Kippenras: zijdehoen of zijdehoenders in veel kleuren

Kippenras: zijdehoen of zijdehoenders in veel kleuren Het zijdehoen is een prachtige sierkip met een bijzonder verenkleed. In plaats van de kenmerkende veren die we van andere kippenrassen kennen, hebben zijdehoenders een donzige vacht wat meer op haar doet lijken dan op veren. De dieren zijn erg gehard, hebben een kalm karakter en zijn zeer aannemelijk om naar te kijken. Een ander belangrijk kenmerk van het zijdehoen is dat dit dier een blauwe huid en blauwe botten heeft. De hennetjes van dit ras staan erom bekend goede broedsters te zijn en worden dan ook vaak gebruikt voor het uitbroeden van eieren van andere kippenrassen, kwartels, eenden en patrijzen.

Inhoud


Andere benamingen

Het zijdehoen staat ook bekend onder de namen:
 • Gallus gallus domesticus brisson
 • Morenhoen
 • Negerhoen
 • Wugu-ji

Land van herkomst

Het zijdehoen komt oorspronkelijk uit China.

Geschiedenis

Het zijdehoen komt oorspronkelijk uit China en wordt gezien als één van de oudste kippenrassen ter wereld, als het al niet het oudste ras is. De voorouders van de zijdehoenders die wij vandaag de dag kennen, kwamen al duizenden jaren geleden voor. Zo beschreef de Griekse Aristoteles al een kip in de kleuren zwart en wit, met kattenhaar in plaats van veren.

Hoewel de zijdehoenders al duizenden jaren in Azië en China voorkomen, zijn deze kippen pas in Europa bekend geworden nadat Marco Polo de dieren mee naar Europa had genomen. In de middeleeuwen werd er veel misbruik gemaakt van het bijzondere uiterlijk van het zijdehoen: oplichters verkochten deze dieren als een kruising tussen een kip en een konijn. Gelukkig bleef deze zwendel niet al te lang bestaan, omdat mensen de truc al snel doorzagen.

Uiterlijke kenmerken van het zijdehoen

Als je naar een zijdehoen kijkt, zie je een kip met een vacht die meer lijkt op wol of dons, dan op veren. Iemand die niet veel met kippen in aanraking is geweest, zal in eerste instantie dan ook twijfelen of het hier gaat om een kip, of een diersoort waar hij nog nooit eerder mee te maken heeft gehad. De vacht voelt aan als zijde, vandaar ook dat deze kip de naam zijdehoen heeft gekregen. De vachtstructuur van het zijdehoen zorgt ervoor dat deze kippen niet kunnen vliegen. Daarom is het ook zeer makkelijk om zijdehoenders in de tuin of op het erf te houden. Een hekje van zon 50 centimeter hoog is van voldoende hoogte om ervoor te zorgen dat de dieren niet kunnen ontsnappen.

Kippenras met vijf tenen

Deze typische veermutatie is niet het enige rastypische kenmerk van het zijdehoen. De kippen hebben ook vijf tenen aan hun poten, in plaats van de gebruikelijke vier. Ook hebben de tenen vrij lange klauwen die goed gebogen zijn. De vleugels hebben drie duidelijke vingers onder de vacht, waarbij aan twee vingers ook klauwtjes aanwezig zijn.

Eén van de weinige kippen met een blauwe huid

Een ander belangrijk raskenmerk van de wugu-ji, is de huid. De huid van een zijdehoen is niet, zoals bij andere rassen, wit of roze-achtig van kleur, maar blauw tot zwart. Er zijn zelfs kippen bekend met een paarsachtige huid. Alleen zijdehoenders in de kleurslag koekoek hebben gewoon een huidkleurige huid in plaats van een blauwgekleurde huid. Daar komt nog bij dat het vlees ook donkerblauw tot zwart van kleur is. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door een genetische afwijking, fibromelanose genaamd. Fibromelanose zorgt voor een hyperpigmentatie, waardoor de pigmentcellen veel sterker en veelvuldiger aanwezig zijn. Pigment zorgt ervoor dat wij mensen in de zomer, door het zonlicht, een bruinere huidskleur krijgen. De oorlellen zijn felblauw van kleur, de walnootkam is donkerpurper tot zwart van kleur en de ogen zijn ook zeer donker van kleur.

Zijdehoenders zijn zeer gehard en kunnen overleven bij zeer lage temperaturen al doet hun unieke vachtstructuur ons daarover twijfelen.

Gebaarde en ongebaarde zijdehoenders

Er zijn twee typen zijdehoenders: gebaard en ongebaard. De gebaarde variant heeft een klein baardje, die bij de ongebaarde variant ontbreekt. Zijdehoenders hebben bovendien een prachtige kuif op hun kop staan, en hun voeten zijn middelmatig bevederd.

De zijdehoenders wegen tussen de 1,4 en 2,0 kg, waarbij hanen wat zwaarder en forser mogen zijn dan de hennetjes.

