Hoe worden moderne natuurfilms gemaakt?

Hoe worden moderne natuurfilms gemaakt? Kijk jij ook met verbazing naar de prachtige beelden van natuurfilms? Stel jij jezelf ook de vraag: hoe worden deze beelden geschoten? Het lijkt soms wel alsof de camera deel neemt aan de natuur, zo dichtbij zijn de opnames gemaakt. En dan niet alleen op de grond, ook vanuit de lucht, hoog in de bomen of onder water. Wat is het geheim? Hoe is het mogelijk dat we dieren in allerlei situaties zo dichtbij kunnen filmen, hoe worden moderne natuurfilms gemaakt?

Hoe werden natuurfilms vroeger gemaakt?

Vroeger waren de camera's voor het maken van opnames voor een natuurfilm ontzettend groot en massief. Om opnames te maken werden ze (meestal) bemand door mensen die uren, soms dagen de dieren observeerden om mooie beelden te filmen. Wilde men beelden vanuit de lucht, dan werd er een helikopter ingezet. Er werd zowel op de grond als in de lucht ingezoomd met sterke telelenzen maar dat gaf toch een heel ander beeld dan de beelden die we tegenwoordig zien in natuurdocumentaires.

Hoe worden natuurfilms nu gemaakt?

Er zijn verschillende manieren waarvan de moderne filmtechniek gebruikt maakt om prachtige documentaires zoals bijvoorbeeld Planet Earth te maken of dichter bij huis: De nieuwe wildernis. Soms bekruipt je het gevoel dat je een beetje voor de gek gehouden wordt en in enkele gevallen is dat ook zo.

Kleine en mobiele camera

De camera is tegenwoordig veel kleiner dan de camera die vroeger gebruikt werd. Dat maakt het handiger ze op bepaalde plekken te plaatsen die vroeger nauwelijks te gebruiken waren om te filmen. Ook worden camera's steeds vaker verstopt in objecten of zelfs in robotdieren. Hierdoor merken dieren de camera's niet of nauwelijks op en krijg je prachtige beelden. In sommige natuurdocumentaires van de BBC zie dat wilde dieren zelfs contact proberen te krijgen met deze robotdieren.

Slimme camera

Niet alleen worden er kleinere en mobiele camera's gebruikt. Tegenwoordig maakt men ook gebruik van slimme camera's die bijvoorbeeld alleen filmen als er beweging wordt gedetecteerd of camera's die gebruik maken van warmtebeelden, de zogenaamde infraroodcamera's.

Drones

De hedendaagse techniek maakt steeds meer gebruik van drones. Ook bij het maken van natuurfilms worden deze graag gebruikt. Zo krijg je unieke beelden vanuit de lucht en tegelijkertijd een prachtig overzicht van de filmlocatie.

Getrainde dieren

Niet alleen de techniek van de camera is veranderd, ook worden er nu tamme, getrainde dieren ingezet waarop een kleine camera bevestigd is. Zo kunnen wij beelden zien van hoe het is om mee te vliegen met een grote groep ganzen. Een enkele keer worden ook beelden gebruikt die zijn opgenomen in de dierentuin. Deze worden vervolgens in de documentaire gemonteerd.

Para- en deltavliegers

Het gebruik van tamme, getrainde dieren heeft zijn beperkingen. Daarom wordt er ook gebruik gemaakt van paravliegers en deltavliegers. Door een camera mee de lucht in de te nemen creëer je ook de illusie mee te vliegen met een grote groep vogels.

Knip- en plakwerk, beelden van de camera worden gemonteerd

Vaak denken we bij spannende opnames van bijvoorbeeld de jacht op een dier dat dit in één keer is opgenomen. De realiteit is anders: meestal zijn dit heel veel verschillende momenten en opnames die in de studio worden gemonteerd tot één gebeurtenis. Natuurgetrouw weliswaar maar in werkelijkheid niet op die manier gebeurd.

Worden we door de beelden uit de natuurfilm voor de gek gehouden?

Dan rijst natuurlijk de vraag: worden we voor de gek gehouden? In sommige gevallen worden opnames in de studio gemaakt van dieren voor een scherm waarna later een achtergrond in de beelden wordt gemonteerd. Ook worden er soms situaties in scene gezet. Je zou er echter vanuit moeten kunnen gaan dat makers van natuurdocumentaires trachten een zo natuurgetrouwe weergave te geven van de dieren en planten die in hun natuurfilm voorkomen. Een documentaire mag uiteraard niet misleidend zijn.
© 2019 - 2025 Sylvieinfonu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
David Attenborough - Britse natuurdocumentaire maker van BBCDavid Attenborough - Britse natuurdocumentaire maker van BBCDavid Attenborough is de Engelse programmamaker die de natuur in de huiskamers van miljoenen mensen bracht. Hij reisde m…
De kracht van een voice-overDe kracht van een voice-overEen goede voice-over is goud waard voor een televisieprogramma. Er zijn nogal wat programma’s die erg saai of onduidelij…
IP-camera: werking, beeldkwaliteit en gebruik op afstandIP-camera: werking, beeldkwaliteit en gebruik op afstandHet beveiligen van privébezit houdt velen dagelijks bezig. Wie eenmaal heeft ervaren dat zijn of haar bezit eigenlijk ni…
Filmtips: 16 interessante en inspirerende natuurfilmsFilmtips: 16 interessante en inspirerende natuurfilmsNatuurfilms, wie houdt er niet van? De beelden worden steeds beter, het camerawerk steeds hoogstaander en de muziek stee…

De wereldzadenbank Svalbard op Spitsbergen: een zaadkluisDe wereldzadenbank Svalbard op Spitsbergen: een zaadkluisOp de eilandengroep Svalbard bij Spitsbergen in Noorwegen, ver van de bewoonde wereld, bevindt zich de wereldzadenbank w…
Bosbranden door droge zomer 2018Bosbranden door droge zomer 2018De zomer van 2018 was ontzettend droog en hierdoor ontstonden op heel veel plekken natuurbranden. Door deze branden werd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Homecare119, Pixabay
  • https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/nieuws/hoe-natuurdocumentaires-gemaakt-worden
  • https://www.rtlnieuws.nl/node/1561116
  • http://www.denieuwewildernis.nl/
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/26/robotdier-filmt-zorg-van-mamakrokodil-12246594-a1567933
  • https://youtu.be/vaIH5tLmC8U
Sylvieinfonu (5 artikelen)
Laatste update: 10-05-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.