Allergie voor honden, maar toch een hond?

Allergie voor honden, maar toch een hond? Er zijn in Nederland veel mensen met een hondenallergie. Toch hebben mensen met een allergie voor honden wel de mogelijkheid om te kiezen voor een hond of om de allergie te beperken. Wat houdt de allergie in en welke honden kunt u kiezen?

Wat is hondenallergie?

Allergie voor honden is een inhalatieallergie. Dit houdt in dat uw lichaam via luchtwegen iets binnenkrijgt waar u niet tegen kunt. Bij een mens zonder allergie houdt het afweersysteem deze bacteriën en virussen tegen, bij iemand met allergie is het afweersysteem verstoord. Veel mensen denken dat de allergie komt door de haren, echter komt dit voornamelijk door de huidschilfers. De huidschilfers komen vrij op het moment dat een haar de huid verlaat. De huidcellen die hierbij mee gaan, daar u allergisch voor. Des te minder snel een hond verhaart des te minder allergie zult u hebben. Allergie voor honden is niet seizoensgebonden.

Allergie brengt onder andere de volgende symptomen met zich mee:
 • loopneus
 • geïrriteerde ogen
 • niezen
 • benauwdheid

Wat kunt u er tegen doen?

Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar tegen allergie. Mocht u een ernstige allergische reactie hebben kunt u het beste even langs de huisarts gaan. U kunt eventueel in overleg kiezen voor een hyposensibilatiekuur. Dit houdt in dat u een injectie krijg met huisdierallergenen zodat uw lichaam meer antistoffen gaat aanmaken. Deze behandeling is echter duur en moet ongeveer 3 jaar voortgezet worden om volledig van uw allergie af te komen. Om allergie te voorkomen is het erg belangrijk dat u uw huis schoonhoudt. Enkele tips zijn:
 • laat het huis met regelmaat doortochten
 • was u handen nadat u een hond heeft geaaid
 • stofzuig met regelmaat
 • zorg voor zeil/parket in plaats van tapijt

Waarom kan ik wel tegen sommige honden?

Alle honden verharen, echter zijn er rassen waarbij de vacht heel lang door groeit. De rui is hierdoor bijna niet te merken omdat de groeiperiode en rustperiode van de haar zo lang duurt. Deze rassen laten daardoor ook geen tot weinig huidschilfers los. Alle dekharen van deze rassen hebben een individuele groei waardoor de haren ook op verschillende momenten los zullen laten. De honden met voornamelijk wolharen zoals de poedel hebben ook allemaal een individuele groei. Ook blijft bij deze rassen vaak de losse wol in de vacht hangen waardoor u wel met regelmaat moet borstelen om ze klitvrij te houden.

U zult daarom alleen last van allergie hebben als u de hond uitborstelt, dit zou u dus door iemand anders kunnen laten doen. Zorg ook dat dit in een andere omgeving gebeurt omdat de huidschilfers in de lucht zullen blijven hangen. Bij deze honden gaat het om rashonden. U kunt zo'n hond beter met stamboom kopen, zodat u zeker weet dat de hond raszuiver is en u geen last krijgt van allergieën. Er zijn alsnog vele mogelijkheden qua rassen, hieronder kunt u er een aantal vinden:

Kleine honden

 • Bichon Frise
 • Bolognezer
 • Cesky terrier
 • Coton de tulear
 • Malthezer
 • Poedel
 • Silky terriër
 • Yorkshire terriër

Middelgrote honden

 • Bedlington terriër
 • Irish softcoated wheaten terriër
 • Ierse waterspaniël (tegen groot aan)
 • Kerry blue terriër
 • Komondor
 • Lagotto romagnolo
 • Poedel
 • Portugese waterhond
 • Puli
 • Schapendoes
 • Spaanse waterhond

Grote honden

 • Afghaanse windhond
 • Airdale terrier (mits op de juiste wijze en tijden geplukt)
 • Poedel
 • Labradoodle (mits uit de juiste generatie)
 • Goldendoodle (mits uit de juiste generatie)

De meeste mensen met allergie kunnen wel tegen deze honden aangezien ze allemaal bijna geen haar verliezen waardoor er ook weinig huidschilfers vrij komen. Echter is het verstandig eerst één van de rassen een dag te leen te krijgen of een tijd bij op visite te gaan om het zeker te weten. Denk niet alleen na of u tegen de hond kunt qua allergie, let ook goed op welke hond bij uw situatie past. De meeste van deze honden hebben namelijk een sterke 'will to please' en worden graag bezig gehouden.

