Wat zijn de verschillen tussen krabben en kreeften?

Wat zijn de verschillen tussen krabben en kreeften? Krabben en kreeften lijken in talloze opzichten op elkaar. Het zijn bijvoorbeeld allebei schaaldieren met scharen. Tussen deze twee diersoorten zijn er ook meerdere verschillen op te merken. Krabben leggen bijvoorbeeld meer eieren dan kreeften. Hiernaast ziet het lichaam van een kreeft er anders uit en zijn de poten anders gepositioneerd dan bij een krab. Hierdoor lopen ze verschillend. Wat zijn de overige verschillen tussen deze twee diersoorten?

De verschillen tussen krabben en kreeften


Krabben

Classificatie
  • Wetenschappelijke benaming: Brachyura
  • Orde: Decapoda (tienpotigen)
  • Onderorde: Pleocyemata

Kreeften

Classificatie
  • Wetenschappelijke benaming: Astacidea
  • Orde: Decapoda (tienpotigen)
  • Onderorde: Pleocyemata

De Grapsus grapsus is een krabbensoort met felle kleuren. / Bron: Barfbagger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Grapsus grapsus is een krabbensoort met felle kleuren. / Bron: Barfbagger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Overeenkomsten

Krabben en kreeften zijn schaaldieren met grote scharen. Door middel van hun scharen kunnen zij zich verdedigen tegen allerlei roofdieren die in hun omgeving voorkomen. Zowel krabben als kreeften hebben over het algemeen een grotere rechterschaar dan linkerschaar.

Beide diersoorten hebben tien poten en een stevig exoskelet. De celwanden van het exoskelet bevatten de bouwstof 'chitine'. Het exoskelet beschermt hen tegen zowel roofdieren als vijandelijke soortgenoten. Hiernaast biedt het bescherming tegen scherpe rotsen en koralen die in zijn leefomgeving kunnen voorkomen.

Een aantal krabben- en kreeftensoorten maken gebruik van camouflage. Hiernaast bestaan er exemplaren die felle kleuren hebben en hiermee laten zien dat zij giftig zijn, zoals bijvoorbeeld de mozaïekkrab.

Verschillen

Lichaam

Krab
Het lichaam van een krab is gemiddeld zowel kleiner als platter dan het lichaam van een kreeft. Wel heeft hij een relatief breed lichaam. Enkele krabbensoorten, zoals de Japanse spinkrab, kunnen echter enorm worden. Ondanks dat krabben gemiddeld kleiner zijn dan kreeften, heeft de Japanse spinkrab een grotere omvang dan de grootste kreeftensoort. Het lichaam van een krab is rond en plat. Deze diersoorten verplaatsen zich zijwaarts vanwege de manier waarop zijn poten aan zijn lichaam gevestigd zijn. De meeste krabben kunnen hierdoor niet voorwaarts of achteruit bewegen. Het exoskelet ('carapax') van een krab is gemiddeld dikker dan die van een kreeft. Hierdoor is hij beter beschermd.

Kreeft
Het lichaam van een kreeft is langwerpig. Zij kunnen een lengte van ongeveer 50 centimeter bereiken. Gemiddeld hebben zij een groter lichaamsformaat dan krabben. Deze schaaldieren kunnen alleen voorwaarts en achterwaarts voortbewegen. Het exoskelet van een kreeft is licht van gewicht. Dit komt omdat hij een dunner exoskelet heeft dan de krab. Desondanks is zijn exoskelet robuust genoeg om als afweer tegen allerlei roofdieren te dienen.

Staart

Krab
Een krab heeft een minuscule staart die onder zijn lichaam verborgen is. Om deze reden worden krabben ook wel 'kortstaartigen' genoemd. Zijn staart is hierbij opgerold. De staart van een mannetje is dun en eindigt in een punt. Exemplaren van het vrouwelijk geslacht hebben een staart die ronder is.

Kreeft
Kreeften hebben een grote staart die duidelijk zichtbaar is. Het uiteinde van zijn staart valt het meest op en wordt ook wel de 'staartwaaier' genoemd. De middelste lob hiervan is de 'telson'. De staartwaaier geeft hem het vermogen om achteruit te kunnen zwemmen.

Leefomgeving

Krab
Krabben hebben een zeer diverse leefomgeving. Zij komen namelijk in zowel de oceaan als in zoet water voor. Hiernaast komen zij in brak water voor. Brak water is water met een lager zoutgehalte dan de zee, namelijk tussen zout en zoet water in.

Kreeft
Kreeften komen veelal in zout water voor en hebben een minder diverse leefomgeving dan krabben. Zij komen namelijk normaal gesproken slechts in de oceaan voor. In enkele gevallen worden zij in zoet of brak water gevonden. Kreeften zijn minder vaak op het strand te vinden, want zij kunnen slechts voor een korte periode op het land overleven.

