De schalen van de schaal van Richter
Een aardbeving wordt uitgedrukt in de schaal van Richter. De schaal loopt van nul naar tien plus. De ergste aardbeving ooit waargenomen is de aardbeving van 1960 in Chili.
Er zijn meerdere manieren om aardbevingen in te schalen, maar de meest gebruikte is de schaal van Richter. Een minuscule aardbeving (tot 2) komt ongeveer 8000 keer per jaar voor en zijn voor mensen niet voelbaar. Een meting tot 3 is een extreem lichte beving die door mensen wel gevoeld kunnen worden. Deze komen ongeveer 1000 keer per jaar voor. Vanaf schaal 4 op de schaal van Richter dreigt er pas gevaar.
Hoe werkt de schaal van Richter?
De naam is afgeleidt van de ontwerper, de heer Charles Richter. Hij was een seismoloog en zijn systeem meet de sterkte van de trillingen. De sterkte gaat berekend worden aan de hand van de amplitude (maximale uitslag) van de registratie van de horizontale component van de aardbeving. Aan de hand hiervan kan via een formule berekend worden hoe de aardbeving moet worden ingeschaald.
Het belang van registeren van aardbevingen
Doordat seismologen inzicht krijgen in de mate van aardbevingen, kunnen de geregistreerde gegevens gebruikt worden om gevolgen van zware aardbevingen te voorkomen. Van bepaalde delen in de wereld is bekend dat er een grote kans bestaat op zware aardbevingen. In Japan bijvoorbeeld hebben ze zeer strenge bouwvoorschriften voor huizen en hoge gebouwen. Dit doen zij om te voorkomen dat er veel slechtoffers vallen bij een zware aardbeving. Tegen de zwaarste bevingen is echter geen gebouw bestand.
Na het registeren van een beving van enige omvang, wordt er in bepaalde delen van de wereld een proces in werking gezet om groot alarm te kunnen slaan. In Japan wordt bijvoorbeeld gelijk de kerncentrales stopgezet om te voorkomen dat er door een aardbeving nucleaire straling vrij kan komen. Binnen een paar seconden na de registratie worden de mensen is de risicogebieden gewaarschuwd. De kustbewoners kunnen gelijk gaan vluchten voor de gevolgen van een tsunami.
De zwaarste aardbeving ooit
De zwaarste aardbeving ooit, vond plaats op 22 mei 1960 in Chili. De beving is ingeschaald op een kracht van 9,5 en valt hiermee in de categorie “extreem zwaar”. Eén stad is volledig verwoest en ook andere plaatsen in de provincie Valdivia, waren zeer zwaar beschadigd. Ten gevolg van de beving barste de vulkaan Puyehue zelfs uit. Vervolgens werden de landen Chili en Peru ook nog getroffen door een zeer zware tsunami met golven van 25 meter hoog.
De schalen van de schaal van Richter
Door bevingen in te schalen, is de omvang van de beving voor iedereen duidelijk. Onderstaande schalen zijn door Richter aangehouden:
- 0 tot 2: Minuscuul. Deze bevingen zijn nauwelijks waar te nemen
- 2 tot 3: Extreem licht. Deze bevingen zijn voor mensen voelbaar
- 3 tot 4: Zeer licht. Dit is de meest voorkomende waargenomen trilling. Het komt ongeveer 49.000 keer per jaar voor
- 4 tot 5: Lichte aardbeving. Dit is nog steeds een lichte variant, maar kan al schade veroorzaken aan gebouwen, komt ongeveer 6.000 keer per jaar voor
- 5 tot 6: Gemiddelde aardbeving. Kan grote schade veroorzaken aan gebouwen van slechte kwaliteit
- 6 tot 7: Krachtig. Voor gebouwen van gemiddelde kwaliteit dreigt instortingsgevaar
- 7 tot 8: Sterk. Deze vorm kan grote schade aanrichten en een tsunami veroorzaken
- 8 tot 9: Zwaar. Vernietigend voor de plek waar het episch centrum ligt, en veroorzaakt enorme vloedgolven
- 9 tot 10: Extreem zwaar. Er kunnen zelfs landen verschuiven van plaats. In deze mate komt ongeveer eens in de twintig jaar voor
- Hoger dan 10: Is nog nooit waargenomen Niets blijft overeind staan en over mogelijk duizenden kilometers kunnen de landschappen veranderen.