Tegenwoordig worden veel rassen doorgefokt en krijgen bepaalde rassen niet meer de vacht die ze eerst hadden. Dit is niet altijd bij de geboorte af te lezen maar het helpt om de vacht van de ouders te bekijken en hier over te vragen. Een voorbeeld is de Bouvier en de West Highland White Terriër, deze worden vaak met een vacht verkocht die zelfs na een jaar wachten nog steeds niet te plukken is. Door deze vachtverandering kunt u bij deze rassen mogelijk toch allergische reacties krijgen.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenallergie, maar toch een hond kopenHondenallergie, maar toch een hond kopenHondenallergie: een allergie voor hondenhaar en huidschilfers. Vaak wordt er beweerd dat men óf allergisch is voor honde…
Allergie voor katten? Doe de zelftestAllergie voor katten? Doe de zelftestHeb je last van klachten als niezen, jeukende ogen of benauwdheid en heb je het vermoeden dat dit weleens veroorzaakt zo…
Hondenallergie: Symptomen door huidschilfers van hondHondenallergie: Symptomen door huidschilfers van hondPatiënten met een hondenallergie kampen met onder andere een huiduitslag, netelroos of tranende ogen wanneer ze in conta…
Allergische reacties vanwege populaire huisdierenAllergische reacties vanwege populaire huisdierenVeel populaire huisdieren kunnen ernstige allergische reacties opwekken. De meest bekende allergieën worden onder andere…

IJsberen: gevaarlijk of niet?IJsberen: gevaarlijk of niet?IJsberen zijn prachtige dieren. Ze zien er lief uit met hun mooie dikke vacht. Toch zijn ijsberen behoorlijk gevaarlijk…
Het paard longerenLongeren lijkt simpel op het rondjes laten lopen van een paard. Echter is longeren een prima manier om een paard te trai…
Bronnen en referenties
Reacties

Nathasja, 18-11-2018
Mijn man is heel erg allergisch voor honden katten, huisstofmijt en bomen. De klachten zijn benauwd op de borst en longen, niesen en piepen dus heel heftig.
Toch willen wij heel graag een kleine hondje hebben maar als je de lijsten bekijkt van de rassen die mogelijk zijn is er best een groot verschil in.
Zijn er rassen die zeker kunnen? Reactie infoteur, 19-11-2018
De rassen van het artikel staan allemaal bekend als hypoallergeen. Bij twijfel kunt u het beste een keer langsgaan bij een fokker van een van de rassen. Qua karakters verschillen de honden uiteraard ook dus kijk ook goed naar het karakter, vachtonderhoud, energielevel etcetera.

Anita Jurgen, 24-04-2015
Ik heb helaas een allergie voor honden en katten, maar wil toch graag een Boomertje aanschaffen. Zou dit kunnen? Reactie infoteur, 24-04-2015
Een boomer is eigenlijk een ander woord voor een kleine hond die voorkomt uit verschillende rassen. Ik zou als ik u was echt meer naar de rassen kijken om de kans op allergie te verkleinen.

Stefanie, 26-12-2014
Wij zouden graag een mopshondje kopen maar hebben een dochter van 3jaar. Wij kennen iemand met een Maltezer en daar heeft ze nooit mast maar kennen ook iemand met een akita en daar niest ze idd meer. Zou een mops een goede optie zijn? Reactie infoteur, 27-12-2014
Een mopshond verhaard veel en verliest zo goed als het hele jaar door vacht. De mopshond is meestal dan ook geen hond voor mensen met allergie.

Pauline, 28-10-2013
Hallo,
Ik ben voor honden en katten allergisch maar ben me nu aan het oriënteren welke hondenras(sen) er nu zijn, die ik dan in huis kan nemen. Klein tot middel groot.
Is een boomer geschikt? Reactie infoteur, 29-10-2013
Een boomer is vaak een kruising tussen kleine honden.het is geen rashond. Of u allergisch zal zijn ligt aan de rassen. In het artikel vindt u verschillende kleine honden die mogelijk geschikt zijn.