Kleuren

Zijdehoenders komen in diverse kleurslagen voor, alhoewel niet elke kleur in alle landen erkend is. De kleurslagen die voorkomen bij het zijdehoen zijn:
 • wit
 • zwart
 • patrijs
 • rood
 • blauw
 • parelgrijs
 • koekoek
 • zilverpatrijs
 • buff
 • ongezoomd blauw
 • meerzomig patrijs
 • meerzomig zilverpatrijs

De oorspronkelijke kleuren zijn wit en zwart.

Karakter van deze kippen

Zijdehoenders staan bekend om hun vertrouwelijke, rustige, aanhankelijke en lieve karakter. De meeste zijdehoenders kunnen zo tam worden dat ze zich laten aaien: hier is echter wel een goede socialisatie voor nodig en een eigenaar die de tijd neemt om de dieren ook echt handtam te maken. Bovendien zijn deze dieren kindvriendelijk en laten ze zich ook verzorgen door kinderen.

Ook onderling zijn zijdehoenders vredelievend. Ze vechten nauwelijks, en ook de hanen onderling zijn vaak erg vreedzaam. De haantjes staan erom bekend niet al te vaak te kraaien.

Broedsheid en eieren

Zijdehoenders staan erom bekend erg broeds te zijn, en kunnen dit ook hardnekkig volhouden. Deze eigenschap zorgt er dan ook voor dat het zijdehoen erg populair is. Ze worden onder andere ingezet om eieren van kippenrassen uit te broeden die zelf niet of nauwelijks broeds worden, en ook worden zijdehoenders vaak gebruikt om eieren van siervogels, eenden of fazanten uit te broeden. De hennetjes zijn goede kloeken en verdedigen hun eigen kroost of pleegkinderen tegen indringers en zullen ze goed verzorgen. Zijdehoenders leggen zon 100 eieren per jaar.

Gebruiksmogelijkheden

De zijdehoenders zijn typische sierkippen. De hennetjes worden daarnaast veelvuldig gebruikt als broedster om eieren van andere rassen uit te broeden. De zijdehoenders worden regelmatig ingezonden op tentoonstellingen.

Het zijdehoen als voedsel

In China wordt het zijdehoen veelvuldig gegeten en vooral gezien als delicatesse. Zo wordt er onder andere dooierolie, soep en meelproducten gemaakt en verkocht.

Overige informatie

Het zijdehoen wordt ook wel negerhoen of morenhoender genoemd, door de hyperpigmentatie in de huid, de botten, het vlees en het bloed. Van het zijdehoen bestaat ook een krielvariant, namelijk de zijdehoenkriel.

Een opmerkelijke slaapplaats

Zijdehoenders zijn anders dan andere kippenrassen als het gaat om een slaapplek. Waar andere kippenrassen er de voorkeur aan geven op een zitstok of in een boom of struik te slapen, dus van de grond af, geeft de zijdehoender er vaak de voorkeur aan om op de grond te slapen. Wel wordt aangeraden de zijdehoenders 's nachts in een nachthok te huisvesten, net als bij andere kippenrassen ook gedaan wordt.

Lees verder

© 2017 - 2020 Infodebster, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
4 kippenrassen: wat meer infoIn het kort een beetje uitleg over 4 veelkomende kippenrassen, namelijk de Antwerpse baardkriel, De Cochin, de Wyandotte…
Kippenras: DorkingKippenras: DorkingDe Dorking is een kippenras dat oorspronkelijk uit Engeland komt en wordt gezien als één van de oudste Engelse rassen. O…
Kippenras: BrabanterKippenras: BrabanterDe Brabanter is een schitterend kuifhoenderras van Nederlandse bodem en komt in ons land al voor sinds de zeventiende ee…
De Pavlov, een oud kippenras met een opvallend uiterlijkDe Pavlov, een oud kippenras met een opvallend uiterlijkIedereen weet wat kippen zijn en hoe ze eruit zien. Kippen zijn er in vele soorten, maten en kleurslagen. De meeste mens…

Potvis - de diepzeeduiker met walschot en ambergrijsPotvis - de diepzeeduiker met walschot en ambergrijsDe potvis, een majestueus zeezoogdier, is met een paar bijzondere aanpassingen van zijn lijf kampioen diepzeeduiken. De…
Griend grote dolfijn en kleine walvis en de grindadrápGriend grote dolfijn en kleine walvis en de grindadrápEen griend is een grote dolfijn en een kleine walvis. Het is een groepsdier dat graag samen met andere dolfijnen en walv…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tim Strater, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Boek: De Kippenencyclopedie. Auteur: Esther Verhoef & Aad Rijs. ISBN: 9789036628037
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zijdehoen
 • http://www.zijdehoenders.nl/zijdehoenders/Welkom.html
 • http://www.zijdehoentjes.nl/
 • http://silkiegarden.blogspot.nl/
 • http://www.zijdehoenclub.nl/

Reageer op het artikel "Kippenras: zijdehoen of zijdehoenders in veel kleuren"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jan van Dijk, 13-10-2019 14:20 #1
Zeer interessant artikel en goed uitgelegd.
En wellicht is onze Nederlandse kuifhoender en de baardkuifhoender direct gerealiseerd aan de zijdehoen

Infoteur: Infodebster
Laatste update: 10-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Schrijf mee!