Verrijking bij dieren: hoe en waarom?

In dierentuin ziet men vaak dieren die abnormaal gedrag vertonen. In de meeste gevallen komt dit uit verveling omdat ze hun natuurlijke gedrag niet kunnen uitoefenen. Abnormaal gedrag wordt na een tijd herhaald en het dier kan er verslaaf aan raken. Om dit te doorbreken is het van belang dat er aan verrijking word gedaan.

Abnormaal gedrag in de dierentuin

In de dierentuin worden vaak dieren gezien met abnormaal gedrag. Dit houdt in dat het dier zich niet vermaakt doordat ze vaak in kleine verblijven zitten en hun natuurlijk gedrag niet kwijt kunnen. Voorbeelden van abnormaal gedrag zijn bijvoorbeeld:
  • stereotiep gedrag - Het doelloos en vormvast bewegingen herhalen bijvoorbeeld ijsberen(steeds heen en weer lopen) of weven(het gewicht steeds op een andere helft zetten waardoor de poten stil blijven staan maar het bovenlichaam heen en weer beweegt).
  • Vacuüm gedrag - Dit is gedrag wat zomaar opkomt bij dieren zoals dat mensapen een nest bouwen zonder materiaal.
  • omgericht gedrag - Het dier leeft zich uit op ongeschikte objecten of op zichzelf. Een voorbeeld van omgericht gedrag is bijvoorbeeld het paren met een boomstam of zelfverwonding.
Bij stereotiep gedrag komt het stofje endorfine vrij bij de dieren, hier krijgen de dieren een relaxed gevoel van. Doordat ze dan een soort van stoned worden blijven ze het gedrag vertonen en worden ze er verslaafd aan.

Verrijkingsmogelijkheden

De verrijkingsmogelijkheden zijn onder te verdelen in vier categorieën:
  • complexe verblijfinrichting - Bedenk onderdelen die in het wild ook te zien zijn bijvoorbeeld een boomstronk die olifanten maar blijven onderzoeken. Zorg dat de verblijven niet in één oog opslag te overzien zijn voor de dieren zodat ze bezig blijven met ontdekken.
  • directe menselijke tussenkomst - Hier valt het trainen met dieren onder. U kunt bijvoorbeeld met verschillende dieren kleine intelligentie testjes doen met voer als beloning waardoor ook hun hersenen actief worden gehouden
  • imitatie van stimuli - Dit houdt in dat er bijvoorbeeld een prooi wordt nagebootst zodat het dier zijn jachtinstinct kan uitoefenen.
  • stimuleren van onderzoek - Dit wordt onder andere gedaan door voedsel te verstoppen of in voertonnen stoppen.
Blijf ook voor afwisseling zorgen, voer bijvoorbeeld af en toe op een andere tijd. In London zoo hebben ze een mooi voorbeeld van goede verrijking. De stokstaartjes hebben een buis in hun verblijf hangen waar eens in het uur een levende meelworm uitkomt waardoor ze elk uur weer bezig kunnen zijn. Bij verrijking is het dus zeer belangrijk dat er wordt gekeken naar de natuurlijke omgeving van de dieren en wat er daarvan nagebootst kan worden.

Overstimuli

Het kan voorkomen dat het dier veels te veel prikkels(verrijking) krijgt. Dit wordt ook wel overstimuli genoemd. Het dier kan bijvoorbeeld moeten kiezen uit twee verrijkingsmogelijkheden. Op het moment dat hij niet kan kiezen noemt men dat gedragsconflict. Omdat hij niet weet wat hij moet doen en gefrustreerd raakt kan het zijn dat het dier iets totaal anders gaat doen zoals bijvoorbeeld zich gaan schoon likken. Als het dier totaal iets anders gaat doen heet dit oversprong gedrag. Oversprong gedrag kan op den duur uitgroeien tot abnormaal gedrag.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Achter de schermen bij de dierentuinAchter de schermen bij de dierentuinVeel mensen denken bij het woord dierentuin alleen het bezoeken en kijken naar de dieren. Echter komt er nog veel meer k…
Wat is abnormaal gedrag in de klas?Wat is abnormaal gedrag in de klas?In het onderwijs wordt vaak geklaagd over de vele kinderen met gedragsproblemen. De ene na de andere stoornis komt voorb…
Ethologie: gedrag van dierenEthologie: gedrag van dierenWaardoor ontstaat het gedrag bij dieren? Is dit wat er wordt bedoeld met instinct? In de wetenschap van de biologie is e…
Bewust gedrag vs. onbewust gedragGedrag is eigenlijk alles wat we doen. Alles wat we doen uit ons zelf, maar ook alles wat we doen als reactie op hetgeen…

Het scheren van schapenHet scheren van schapenSchapen worden eens per jaar geschoren. Hiervoor zijn speciale veescheermachines op de markt. Bij het scheren laat u het…
Paardenras: FrederiksborgerDe Frederiksborger heeft zijn naam te danken aan de oprichter van de stoeterij. Rond 1690 werden de eerste Frederiksborg…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.