Het spiegelende paarde

Paarden zijn veel meer dan dieren waar je op kunt rijden. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die tot deze conclusie komen. Paarden zijn fantastische dieren die ons heel erg veel kunnen leren over onszelf. Over samenwerken, communiceren, leidinggeven en over onze persoonlijkheid. Je zou een paard kunnen vergelijken met een enorme ontvanger met versterker van emotionele trillingen. Hoe goed je ook bent in het verbergen van gevoelens, je lichaam blijft je werkelijke gevoelens uitzenden. Of je dit nu wilt of niet. Dit gebeurt op een golflengte waar paarden zich bijzonder goed op kunnen afstemmen. Om te overleven moeten paarden op grote afstand kunnen aanvoelen of een groep leeuwen hongerig en agressief is of juist volgegeten en loom. Ook kunnen zij op deze manier een leider al van afstand herkennen. De zelfverzekerde signalen, het vertrouwen dat de leider heeft in zichzelf en anderen, zijn signalen die door het paard moeiteloos worden opgepikt.

Een paard spiegelt niet alleen emoties, maar ook ons gedrag en onze bewegingen. Dit spiegelen zie je vooral aan het gedrag van het paard. Een paard loopt bijvoorbeeld van je vandaan, komt juist naar je toe of doet precies wat jij ook doet. Ook laten paarden heel specifiek gedrag zien als reactie op jouw emoties, zoals gapen, proesten, kauwen &likken of het hoofd naar beneden brengen.

Jouw paard als leidinggevende?

Maar hoe zit dat nu bij leiderschap? Wat kan een paard jou daar over leren. Een paard is voor zijn overleven afhankelijk van de leiders in de groep. Een kudde kent twee leiders de leidmerrie en de leidhengst. Ieder hebben ze hun eigen taken en beide zijn ze onmisbaar. Er geldt een strikte rangorde in de kudde waar iedereen zich aan dient te houden, omdat dit het meest veilig is voor de hele groep. Zodra er iets verandert in de groep, bijvoorbeeld jongere dieren vertrekken naar een andere groep of één van de kuddeleden sterft, dan wordt er direct opnieuw gekeken naar de beste samenstelling voor de groep.

Het steeds opnieuw bepalen wat de beste samenstelling is, gebeurt ook bij paarden en mensen. Zodra een paard in aanraking komt met andere paarden of mensen, dan wordt direct gekeken wie de baas is. Ook al is dit een minigroepje dat bestaat uit jij en jouw paard. Het paard kijkt direct wie van jullie de leiding krijgt. Accepteert het paard jou niet als leider, dan zal hij zijn eigen weg gaan en zijn eigen initiatieven blijven nemen.

Hoe weet je wie de leider is? Jij of het paard?

Door goed te kijken naar het gedrag van je paard kun je veel leren over jezelf als leider. Bijvoorbeeld waar loopt je paard? Als jullie samen in de bak lopen (zonder halstertouw of halster) loopt jouw paard dan vrijwillig achter je aan? Als dit het geval is, loopt hij dan voor jou, naast jou of achter jou? En is dit hetzelfde als hij aan het halstertouw meeloopt in een vreemde omgeving? Een paard dat voor je loopt, ziet zichzelf als de leider, een paard dat naast je loopt is je maatje. Een paard dat achter jou loopt, ziet jou als de leider.

Wil je meer over je paard leren, let dan eens op het volgende (dit kan tijdens het poetsen, los in de bak, los in de stal, wei etc):
  • Gaat jouw paard wel eens zo staan dat jij naast zijn schouder komt te staan? Let hier maar eens op, want vaak corrigeren we dit onbewust door weer een stap naar voren te zetten richting zijn hoofd. Een paard dat jou naast zijn schouder zet, zet jou op de veulenpositie. Hij wil je beschermen.
  • Loopt je paard wel een op je af om vervolgens langs je heen te lopen en een paar meter verderop stil te gaan staan? Dan is de kans groot dat hij je uitnodigt om te volgen (i..v dat hij jou volgt).
  • Blijft het paard voor je staan zonder in beweging te komen? Dan wacht hij op jouw instructies.
  • Krijg je wel eens duwtjes van je paard tegen de voorkant van je schouder? Dan wil het paard graag dat je doet wat je voorgenomen hebt. Let op! Dit hoeft niet altijd over het omgaan met de paarden te gaan. Dit kan ook gaan over een ander onderwerp.

