Kippenras: New Hampshirekriel

Kippenras: New Hampshirekriel New Hampshirekrielen zijn prachtige krielkippen welke een verdwerging zijn van de grote New Hampshire. Ze komen voor in drie verschillende - mooie - kleurslagen. Ondanks dat ze bekend staan als goede vliegers, ontsnappen ze zelden en kunnen ze prima in de vrije uitloop gehouden worden als de uitloop wel goed omheind is. De New Hampshirekriel is vrij rustig en vertrouwelijk van karakter en kan wanneer men hier tijd en moeite in steekt goed tam worden gemaakt en de nabijheid van de mens als plezierig gaan ervaren.

Inhoud


Andere benamingen

De New Hampshirekriel staat ook bekend onder de volgende namen:
 • Kriel New Hampshire
 • New Hampshire bantam
 • Bantam New Hampshire
 • Zwerg New Hampshire

Land van oorsprong

De New Hampshirekriel komt in tegenstelling tot zijn grote broer de New Hampshire niet uit de Verenigde Staten, maar uit Nederland.

Geschiedenis

De Nederlanders mogen zich de scheppers van de New Hampshirekriel noemen. Hoewel het ras in de jaren 30 en begin jaren 40 niet al te geliefd was, heeft het ras de jaren daarna een flinke groei doorgemaakt en is het razend populair geworden. De New Hampshirekriel wordt tegenwoordig in de meeste landen gehouden en gefokt, en in Nederland wordt het ras op vele tentoonstellingen gezien.

De New Hampshirekriel is gefokt uit (te klein gebleven) grote New Hampshires. Welke andere rassen eventueel hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van deze krielkip is onduidelijk gebleven.

Uiterlijke kenmerken

New Hampshirekrielen zijn een verkleinde versie van de grote New Hampshire. De kippen zijn vrij fors van bouw en zijn voor een krielkip redelijk aan de grote kant met een gewicht van 0,9 tot 1,0 kilo. De New Hampshirekriel maakt een krachtige, geharde en vitale indruk en de vleugels moeten goed aan het lijf aangesloten en goed opgetrokken gedragen worden. De staart wordt bovendien goed gespreid gedragen en staat bijna haaks op de hol oplopende rug. De poten zijn geel van kleur en de oorlellen rood.

Kleuren

De volgende kleuren en kleurslagen komen voor bij de New Hampshirekriel:
 • Roodbruin (de originele kleurslag)
 • Roodbruin-blauwgetekend
 • Wit

Karakter

New Hampshirekrielen staan bekend als goede vliegers, alhoewel ze haast nooit de neiging hebben om ook daadwerkelijk weg te vliegen. Ze kunnen dus prima in de vrije uitloop gehouden worden, maar ook in een afgesloten ren doen ze het goed (mits ze voldoende afleiding hebben). Kriel New Hampshires zijn bovendien erg vertrouwelijk en rustig van karakter, ook bij de hanen wordt haast geen agressie waargenomen als ze maar genoeg de ruimte krijgen. Wanneer de verzorger er voldoende tijd in steekt en bovendien rustig blijft bij het socialisatieproces, kunnen New Hampshirekrielen behoorlijk tam worden.

Broedsheid en eieren

De New Hampshirekriel is een goede legster met zon 130 tot 140 bruine eieren op jaarbasis van gemiddeld zon 40 gram per eitje. Broedsheid komt in principe niet voor, als je wilt fokken met dit ras is het gebruik van een broedmachine of een pleegmoeder (een broedse kip van een ander ras) een echte aanrader.

Gebruiksmogelijkheden

De New Hampshirekriel is oorspronkelijk gefokt als sierras, maar doet als legras ook zeker niet onder. De grote broer, de New Hampshire, wordt ook wel gefokt voor het vlees, en in principe is deze kriel hier ook voor geschikt. New Hampshirekrielen worden ook veel gezien op shows en tentoonstellingen wereldwijd.

Overige informatie

De New Hampshirekriel is ontwikkeld als verdwergde vorm van de New Hampshire.
© 2018 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kippenras: New HampshireKippenras: New HampshireDe New Hampshire is een kippenras dat in de twintigste eeuw is ontwikkeld in de Amerikaanse staat New Hampshire. New Ham…
Kippenras: Rhode Island-kriel (red & white)Kippenras: Rhode Island-kriel (red & white)De Rhode Islandkriel is een krielkippenras dat is ontwikkeld uit zowel de grote Rhode Island white als de Rhode Island r…
Kippenras: MaranskrielKippenras: MaranskrielDe maranskriel is een verdwergde vorm van de grote marans. Qua uiterlijk zijn ze een exacte kopie van de marans, alleen…
Kippenras: SussexkrielKippenras: SussexkrielDe sussexkriel is een verdwergde vorm van de grote sussex en komt eveneens uit Engeland. De dieren komen voor in verschi…

Help, mijn kip pikt de eieren kapotHelp, mijn kip pikt de eieren kapotEen leuke bijkomstigheid van het houden van kippen zijn de lekkere eieren die vrijwel dagelijks geraapt en gegeten kunne…
Kippenras: Nederlandse uilebaardkrielKippenras: Nederlandse uilebaardkrielDe Nederlandse uilebaardkriel is een verdwergde vorm van de Nederlandse uilebaard en komt oorspronkelijk uit Nederland,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hühnerbaron, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Boek: De kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • https://www.dierenhandelhoogendoorn.nl/new-hampshire-kriel.html#.WphWuKjOXIU
 • http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/newhampshirekriel.html
 • http://newhampshiresfokkersclub.nl/new-hampshire/
 • http://www.pluimveespeciaalzaak.nl/menu_Pluimvee/Kippen/RaskippenKriel.html#NEW_HAMPSHIRE
 • http://www.pluimveehuis.nl/kippen.html
 • http://www.veldje.nl/cms/dieren/kippen

Reageer op het artikel "Kippenras: New Hampshirekriel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infodebster
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!