K. S., 09-10-2013
Hallo,

Ik ben ook allergisch.

Maar wij wouden graag een chihuahua kopen. Is dat dan mogelijk? Reactie infoteur, 09-10-2013
De chihauhau is over het algemeen geen geschikte hond voor mensen met allergie.

Wolf, 29-08-2013
Vanaf jongs af aan wil ik al een husky of een wolfs-hond. (Tjechie Wolfshond). Maar gezien t appartement waar ik in woon lijkt me een middelgrote hond beter. Ik kom dan uit bij een Franse bulldog die ik persoonlijk heel leuk vind.

Maar deze 3 rassen zijn denk ik voor iemand met astma en dieren-allergien niet echt een goede keuze of wel? En heeft iemand ervaring met anti-allergie shampoo en anti-allergie eten voor de hondjes?

Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 01-09-2013
Deze honden zijn inderdaad allen niet geschikt voor mensen met een allergie. Wat bedoeld u met anti-allergie eten? Kan het zijn dat u denk dat anti-allergisch voer betekend dat u er minder allergisch van wordt? Anti-allergie eten voor de hond is namelijk bedoeld voor honden die zelf allergisch zijn voor bepaalde producten in voedsel.

Gerda van Herck, 26-07-2013
Wie heeft ervaring met een Hongaarse Vizsla? Deze hond zou allergie-vriendelijk zijn? Reactie infoteur, 26-07-2013
De Vizsla is over het algemeen geen geschikte hond voor mensen met een allergie.

Cora, 01-05-2013
Is een Berner senne ook geschikt voor mensen met een honden allergie? Reactie infoteur, 01-05-2013
Nee, de Benner Senne heeft een dikke wolle ondervacht en daarbij ook een dekvacht. Als u een allergie heeft voor honden is de kans dat u allergisch bent voor een Benner Senne is zeer groot

Dante, 28-11-2012
Geen énkele hond is "hypo-allergeen" zelfs naakthonden niet, omdat de allergenen niet uit de haartjes komen maar uit de opperhuid en elke hond heeft huid. Het kan weliswaar zijn dat je persoonlijk minder last hebt van een bepaalde hond, maar dat ligt aan de gewoonwording van jouw immuunsysteem aan die specifieke allergenen of, mogelijk aan het verminderen of verdwijnen van die allergie. Ik ben ook allergisch aan alle dieren met een vacht waaronder uiteraard ook honden maar ik heb niet de minste last van mijn eigen kortharig Staffordshire Terrier… Reactie infoteur, 28-11-2012
Klopt het gaat voornamelijk om de schilfers, honden die meer verharen verliezen ook meer schilfers. Hoe dit werkt staat uitgelegd in het artikel. De kans dat u juist een allergische reactie bij een Staffordshire krijgt is voor de meeste mensen velen maten groter dan voor de honden genoemd in het artikel.

Trea, 19-10-2012
Wij hebben sinds een aantal maanden een Yorkshire Terrier. We hebben voor dit ras gekozen met name omdat deze niet verharen.
Nu is mijn zoon van 11 sinds de zomervakantie lusteloos, moe en heeft last van hoofdpijn en duizeligheid. We zijn inmiddels bij de huisarts, kno-arts, kinderarts geweest en hebben nu de eerste sessie bij de kinderpsycholoog achter de rug. Mijn zoon is zeer gehecht aan ons hondje. Maar zou het toch kunnen zijn dat hij allergisch is voor de hond? Hij is zo vermoeid dat hij niet hele dagen op school vol houdt. We hebben al melatomine tabletten voorgeschreven gekregen om hem beter te laten slapen. Maar ik begin me nu toch af te vragen: ligt het aan de hond? Reactie infoteur, 19-10-2012
Het klinken mij niet echt als allergie verschijnselen. Echter is dat wat ik denk maar helaas ben ik geen arts. Hebben ze uw zoon getest op allergieën?