Wat zegt dit over jou?

Waar jouw paard staat en loopt ten opzichte van jou, kan jou duidelijk maken of je een leider bent of niet. Maar ook de manier waarop je iets van een paard vraagt, of dit nu grondwerk is, longeren of op het paard is, zeggen veel over de manier hoe jij de dingen aanpakt. Neem je een paard mee en ga je er naast lopen, dan ben jij vaak graag vrienden en werk je het liefste samen. Meer een teamplayer dan een leider misschien. Ga je er achter staan om hem op te drijven, dan ben je misschien de leidhengst die de groep bij rustige tijden zijn gang laat gaan,maar bij gevaar (bijv. van een deadline) opdrijft. Of loop je er voor en verwacht je dat hij jou volgt? Net als de leidmerrie waar iedereen vertrouwen in heeft, omdat ze door haar ervaringen precies weet wat er moet gebeuren.

Even wat vragen om over na te denken

Wat interessant is om na te gaan als jouw paard in een wilde kudde zou leven, welke positie zou het ongeveer innemen? Is het een dominant paard, een extravert (naar buiten op anderen gericht)paard of een juist in zichzelf gekeerd paard of een onzeker paard? En wat trekt jou juist aan in jouw paard? Of wat vind je juist lastig. Als je hier antwoord op hebt, kun je dit naar de mensen in jouw omgeving vertalen? Met welke mensen kun je goed opschieten. Hebben ze de eigenschappen die je bij jouw paard ziet of juist helemaal niet? En als je dat weet, wat zegt dit alles over jou? Wat voor type ben jij in de kudde en hoe combineert dit met jouw paard?

Hoe word je een leider

Realiseer je dat een paard een kuddedier is en een leider nodig heeft. Dat is niet zielig, dat geeft hem duidelijkheid en zekerheid (veiligheid). Een paard wil zich veilig voelen. Voor veel mensen is het weten dat een paard echt leiding nodig heeft, al voldoende om dit toe te passen. Maar het kan natuurlijk zijn dat jij leiding nodig hebt of dat je onzeker bent. Dat betekent niet dat je niet met paarden om kunt gaan. Maar realiseer je dat een te dominant paard, maar ook een heel bangig, onzeker paard voor problemen kan gaan zorgen, waardoor voor jou het plezier in de omgang met paarden kan afnemen. Zorg in zo’n geval altijd dat je hulp gaat zoeken. Niet voor je paard, maar voor jou. Ga trainingen volgen waar je het leiderschap kan oefenen. Ga naar een goede coach die jou met je zelfvertrouwen kan helpen of met assertief (daadkrachtig) communiceren. En ga naar een instructeur die niet alleen kijkt naar hoe je paard loopt, maar je ook bij jullie relatie helpt. Begin bij jezelf, want het gedrag van je paard spiegelt jouw gedrag! Verbeter jouw vaardigheden en je zult zien dat het gedrag van je paard ook verandert!
© 2010 - 2024 Deborahsmulders, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coachen met paardenCoachen is een proces waarbij de ontwikkeling van een persoon, team of organisatie op professionele wijze wordt begeleid…
Wat maakt een leider efficiënt en effectiefWat maakt een leider efficiënt en effectiefHoewel veel discussies rondom effectief leiderschap draaien rondom het soort leider dat iemand zou moeten zijn, bijvoorb…
De verschillende leiderschapsstijlenDe verschillende leiderschapsstijlenDoor de eeuwen heen is effectief leiderschap altijd al een belangrijk onderwerp geweest in de literatuur en de praktijk.…

De wolf keert terug in EuropaDe wolf rukt in 2010 weer op in de richting van Nederland. De beschermde diersoort komt langzaam terug in de omgeving wa…
Manegepaard, verzorgpaard, leasepaard of een eigen paardAls u begint met paardrijden is het altijd verstandig minstens wat basismanegelessen te volgen voor de juiste houding, h…
Bronnen en referenties
  • Auteur: Deborah Smulders Be&Become
Deborahsmulders (1 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.