Wist u dat? - Water

Water wordt elke dag door iedereen over de hele wereld gebruikt. Zonder water kunnen we niet leven het is nog belangrijker dan eten. Maar toch zijn er veel dingen die een hoop mensen niet weten van water. Daarom hier een aantal feitjes en weetjes van water op een rij.

Je lichaam

Het menselijk lichaam bestaat voor maar liefst 60-70% uit water en bij baby's tot 80%. Organen zoals je spieren en hersenen zijn voor 70-75% water, je longen en bloed zelfs wel tot 80 tot 90%. Als een gemiddeld persoon zijn waterpeil goed omhoog wil houden moet er 2 en een halve liter per dag worden genuttigd door drinken en voedsel. Het water in je lichaam zorgt ervoor dat het voedsel dat je binnen krijgt ook daadwerkelijk wordt opgenomen.

Natuurvriendelijk recyclen

Water is de enigste stof op aarde dat altijd voor 100% wordt gerecycled. Alles bestaat voor een deel uit water dus planten en dieren die dood gaan drogen op en het water verdampt door de zon of gaat weer terug de grond in als ze begraven worden. Er is nu nog steeds precies even veel water op aarde als in de tijd van de dinosauriërs.

Water wereld

De oppervlakte van de aarde is voor iets meer dan 70% bedekt met water. Alle zeeën bij elkaar hebben een volume van 524 miljoen kubieke kilometer. Er zit nog meer water in de lucht en ligt als bevroren ijs op het land. Van al dit water is maar 3% bruikbaar om te drinken waarvan 2% bevroren is op de Noord en Zuidpool.

Snel diëten

Tijdens een spontaan strikt dieet met veel sporten zal het eerste gewicht dat je afvalt alleen maar water zijn. Dit komt omdat vet en spieren voor meer dan de helft uit water bestaan. Dit gewicht zal dus ook meteen terug komen als het dieet gestopt wordt. Als je tijdens het sporten opeens heel erge dorst krijgt komt dit omdat het water in je lichaam met 1 of meer procent is gezakt.

Thuis in water

Ongeveer 75% van al het water dat in huis wordt gebruikt is in de badkamer en maar 5% in de keuken. De gemiddelde wasmachine verbruikt maar liefst 180 liter water om je kleren te wassen dat is net zoveel als een douche van 15 minuten. Per dag spoelt er ongeveer 7-8 liter weg door de keukengoot alleen omdat het water nog niet warm is.

Water industrie

Om voedsel te maken in een fabriek is 4 keer zoveel water nodig als voor alle andere toepassingen van water. Er is 6.000 liter nodig om genoeg tarwe te laten groeien en dit te verwerken tot één brood. Om een menu van een broodje hamburger, friet en normale cola te maken wordt er 5.200 liter gebruikt. En voor de auto waar je elke dag in rijd is minstens 140.000 liter gebruikt.

Waterpompen

In Noord-Amerika zijn er 60.000 waterpomp en zuiveringsinstallaties van de overheid die 125 Miljard liter per dag verwerken voor thuis gebruik. Dit is 85% van de hele bevolking de andere 15% worden voorzien door 13 miljoen privé zuiveringsinstallaties. Alle pijpleidingen van Noord-Amerika zijn samen lang genoeg om de aarde 40 keer rond te gaan.

Eenzaam element

Water is de enigste stof waar dan ook dat van zichzelf in drie vormen bestaat, vast(ijs), vloeibaar(water) en gas(stoom). Daarbij is het ook de enigste stof die precies bij 0 graden Celsius bevriest en kookt bij 100 graden.
© 2010 - 2023 Jdecort, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Maan (schijngestalten)De Maan (schijngestalten)De maan. Weetjes, astronomische wetenswaardigheden over de maan. Waar komt de maan vandaan? Hoe groot is de maan eigenli…
De Zon (zonnestelsel)De Zon (zonnestelsel)Zon en zonnestelsel. Weetjes c.q. wetenswaardigheden over de zon. De zon, een bekend hemellichaam. Maar hoe groot is de…
Dag van de Aarde  Earth DayDag van de Aarde Earth DayDe Dag van de Aarde Earth Day is een dag met de aarde als middelpunt. De dag wordt internationaal gevierd op of rond…
Elementen en metalenElementen en metalenWeetjes en wetenswaardigheden. Wat is een element? Welk element komt het meeste voor? Welk element werd als eerste in de…

HondenuitlaatserviceHondenuitlaatserviceDe hondenuitlaatservice, ontstaan toen de hond niet langer alleen maar diende als waakdier, maar een gezelschapsdier wer…
De mobiele trimsalonIn Nederland is het nog niet zo bekend maar in andere landen is het razend populair, de mobiele trimsalons. Dit is een t…
Jdecort (1 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.