InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > De Keizer Tamarin, een schattig aapje

De Keizer Tamarin, een schattig aapje

De Keizer Tamarin, een schattig aapje Een hele grote naam voor één van de kleinste aapjes ter wereld. De Keizer Tamarin, een volwassen aapje weegt gemiddeld 400 gram en wordt ongeveer 20 cm groot. Tenminste als je de staart even buiten beschouwing laat. Het beestje leeft onder andere in Brazilië en is te herkennen aan zijn mooie witte snor.

Algemeen

Dit sociale aapje behoort tot de familie van de Callitrichidea en is één van de kleinste aapjes ter wereld. De Latijnse naam van het beestje is Saguinus imperato, en het aapje is makkelijk herkenbaar door zijn tot op de schouders hangende witte snor, met zwarte handjes en voetjes en zwart boven op hun hoofd, de staart is oranje rood en de lijfjes zijn grijsbruin.

Wat is een Keizer Tamarin

Dit aapje heeft zijn naam te danken aan de Duitse Keizer Wilhelm II, vanwege hun lange witte snor. Wat ooit begon als een grap is uitgegroeid tot een wereldwijd erkende naam. De snor van dit voortdurend in beweging zijnde aapje hangt met een sierlijke krul omlaag, zowel de vrouwtjes als de mannetjes hebben zo'n snor. Het beestje heeft een enorme kracht, waarmee hij met gemak van boom naar boom springt. Het kan zonder al te veel moeite een val van 20 meter overleven.

Het lichaam van de Keizer Tamarin is ongeveer 20 cm lang, maar hun staart is nog veel langer (die kan wel ruim 41 cm worden). Ze wegen heel weinig tussen de 350 en 450 gram, waardoor ze over dunne takken kunnen lopen. Hierdoor zijn ze veilig voor de veel grotere en zwaardere andere apensoorten.

Doordat de Tamarin erg klein is, is het een graag geziene prooi bij roofdieren, maar zijn snelheid en behendigheid zorgt ervoor dat hij moeilijk te pakken is.

Hoe leeft een Tamarin

De Keizer Tamarin leeft in redelijk kleine groepen, van ongeveer 2 tot 8 dieren. Vaak zijn ze in het gezelschap van andere apen zoals de bruinrugtamarin. Het leeft in dichte bosgebieden in het zuidwesten van het Amazonegebied, oost Peru, het noorden van Bolivia en in de westelijke staten van Brazilië.

In iedere groep is één vrouwtje dat seksueel actief is, ten opzichte van twee actieve mannetjes. Meestal betreft het hier het oudste vrouwtje, in ieder geval het meest dominante. Ze paart met beide mannetjes, en na een draagtijd van tussen de 140 en 170 dagen worden meestal twee jongen. De hele groep van apen is aanwezig om bij de geboorte te helpen.

De beide mannetjes nemen onmiddellijk de vaderrol op zich. Zij helpen het jong met van alles en nog wat, badderen, en dragen het jong rond. Alleen wanneer het tijd is om te drinken worden de jongen overgedragen aan de moederaap. De levensverwachting van een Keizer Tamarin is in het wild ongeveer 17 jaar.

Waar leeft de aap van

Deze apen verblijven overdag in bomen, en eten sprinkhanen, krekels, keverlarven, insecten (als spinnen en slakken), hagedissen en kikkers, bloemen en kleine (maar wel rijpe) vruchten, plantensappen en nectar. Ook een vlinder vinden ze erg lekker. Ze overvallen een insect door heel zachtjes over een tak naar het insect te sluipen en dan de tak met een razend snelle beweging naar hun kleine mondjes te brengen.
© 2007 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vanuit Cusco met de bus naar Copacabana (Bolivia)De meest populaire toeristische stad in Peru is Cusco. Vanuit Cusco is ook het Titicaca meer te bezoeken, dit kan door e…
Wilhelm II, laatste keizer van DuitslandWilhelm II, laatste keizer van DuitslandHij was 29 toen hij keizer werd en had een grote voorliefde had voor militair vertoon, pracht en praal, Hij viel op door…
Familie van PruisenDuitsland was tot ver in de 19de eeuw een lappendeken van staatjes, die geregeerd werden door koningen, prinsen of herto…
Bolivia Zuid-AmerikaBolivia is een prachtig land in Zuid-Amerika, in het hart van de Andesgebergte, om ontdekt te worden tijdens een rondrei…
Bolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de AmazoneBolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de AmazoneBolivia is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Argentinië, Chili, Brazilië en Paraguay. Het land is te verdele…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De Keizer Tamarin, een schattig aapje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 28-09-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!