Kippenras: Amrock

Kippenras: Amrock De amrock is een zeer productief kippenras met een legcapaciteit van maar liefst 240 eieren per jaar. Het ras doet het bovendien ook erg goed als leverancier van vlees; de dieren zijn snelgroeiend en hanen hebben een gemiddeld gewicht van ongeveer 3,75 kilogram. Amrocks zijn gestreepte kippen met een bijzonder kenmerk: de kuikens zijn autosexend - dus al op zeer jonge leeftijd van elkaar te onderscheiden qua kleur. Naast nutras doet de amrock ook zeer goed dienst als sierras om het erf te verfraaien in een ren of in de vrije uitloop. Ze zijn erg rustig van karakter, vliegen zelden tot nooit en zijn met een beetje tijd en inzet van de verzorger goed tam te maken.

Inhoud


Andere benamingen

De amrock wordt ook wel aangeduid met de namen
 • Amrocks
 • Amrok
 • Amrox
 • Amroksky

Land van herkomst

De amrock komt uit de Amerikaanse staat Massachusetts.

Geschiedenis

De amrock is rond 1870 ontstaan in Amerika (staat Massachusetts) uit kruisingen tussen de Cochin (zwarte kleurslag), Dominique en het Javahoen. Het ras is ontstaan uit dezelfde voorouders als de Plymouth Rock. De amrock en de Plymouth Rock vertonen dan ook veel overeenkomsten, waarbij het verschil hem vooral ligt in productie van vlees en eieren (amrock) en sierras (Plymouth Rock).

De amrock is vele jaren lang voornamelijk gefokt voor het nut, waarbij er minder aandacht werd besteed aan het uiterlijk van de kippen. Vooral de productie van vlees en de legcapaciteit waren belangrijk de dieren werden hier dan ook op geselecteerd. Zeker tot de jaren 50 van de twintigste eeuw waren amrocks zeer populair als nutras en werden ze veelvuldig in een groot aantal landen gehouden in de professionele houderijen.

In diezelfde jaren 50 van de vorige eeuw werden ook de leghybrides ontwikkeld, rassen (kruisingen) waarbij de inzet was om hennen te creëren die zoveel mogelijk eieren produceerden. Ze produceerden zo veel eieren meer, dat de amrock voor de professionele houderijen niet meer interessant was. Vanaf dat moment is de amrock vooral overgegaan in handen van liefhebbers van het ras. Deze laatste groep fokkers heeft het type en de kleur van de amrock verbeterd en geoptimaliseerd, tot de amrock die wij vandaag de dag kennen.

De amrock is pas in 1982 erkend als losstaand kippenras, en niet als sub-ras van de Plymouth Rock.

Uiterlijke kenmerken

Als je naar de amrock kijkt, zie je een breed en middelhoog hoenderras met een opvallend gestreept verenkleed. Hanen zijn zon 3,25 tot 4 kilogram, hennen wat lichter met 2,5 tot 3 kilogram. Ze zijn groot en breed met een iets oplopende staart, brede staartaanzet en een middellange rug. De staart wordt bovendien haast volledig gespreid en middelhoog gedragen. De borstlijn hoort volgens de rasbeschrijving van de amrock diep en goed gerond te zijn. Op de kop is een rode, enkele kam aanwezig en ook heeft het dier rode oorlellen. De oogkleur is altijd oranjerood.

De poten zijn onbevederd en geel van kleur.

Kleuren

De amrock komt maar voor in één kleurslag, namelijk gestreept (Engels: barred).

Karakter van de amrock

De amrock staat bekend als een rustige en vriendelijke kip die goed tam gemaakt kan worden als de verzorger veel geduld heeft en rustig is. Mede door hun zware bouw en gewicht vliegen amrocks zelden tot nooit, waardoor ze prima in de vrije uitloop gehouden kunnen worden zonder angst dat ze wegvliegen. Een hekje van ongeveer 80 centimeter hoog zorgt ervoor dat de dieren niet het terrein af gaan.