Aantal soorten

Krab
In totaal bestaan er meer dan 6.700 krabbensoorten. Een aantal van deze soorten hebben een zeer exotisch gedaante. Oorspronkelijk werd er door onderzoekers gedacht dat de moderne krabbensoorten een gemeenschappelijke voorouder hebben. Door de evolutie van iedere soort nader te bestuderen zijn wetenschappers er achter gekomen dat dit niet zo is.

Kreeft
Er bestaan in totaal 48 verschillende kreeftensoorten. De verschillende soorten hebben in het algemeen veel overeenkomsten met elkaar. Zij zijn te classificeren door onder andere hun poten te bestuderen en te onderzoeken of zij stekels hebben. Hiernaast kunnen de soorten van elkaar onderscheiden worden aan de hand van de kleuren en patronen die op hun lichaam te observeren zijn.

Nageslacht

Krab
Krabben leggen minimaal vijfhonderd tot zo'n twee miljoen eieren per keer. Dit doen zij verspreid over meerdere dagen. Hoe groter een vrouwtje is, hoe meer eieren zij kan leggen.

Kreeft
Het aantal eieren dat een kreeft kan leggen ligt ongeveer tussen de vijftig en enkele honderden eieren. Net zoals krabben leggen vrouwtjes die groter zijn gemiddeld meer eieren. De eieren worden over een periode van drie tot vijf dagen gelegd.

Maximale leeftijd

Krab
Krabben bereiken gemiddeld een leeftijd van 8 tot 13 jaar. In extreme gevallen kunnen zij een leeftijd van 40 jaar bereiken. Een krab op leeftijd overlijdt meestal doordat hij stikt, hij is dan te lang boven water geweest.

Kreeft
Kreeften kunnen vele malen ouder worden dan krabben. Zij kunnen namelijk een leeftijd van ongeveer 70 jaar bereiken. Dit hebben zij te danken aan een bepaald enzym, genaamd telomerase. In de meeste gevallen sterft een kreeft uiteindelijk aan vermoeidheid tijdens het vervellen. Hiernaast kan een kreeft sterven wanneer het exoskelet vanwege ouderdom uit elkaar valt.
© 2020 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Die bijzondere krabben!Krabben komen over de hele wereld voor. Zelfs in onze eigen Noordzee, maar ook in de Waddenzee en in de rivieren leven v…
Kreeft als delicatesseOver de hele wereld wordt kreeft beschouwd als een delicatesse. In Angelsaksische landen heet de kreeft "lobster," in De…
De Kreeft of CancerDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Kreeft, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon in he…
Cherax quadricarinatus (roodklauwkreeft)De cherax quadricarinatus ofwel Australische roodklauwkreeft is de laatste jaren steeds populairder geworden onder aquar…

Rashond: Komondor, leuke herder met dreadsRashond: Komondor, leuke herder met dreadsDe komondor is een herdershond, maar is qua uiterlijk duidelijk anders dan de meeste herdershonden. Deze Hongaarse herde…
Falabella – een zeer klein paardenrasFalabella – een zeer klein paardenrasFalabella’s zijn heel klein. Onwaarschijnlijk klein. Voor velen bieden ze een schattige aanblik. Ze zouden er het liefst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fotoerich, Pixabay
  • http://www.differencebetween.com/difference-between-lobster-and-vs-crab/
  • http://www.encyclo.nl/begrip/brak%20water
  • http://www.dailymail.co.uk/news/article-1299992/Meet-Crabzilla-giant-Japanese-spider-crab.html
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Krabben
  • http://www.volkoomen.nl/dieren/krabben.htm
  • https://www.anjablonk.nl/buitenland/kreeftachtigen/kreeften/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kreeftachtigen
  • http://members.home.nl/rensev/krabbewerk/archive.htm
  • https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=143778&cat=152&epi=1
  • https://www.diffen.com/difference/Crab_vs_Lobster
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Zeekreeften
  • https://animalsunited.nl/alle-dieren/schaaldieren/krab/
  • http://users.skynet.be/bolckmans/oosterschelde/geleedpotigen/kreeft.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chitine
  • https://www.dive4all.nl/nieuwsberichten/biologie/zeeuwse-krabben
  • https://www.trouw.nl/nieuws/krabben-in-de-vloedlijn~b74d44cc/
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Biological_immortality
  • https://www.peta.org/living/animal-companions/7-reasons-never-buy-hermit-crab/
  • Afbeelding bron 1: Barfbagger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zonnescherm (89 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.