Herfstwerkzaamheden en voorbereidingen op vorst in de winter

Herfstwerkzaamheden en voorbereidingen op vorst in de winter De herfst brengt altijd wat extra werk met zich mee. Wie een tuin heeft, zal af en toe wat moeten snoeien, maar ook wie geen tuin, of een onderhoudsvrije tuin heeft doet er goed aan om vooruit te denken en voorzorgsmaatregelen te nemen. Buitenkranen moeten bijvoorbeeld afgesloten worden, voordat de vorst invalt, anders springt de waterleiding. Potplanten zijn niet altijd bestand tegen de vorst en een groen bemost stel tegels kan tijdens natte winterdagen valpartijen veroorzaken. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Ook de auto kan wat extra aandacht gebruiken. Winterbanden en antivries zijn niet de enige aandachtspunten. Het zicht door beslagen of bevroren ruiten wordt nog steeds vaak bemoeilijkt en niet iedereen heeft daar dan meteen een spuitbus voor paraat.

De tuin snoeien is een van de meeste tijd vretende herfstwerkzaamheden

Wie een groene tuin heeft doet er goed aan om in de herfst eventuele heggen te snoeien voordat de winter komt. Alleen heggen van taxus en veel coniferen mogen nu niet meer gesnoeid worden, omdat deze kapot kunnen gaan als er de eerste paar dagen na een snoeibeurt nachtvorst optreedt. Snoei nu ook als dat nodig is te ver uitgegroeide bomen en struiken terug. Haal de eenjarige zomerplanten uit de tuin, want na nachtvorst wordt het moeilijker om ze met wortel en al eruit te halen, omdat dan het groen slap en zacht geworden is.

De rozen snoeien

De rozen mogen in het najaar gesnoeid worden, maar dat kan eventueel ook nog in maart gedaan worden, voordat ze echt gaan uitschieten. Snoei vooral zich sterk uitbreidende planten als de kamperfoelie en lavendel sterk terug, want die groeien volgend jaar gewoon weer bij en worden op die manier ook niet al te fors. Knip de gedroogde bloemen uit de hortensia’s en gebruik de mooiste ervan eventueel nog in een herfststukje.

Potplanten zijn niet altijd bestand tegen de vorst

Haal potplanten die niet winterhard zijn naar binnen. Kunt u ze binnen niet plaatsen, zet ze dan in een beschutte hoek, liefst onder een boom. Wikkel blaasjesplastic om de pot, zodat de wortels zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. Laat de bovenkant open, zodat eventuele regen er wel bij kan. Zet alle potten in een hoekje bij elkaar. Zo houden ze elkaar “warm”. Het is echter geen garantie dat de planten op die manier de winter overleven, maar een paar graden vorst kunnen ze best hebben. Op goed beschutte plaatsen kunnen ze soms zelfs tot 10 graden vorst overleven. Het is het proberen waard, als u ze toch niet binnen kunt plaatsen.

De garage is niet helemaal betrouwbaar als overwinteringsplek voor planten

Een plekje in een garage kan ook, maar dan moeten de planten wel in het licht staan en af en toe water krijgen. Daarnaast vriest het ook meestal in een onverwarmde garage als de buitentemperatuur tot onder de vier graden zakt, dus ook hier moet er dan blaasjesplastic om de pot met wortels.

Blad opruimen hoort bij de voorbereidingen op de winter

Ruim het teveel aan blad op en haal het vooral bij terras en gras regelmatig weg. Een bladerdek op het terras kan bij vochtig weer gevaarlijk zijn, want u kunt erop uitglijden. Een dicht bladerdek op het grasveld kan het gras verstikken. Haal het blad tussen de planten in de borders echter niet allemaal weg. Daar zijn de dieren in uw tuin u later dankbaar voor. Ze hebben in de winter plekjes nodig om te schuilen en de vogels vinden er hier en daar nog wat eetbaars tussen.

kleding zoals laarzen, mutsen en sjaals

Dit zijn mooie cadeautjes voor Sinterklaas en Kerstmis. Vooral laarzen die tegen de sneeuw en de kou bescherming geven zijn tijdens sneeuwperioden nogal eens snel uitverkocht. Tegen het einde van januari zijn ze dan niet meer te krijgen.

Voldoende haardhout kappen

Hebt u een open haard, kijk dan eens rond naar snoeihout dat al langer ligt te drogen. Haardhout moet eigenlijk minstens een half jaar drogen voordat het in de haard opgestookt kan worden. Soms kunt u hier of daar nog wel aan hout komen dat in het voorjaar al gekapt is, maar nog ergens opgeslagen ligt.

