te bekijken zonder emoties, en stel uw zelf de vraag: zijn ze echt zo angstaanjagend? probeer voor uzelf na te gaan wat er precies zo eng is. Bekijk ze eerst op een afbeelding en later pas in het echt. Aanraken is niet nodig.
 • Padden springen niet (hooguit wat kleine onhandige sprongetjes), u kunt er gerust om heen lopen. Tevens kunnen ze niet hard rennen, meestal blijven ze rustig zitten of lopen langzaam verder zonder u lastig te vallen.
 • In het voorjaar, zomer en op warme herfstdagen kunt u 's avonds en 's nachts padden tegenkomen rondom uw woning. Durft u niet alleen naar buiten met bijvoorbeeld de hond? Vraag dan aan partner of u samen een wandeling kunt maken zodat hij of zij u kan helpen indien het u teveel wordt.
 • Onkruid wieden of grasmaaien kan eng zijn omdat u ineens een kikker of pad kunt tegenkomen. Maak met uw partner afspraken over klusjes die u doet en welke uw partner wil doen. U kunt bijvoorbeeld het terras onkruid vrij maken terwijl uw partner de plantenborder doet.
 • Bij een ernstige ranidafobie en/of bufonofobie zal alleen professionele therapie helpen.

Bijgeloof en volksgeloof

Een kikker of pad op de drempel van uw woning, of in de woning zelf, brengt ongeluk maar een kikker in de tuin geeft daarentegen juist weer geluk.
Pad / Bron: Svdmolen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Pad / Bron: Svdmolen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De pad heeft door de eeuwen heen altijd een slechte naam gehad. Hij werd vaak in verband gebracht met heksen en er werd door sommige volkeren zelfs beweerd dat heksen zich konden veranderen in padden. Daarnaast werd er geloofd dat heksen padden gingen veranderen in appels, als iemand vervolgens zo'n appel ging eten veranderde het in de maag weer in een pad. De persoon in kwestie werd dan ziek of overleed aan de "giftige pad". Ook bestond er een kans dat men stikte omdat de pad uit de maag omhoog kroop en vervolgens in de keel bleef steken.
Tevens werd/wordt de pad geassocieerd met regen, vocht, nacht en de maan.
In vroegere tijden geloofde men dat heksen u konden omtoveren in een kikker....
© 2011 - 2020 El-ja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Padden in huis: hoe houd ik padden uit mijn huis?Padden in huis: hoe houd ik padden uit mijn huis?Padden komen in veel tuinen voor. Ze werken als biologische bestrijding van slakken en muggen en staat leuk op een water…
Kikkers en padden in de tuin: hoe krijg ik ze uit de tuinKikkers en padden in de tuin: hoe krijg ik ze uit de tuinKikkers en padden komen veel voor. Ze leven graag in vijvers en meertjes, en komen ook regelmatig in tuinen. Dit is leuk…
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Kikkers, het zijn veelzijdige amfibieënKikkers, het zijn veelzijdige amfibieënAlhoewel kikkers niet de meest populaire diertjes zijn onder de mensen, behalve dan misschien Kermit de Kikker, zijn het…

De reuzenzwam: de reuzenzwam vermoordt beukenDe reuzenzwam ziet er prachtig uit. Maar de schimmel (want dat zijn zwammen) kan enorme beuken volledig vellen. De beuke…
Wild kijken in Afrika, hoe zie ik het meest op mijn safari?Wild kijken in Afrika, hoe zie ik het meest op mijn safari?Voor veel natuurliefhebbers is het een droom. Op safari in Afrika. Fototoestel mee, boekje over aanwezige dieren mee en…
Bronnen en referenties
 • Padden.nu
 • Wikipedia.nl
 • www.heksenkring.be
 • www.ravon.nl
 • Afbeelding bron 1: Zandberg, Baisemain, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Svdmolen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Overlast of angst voor kikkers en padden wat te doen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Lin, 12-08-2020 08:04 #18
Vaak last van padden die in huis komen. 's Ochtends schrik je je een hoedje, als er weer bijna een onder je blote voeten zit. Ik ben er panisch voor. Mijn man wil geen hordeur, zonde van het kozijn. Kan ik een plank of iets voor de open deur zetten, of klimmen ze daar met gemak overheen?

