Kippenras: Marans, de kip met roodbruine eieren

Kippenras: Marans, de kip met roodbruine eieren De marans is een prachtige kip die in veel verschillende kleuren en kleurslagen voorkomt. De dieren staan bekend om hun schitterende eieren met een unieke kleur: een donkere roodbruine kleur die bij geen enkel ander kippenras wordt waargenomen. Ook het formaat van de eieren (tot wel 100 gram!) is uniek bij legkippen. Marans zijn kippen die met een beetje geduld van de eigenaar redelijk handtam gemaakt kunnen worden. Door hun veelal onbevederde looppoten kunnen de dieren prima in de vrije uitloop gehouden worden, ook als het regent.

Inhoud


Andere benamingen

De marans staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Maran
 • Maransky
 • Engelse marans
 • Franse marans

Land van herkomst

De marans komt oorspronkelijk uit Frankrijk.

Geschiedenis

De marans is een kippenras dat aan het begin van de twintigste eeuw is ontstaan in het Franse vissersdorpje Marans, een plaatje in de buurt van Rochelle aan de Atlantische kust. Van oorsprong werden marans gefokt als legras.

Het is onduidelijk uit welke rassen de marans is ontwikkeld, maar het is haast zo goed als zeker dat de Faverolles en Croad Langshan hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van dit prachtige kippenras.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de marans kijkt, zie je een vrij forse kip met een ietwat gestrekte vorm. De kippen hebben witte poten van gemiddelde lengte, welke aan de buitenzijde bevederd zijn, maar niet zo vol bevederd dat er gesproken kan worden van bevederde looppoten. De marans behoort volgens de rasbeschrijving een enkele kam en rode oorlellen te hebben. De ogen dienen te allen tijde levendig te zijn, en een oranjerode kleur te hebben. De staart van een marans wordt middelhoog en goed gespreid gedragen.

Er worden binnen het ras twee fokrichtingen waargenomen, waarbij je het Engelse en het Franse type hebt. Het Engelse type verschilt voornamelijk van het Franse, doordat bij de Engelse marans de looppoten onbevederd zijn. Ook is de Engelse variant wat korter van bouw. Buiten deze twee rasverschillen, zijn de Engelse en Franse marans identiek aan elkaar.

Kleuren

De marans komt in veel verschillende kleuren voor, maar niet alle kleuren worden in alle landen erkend.
 • Koperzwart
 • Koekoek
 • Tarwe
 • Goudkoekoek
 • Zwart
 • Zilverkoekoek
 • Wit
 • Columbia
 • Fauve
 • Roodkoperzwart

Kenmerkend voor de marans is de kleurslag ‘fauve’. Deze kleur kan het beste omschreven worden als een wat rode tarwekleur. De veerdelen die zwart zijn, mogen maar matig glanzen. Dit is uniek voor dit ras, aangezien bij de meeste andere kippenrassen de zwarte veerdelen het liefst zo groenglanzend mogelijk gezien worden.

Koperzwart wordt ook wel gezien als een variant op de welbekende kleurslag goudhalzig-zwart.

Karakter van dit kippenras

De marans is een kippenras dat vrij snel vertrouwelijk van aard is en redelijk handtam te maken is. Dit is vooral het geval wanneer de kippen van jongs af aan goed verzorgd en rustig benaderd worden en de eigenaar er veel tijd in steekt om de marans te socialiseren en handtam te maken. Over het algemeen is de marans te omschrijven als een kippenras dat zelden of nooit agressief is naar mensen en dieren toe.

Dit kippenras is zowel geschikt voor in een ren als de vrije uitloop. Doordat de poten zeer licht tot niet bevederd zijn, kunnen de dieren ook met slechter (natter) weer naar buiten, zonder dat de bevedering aan de poten vies wordt of beschadigd.

Broedsheid en eieren bij deze kip

De marans staat bekend om de bijzondere kleur van de eieren, die namelijk een zeer donkerbruine tot donkere roodbruine kleur hebben. De marans is ook het enige kippenras dat eieren in deze kleur legt, dus een kip is heel eenvoudig als marans aan te merken als er naar de kleur van de eieren gekeken wordt.

De hennen leggen zo’n 150 eieren per jaar, van een flinke grootte. De meeste eieren hebben een gewicht van 80 tot 90 gram, maar er zijn stammen (bloedlijnen) bekend met hennen die eieren leggen van zo’n 100 gram per stuk.

Broedsheid komt bij dit ras nauwelijks voor, maar een enkele hen vertoont eens per jaar een lichte broedsheid. Als je graag wilt fokken met de marans en kuikens wilt grootbrengen, is het haast een must om de eieren uit te broeden in een broedmachine.

De eieren van de marans staan naast de unieke en kenmerkende kleur ook bekend om hun extra dikke schaal en een taai en stug eivlies. Dit is waarschijnlijk de reden waarom er geen salmonella in de eieren terecht kan komen, maar het zorgt ook voor een groot probleem: de kuikens die uit het ei willen komen, hebben meer moeite om erdoor te komen omdat het vlies en de schaal zo dik zijn. De kuikens hebben dan ook vaak hulp nodig om uit het ei te komen.