Zorg voor een goede sneeuwschep

Hebt u nog geen sneeuwschep, haal er dan nu eentje. Als u wacht tot er eenmaal sneeuw ligt, bent u meestal te laat. Ze zijn dan in zeer korte tijd uitverkocht en de schaarse sneeuwscheppen die dan nog geleverd worden, zijn vaak duurder. De prijs wordt immers vastgesteld naargelang de vraag.

Neem wat zout in voorraad

Ook zout is tijdens sneeuwperioden vaak uitverkocht of slechts sporadisch te krijgen. Zout is niet goed voor het milieu, maar soms is het wel nodig om een beetje te strooien. Meestal hebt u slechts een heel klein beetje nodig om de ingang van uw huis ijsvrij te maken, maar als de sneeuw wat langer blijft liggen en er steeds weer een nieuw laagje valt, raakt een pakje zou toch snel op. Daarnaast hebt u zout nodig om te kunnen koken en als dat in de winkel tijdens een fikse sneeuwperiode uitverkocht is, hebt u een probleem bij het eten koken. Een pakje in voorraad nemen kan dus geen kwaad.

Strooizout zelf fabriceren

Strooizout, vermengd met zand is ook in de handel, maar die pakken zijn meestal wel groter en ze nemen wat meer plaats in beslag. Voor mensen die klein behuisd zijn is dat vaak geen optie. Overigens kunt u ook zelf wat zout mengen met wat zand.

Een slee voor de kinderen

Voor wie kinderen heeft is een slee een leuk cadeau voor Sinterklaas of Kerstmis. Ook hiervoor geldt dat sleetjes snel uitverkocht zijn tijdens sneeuwperioden. Kijk ook eens rond op marktplaats. Daar is soms nog een oude, houten slee te koop, die er na een schuurbeurt en een behandeling van de ijzers weer als nieuw uit kan zien. Hebt u al een slee thuis, vet de glij ijzers dan altijd na de winter in met vaseline om ze te beschermen. Op die manier kunt u de slee jarenlang gebruiken.

Antivries moet vaak worden aangevuld

Controleer of er nog genoeg antivries in de sproeier voor de ruiten zit of laat dat bij uw garage controleren en eventueel navullen voordat de vorst invalt.

Een wintersetje voor de auto is overal te koop

Ook dit is een goed cadeau voor Sinterklaas of Kerstmis. Neem een winter setje waar dan ook alles in zit, zoals een ruitenspray, slotontdooier, ruitenkrabber en een schoon doekje met wat afwasmiddel erop voor de ramen aan de binnenkant. Zorg in de winter altijd dat de ruiten ijsvrij zijn, voordat u de ruitenwissers aanzet, anders kunnen deze door het harde ijs beschadigd worden en naderhand bij regen de ruit niet meer goed schoonvegen. Schone ruiten zijn heel belangrijk voor uw eigen veiligheid en die van de anderen op de weg.

Winterbanden opleggen

Winterbanden zijn in Nederland nog niet verplicht, maar wel beter om bij vorst en sneeuw te rijden. U hebt met winterbanden beslist meer grip op de weg, vooral bij ijs, ijzel en sneeuw. Wie met de auto op wintervakantie naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland gaat, heeft in elk geval winterbanden nodig, want daar zijn ze wel verplicht.

Wees op tijd met de voorbereidingen

Bereid u op tijd voor op de winter, zodat u er niet door overvallen wordt. Vooral het opleggen van de winterbanden kan een probleem worden als u daar te laat mee bij de garage komt. Tegen de tijd dat het 's nachts vriest, komt half Nederland erachter dat er winterbanden opgelegd moeten worden en dan is het bij de garages vreselijk druk. U loopt dan het risico dat u niet meteen geholpen kunt worden.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkzaamheden in de tuin in de winterWerkzaamheden in de tuin in de winterOok in het winterseizoen is er nog voldoende van de tuin te genieten en is er voldoende te doen. De wintertuin hoeft nie…
Wat heb je allemaal nodig als het sneeuwt?Wat heb je allemaal nodig als het sneeuwt?De ene vindt sneeuw heerlijk om te zien en om sneeuwpop te maken, en de ander blijft binnen lekker warm bij de openhaard…
Winterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen en de winterbandentestWinterbanden: prijzen, kosten, bestellen, test, anwb, veiligheid. Winterbanden zijn bedoeld om tijdens winterse omstandi…

De kans op sneeuw in Nederland, de statistiekenDe kans op sneeuw in Nederland, de statistiekenVeel Nederlanders vragen zich af of we in 2017 een witte kerst gaan krijgen en hoe groot de kans is dat we in de winter…
Zomertijd en Wintertijd, moet de klok vooruit of achteruit?Zomertijd en Wintertijd, moet de klok vooruit of achteruit?Ieder voorjaar en ieder najaar hebben de mensen die in Nederland zijn te maken met de zogenaamde zomertijd en wintertijd…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 03-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.