Derveaux Blondine, 23-05-2020 12:29 #17
Ik heb een vijver, s'avonds en s'nachts kan ik niet slapen van het geluid van het geluid van kikkers en of padden, bestaat er geen soort
net dat ij over de vijver kan spannen met zijdelingse verstrekking zodat het net niet in het water valt, en dat het geluid van de kikkers en padden weg is.
graag, help mij a.u.b.
met dank.
derveaux blondine

Alberts, 22-05-2020 23:50 #16
Ik erger mij al jaren aan de gemeente die hier onze oude bosstroken terroriseren door jaarlijks en meerdere malen doorheen te maaien. Er zitten daar kikkers, padden en salamanders oa die ze hun levensomgeving verstoren en mss trappen ze er zelfs op ze ontregelen alles met hun zwakzinnige gemaai door on vakkundige werknemers. Ik erger mij daar al jaren aan heb dat zelfs al 2x gemeld bij de gemeente zelf maar ze gaan gewoon door ermee. Ooit wilde ze zelfs alle bomen kappen gelukkig kwamen enkele mensen uit de buurt in opstand bleken ze geeneens een kapvergunning te hebben. Ik weet dat ze er zitten omdat ze elk jaar mijn tuin bezoeken waar ik een mooi poeltje voor hun had gemaakt tevens drinkplaats voor veel insecten en vogels. Sinds kort heb ik er een klein vijvertje bij waar al een bruine kikker in woont. Afgelopen jaar had ik 3 bruine en 1 groene kikker en 1 pad in mijn tuin en 1 salamander. Tot nu toe heb ik alleen de pad gezien en 1 bruine kikker afgelopen december werd er weer gemaaid in het bos gewoon een idioot met zo'n cirkelding maait alles om wat voor zijn voeten komt trap overal overheen verjaagd ook egels en zoveel wat er zit en overwintert. Ik wil dat dat ophoudt zoals voorheen zag men nooit iemand alleen als het echt nodig was na 1 storm of overhangende takken. Ook spuiten ze gif tegen de bramen maar het dood alles. Onze gemeente is wat dat betreft niet goed bezig ik wil dat het eens ophoudt waar kan ik daar melding van maken zodat de gemeente eens op hun anti groene vingers worden getik?

Frea May, 07-03-2020 23:49 #15
In de herfst en de winter horen we onder de houten vloer van onze woonkamer al een aantal jaren een knorrend geluid. Kan dit een bruine kikker of een pad zijn? Hij/zij verplaatst zich ook. We vragen ons af of het al jaren dezelfde pad of kikker is. In de tuin wonen ook kikkers. We noemen haar/hem ons huisdier en zijn er wel aan gewend.

Kees Weeda, 23-05-2019 17:55 #14
Wij hebben 1 of meerdere padden of kikkers in de tuin die ons s nachts wakker houden. wat kan ik hier tegen doen?

Gonne, 13-04-2018 17:46 #13
In een hoek van een kleine sloot paaien kikkers. Het zijn er niet veel. De sloot grenst aan een parkje, waar schoolkinderen speelkwartier doorbrengen.
Tijdens en na schooltijd worden de kikkers voortdurend lastig gevallen, met schepnetjes en takken. Ouders komen kinderen zelfs aanmoedigen kikkerdril op te scheppen en mee te nemen. Dit duurt nu al 2 weken zo. Wat kan ik het beste doen? Reactie infoteur, 20-04-2018
@Gonne,
Oei, dat is vervelend. Misschien kunt u met de leerkrachten van school praten, dat er aandacht aan wordt besteed tijdens de les. Stukje bewustwording. MvG El-Ja

Van de Vegte, 03-07-2017 16:17 #12
Bij het ruimen van de verrotte biels van een plantenbak kwam er een dikke bruine pad tevoorschijn. Zit nu angstig weggekropen maar de rommel moet wel opgeruimd worden. Wij wonen bij t bos en sprengen. War te doen? M v groet Ans Reactie infoteur, 20-08-2017
Beste,
Bij verstoring bij hun schuilplaats, zoeken ze zelf een nieuwe plek.
Hartelijke groet,
El-Ja

Petra, 11-09-2016 16:28 #11
Elk jaar na de winterslaap zijn de padden in mijn steeg onder de hedra aan t paren ze maken het geluid van kleine knorrende biggetjes. Enige tijd later een evasie van heel kleine padjes. Ik durf mijn gazon niet te maaien. Lopen over mijn schoenen en zijn overal, heel schattig. Genoeg te eten voor hen veel slakken, ik woon aan het water dus ook genoeg muggen te verorberen.

