Landbouw: Verschillende soorten en vormen

Landbouw: Verschillende soorten en vormen Onze aardappels, sperziebonen en appels groeien niet vanzelf. Daarvoor is landbouw nodig, deze techniek wordt al sinds de prehistorie gebruikt. Tegenwoordig gaat veel machinaal en in massaproductie. Om aan landbouw te doen zijn er verschillende technieken nodig. Er zijn een aantal soorten landbouw ontstaan door de jaren heen. Welke vormen van landbouw zijn er? Welke technieken zijn daarvoor nodig en wat zijn de gevolgen van landbouw?

Landbouw


Hoe landbouw is ontstaan

Ongeveer 10.000 jaar voor Christus leefden de eerste boeren in het vruchtbare gebied de Halvemaan. Dit gebied lag in het Midden-Oosten bij de landen Israël, Syrië en Iran. In dit gebied kwam men er achter dat je graan in de grond kan stoppen. De toen nog wilde schapen en geiten moesten bij de akkers weggehouden worden omdat deze het graan van de akkers wilden opeten. De jongen van de schapen, geiten en runderen werden gevangengenomen en gefokt totdat ze tam werden. Zo ontstonden ook de eerste nederzettingen. De boeren konden bij hun akkers blijven omdat daar genoeg voedsel was. Zo ontstond de eerste vorm van landbouw, namelijk akkerbouw.

De verschillende vormen van landbouw

Akkerbouw

Deze vorm van landbouw gaat om het produceren van gewassen zoals granen, aardappelen en tabak. Tegenwoordig gebeurt akkerbouw op grote velden door boeren om de kosten zo laag mogelijk te houden en zo veel mogelijk te produceren. Boeren in de akkerbouw hebben allemaal vrijwel hetzelfde stappenplan om te zorgen voor een goede oogst. Allereerst wordt de grond omgeploegd zodat al het onkruid weg is. Daarna gaat de boer de grond eggen, een ander woord daarvoor is harken. Zo wordt de grond gelijk gemaakt. Na het eggen zal de boer de grond bemesten. In mest zitten voedingsstoffen voor de plant om te groeien. Vervolgens zal het zaad gezaaid worden of worden bollen of knollen gepoot. Tussendoor zal de boer het land goed bij moeten houden, er kan ongedierte komen of onkruid groeien. Om dit te voorkomen sproeit de boer met bestrijdingsmiddelen. Biologische boeren zien ervan af om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Volgens de Europese wet zijn er een aantal bestrijdingsmiddelen toegestaan om nog steeds een biologisch product te hebben, voorbeelden hiervan zijn zeep, zwavel en kopersulfaat. Ook kunnen boeren plantaardige bestrijdingsmiddelen maken, bij deze manier gaat de boer ervan uit dat ieder beestje of onkruid een natuurlijke vijand heeft. Als het gewas volgroeid is, moeten de gewassen uit de grond gehaald worden, dit noemt men rooien.

Tuinbouw

Deze vorm van landbouw kost meer moeite dan bij akkerbouw. Tuinbouwproducten zijn een stuk kwetsbaarder dan akkerbouwproducten. Meer werk zal dan ook met de hand gedaan moeten worden. Voorbeelden van tuinbouw zijn het telen van kool, frambozen, en bloembollen. Je hebt tuinbouw op een akker en tuinbouw in een kas.

Tuinbouw op een akker
Gewassen die buiten kunnen groeien, zaai je in een akker. Veel gebeurt met machines, maar omdat bijvoorbeeld tomaten gevoelig zijn, zal het oogsten met de hand gebeuren. Ook boomgaarden behoren tot de tuinbouw. Boeren hebben speciaal bomen gekweekt met een lage stam zodat de appels makkelijk met de hand te plukken zijn. Ook bloemenvelden behoren tot de tuinbouw.

Tuinbouw in een kas
Dit noemt men ook wel glastuinbouw. De planten groeien in een kas gemaakt van glas. Doordat de buitenlucht is afgescheiden van de planten, kunnen de groenten en bloemen gecontroleerd groeien. Zo kun je schade voorkomen. De kas is gemaakt van glas, omdat dit zonlicht doorlaat. De kas heeft meerdere voordelen, omdat je de juiste voeding voor de plant kunt regelen het hele jaar door, kun je meerdere keren per jaar oogsten. De nadelen zijn wel dat het veel energie kost om een kas in de winter van licht en warmte te voorzien.