Nisa, 14-10-2012
Af en toe lees ik in een artikel dat een chihuahua hypo-allergeen zou zijn? Echter heb ik hier toch mijn twijfels bij. Wij zijn op zoek naar een hypo-allergeen ras en mocht dit een ras zijn dat onder die noemer valt dan zou onze keuze snel vast liggen. Echter ben ik hier verder niet van op de hoogte. Is hier iemand die me daar meer over kan vertellen? Reactie infoteur, 15-10-2012
De chihuahua is over het algemeen niet geschikt voor mensen met een allergie.

Thalassa, 18-01-2012
Is de king cavelier ook meer geschikt voor mensen met een allergie? Reactie infoteur, 19-01-2012
Nee helaas, de Cavalier is niet geschikt voor mensen met allergie.

Charlotte220, 06-10-2011
Ik heb een kruising Labrador/Golden retriever met de vacht van een Labrador. Ik word echt GEK van de haren en heb een hondenallergie. Dat weet ik pas sinds kort. Nu hoor ik dat scheren helpt om het vele verharen te voorkomen. De hond houdt de haren dan langer vast. Wie heeft er ervaring mee? Reactie infoteur, 06-10-2011
Dit is niet waar de hond verhaard net zoveel alleen valt het minder op omdat de haren kleiner zijn. De vacht wilt juist zo snel mogelijk weer terug groeien waardoor als je het blijft herhalen de rui steeds eerder komt.

Marion, 14-09-2011
Mijn man en dochter zijn allergisch voor honden en wij wilden 8 jaar geleden wel heel erg graag een hond, toen hebben wij een labradoodle uit de Vs laten komen, nu heel wat jaren verder leven wij met 8! labradoodles zonder allergieklachten terwijl ze wel allergisch reageren op andere hondenrassen! Reactie infoteur, 15-09-2011
Leuk om te lezen als ze inderdaad uit de juiste generatie en fok komen zijn het uistekende honden, ze vergen wel altijd wat vachtverzorging maar qua karakter zijn het ook zeer aangename gezinshonden waar ook lekker mee gesport kan worden.

Willem, 28-08-2011
Beste…

mijn naam is Willem en ik ben 26 jaar oud. samen met mijn vrouw zijn al bijna 2 jaar bezig om een rottweiler pup aan te schaffen. deze tijd hebben we genomen om goed voorbereid aan de opvoeding te kunnen beginnen. nu heb ik sinds een aantal jaar een honden allergie ontwikkeld. het gekke is, dat wij een kat in huis hebben en ik daar helemaal geen last van heb. als ik echter in de buurt kom van een hond wordt het een ander verhaal. als een hond me likt (en daar begon het mee) dan zit ik onder de uitslag. dit jeukt maar is ook na een uur weer verdwenen. nu krijg ik ook een loopneus en dikke, jeukende ogen. dit is zelfs in contact buiten met de hond. nu willen we nog steeds erg graag een rottweiler. zou dit nog mogelijk zijn of raad u dit sterk af?

m.v.g.

Willem Reactie infoteur, 29-08-2011
Heeft u geen mogelijkheid misschien een rottweiler als logee te nemen of is bij een kennel te gaan kijken of u een allergische reactie krijgt? Alle mensen kunnen ten alle tijden nieuwe allergiën ontwikkelen en bij sommige word de allergie ook vanzelf weer minder. Het zou dus ook kunnen dat u uiteindelijk ook allergisch word voor uw kat of andere diersoorten.

Twister's Pumikennel, 16-05-2011
Ik vind het raar te lezen dat jullie een 12 tal rassen aanraden, terwijl er zoveel meer rassen geschikt zijn. Voorbeeld zijn de honden met dreads, en ons eigen ras de pumi.

En zeker niet alle labradoodle zijn geschikt, als je net het exemplaar treft die de vacht van de labrador heeft, heb je dus vette pech. Vind het sowieso slecht om raskruizingen aan te prijzen alsof het een ras hond. Dit zet mensen op het verkeerde been, je kunt bij kruizingen nooit voorspellen wat je in huis haalt. Reactie infoteur, 17-05-2011
Natuurlijk er zijn veel meer mogelijkheden, alleen word het artikel dan wel erg lang. Wellicht als er meer vraag naar is dat ik het volledig aan ga vullen.