Toch een vraag; komen ze ieder jaar terug naar de plek? Of wisselt dat.

Vriendelijke groet Petra Reactie infoteur, 19-10-2016
@Petra,
Ze komen terug naar de plek, het wordt dus druk de komende jaren.
MvG El-Ja

Gijs van Woudenberg, 22-07-2016 10:04 #10
Ik heb last gehad van padden in huis, kan het zijn dat dit een nare stank veroorzaakte?

Lijda, 28-06-2016 18:24 #9
Als ik egels in de tuin zet, blijven de kikkers dan weg? Ik heb een fobie voor die beesten, echt erg! Als het donker is dan durf ik bijna niet meer de tuin in hier. Denk dat ze bij de buren vandaan komen, die hebben een vijver. Heb een heg ertussen dus daar komen ze natuurlijk door en heb er een soort plastic border langs gespannen maar eigenlijk helpt er niks want die krengen kunnen gewoon klimmen! Brr! Dus hoe zit het met de combi van egels en kikkers? Reactie infoteur, 29-06-2016
@Lijda,
Wat vervelend dat u zo bang voor kikkers bent.
Op het menu van egels staan soms ook kleine kikkertjes en padjes.
Kikkers en padden kunnen inderdaad klimmen, mits het een ruw oppervlak betreft. Kikkers kunnen echter ook over uw plastic border heen springen. Om te voorkomen dat ze via de buren bij u in de tuin komen, moet u een hoge plastic border maken.
Veel sterkte gewenst met de ongenodigde gasten in uw tuin.
MvG El-Ja

Demortier R., 07-10-2015 05:11 #8
Ik zit met een kikker /pad die steeds via de veranda naar binnen komt (het is een kleintje zo een twee centimeter groot) (ik heb wel een waterloop met vijvertje) de poezen hier laten het met rust ze ruiken er aan maar komen er niet aan. Wat kan ik daar nu mee aanvangen? ik heb het diertje nu in een plastieken crempot gestoken, wat nu? Kan ik dit diertje ergens naar toe brengen? Het is maar een kleintje (is dit zo een ras of zo?). Het zit niet in mijn weg, maar ik weet niet wat mee aangevangen omdat ik het reeds 6 keer heb moeten oprapen in de veranda of in huis!? Reactie infoteur, 07-10-2015
@Demontier,
Het diertje in een potje stoppen is absoluut niet goed, u moet hem eigenlijk zo snel mogelijk vrij laten, het zal niet overleven. Indien u weet waar het diertje naar binnenkomt, kunt u de doorgang belemmeren. Maar het is ook mogelijk om hem bij kennissen met een vijver in de tuin uit te zetten. Als u landelijk woont kunt u hem ook nabij een sloot of vennetje vrij laten.
MvG El-Ja

Beertje Kautz, 08-07-2015 22:42 #7
Hebben veel kikkers en padden in de tuin. Bij het snoeien van de buxus 50 cm hoog. Springen ze uit de buxus. Snoei nu niet meer. Manlief brengt de padden weg, soms wel met 5 tegelijk. Zitten veel bij de voordeur. Ben blij als het weer winter is.

2. Kittens, 04-07-2015 23:53 #6
Wat moet ik doen om die arme kikkers te weren in mijn tuin. Ze zijn in dood angst en gillen als ze door mijn 2 katjes gepakt worden. Ik heb een fobie voor spinnen, maar de kikkers pak ik van de katten af en breng ze in mijn hand terug naar de vijver.

