Zomertijd en Wintertijd, moet de klok vooruit of achteruit?
Ieder voorjaar en ieder najaar hebben de mensen die in Nederland zijn te maken met de zogenaamde zomertijd en wintertijd. De klok moet dan respectievelijk een uur vooruit en een uur achteruit gezet worden. Jaarlijks zorgt dit bij kinderen en volwassenen weer voor veel verwarring. Hoe is het ook al weer? Moet de klok nu vooruit of achteruit worden gezet. Gelukkig vergeet je het met een simpel ezelsbruggetje nooit meer. De zomertijd 2018 wordt toegepast vanaf maart 2018, de wintertijd 2018 gaat in, in oktober 2018.
Bron: Foulline, Pixabay Zomertijd en wintertijd
De meeste Europese landen houden zich aan de zogenoemde Zomertijd en Wintertijd. Dat wil zeggen dat men in de zomer de klok een uur vooruit zet, zodat de klok een uur voorloopt op de standaardtijd. In de winter wordt de klok dan weer een uur terug gezet en lopen we weer gelijk met de standaardtijd. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober en de wintertijd van de laatste zondag van oktober tot en met de laatste zondag van maart. Dit houdt in dat de wintertijd 2018 zal ingaan in de nacht van zaterdag 28 oktober 2018 op 29 oktober 2018. In deze nacht wordt de klok om 3:00 uur een uur achteruit gezet.
Rusland
In Rusland werd in 2011 besloten de wintertijd af te schaffen. Deze regel werd door Medvedev ingevoerd om energie te besparen. Bovendien zou het voor de burgers aangenamer zijn dat het 's avonds langer licht zou zijn. In 2014 werd besloten om toch weer de wintertijd te gaan hanteren. Bij de permanente zomertijd klaagden veel Russen dat het tijdens de wintermaanden in de ochtend te lang donker bleef.
Landen zonder wintertijd
In de overzeese gebieden van het Koninkrijk der Nederlanden (Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES - eilanden) hanteert men geen zomer- of wintertijd. Ook in IJsland hanteert men geen zomer- of wintertijd.
Waarom hebben we zomertijd en wintertijd?
Bron: Jill111, Pixabay Een veel gestelde vraag is, wat nou eigenlijk het nut is van de zomertijd en wintertijd. Dit kan worden uitgelegd door het feit dat in de zomer de zon zo vroeg op komt dat het al licht is, terwijl de meeste mensen dan nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en ook weer later onder te gaan. Hierdoor zou het daglicht beter overeenkomen met de uren dat de meeste mensen wakker zijn. Het idee erachter is dat men hierdoor veel energie zou besparen. Echter is deze energiebesparing erg omstreden. De eventuele energiebesparing is in werkelijk lastig te meten gebleken. In de jaren zeventig zouden er onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd die inderdaad een lichte energiebesparing lieten zien. In de jaren daarna zijn er echter nooit meer onderzoeksrapporten gepubliceerd die overtuigende cijfers over energiebesparingen lieten zien. We mogen dan in de zomertijd minder energie verbruiken wat betreft verlichting, maar we blijken weer vaker de airconditioning en of de auto te gebruiken.
Wanneer begint de zomertijd en moet de klok een uur vooruit?
De zomertijd begint in het
voorjaar, waardoor de klok dan ook een uur
vooruit gaat.
- 31 maart 2019
- 29 maart 2020
- 28 maart 2021
- 27 maart 2022
Wanneer begint de wintertijd en moet de klok dus weer een uur achteruit?
De wintertijd begint in het
najaar, waarin in de klok dan ook een uur
achteruit gezet moet worden.
- 28 oktober 2018
- 27 oktober 2019
- 25 oktober 2020
- 31 oktober 2021
Zomertijd en wintertijd en de psychische gevolgen
Het instellen van de zomertijd en wintertijd heeft enkele onbedoelde negatieve effecten gehad. Zo tast het instellen van de zomertijd wel de biologische klok van de mensen aan. Er wordt regelmatig over gespeculeerd dat dit zou kunnen leiden tot ernstige psychische gevolgen met een hogere kans op zelfdoding. Tijdens de zomertijdsperiode, maar niet tijdens ‘wintertijd’, blijkt de menselijke activiteit namelijk de (vaste) kloktijd te volgen, en niet de zonnetijd. Uit diverse onderzoeksrapporten die sinds 1980 zijn verschenen, is dit feit echter nooit officieel vastgesteld.