Lisa, 07-04-2011
Ik heb een hond en ben er laatst achter gekomen dat ik allergisch ben voor honden!
ik heb een engelse cocker spaniël maar behoort hij dan tot de middelgrote waterhonden? Reactie infoteur, 07-04-2011
In de reactie onder die van jou staat het antwoord uitgelegt. Voor cockers zul je dan ook allergisch zijn. Mocht u nog vragen hebben kunt u ze altijd stellen.

Max, 21-03-2011
Er staat dat waterhonden geschikt zijn. Maar welke honden vallen nu precies onder waterhonden? Want wanneer ik het google kom ik bij spaanse en portugeze waterhonden, maar retrievers staan er ook vaak onder vermeld. Dus welke waterhonden zijn geschikt voor mensen met een allergie? Reactie infoteur, 22-03-2011
De golden retriever en lab vallen inderdaad onder de categorie waterhonden maar dan in een andere zin. Dat is in de zin van zoals je ook groepen jachthonden, windhonden en gezelschapshonden heb. Het gaat in het artikel om de portugeese en spaansewaterhond. Het gaat dus om het ras de waterhond en niet de gehele categorie aan waterhonden.

Sem, 04-11-2010
Wij willen ontzettend graag een bouvier aanschaffen, echter onze zoon van 10 heeft soms allergische reacties bij honden. We zijn 2x gaan kijken bij een fokker en toch krijgt hij een (lichte) allergische reactie als een paar keer niezen en een lichte loopneus. We hebben bewust buiten met een hond gespeeld omdat men binnen ook honden trimt.
-kan het zijn dat hij toch een reactie krijgt a.g.v. de trimsalonin de nabijheid, of zou het toch een reactie zijn van de bouvier op zich?
-kan deze reactie overgaan als we zelf een hond aanschaffen
Ik hoor graag uw mening, we willen graag een hond maar dan moet het wel zeker safe zijn. Reactie infoteur, 07-11-2010
Bij deze is het artikel aangepast.

Lut, 20-09-2010
Ik heb zes maanden geleden een dwergkees gekocht.en kan er blijkbaar niet tegen.
met als gevolg lopende neus, gezwollen ogen, rode vlekken in mijn gezicht.en vellen aan neus en ogen met veel jeuk.
wat is daarmee aan te vangen?
Lut Reactie infoteur, 20-09-2010
Sorry dit te moeten melden, maar keeshonden zijn ook niet erg geschikt voor mensen met een allergie. Ze laten veel vacht los en hebben dan ook de onderwol en bovenvacht die verharen waardoor er veel huidschilfers vrij komen. U kunt langs de huisarts gaan die kan testen of het echt om allergie vanwege de hond gaat.

Anne-Mieke Hoogveld, 08-08-2010
Ook de Havanezer hoort thuis in het rijtje van kleine honden die geschikt zijn voor mensen met hondenallergie. Daarbij is de Havanezer ook nog eens een fantastische gezinshond! Reactie infoteur, 09-08-2010
Er zijn nog heel wat rassen die geschikt zijn, let wel op dat u voor een hond met een stamboom kiest zodat u zeker weet dat er geen andere rassen in de foklijn zitten. U wilt ten slotte niet het risico lopen dat u toch allergisch voor het ras zult zijn waarvan u het niet verwacht.

Patrick, 04-03-2010
De Yorkshire terrier hoort niet in het rijtje thuis, deze hond verhaart wel en ben hier ook allergisch voor. Verder mis ik de poedel in het rijtje (deze heb ik zelf) welke bekend is vanwege deze anti/vermindere allergische eigenschappen.

N.B. De labradoodle is eigenlijk een kruising tussen een poedel en labrador die de huideigenschappen van de poedel heeft. Reactie infoteur, 04-03-2010
In principe verharen alle honden. De York valt onder de langharige waarbij de groei en rustfase van de haar er veel tijd in neemt waardoor u er minder tot geen allergie voor zou kunnen hebben. Wellicht zat er wat verder terug een ander ras door gekruist, of dankzij het regelmatig borstelen kan het verharen ook gestimuleerd worden.
Informatie over het verharen en waarom u dan wel tegen bepaalde rassen kunt u lezen in het artikel: verharing bij honden. De poedel staat gemeld in het midden van het tabel aangezien deze in verschillende formaten voorkomt.

Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 17-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.