De zwaarste aardbevingen tussen 1900 en 2017

De zwaarste aardbevingen tussen 1900 en 2017 In Nederland horen we regelmatig nieuwsberichten over aardbevingen in Groningen. Hoewel de aardbevingen in Groningen voor veel overlast zorgen voor de inwoners van deze provincie, zijn deze aardbevingen niet te vergelijken met de grootste aardbevingen allertijden. De grootste aardbeving ter wereld heeft plaats gevonden in Chili in 1960. Bij deze natuurramp vielen ongeveer 3000 doden. Ook in Indonesië, Japan en Rusland werd men opgeschrikt door grote bevingen.

Wat is een aardbeving

Bron: Angelo Giordano, PixabayBron: Angelo Giordano, Pixabay
Een aardbeving is een trilling van de aarde. Deze schokkende bewegingen of trillingen kunnen worden veroorzaakt door vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen, (kern)explosies en door het in storten van mijnen. Echter worden aardbeving hoofdzakelijk veroorzaakt door het verschuiven van de aard korst. Op het moment dat er in de aardkorst in één keer veel energie vrijkomt is er sprake van een Aardbeving.

Gevolgen

Een aardbeving vindt dus altijd plaats op een bepaald punt in de aardkorst. Dat punt wordt ook wel het epicentrum genoemd. De trillingen die vrij komen bij de aardbeving beperken zich echter niet tot het epicentrum, maar verspreiden zich door de gehele aardkorst, waardoor soms een heel land getroffen kan worden door een aardbeving. Deze oppervlakte trillingen zorgen ervoor dat een aardbeving veel materiële schade achterlaat in het getroffen gebied. Huizen worden veelal totaal verwoest en bij zware aardbevingen kan het dodental oplopen tot duizenden. Als gevolg van de aardbeving kunnen er vloedgolven of tsunami's ontstaan, die op hun beurt ook grote schade achter kunnen laten. Een aardbeving wordt dan ook gezien als een natuurramp met de meeste aantal doden tot gevolg. Een natuurramp is een ramp die door de natuur wordt veroorzaakt en levende wezens als slachtoffers heeft.

De zwaarste aardbevingen sinds 1900

1. Chili 22 mei 1960

Bron: Angelo Giordano, PixabayBron: Angelo Giordano, Pixabay
De aardbeving in Chili, of ook wel de Valdivia-aardbeving genoemd, is de sterkste aardbeving aller tijden en had een kracht van 9,5 op de schaal van Richter. Eerder op de dag werd het gebied getroffen door een lichter aardbeving, maar nog wel met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de twee aardbevingen, lag nabij de plaats Niebla. Deze plaats ligt 700 kilometer ten zuiden van Santiago. Door de zware aardbevingen die in 1960 plaatsvonden werd de stad Puerto Saavedra geheel verwoest, en ook in de Chileense steden Puerto Montt, Angol, Los Ángeles, Talcahuano en Valdivia werden getroffen door vele materiële schade. Vele huizen werden volledig verwoest. Gezien de grote schade, viel het aantal slachtoffers nog enigszins mee. Het getroffen gebied telde ongeveer 3000 overledenen. Het geluk is geweest dan vele mensen ten zich ten tijde van de aardbevingen bevonden in de steviger gebouwde kerken, voor het bijwonen van de mis.

2. Atjeh, Indonesië 26 december 2004

Op tweede kerstdag 2004 werd het Indonesische gebied Atjeh getroffen door een aardbeving met een kracht van 9,3 op de schaal van Richter, met een tsunami als gevolg. Het epicentrum van deze aardbeving bevond zich in de Indische Oceaan, waarom deze beving ook wel een zeebeving wordt genoemd. 230.000 mensen overleefden deze aardbeving niet, waarmee de aardbeving in Atjeh 2004, wel als de grootste natuurramp in de geschiedenis wordt beschouwd.