Sandra, 07-07-2014 07:11 #5
Laat net m'n hondje achter los op de plaats, zit er een klein groen kikkertje bij m'n buitendeur! Zeer bijzonder omdat ik niet alleen geen vijver heb, maar ook een afgesloten tuin door 3 schuttingen. Vraag is; wat moet ik er mee doen? er is weinig te eten in de tuin, en hoe komt die kleine er weer uit? Eten geven? waterbadje neerzetten? naar de brandgang lokken misschien een optie, maar die eindigt in een betonnen woonwijk. Wat nu? Reactie infoteur, 07-07-2014
@Sandra,
Kikkertjes komen ook regelmatig in woonwijken voor. Ze kunnen door kleine openingen heen kruipen en zo in een tuin verderop belanden. Mogelijk heeft iemand bij u in de buurt een tuinvijver en kunt het diertje daar heen brengen.
MvG El-Ja

Van den Berg, 05-07-2014 14:03 #4
Aan de overkant van mij waar ik nu woon is een heel leuk klein (ongeveer 1 meter) brede sloot, en die gaan ze over een aantal maanden dichtgooien. Maar er zitten zoveel kikkers in en ik voel me er op zijn zachts uitgedrukt niet prettig bij dat ik dit zomaar laat gebeuren, zonder dat er ook maar iemand zich druk maakt om die kikkers. Wat kan / moet ik doen om die kikkers te redden? Reactie infoteur, 06-07-2014
@VandenBerg,
U kunt contact opnemen met de gemeente, kikkers zijn beschermd en mogen niet zomaar verstoord of gedood worden.
MvG El-Ja

Sjannie, 14-06-2013 18:48 #3
Hallo, even een vraagje zijn de padden nu gifttig of niet? 's avonds wil de hond steeds de plaats op omdat hij dan achter die pad aan gaat. ben bang dat hij hem wil opeten hij is nog zo jong, pas 14 weken, dus weet even niet goed wat ik moet doen, hou hem wel in de gaten, maar hij blijft er na toe gaan, hij weet gewoon dat die pad weer voor de deur zit. hij wil er ook mee spelen dus ga ik maar even aan de voorkant wandelen.
gr baco de hond Reactie infoteur, 22-06-2013
@Sjannie,
Er zijn honden die na het eten van een pad geen enkele reactie vertonen. Daarentegen kunnen er ook allergische reacties (met name aan de slijmvliezen) optreden. Indien een hond ziek of verzwakt is, kan hij (ernstig) ziek worden.
Voorkomen is beter dan genezen. Het is het beste om uw hond te leren dat hij geen padden en/of kikkers mag opeten.
MvG El-Ja.

Ati, 12-05-2013 13:56 #2
Wij hebben kikkervisjes van padden in onze vijver. Er zitten echter geen planten in, alleen een vijverpomp voor het fonteijntje. Moeten wij de kikkervisjes voeren? En kan de pomp wel aan?

Groetjes Ati Reactie infoteur, 12-05-2013
Hallo Ati,
In het begin eten de kikkervisjes algen die zich in het water bevinden. In een later stadium worden ze aaseters. Indien er totaal geen voedsel is, zullen de kikkervisjes elkaar opeten. U kunt ze eventueel voeren met (dode) regenwormen.
Of een vijverpomp wel of niet aan kan, hangt af van type/merk pomp. Voor meer informatie over uw pomp kunt u terecht bij een verkooppunt of op de site van de fabrikant.
Met vriendelijke groet,
El-Ja

Sofie, 19-04-2013 07:45 #1
Wij hebben kikkers gevangen samen met kikkerdril, maar we weten niet wat we moeten doen. Want we weten niet wat ze eten en hoe we dat zouden kunnen geven.
Groeten Sofie Reactie infoteur, 19-04-2013
@Sofie,
Het is bij de wet niet toegestaan om kikkers te vangen! Deze moet u z.s.m weer vrij laten. Kikkerdril moet u laten ontwikkelen in sloot/vijverwater. Zodra het kikkertjes zijn geworden moet u ze vrij laten op de plek waar u ze vandaan hebt.
Met vriendelijke groet,
El-Ja

Infoteur: El-ja
Gepubliceerd: 25-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 18
Schrijf mee!