Kippenras: New Hampshire

Kippenras: New Hampshire De New Hampshire is een kippenras dat in de twintigste eeuw is ontwikkeld in de Amerikaanse staat New Hampshire. New Hampshires kunnen omschreven worden als typische dubbeldoel-kippen, wat inhoudt dat ze voor zowel het vlees als de eieren gefokt worden. Met een legcapaciteit van zo'n 220 eieren per jaar zijn de hennen zeer goede legsters van bruine eieren met een gewicht van zo'n 60 gram. In Europa wordt de New Hampshire ook gehouden als sierras waarmee veel pluimveetentoonstellingen en pluimveeshows bezocht worden.

Inhoud


Andere benamingen

De New Hampshire staat ook bekend onder de volgende namen:
 • New Hampshire red
 • Hampshire
 • Nju Hampsir
 • Hempsirka
 • Hempsirky
 • Nyuhempshir

Land van herkomst

De New Hampshire komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten.

Geschiedenis

De New Hampshire, ook wel New Hampshire Red genoemd, is rond 1915 ontwikkeld in de gelijknamige staat in de Verenigde Staten. De dieren zijn ontwikkeld vanuit de Rhode Island Red, met als doel een kippenras te creëren dat bekend zou staan om de goede legcapaciteiten. Daarnaast was het tevens belangrijk dat de kippen ook geslacht zouden kunnen worden voor het vlees – dus een goede bevlezing was ook gewenst.

Ondanks dat het ras al direct vanaf het ontstaan bijzonder populair was in Amerika, duurde het nog ruim 20 jaar voordat het ras in 1935 officieel erkend werd in de Verenigde Staten. Na de Tweede Wereldoorlog raakte ook Europa verliefd op de New Hampshire-hoenders, en werden de eerste dieren naar het Europese vasteland geëxporteerd.

In Nederland, Duitsland en een aantal andere Europese landen is de New Hampshire erg geliefd en komt het ras op redelijk grote schaal voor. Echter zijn er ook Europese landen, waaronder Groot Brittannië, waar dit kippenras zelden wordt aangetroffen.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de New Hampshire kijkt, zie je een prachtig forse kip met een brede bouw. De dieren hebben een volle bevedering en een diepe borst. De holle ruglijn loopt in een vloeiende beweging over in de staart. New Hampshires hebben een kop die getooid is met een enkele kam en de ogen zijn bruinrood van kleur. De oorlellen moeten volgens de rasbeschrijving mooi rood zijn en de beenkleur is geel.

De New Hampshire heeft een staart met niet al te lange veren en de staart dient goed gespreid gedragen te worden. De bevedering van de New Hampshire is goed en vol, waarbij de bevedering goed aangesloten aan het lijf ligt en bovendien een brede structuur heeft.

Doordat de New Hampshire ook als vleesras gefokt werd, groeien de dieren snel op.

Kleuren van dit kippenras

New Hampshires komen voor in een paar kleuren:
 • Roodbruin
 • Roodbruin-blauwgetekend
 • Wit
.

De roodbruine kleurslag wordt gezien als de oorspronkelijke kleurslag van de New Hampshire en kan het beste omschreven worden als een mooie en warme roodbruine kleur. Ook wordt de roodbruine kleurslag wel omschreven als een combinatie van het rode van de Rhode Island Red en de kleurslag buff van de orpington.

De roodbruin-blauwgetekende kleurslag verschilt van de roodbruine kleurslag doordat het zwart is opgebleekt tot een blauwgrijze kleur. Deze typerende kleurslag is in Nederland ontwikkeld, waarbij gebruik is gemaakt van een New Hampshire en een leghybride die de factor voor blauwgetekend bezat.

In Nederland wordt de witte kleurslag niet erkend, omdat deze witte New Hampshires te veel overeenkomsten vertonen met de witte barnevelder. Om te voorkomen dat de rassen verwisseld of verward worden, is besloten de witte kleurslag bij de New Hampshire niet goed te keuren in de rasstandaard.