3. Alaska, VS 28 maart 1964

De aardbeving van Alaska 1964 is de boeken in gegaan als de Goede Vrijdag-aardbeving. Deze aardbeving vlak voor Pasen is de sterkste aardbeving in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Door de aardbeving met een kracht van 9,2 op de schaal van Richter, werd een groot deel van de kust, ongeveer 800 kilometer, verwoest. De zware aardbeving in Alaska werd gevolgd door een zware tsunami. Uiteindelijk had de natuurramp relatief weinig slachtoffers tot gevolg. 130 inwoners overleefden de Goede Vrijdag-aardbeving niet.

4. Rusland 4 november 1952

Op 4 november 1952 werd het Russische schiereiland Kamtsjatka,getroffen door een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. De aardbeving werd gevolgd door een verwoestende tsunami die tot in Chili en Peru voelbaar was. Er vielen in het totaal ruim 2.300 slachtoffers.

5. Japan 11 maart 2011

Op 11 maart 2010 wordt het Japanse gebied Sendai getroffen door een zware aardbeving met een verwoestende tsunami tot gevolg De oorzaak van de aardbeving is de Pacifische Plaat die onder de Noord-Amerikaanse Plaat en de Filipijnse Plaat is geschoven, waardoor onder meer de Marianentrog gevormd wordt. Door de aardbeving in Japan zijn verschillende kerncentrales zijn instabiel geworden. Het dodenaantal wordt getroffen geschat op meer dan 10.000.

6. Chili 27 februari 2010

Na 1960 werd Chili in 2010 opnieuw getroffen door een zeer hevige aardbeving. Het epicentrum van de aardbeving, met een kracht van 8.8 op de schaal van Richter bevond zich in Conepcion. Conepcion is de op twee naar grootste stad van Chili. In dit gebied vond ook de aardbeving van 1960 plaats.

7. Ecuador 31 januari 1906

In 1906 werd Ecuador getroffen door aardbeving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. Deze had een tsunami tot gevolg, waarbij ongeveer 1.500 mensen om het leven kwamen.

8. Koerilen 06 november 1958

De Russische eilandengroep, de Koerilen maakt deel uit van een archipel die zich uitstrekt over een afstand van ongeveer 1200 km tussen het Russische schiereiland Kamtsjatka in het noordoosten en het Japanse eiland Hokkaido. In 1958 werd het gebied getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter.

9. Alaska, VS 04 februari 1965

Een jaar na de aardbeving van 1964 wordt de Amerikaanse staat Alaska opnieuw getroffen door een aardbeving. De aardbeving met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter treft de Aleoeten. De beving heeft een tsunami als gevolg.

10. Alaska, VS 09 maart 1957

In 1957 worden de Andreanof-eilanden, behorende bij Alaska getroffen door een aardbeving. De aardbeving met een kracht van 8,6 op de schaal van Richter had een grote tsunami tot gevolg.
© 2011 - 2022 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een aardbeving?Wat is een aardbeving nou eigenlijk en hoe word het veroorzaakt? Veel mensen zitten met deze vragen juist nu het zoveel…
De schalen van de schaal van RichterEen aardbeving wordt uitgedrukt in de schaal van Richter. De schaal loopt van nul naar tien plus. De ergste aardbeving o…
Informatie over aardbevingen voor kinderenIn bepaalde gebieden op de wereld, zoals in Japan of Amerika, komen aardbevingen regelmatig voor. Grote aardbevingen kun…
Hoe ontstaan tsunamiís?Een tsunami ontstaat door een aardbeving uit zee, een zeebeving. Door de aardbeving ontstaat er een vloedgolf. De vloedg…

Speurhonden en zoekhondenSpeurhonden en zoekhondenSpeurhonden zijn drugshonden of politiehonden. Een speurhond verricht speurwerk met zijn begeleider en spoort vermiste p…
De muskusrat en muskusratbestrijdingDe muskusrat en muskusratbestrijdingMuskusratten vreten hele dijken weg. Althans dat denken onderzoekers. Daar komt bij dat muskusratten ook nog eens wel 20…
Bronnen en referenties
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.