Gebruiksdoel van de marans

De marans is van oorsprong een typische legkip, maar wordt ook veelvuldig gefokt en gehouden voor het vlees. Het is dan ook meer aannemelijk om bij de marans te spreken van een dubbeldoelras (gehouden voor zowel vlees als eieren), dan van een typisch leg- of vleesras. Ook wordt de marans steeds vaker gehouden als sierras waarmee men op pluimveetentoonstellingen en -shows kan pronken, en de eieren alleen een leuke bijkomstigheid zijn.

Bijzonderheden

Eén van de meest bijzondere kenmerken van de marans is de kleur van de eieren.

De Franse overheid – en dan met name het Franse ministerie van Agrarische zaken propagandeert de eieren van de marans. Door de dikkere schaal van marans-eieren, zijn de poriën kleiner dan bij andere rassen het geval is. Het gevolg hiervan is dat er in de eieren geen salmonella voorkomt. Toch is dit nooit wetenschappelijk bewezen (2019).

Maranskriel

Er bestaat ook een verdwergde versie van de marans, namelijk de maranskriel.

Lees verder

© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: MaranskrielKippenras: MaranskrielDe maranskriel is een verdwergde vorm van de grote marans. Qua uiterlijk zijn ze een exacte kopie van de marans, alleen…
Kippenras: LegrassenKippenras: LegrassenWereldwijd bestaan er honderden kippenrassen. Sommige rassen zijn speciaal ontwikkeld voor de productie van vlees, terwi…
Kippenras: SussexKippenras: SussexDe sussex is een prachtig kippenras dat zijn oorsprong kent in graafschap Sussex, Engeland. De dieren zijn naar zowel me…
Kippenras: Spaanse witwangkrielKippenras: Spaanse witwangkrielDe Spaanse witwangkriel is een zeer zeldzaam kippenras met twee heel opvallende uiterlijke kenmerken: de spierwitte gezi…

Kippenras: New HampshireKippenras: New HampshireDe New Hampshire is een kippenras dat in de twintigste eeuw is ontwikkeld in de Amerikaanse staat New Hampshire. New Ham…
Kippenras: MaleierKippenras: MaleierDe maleier is een van oorsprong vechthoender uit Azië, en wordt tegenwoordig over de gehele wereld gehouden. In feite wo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Marans-Club De France, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Boek: de kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marans_(kip)
 • https://www.omlet.nl/breeds/kippen/marans/
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/marans
 • http://www.kippenhokinfo.nl/de-marans
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/marans.html
 • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/marans.html#.W36UWugzbIU
 • http://kippen.podzol.nl/kip/marans-kippen
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Marans
 • http://www.aviculture-europe.nl/nummers/13n06a03.pdf
 • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=53398&start=30
 • http://kippenfarm.nl/onze-rassen/marans/
 • https://maken.wikiwijs.nl/bestanden/5197/rassen.pdf
 • http://blog.famdiko.nl/?p=169
 • http://www.vechtschans.nl/marankippen-de-kip-met-de-gouden-eieren.html

Reageer op het artikel "Kippenras: Marans, de kip met roodbruine eieren"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

J. V. Melis, 16-07-2019 19:45 #2
Van kuiken naar kippen met hoe veel weken word het eerste ei gelegd Reactie infoteur, 17-07-2019
De meeste Marans-hennen leggen rond hun zesde of zevende levensmaand hun eerste ei.

Daniel Huygh, 16-06-2019 10:41 #1
Hallo,
Kan je deze kip gewoon bij andere kippen(rassen) plaatsen?
Ik heb gelezen dat deze kip agressief is naar andere kippen(rassen) toe en wil dit even navragen.
Vriendelijke groeten, Daniel Reactie infoteur, 17-06-2019
Beste Daniel,

Ik durf u niet met zekerheid te zeggen of de Marans bij andere kippenrassen geplaatst kan worden, zonder dat er gevechten uitbreken. Wel is het zo dat wanneer kippen voor het eerst aan elkaar geïntroduceerd worden, er gevechten kunnen uitbreken om de rangorde vast te stellen. In de meeste gevallen houden de gevechten snel op. Ook is het fijn wanneer de kippen voldoende ruimte hebben om weg te vluchten of te schuilen wanneer ze aan elkaar geïntroduceerd worden.

Als u zeker wilt weten dat u Marans-kippen bij andere kippenrassen kunt plaatsen, kunt u het beste contact zoeken met een ervaren Marans-fokker. Deze persoon kan u meer vertellen over de agressie bij de Marans en of de kippen goed bij andere rassen kunnen, of dat de dieren beter gescheiden gehouden kunnen worden.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,
InfoDebster

Infoteur: Infodebster
Laatste update: 07-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 16
Reacties: 2
Schrijf mee!