Karakter

New Hampshires zijn kippen met een rustig en vriendelijk karakter. Wanneer de eigenaar of verzorger er een beetje tijd in steekt, is de New Hampshire een kippenras dat goed handtam te krijgen is. De dieren staan bekend om hun vitaliteit en vruchtbaarheid.

Een New Hampshire vliegt – mede door zijn gewicht – zelden tot nooit. Wanneer hij toch vliegt, is dit niet hoog en over een korte afstand. Daarom is de New Hampshire ook prima geschikt voor de vrije uitloop, een laag tuinhekje zorgt er al voor dat de dieren op het terrein blijven. Ook kan de New Hampshire prima in een (afgesloten) ren gehouden worden. Het enige dat de dieren echt eisen is een nachthok die vrij van tocht, kou en vocht is.

Broedsheid en eieren bij de New Hampshire

De New Hampshire staat bekend om zijn goede legcapaciteiten. Goede hennen leggen zo’n 220 eieren per jaar, waarbij de eieren bruin van kleur zijn en een gewicht van ongeveer 60 gram hebben.

Broedsheid komt bij de New Hampshire zelden tot nooit voor, wat als normaal gezien wordt voor een typisch legras.

Gebruiksdoel

De New Hampshire is van oorsprong gefokt voor zowel de eieren als het vlees, waardoor er gesproken kan worden van een typisch dubbeldoelras. In Europa zijn er ook veel liefhebbers van de New Hampshire die met hun dieren de pluimveeshows en -tentoonstellingen bezoeken. De New Hampshire kan dus ook als showras of sierkip gezien worden.

Overige informatie

De New Hampshire bestaat ook in de kriel-variant, namelijk de New Hampshire-kriel.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: Nederrijns hoenKippenras: Nederrijns hoenHet Nederrijns hoen is een van oorsprong Duits kippenras dat gefokt is uit diverse zware rassen om tot een snelgroeiend…
Hampshire Hotel Wesseling Dwingeloo (Drenthe)Hampshire Hotel Wesseling Dwingeloo (Drenthe)Dwingeloo is één van de oudste brinkdorpen van ons land en ligt in de provincie Drenthe. Midden in het plaatsje is Hamps…
Kippenras: Rhode Island (red en white)Kippenras: Rhode Island (red en white)De Rhode Island is een zeer geliefd kippenras dat door heel de VS en Europa gehouden wordt. Ook in Afrika, Azië en Zuid-…
Kippenras: Aarschots hoenKippenras: Aarschots hoenHet aarschots hoen is een zeer zeldzaam Belgisch kippenras dat aan het begin van de eenentwintigste eeuw zelfs volledig…

Kippenras: Langshan of Duitse langshanKippenras: Langshan of Duitse langshanDe langshan – ook wel Duitse langshan genoemd – is een kippenras met een hoog gestelde, wat gestrekte houding die erg ke…
Kippenras: Marans, de kip met roodbruine eierenKippenras: Marans, de kip met roodbruine eierenDe marans is een prachtige kip die in veel verschillende kleuren en kleurslagen voorkomt. De dieren staan bekend om hun…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bodlina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek; de kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • http://www.pluimveespeciaalzaak.nl/menu_Pluimvee/Kippen/RaskippenGrote.html
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=New_Hampshire
 • https://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/185935-kippenras-new-hampshirekriel.html
 • http://www.kippen.nu/new-hampshire/
 • http://newhampshiresfokkersclub.nl/new-hampshire/
 • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/new-hampshire.html#.W379Y-gzbIU
 • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=45246
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/New_Hampshire_(kip)
 • https://www.omlet.nl/breeds/kippen/new_hampshire_red/
 • https://www.dekippenspecialist.nl/grote-rassen
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/newhampshire.html

Reageer op het artikel "Kippenras: New Hampshire"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 13
Schrijf mee!