Geitenras: Wallische geit

Geitenras: Wallische geit De Wallische geit, ook wel Wallische zwarthalsgeit genoemd, is één van de meest opvallende geitenrassen ter wereld met zijn prachtig zwart-witte vacht in een bijzonder tekeningpatroon. De dieren komen oorspronkelijk uit Zwitserland en worden oorspronkelijk gehouden voor de melk en het vlees. Tegenwoordig worden Wallische geiten ook steeds vaker gehouden als hobbydier en als geit op een kinderboerderij. En dat is ook logisch: ze zijn vriendelijk van aard, hebben een leuk formaat en zijn erg lief naar volwassenen en kinderen toe.

Inhoud


Andere benamingen

De Wallische geit staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Swarzhalsziege
 • Wallische zwarthalsgeit
 • Wallischer geit
 • Wallischer Swarzhalsziege
 • Wallischer zwarthalsgeit
 • Waliser Swarzhalsziege
 • Zwarthalsgeit

Land van herkomst

De Wallische geit komt oorspronkelijk uit Zwitserland.

Geschiedenis

De Wallische geit is ontstaan in het Zwitserse kanton Ober-Wallis, een regio in het zuidwesten van Zwitserland. De geiten werden daar van oorsprong gehouden voor de melk en het vlees. Tegenwoordig worden de dieren daar nog steeds voor gehouden.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de Wallische geit kijkt, zie je een vrij grote, krachtig gebouwde geit. De dieren zijn vooral erg bekend geworden door hun typische zwart-witte tekening.

Een Wallische bok weegt ongeveer 65 kilogram bij een schofthoogte van 75 tot 85 kilogram. Geiten zijn iets lichter en kleiner dan de bokken. Bokken hebben bovendien ook vrij opvallende, lange, gedraaide en steil geplaatste horens.

Aftekening en vacht

Het meest unieke kenmerk van de Wallische geit is zijn tekening, waarbij de kop, hals en voorhand zwart van kleur zijn, en vanaf halverwege de romp, richting de achterhand en staart zijn de geiten geheel wit. Hoe strakker de overgang tussen het wit en zwart is, hoe beter het is volgens de rasstandaard. De rasstandaard ziet ook het liefst geiten waarbij de kleurovergang halverwege de romp plaatsvindt, waardoor de geit evenveel wit als zwart heeft.

De vacht van een Wallische geit is bovendien zeer lang. De vacht is bovendien langer dan bij andere langharige geitenrassen het geval is. De fokkers streven ernaar de vacht zo lang mogelijk te fokken.

Karakter

De Wallische geit is een geitenras met een zeer vriendelijk en meegaand karakter. Deze geiten kunnen goed overweg met mensen en zijn ook zeer tolerant in de omgang met kinderen. Van agressie is bij dit ras zelden tot nooit sprake – en als er wel agressief gedrag geuit wordt, heeft dit altijd een reden (in het nauw gedreven, extreme pijn, enzovoort).

Buiten Zwitserland een zeldzaam geitenras

In Zwitserland komt de Wallische geit op grote schaal voor. In het buitenland – waaronder Nederland – komt het ras vaak maar mondjesmaat voor. In Nederland lopen in 2018 naar schatting zo’n 100 tot 150 Wallische geiten rond, waar weinig mee gefokt wordt. Echte liefhebbers van het ras die met de Wallische zwarthalsgeit willen fokken, wordt aangeraden om goede fokdieren (zowel geiten als bokken) uit Zwitserland te importeren, om zodoende een eigen foklijn op te starten en om eventueel fokdieren te kunnen uitwisselen met andere Nederlandse fokkers.

Gebruiksmogelijkheden

De Wallische geit wordt van oorsprong gehouden als berggeit, melkgeit en vleesgeit. Hij graast in het land van oorsprong voornamelijk op de bergweiden, waar de vrouwelijke dieren daarnaast gemolken worden. Mannelijke dieren (bokken) worden van jongs af aan opgefokt voor het vlees. Als de melkproductie bij de geiten afneemt, worden deze over het algemeen ook gemest voor het vlees.

Naast commerciële geit (melk en vlees), wordt de Wallische geit ook veelvuldig gehouden en gefokt door hobbyboeren, hobbyfokkers en kinderboerderijen. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door hun prachtige verschijning, hun zeer meegaande karakter en het feit dat ze kunnen leven op een tamelijk sober dieet.