Veeteelt

Veeteelt is het houden van dieren. Boeren die vee houden, doen dit voor vlees, huid, wol, melk of eieren. Ook kan de boer een fokprogramma hebben. Dieren worden dan doorverkocht aan andere veehouders. Veeteelt kun je onderverdelen in twee groepen.

Veeteelt op kleine oppervlakten
Deze manier van landbouw kiest de boer wanneer hij veel wil produceren op een goedkope manier. De dieren komen hun hok of stal niet uit. Een voorbeeld van deze manier van landbouw is een legbatterij.

Veeteelt op grotere oppervlakten
In landen zoals Australië en Amerika hebben sommige boeren grote oppervlakten land. Er lopen dan ook veel dieren rond. Wanneer het tijd is voor de slacht, zal de boer met een auto naar de dieren gaan en ze naar een plek drijven om ze te vangen. Deze dieren hoeven meestal niet gevoerd te worden omdat er genoeg voedsel is zoals gras en blaadjes.

Visserij

Er wordt steeds meer vis gekweekt door boeren. Vissen worden gekweekt in grote bakken, ook wel bassins genoemd. Een groot voordeel is, is dat de visstand niet verandert door overbevissing. De paling en zeeforel zijn voorbeelden van vissen die steeds vaker gekweekt worden in bassins. Wel is het lastig voor boeren om te zorgen dat de dieren in een passende leefomgeving opgroeien.

Bosbouw

De houtproductie levert veel geld op. Het duurt alleen tientallen jaren voor de boer voordat het hout gekapt kan worden. De naald- en loofbomen worden aangeplant voor meubels of voor de bouw. Er zijn ook bomen zoals de rubberboom en de kurkeik waar een andere grondstof uit komt. Ook worden bomen gehouden om ze later door te verkopen aan particulieren of bedrijven om ze ergens anders te planten.

Vervuiling van de wereld

Landbouw zorgt voor ongeveer 30% aan lucht-, water- en grondvervuiling in de wereld. Dit komt door overbemesting, verdroging, energieverbruik, slecht welzijn voor de dieren en bestrijdingsmiddelen. In Europa en de wereld zijn afspraken gemaakt om deze verschillende problemen op te lossen. De landbouw is een mede-veroorzakers van de vervuiling van de aarde, ook tast het het ecosysteem aan.
© 2017 - 2024 Martijn-98, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smart Farming, exacte en automatische landbouwtoepassingenSmart Farming, exacte en automatische landbouwtoepassingenDe wereldpopulatie blijft groeien. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de wereldbevolking zal uitgroeien tot ruim 9…
Verklein jouw persoonlijke watervoetprintIn Nederland gebruiken we per jaar gemiddeld zon 2.300 m2 liter water per persoon. Dit is twee keer de hoeveelheid wate…
Tuinbouw of horticultureNaast jagen & verzamelen en pastoralisme is tuinbouw of horticulture een derde manier waarop veel volkeren in hun levens…
Voordelen en nadelen van windenergie?Voordelen en nadelen van windenergie?Wind gebruiken om energie aan te maken is een milieubewuste manier om energie op te wekken. Door op deze manier energie…

Snake island: Een eiland vol giftige slangenSnake island: Een eiland vol giftige slangenOfficieel heet het eiland: Ilha da Queimada Grande. Maar doordat er op iedere vierkante meter van het eiland minimaal ee…
Rivieren: Nederland ontstaan als een soort vuilnisbeltRivieren: Nederland ontstaan als een soort vuilnisbeltWater loopt zoals bekend altijd naar het laagste punt. Zo is dat in de natuur ook. Als er uit een bepaald gebied veel wa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Code83, Pixabay
  • Website: Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Glastuinbouw/, benaderd op 20-06-2017
  • Website: Milieucentraal, https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/landbouw-en-milieu/, benaderd op 21-06-2017
  • Website: Europa-nu, https://www.europa-nu.nl/id/vhesf063wxu9/europese_aanpak_klimaatverandering/, benaderd op 21-06-2017
  • Website: Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Biologische_landbouw#Het_gebruik_van_bestrijdingsmiddelen/, benaderd op 24-06-2017
  • Boek: Roger Baltus, 2015, Basiskennis aardrijkskunde, Noordhof uitgevers, ISBN: 9789001846213 tweede druk
Martijn-98 (19 artikelen)
Laatste update: 09-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.