De kans op sneeuw in Nederland, de statistieken

De kans op sneeuw in Nederland, de statistieken Veel Nederlanders vragen zich af of we in 2017 een witte kerst gaan krijgen en hoe groot de kans is dat we in de winter van 2017 - 2018 te maken krijgen met sneeuw. In Nederland valt gemiddeld op ongeveer dertig dagen per jaar sneeuw. Er gaan echter toch nog heel wat jaren voorbij in Nederland zonder dat er een sneeuwval van betekenis is. In Nederland valt sneeuw vaak bij het binnendringen van zachtere lucht. Dit heeft als gevolg dat de gevallen sneeuw vaak maar kort blijft liggen op het aardoppervlak. Wanneer de sneeuw wel langere tijd blijft liggen spreken we van een sneeuwdek. Officieel is er sprake van een sneeuwdekdag wanneer minimaal de helft van de omgeving van de waarneemplaats bedekt is met minimaal één centimeter sneeuw.

Wat is precies sneeuw?

Wanneer we het woord sneeuw opzoeken in de Nederlandse Van Dale of online op www.vandale.nl, dan zullen we de volgende omschrijving vinden:

Sneeuw (de bevroren neerslag die in de vorm van vlokken valt: natte sneeuw die al tijdens het vallen begint te smelten.

Wanneer we deze omschrijving lezen zouden we kunnen concluderen, dat sneeuw in eerste instantie regen was die later in de lucht bevriest. Wanneer we meteorologen van de KNMI mogen geloven is dit juist net andersom. Zo goed als alle neerslag (sneeuw, hagel, regen) begint het proces in eerste instantie in de lucht als sneeuw. Het proces begint doordat water van de aarde verdampt en vervolgens in de lucht over gaat in druppels die vervolgens een wolk zullen vormen. Door verdamping van waterdruppels kan de neerslag als regen op het aardoppervlakte terecht komen. Als de lucht op de aarde koud genoeg is, dan zullen de in de lucht gevormde ijskristallen juist niet smelten en spreken we over sneeuw.

Soorten sneeuw

Er zijn verschillende soorten sneeuw. Tot welke soort sneeuw een sneeuwvlok behoort is grotendeels afhankelijk van de grote van de ijskristallen die door zullen groeien totdat ze groot en zwaar worden. Als ijskristallen te zwaar worden, dan zullen ze vallen. Hierdoor zullen de ijskristallen tegen elkaar aan komen en met elkaar verkleven. Door de verkleving ontstaan er sneeuwvlokken. Wanneer de temperatuur op aarde ruim boven de 0 graden Celsius is, dan zullen deze ijskristallen in de vorm van een vlok op het aardoppervlak terechtkomen.

Soorten sneeuwdefinitie
Natte sneeuwNatte sneeuw valt bij een temperatuur boven nul en is sneeuw gemengd met regen
MotsneeuwDit is natte sneeuw dat bestaat uit zeer kleine korreltjes van minimaal vijf millimeter groot.
StuifsneeuwDit is sneeuw dat al op het aardoppervlak is neergekomen, maar daarna door de wind wordt verstoven
Droge sneeuwDroge sneeuw zorgt voor een sneeuwdek en valt bij een temperatuur beneden de nul graden Celsius

Hoe groot is de kans op sneeuw in Nederland?

Nederland wordt niet automatisch geassocieerd met een sneeuwlandschap. Toch ligt het landelijk gemiddelde, voor wat betreft dagen waarop er in Nederland sneeuw valt, op dertig dagen per jaar. Echter, deze sneeuw valt veelal bij temperaturen boven nul. En dan in de vorm van natte sneeuw. Bij natte sneeuw zal er geen sneeuwdek ontstaan. Er zijn dan ook jaren waarop er in Nederland helemaal geen sneeuw, dat blijft liggen, valt. Toch is gebleken dat er in de geschiedenis van de Nederlandse winters in de meeste jaren wel enkele dagen sneeuw heeft gelegen.