Dracht en bevalling

De dracht van de Wallische zwarthalsgeit bedraagt 155 dagen. Per worp worden er één tot twee lammeren geboren. In zeer zeldzame gevallen wordt er een drieling geboren, maar dan is het vaak noodzaak om één of meer lammeren bij te voeren met de fles. De Wallische geit staat erom bekend probleemloos af te lammeren, waardoor ingrijpen van de veearts zelden nodig is.

De geiten staan bekend als zeer goede moeders, die hun lammeren goed verdedigen tegen gevaar. Verzorgers en mensen die de geit goed kent, worden over het algemeen wel toegelaten tot de lammeren, omdat ze vertrouwen hebben in deze mensen.

Verzorging van de vacht

De prachtig lange vacht van de Wallische zwarthalsgeit heeft ook een nadeel. De geiten moeten namelijk met grote regelmaat geborsteld worden om de klitten en plakken uit de vacht te halen. Wanneer dit niet gedaan wordt, worden de klitten en plakken steeds groter, wat voor gezondheidsproblemen en ongemak bij de geit kan zorgen.

Wie de geiten goed borstelt en dit met regelmaat doet, hoeft de dieren niet te ‘knippen’. Met knippen wordt het wegknippen van te grote klitten of plakken genoemd. Het beste is om het knippen te voorkomen, het zorgt er namelijk voor dat er kale of minder dikke delen in de vacht ontstaan wat de geit er slordig en onverzorgd uit laat zien.

Ziektes voorkomen

Bij alle dieren – en dus ook bij de Wallische geit – is het beter om ziektes te voorkomen dan om ziektes te genezen. Het spreekwoord is niet voor niets ‘voorkomen is beter dan genezen’. Een ziek dier kost geld, kan blijvend letsel aan de ziekte overhouden of er zelfs aan komen te overlijden. En natuurlijk wil je zelf ook dat jouw dieren niet hoeven te lijden en hun leven lang gezond blijven.

Echter is het niet altijd te voorkomen dat een Wallische geit ziek wordt. Daarom is het als eigenaar of verzorger van geiten ook zo belangrijk om ziektes bij de geit tijdig op te sporen en zo nodig te behandelen. Op deze manier voorkom je een hoop ellende.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenras: Nederlandse bonte geitGeitenras: Nederlandse bonte geitDe Nederlandse bonte geit is een van oorsprong Nederlandse melkgeit die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren…
Geitenras: Cashmere geit of kasjmirgeitGeitenras: Cashmere geit of kasjmirgeitDe cashmere geit, ook wel kasjmirgeit of kasjmiergeit genoemd, is een geitenras uit China en omliggende landen. Het ras…
Geitenras: Kempense geitGeitenras: Kempense geitDe Kempense geit is één van de meest zeldzame geitenrassen ter wereld en komt oorspronkelijk uit België. De geit heeft e…

Geitenras: Nubische geit of Anglo-Nubische geitGeitenras: Nubische geit of Anglo-Nubische geitDe Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld en kent zijn oorsprong in zanderige en woestijnachtige gebieden in…
Geitenras: TauernscheckengeitGeitenras: TauernscheckengeitDe tauernscheckengeit is een van oorsprong Oostenrijkse berggeit die wordt gehouden als melkgeit en voor de begrazing va…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jan-Markus16, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • http://www.zoekenvindalles.nl/idee/Wallische-Geit-Zwarthalsgeit-Informatie-Rasbeschrijving/1161
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/geiten/wallische-geit
 • http://webprovisioning.ontwikkelcentrum.nl/dierenrassen/diersoorten/RasDetail?rasDetailid=442&index=8
 • https://www.devosheuvel.nl/de-dieren/geiten/wallische-geit/
 • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=37310
 • http://www.anbg.nl/rassen/
 • https://www.kinderboerderijommen.nl/wallische-geit/
 • http://members.quicknet.nl/pom.broers/wallische.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_geitenrassen
 • http://kinderboerderijwinschoten.blogspot.com/2009/10/valais-blackneck-wallische-geit.html

Reageer op het artikel "Geitenras: Wallische geit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 04-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Special: Geitenrassen
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!