Broedsheid en eieren

Amrocks staan bekend om het feit dat zij zelden tot nooit broeds zijn. Wanneer je wilt fokken met de amrock, dien je al snel terug te grijpen op een broedmachine of een hen van een ander ras dat wel goed broeds wordt zoals de zijdehoen.

De amrock is een zeer goede legster, met maar liefst 240 bruin/gele eieren per jaar, met elk een gewicht van 58 gram.

Gebruiksmogelijkheden

De amrock wordt oorspronkelijk gehouden als dubbeldoelras, waarbij de dieren zowel voor het vlees als voor de eieren gehouden en gefokt worden. Tegenwoordig wordt de amrock niet veel meer gezien in de bedrijfsmatige kippenhouderij, maar is het meer in handen van liefhebbers van dit ras en hobbyboeren.

Bijzonderheden

De streeptekening waar de amrock in wordt gefokt, is uniek. Hanen hebben namelijk witte en zwarte strepen die even breed zijn, terwijl hennen zwarte strepen hebben die twee keer zo breed zijn als de witte strepen. Hierdoor zijn de hennen donkerder van kleur dan de hanen.

Een ander gegeven bij de amrock is dat de kuikens autosexend zijn. Dit houdt in dat pasgeboren kuikens op geslacht geselecteerd kunnen worden aan de hand van hun kleur. Deze jonge geslachtskenmerken zijn heel bijzonder, omdat bij de meeste kippenrassen pas op latere leeftijd gezien kan worden of er sprake is van een hen of een haan. Amrockkuikens zijn donkerder van kleur als het gaat om hennetjes. Haantjes zijn iets lichter dan hun zusters.

Vergelijkbare kippenrassen

Ook de Noord-Hollandse Blauwe (ook wel Noord Hollands hoen genoemd), een Nederlands kippenras, heeft een gestreepte tekening, en het is dan ook niet meer dan waarschijnlijk dat de Noord-Hollandse blauwe ook bloed van de amrock door de aderen heeft stromen.

De amrockkriel is de verdwergde versie van de amrock.
© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: BielefelderkrielKippenras: BielefelderkrielDe bielefelderkriel is een verdwergde versie van zijn grote broer, de bielefelder. Het ras is eind twintigste eeuw ontwi…
Kippenras: SulmtalerkrielKippenras: SulmtalerkrielDe sulmtalerkriel is een leuk krielkippenras dat zijn oorsprong kent in Duitsland. De dieren hebben een vriendelijk en r…
Kippenras: AmrockkrielKippenras: AmrockkrielDe amrockkriel is de verdwergde variant van de amrock. Het is een leuke krielkip met een mooie kleurslag: gestreept (ook…
Kippenras: VorwerkkrielKippenras: VorwerkkrielDe vorwerkkriel is een leuk kipje met een gewicht van 800 tot 1100 gram. De dieren stammen af van de grote vorwerk en de…

Geitenras: PauwengeitGeitenras: PauwengeitDe pauwengeit is een geitenras uit Zwitserland dat op de lijst van zeldzame huisdierrassen staat. Dit geitenras heeft ee…
Kippenras: AustralorpKippenras: AustralorpDe australorp is een betrekkelijk nieuw ras, ontstaan in de jaren 20 van de twintigste eeuw. De dieren komen voor in dri…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dustin Brinktriene, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Boek: De kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Amrock
 • http://www.hetandereleven.nl/Amrock
 • http://www.kippenhokinfo.nl/de-amrock-en-de-barred-plymouth-rock
 • http://www.dierenweideharderwijk.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=40&Itemid=121
 • http://www.spottedbeans.nl/pagina.php?pagina=amrocks
 • http://www.denoordhollandseblauwe.nl/dier-1/
 • http://www.pluimveespeciaalzaak.nl/menu_Pluimvee/Kippen/RaskippenGrote.html
 • http://www.kippenforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?t=48953
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Amrock
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/amrock.html
 • https://www.levendehave.nl/dierenwikis/pluimvee/amrock

Reageer op het artikel "Kippenras: Amrock"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 13
Schrijf mee!