Sneeuw kans

De kans op een sneeuwdek in Nederland tijdens de winter van 2017 - 2018 is daardoor toch opgelopen tot 76,8 %. Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat er in het hele land overal tegelijk sneeuw moet liggen. De grootste kans op een sneeuwdek hebben de provincies Drenthe en Limburg. In deze provincies ligt gemiddeld 25 dagen per jaar sneeuw. In de provincies Zeeland en Zuid-Holland ligt er gemiddeld maar tien dagen per jaar sneeuw. De grootste kans op sneeuw hebben we in de maanden januari en februari, maar ook in de maanden december en maart is er een redelijke kans op sneeuw. In de maanden oktober en november is de kans op sneeuw zeer klein, maar toch is het niet helemaal uitgesloten dat er ook in deze maanden sneeuw valt. Zo viel er op 6 en 7 november 1980 sneeuw, waardoor er in de Veluwe een dusdanig sneeuwdek ontstond dat men er naar harte lust kon langlaufen. Ook op 25 november 2005 had Nederland te maken met sneeuwval en viel er in Gelderland lokaal zelfs ruim dertig centimeter sneeuw. De grootste kans op sneeuw in de maanden oktober en november hebben we wanneer er een depressie uit Noorwegen komt en deze boven Midden-Europa stil gaat liggen. In eerste instantie zullen we te maken krijgen met een regenperiode die vervolgens over kan gaan in sneeuwval.

Nederlandse sneeuwrecords en opmerkelijke feiten

In het onderstaande schema worden de Nederlandse sneeuwrecords en opmerkelijke feiten weergegeven.

jaartalopmerkelijke feiten
1816Het jaar 1816 is de boeken in gegaan als het jaar zonder zomer.
Midden in de zomer viel er sneeuw in Nederland.
Deze extreme weersomstandigheden werden hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de vulkaan Tambora in Indonesië, die in 1815 tot uitbarsting was gekomen.
197513 oktober 1975 is de boeken in gegaan als de dag waarop het, het vroegst sneeuwde.
Hierbij zijn meetresultaten sinds 1900 meegenomen.
1987Op het eiland Terschelling viel er 80 cm sneeuw
1999Op 14 en 15 april 1999 zijn er in Nederland sneeuwvlokken waargenomen van vijf centimeter doorsnee,
lokaal ontstond er een sneeuwdek van vijftien centimeter hoog.
2008, 2009, 2010Zowel in 2008, 2009 als in 2010 lag er in Nederland sneeuw op 18 december

Sneeuw tijdens de winter van 2017 - 2018?

Of we te maken krijgen met sneeuw tijdens de winter van 2017 - 2018 of dat we zelfs te maken krijgen met een witte kerst is moeilijk met zekerheid te zeggen. Piet Paulusma doet op zijn website de volgende voorspelling: "De kans op sneeuw en een witte wereld tijdens de winter van 2017-2018 is groter dan de afgelopen jaren, maar regionaal kan het heel verschillend uitpakken".
© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sneeuwplezier: hoe maak je de mooiste sneeuwpop?Sneeuwplezier: hoe maak je de mooiste sneeuwpop?Als de sneeuw weer valt hopen we met z’n allen natuurlijk één ding: laat het niet dooien! Met sneeuw kun je ongelooflijk…
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Fietsen in de sneeuwWanneer het heeft gesneeuwd, is het nog best lastig om met de fiets op pad te gaan. Vaak worden fietspaden overgeslagen…
Gevaarlijk natuurijs: sneeuwijsGevaarlijk natuurijs: sneeuwijsNatuurijs zorgt in Nederland meestal voor een complete schaatsgekte. Iedereen wil als eerste op het mooie, gladde, zwart…

Barnsteen op het strand van de WaddeneilandenBarnsteen op het strand van de WaddeneilandenWat is er mooier dan tijdens een strandwandeling een stukje barsteen te vinden. Als een kind zo blij stap je dan naar hu…
Herfstwerkzaamheden en voorbereidingen op vorst in de winterHerfstwerkzaamheden en voorbereidingen op vorst in de winterDe herfst brengt altijd wat extra werk met zich mee. Wie een tuin heeft, zal af en toe wat moeten snoeien, maar ook wie…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
  • www.weerstatistieken.nl
  • www.knmi.nl
  • www.buienradar.nl
  • www.weerservice.nl
  • www.vandale.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.